www.minHjemmekino.no/einaraj

Hjem » minHjemmekino » Detaljer

 


 

 

CinemaDK

Lagt til av: einaraj, Lagt til den: 17-11-2017

 

 

Velkommen til CinemaDK! Denne ble bygget i 2013, da jeg ved bygging av hus endelig kunne realisere drømmen om et 100% dedikert kinorom konstruert fra bunnen. Kinoen befinner seg midt i Bærum.

 

Bruksområde

 

Hjemmekinoen brukes av hele familien, til all slags film. Jeg hører imidlertid også stereomusikk, som har påvirket valg som er gjort. Lydresultatet kunne vært vesentlig råere for ren kinobruk, men valg av høyttalere, utstyr samt akustikk og tuning har vært påvirket av stereobruken. Totalpakken fungerer imidlertid OK etter min mening, både til film og musikk.

 

Design

 

Jeg er en fan av rene linjer og enkle løsninger. Inntrykket skal ikke være rotete. Visuell støy trekker i mine øyne oppmerksomheten bort fra kjernen: musikk og film. Det betyr at utstyret må gjemmes. Kabler må bort. Alt er malt i mørke og matte farger. Frontutstyr er skjult bak en falsk vegg av høyttalerstoff. Bakhøyttalere er innebygget. Utstyr står for det meste skjult. En passe mengde synlig akustikkmateriale syns jeg gir et fint og profesjonelt uttrykk, men mye er også skjult.

En kommentar til takløsningen, her er det sikkert flere som kjenner igjen linjer fra fantastiske Purple Theater. Og det er helt riktig, taket har tatt direkte inspirasjon fra denne utrolige kinoen. Jeg synes det ser strålende flott ut, samtidig som det er utroolig praktisk for fleksibel bruk av akustikkmateriale i taket. Derimot er IKKE fargen tatt fra Purple Theater. Jeg har alltid hatt lyst på lilla kino! Det er den beste kinofargen. Kanskje en av grunnene til at Purple Theater er en av de flotteste der ute etter min mening.

 

Valg av utstyr

 

Etter min mening er høyttalerne det viktigste valget. Kinoen hadde lenge Klipsch, som er strålende til kino og høylydt musikk, men jeg har alltid hatt en forkjærlighet for den vidunderlige nøytrale og naturlige lyden fra danske Dynaudio, og da de kom med sin siste Contour serie var det på tide å implementere. Jeg bruker de største Contour 60 i front, med Contour 25C senter. Bak er det innbygging som da henger igjen fra Klipsch, et akseptabelt kompromiss for bakhøyttalere.

På elektronikk har jeg alltid likt lyden av Yamaha. Jeg har prøvd annet innimellom, men vender stadig tilbake igjen. Jeg har falt ned på Yamaha CX-A5100 prosessor. Til denne har jeg koblet 6 Rotel effekter (mange passive suber), hvorav frontene drives av RB1590 som med Dynaudioenes 4ohm yter rundt 2x700w.

Bildesiden er ordnet ved en Sony HW55 SXRD-prosjektor, fordi jeg liker de naturlige fargene og glatte bildene fra SXRD-teknologien. Det vises på et 120’’ Dreamscreen lerret. Proffkalibrering av Gorm Sørensen ved AVShop er vel de beste pengene jeg har brukt.

Kabler fra Nordost og Monster, strømrensing fra Isotek.

 

Bass!

 

Jeg liker bass. Mye bass! Derfor fortjener det et eget avsnitt. Men god bass er ikke en uformelig, buldrende masse i bunn. Det er ren, tørr, avgrunnsdyp og definert bass uten unødig klang og rumling. Og ingen subwoofer spiller pent når presset, derfor må det være headroom. Det betyr mange og store sub’er. For å få nok bass akkurat slik jeg vil ha den og innen rimelig pris har jeg valgt å bygge disse selv. Bunnsolide kabinetter med solide elementer kommer man langt med. Jeg har valgt amerikanske Dayton, i femten tommers størrelse fra deres Reference serie og i HF utgave. De går svært dypt og spiller rent og pent uten ulyder. I dag har jeg lukkede kabinetter. 4 stk foran i 220l kabinetter gir en Qts ca 0.55. Bak er det 4 stk til på vei, som pga plass vil stå i 100l kabinetter med Qts 0.7. Lukket kabinett gir gode hifi-egenskaper, god transientrespons, lite støy, pen avrulling og kjellerdyp respons. Målt med REW i lyttepos har jeg temmelig flat respons ned til 10hz, og ca -6db rundt 6hz. Men vel så viktig er det at målingene viser kontrollert etterklang selv på dypeste frekvenser, som gir en ren bass uten romling.

Rommets bassrespons er temmet ved rommets grunnkonstruksjon, noe bruk av akustikkmateriale/bassfeller, men mye ved plassering av bassene. De 4 frontsubbene står ¼ av rommets bredde fra sidevegg, og nede ved gulv/oppe mot tak. Det betyr at rommets stående bølger i bredde og høyderetning enten er kansellert ut eller ikke trigges. I lengderetning så vil 1. og 3. ordens stående bølger håndteres ved 4 subber som er på vei bak. 2. ordens håndteres i lyttepos ved EQ. Inntil de fire subbene bak er på plass så er rommets eneste store bassproblem 1. ordens stående bølge i lengderetning på 25.1hz, der lyttepos er nær et nullpunkt. 4 nye velplasserte subber bør ordne opp i det, samt gi ytterligere headroom.

 

Akustikk

 

Kontroll av akustikken i rommet er vel de pengene som gir aller best avkastning i form av økt lydkvalitet.

Akustikken er styrt med tanke på både hjemmekino og stereo. Det betyr at for kino skulle man kanskje ønske enda mer demping, for stereo kunne man kanskje ønske seg noe mindre.

Det er absorbenter i førsterefleksjonspunktene i både tak og sidevegger, samt tykt teppe på gulv. Frontveggen er dekket av mye absorpsjon. Bak lytteposisjon er det mindre tiltak, i hovedsak diffusorer, noe på vegg og noe i tak.

 

Konstruksjon

 

Ved bygging av hus gjorde snekkerne grovkonstruksjon etter mine instruksjoner, men alt innenfor rå gips og rå betong er gjort av meg selv.

Rommet er bygget fra bunnen med tanke på kinobruk. Det måler netto 7m x 4.2m x 2.4m, et godt utgangspunkt for en romslig kino. Gulv og sidevegger er av betong. Gulvet er foret opp med isolasjon med flytende påstøp av betong øverst. Påstøpet er ikke i direkte kontakt med sidevegger. Sideveggene er foret ut med nytt reisverk, ikke i kontakt med betong, isolert og kledt med gips (rom-i-rom). Det gir temmelig god lydisolasjon. En lyddør, og en himling bestående av dobbel gips hengt i lydbøyler gjør en god totalpakke.

I taket er det bygget spotkasser rundt, kledd i MDF som er formskjært. Mellom spotkassene er det trerammer, fylt med akustikkmateriale og kledt i høyttalerstoff.

Fronten består av en falsk vegg av høyttalerstoff, som skjuler høyttalere, subber og forsterkere. Senter står bak et lydtransparent lerret.

Resten av utstyret står i en skapseksjon bakerst i hjørnet.


 

Gjennomsnittskarakter: ? /30
(Vurdert av 0 bruker(e))
Presentasjon
Rom
Utstyr


Legg til kommentar Se og post dine kommentarer


 

Vurdering:

  • Prisrangering: Ikke valgt
  • Forsterkertype: Ikke valgt
  • Bildevisning:
  • Romstørrelse: Ikke valgt
  • Systemtype: Kombinert
  • Visninger: Profilen har blitt vist 1361

 

 

 

Utstyrsliste

Ingen produkter lagt til i utstyrslisten

 

Siste kommentarer: Legg til kommentar Legg til kommentar
Ingen kommentarer er foreløpig registrert, men de fleste liker litt skryt - så fyr gjerne løs!

Top

 
Legg til kommentar:
Kun registrerte brukere kan legge til kommentarer..
 
Advertisement
  • Medlemmer: 97044
    Poster: 2,041,839
  • Brukerpresentasjoner: 3981

Siste bloggpost Hdmi i trekkerør Av hegullak

Velkommen til vårt nyeste medlem, Ronny ekeberg