Reimes konevennlige kjellerstue


Reime

0
24 Feb 2008
7
2
3
Hei

Da er endelig tiden kommet for å detaljplanlegge kjellerstua som kona gjerne vil kalle det. Tanken er at dette skal fungere som et rom for brettspill og annen familiehygge, og hengerom for ungene når de blir store nok til det. Det blir tilknyttet eget bad og utgangsdør på nedsiden av huset så her kan beilerne komme og gå nærmest usett. Jeg tenker imidlertid kun lyd og hvordan jeg kan få maksimalt utbytte uten at kona setter ned foten. Det var lenge planen å bygge lydtransparent falskvegg og bruke XTZ 99.36MK2 + 99.25 senter med 2 16s-subber i front. Men så har kona vært på besøk hos noen som driter i lyd og har noe ræl i veggen i stua. Det syntes hun var fint og bra nok. Jeg har altså fått nærmest frie tøyler med noen ufravikelige krav: alt skal i veggen i front og resten må i tak. Ikke høyttalere i bakveggen. Størrelse har hun ikke sagt noe om…

Dette er dagens situasjon. Badet er under oppussing.


A54FB2D8-A6EA-4256-904C-8BCEE652D57E.jpeg

A5F7F338-F722-4589-AFEF-657F5DAAAE8C.jpeg

2AB11A7E-F9C5-4971-A895-D6087168B7AF.jpeg

Inngang til badet som kommer til venstre for baffelvegg.

BEB8D194-9302-46BC-B748-947B3CA29BB7.jpeg

Teknisk kott under trappa. Innenfor der igjen er det teknisk rom og vaskerom. Teglstein i veggene.

Rommet måler i dag 3,6x4,6x2,4m. Mulig det blir noe endring når innervegger tas ned og vi ser hva som er bak. Det kan se ut som det er i overkant mye isolasjon pr i dag. Vi har lagt XPS på murveggene, så det er ikke så verst isolert på utsiden. Gølvet er bikkjekaldt og må tas opp og isoleres, så mulig det kan endres noe i høyde. Der kom forresten ett krav til fra sjefen. Parkett med gulvvarme. Ikke noe gulvteppe. Himlinga skal også ned og der kan vi også få overraskelser. Det ble isolert ovenfra etter å ha fjerna stubbeleire for noen år siden. Tipper det drysser litt når vi åpner nedenfra, men håper det ligger noe tett i mellom. Heldigvis er det ikke behov for noen rom i rom her. Toleransen for støy er meget høy i heimen.

Jeg har begynt med skissepå dagens mål:

207F4179-A18B-4906-A1B4-8EF15309952A.jpeg


Innerst til venstre er det inngang til bad.
Ser for meg baffelvegg ca 30cm ut fra ytterveggen. Den blir da 3m. Under trapp til venstre finnes et lite kott med sikringsskap. Her skal jeg plassere forsterkere etc. Kan også lage ventilasjon gjennom dette kottet og ut til teknisk rom/vaskerom på baksiden. Ikke muligheter for å gjøre noe særlig med venstre veggen pga trappa på baksida. Det må da også bli dør til trappegangen bak til venstre i kinoen(la oss kalle det det heretter, men ikke så kona hører), jeg tror vi kan få til skyvedør. Det må også en dør ut til gjesterom/inngangsparti i bakveggen. Denne veggen kan jeg trikse med, så døra kan være i midten eller i hjørnet nær den andre døra. Kan være skyvedør men jeg tror jeg vil unngå det på den for å få mer absorpsjon der. Tenkte å ha plater på baksiden av veggen og så fylle den med Rockfon eller -wool og så dekke dette med slike ferdige plater med filt og spiler på kinosiden. Det har fått godkjenning oppover og kan bli pent og hyggelig. (Innspill?). På gulvet i bakveggen og x cm opp på veggen skal det hyller til spill og bøker etc. Tenker de skal få være åpne mot spiler/absorpsjon i bakkant. Bøker og slikt i litt uryddig orden kan kanskje fungere litt som diffusor også? Her blir jeg nødt til å prøve meg fram senere, trolig med profesjonell hjelp.
Høyre bakre hjørne er ledig til en bassfelle om det skulle passe seg eller behøves. Vindusveggen må jeg nok dekke med mørke gardiner, om mulig noe som absorberer litt. Med hull i gardina slik at den gulvnære AC’n kommer til nytte. Sola står på noe grusomt på sommeren, så det må til en duk på utsiden også for å stoppe varmen.

På bildet nedenfor har jeg skravert et område som jeg tenker skal få absorbenter. Det bør ta mesteparten av førsterefleksjon i taket. Siden himlinga blir ny tenkte jeg å ha to nivåer. Ett for høyttalerne og spotlights og ett for område med absorpsjon. Om jeg legger på 10cm høydeforskjell kan jeg henge opp absorbenter som da får 5cm luft over seg og samtidig flukter med resten av taket. Her tar jeg gjerne imot korreksjon om ideen er teit. Kanskje noen LED-strips i overkant vil gi en artig effekt også. Tror jeg går for veggmonterte absorbenter med konevennlig pent trykk i førsterefleksjon på sideveggene. Det blir noe asymmetrisk men jeg har ikke så mye valg pga dører etc.

D81B8ED0-7BDC-475C-83FF-9C5CD1C16BD5.jpeg


Korriger meg gjerne om jeg bruker feil begrep eller har tenkt feil, men etter min ringe forståelse er baffelvegg rett terminologi for det jeg planlegger. Vi forbereder alle vegger som vanlig, med unntak av sparkel og maling der baffelveggen skal. Så lager vi et nøye planlagt stenderverk av 2x4’’ før vi kler med fermacell. Alle høyttalere er i tette kabinett eller har bassrefleks fortil så det skal ikke være mye luft i bevegelse her, men vibrasjoner blir det. Likevel bør vel denne kassa, som det egentlig blir, være tett mot omgivelsene(?). Kanskje bør også stenderverket hvile på slike gummigreier som jeg har sett de selger på AVShop? Men hvordan fester jeg mot taket?
Tenkte da å la det være en liten åpning mellom gulv/vegg/tak og platene i baffelveggen og så fuge dette tett med silikon slik at det liksom flyter litt avkoplet fra resten. Eller er alt dette bortkasta tid og penger? Om høyttalerne har noe å si her kommer det mer om disse lenger ned.

Jeg vil ha TV og ikke prosjektor. Rett og slett fordi det hittil har vært veldig lite allsidige rom med prosjektor. For min del har jeg etter å ha prøvd et utall løsninger havna på plasma som gir nok lys til å se fredagsrekka og maten samtidig, og godt sortnivå. Dessuten er det også krav fra kona her, men heldigvis er vi enige. Baffelveggen trenger vel da kun å fylles med rockwool el lignende og kan være glatt i front uten absorbsjon siden det ikke kommer lerret(?).

Under er første utkast til distribusjon i baffelveggen. Hadde tenkt å dimensjonere for 85’’ men det ble rett og slett ikke plass til høyttalerne. Slik det ser ut nå går det med 2-3 cm klaring mellom en 77’’(og da skjønner alle hva jeg planlegger, bortsett fra kona naturligvis)og høyttalergitteret. Det er litt knapt mot høyre sidevegg, med drøyt 30cm. Må bare bli slik. Her kan det trikses litt med høyttaleren med diskant inn mot midten eller ut mot siden. Må nok prøves fram litt her.

B86CEA42-C41A-4600-9C43-EEC29CE8BA43.jpeg

Burde kanskje hatt litt mer vegg ut på venstresida også, men igjen kompromiss. Bak TV’n blir det nisje med CAT, HDMI og 220V. Og et par ekstra trekkerør.

Her er skisse med sånn høvelig detaljert stenderverk i blått.

84E8A2A7-F5E5-4322-A07E-10077D4B770F.jpeg

Har lest et sted at man ikke må ha like avstander mellom spikerslaga for å unngå resonans. Det løser seg nærmest av seg sjøl med dette oppsettet. Er det hold i påstandene?

Nå veit jo ikke jeg om det er så mange som gidder å lese denne tråden, men om det hadde vært meg så hadde jeg allerede begynt å lure på hva som skal inn av utstyr.
Til nå i livet har jeg hatt så vanvittig glede av akustiske tiltak at det også har vært hovedfokus nå som jeg har en slags mulighet til å gjøre det ganske ordentlig. Med masse kompromisser men likevel bedre enn det jeg har fått til før. Tror jeg.
Misforstå meg rett. Jeg elsker å kjøpe stereo. Og hater å selge. Så jeg har litt for mye stående. Og nå nylig kom det inn enda mer siden jeg fikk sjansen. Eller det føltes i alle fall som en sjanse.
I mange år har jeg digga Seas sine elementer. Det starta med DYI som var stygge men etter mine ører med godlyd. B&W 805 ble faktisk i sin tid bytta ut med XTZ 99.26Mk2 etter at jeg fikk høre dem ved siden av hverandre. Jeg liker veldig godt lyden på disse med Hegel i min stue. Og det at de er så billige gjør vel at jeg liker dem enda bedre kanskje.
Nok om det. Et autosøk på Seas på finn tipset meg om Speakercraft Tantra med Seas-elementer. Lite å finne om disse på nett og jeg har jo aldri hørt dem, men kunne likevel ikke dy meg. Det ble 3stk Tantra SEAS 6 LCR pluss en passiv 10’’ sub i tett kabinett med Speakercraft AMP Tantra DSP 250 til. Så tegna jeg det inn i skissen, men det blei så usymmetrisk at jeg gikk for en sub-pakke til. Det burde nok holde med en, men ikke si noe til kona bare, så går det nok bra med to også.

Så til 2 Atmos i taket har jeg Speakercraft AIM WIDE FIVE. Denne har jeg på kjøkkenet med Sonos Amp og den har overrasket meg positivt.
Det store problemet, rettere sagt ett av mange, når man bare har taket å leke med er de fire som skal på sidene og bak. Her har jeg gamblet på Speakercraft AIM 255. Disse kan vinkles og har en diskantrekke som kan justeres mye på. Håper dette kan bli bra, for jeg kom i skade for å kjøpe fire slike. De er bare 5’’ så det går an å bytte ut om jeg ikke får dem til.

Av elektronikk blir det i første rekke en Denon avc-x3700h. Har 2 stk NAD C275BEE og tenkte å la den ene drive fronthøyttalerne mens den andre tar seg av senter. Da bør det være nok strøm igjen til rundtomkringlyd i Denon’n.
Bilde/lydkilde har jeg ikke bestemt meg for. Noe AppleTV 4k blir det nok. Kanskje PS5 og/eller sannsynligvis en eller annen BD/UHD-spiller. Har en god gammal Yamaha CD-Spiller og en Hegel HD10 DAC som jeg kan plassere der, men veit ærlig talt ikke om jeg kommer til å gidde det. Kan høre på musikk andre steder.

TV’n er en Panasonic ST65 som jeg synes har et vemodig vakkert bilde. Dog kun 1080p. Den avløste en Kuro og jeg har vært veldig fornøyd. Men sikler på en OLED. Håper Panasonic kommer med 2000-serien i 77’’. Mulig lommeboka håper de ikke gjør det.

Rivinga starter for alvor i romjula. Så får vi se hvor langt vi er kommer til påske.
i mellomtida er jeg evig takknemlig for tips og korreksjon!

lars
 

Vedlegg

 • 96425443-C7CB-458B-A3F5-B0AF25EDB0BF.jpeg
  96425443-C7CB-458B-A3F5-B0AF25EDB0BF.jpeg
  403,7 KB · Sett: 90
 • C6D240D8-7F6B-45A5-84CA-AD10EA8484CD.jpeg
  C6D240D8-7F6B-45A5-84CA-AD10EA8484CD.jpeg
  429,9 KB · Sett: 88
 • 44EAFA05-8521-4B2A-A339-A4842FB6EA5A.jpeg
  44EAFA05-8521-4B2A-A339-A4842FB6EA5A.jpeg
  401,1 KB · Sett: 87
 • 35D1479A-EEB7-45F5-918C-3B7D271A511B.jpeg
  35D1479A-EEB7-45F5-918C-3B7D271A511B.jpeg
  429,9 KB · Sett: 86
 • Like
Reactions: vegardxf