Tandberg Huldra 10 via Tape Out


Kjell B.

Medlem
24 Apr 2005
8.299
0
0
:)

Tandberg Huldra 10 er en flott gammel norskprodusert receiver med både FM-tunerdel og RIAA-forsterker i topp-klasse.

Hvis man vil bruke Tandberg Huldra 10 kun som RIAA-forsterker og FM-tuner, må signalet eventuelt tas ut via Tape Out-funksjonen (Tape Rec-signalet) i DIN-kontaktene bak på apparatet. Dette utgangssignalet beregnet for innspilling på båndopptaker (Tape Recorder) finnes på de to kontaktene bak merket TAPE og AUX.

Med nedkrudd volum er da de andre audio-kretsene ute av funksjon.

Her vil man møte et problem.

I motsetning til f.eks. TR-1000, så har Huldra kun utganger (Tape Rec) med meget lavt nivå, tilpasset en gammel DIN-norm. Det står derfor noen seriemotstander på 330 kohm, deretter 47 kohm til jord.

Disse utgangene får derved en utgangsimpedans på 40 kohm og et signal som er 8 ganger lavere enn normalt idag. Det betyr at det kreves kort og god kabel, samt at neste preamp må være følsom - og den må da helst kun brukes på Huldraen, da andre signalkilder vil ha ca. 8 ganger høyere nivå, så blir det mye skruing på volum-kontrollen og store lydsjokk når man glemmer det.

Men med en liten og uhyre enkel modifikasjon kan alt dette unngås.

Huldra 10 har nemlig 2 sett Tape Out, det ligger et identisk signal med egne motstander på AUX-kontakten bak, da AUX også fungerer som en ekstra båndopptaker-tilkobling.

Jeg pleier å fjerne denne spenningsdeleren (motstandene) i kretsen for AUX Out, det er R 561-562 og R 567-568. Disse erstattes med to motstander på 10 kohm, som settes der R 567-568 sto (330 kohm). Ideen er hentet fra den tilsvarende løsningen i Tandberg TR-1000, som har høyt nivå ut slik den ble produsert.

Disse siste motstandene (10 kohm) bør være der av flere grunner. Så finn noen gode karbon-motstander (vintage-motstander helst), og sett inn der R 567-568 sto tidligere. Moderne metallfilm må ikke brukes her.

Plassen der de to andre motstandene sto, R 561-562 til jord, skal stå tom.

Denne modifikasjonen er altså her beskrevet på AUX Out.
Naturligvis kan man om ønsket gjøre det samme på "den egentlige" Tape Out.

Nå er Huldra'en klar som en ren og moderne RIAA-forsterker og ren FM/AM-tuner (moderne linjenivå på signalet).

Se ellers beskrivelsen her på forumet om Tandberg Huldra 10 som forforsterker (+ tuner):

:)