Hvitt eller grått lerret i stue med god lyskontroll?


4 Sep 2010
477
2
18
Jeg har dessverre måttet flytte fra min batcave garasjekino for noen måneder siden. :(
I min nye vesle enebolig har jeg nå bestemt meg for å skape så god som mulig kino-opplevelse i stuen.
Jeg forsøkte med stor TV, men det gav meg langt fra samme kinofølelse som projektor og lerret har gjort.

Stuen er relativt liten, ca 4x6m. Jeg vil bruke mesteparten av plassen til kino-oppsettet, da jeg nå bare har meg selv å ta hensyn til.
Det er film og TV jeg kommer til å holde på med i stuen. Kanskje litt spillng også etter hvert.
Plasseringsmessig passer det bare med kino mellom veggene som er 4 meter fra hverandre. Det blir for smalt til å lage til lydtransparent lerretsvegg hvor jeg kan gjemme mine store Klipsch høyttalere.

Jeg har testet med min godt brukte Sony VPL-VW270 (er på pære nummer 3 nå - De holder lenge, 5-6000 timer).
Når projektoren står på hylle kommer linsen 45 cm ut fra veggen. Maksimal projisert størrelse på veggen har jeg målt til ca. 115".
Jeg vil derfor satse på å henge opp et lerret på 110". :)

Så kommer de to store spørsmålene:
  • Hvitt eller grått lerret?
  • Prisklasse?
For å ta det siste først: Jeg føler at jeg er ganske "godt vant". I min gamle batcave hadde jeg et relativt dyrt lydtransparent lerret fra Dream Screen. Det er nå altså ikke nødvendig med lydtransparent duk. Vil jeg kunne bli fornøyd med de relativt "rimelige" Elite Screens Aeon series. eller bør jeg spare opp litt til og satse på noe i høyere prisklasse? Vil jeg merke stor forskjell og er det verdt det? Jeg har som nevnt ikke bruk for noe lydtransparent. (Det ble visst flere underspørsmål her...)

Jeg vurderer altså Elite Screens Aeon series, men er usikker på om jeg skal gå for hvitt eller grått lerret. Her er kandidatene jeg vurderer nå:
Elite Screens Aeon CineWhite
Elite Screens Aeon CineGrey 3D
Elite Screens Aeon CineGrey 5D - (Jeg heller for tiden mest mot denne)
I stuen har jeg ganske god kontroll på lyset. Det blir tilnærmet helt mørkt når jeg blender vinduene. Ikke 100% batcave, men ganske nært 99% selv på dagtid.
Det eneste "problemet" er hvite vegger og tak.
Jeg kan eventuelt vurdere å male veggene i en litt mørkere farge etterhvert, men taket regner jeg med at vil forbli hvitt. Det er tross alt en stue og litt besøk må jeg regne med å få av og til. :)
Vil fordelene med grått lerret, som større kontrastnivå og mindre påvirkning av strølys, veie opp for det hvite lerretets potensielt bedre lysstyrke og bedre fargekontroll? Jeg følte tidligere at bildet ble litt for lyssvakt med lydtranparent duk og håper på å få litt mer punch nå.
 
Sist redigert:

oes

0
18 Nov 2006
275
8
18
Sent svar her. Jeg tror Dynagrey er riktig valg. Har det selv i flerbruksrom med mørke vegger og god men ikke perfekt lyskontroll. Også hvitt ser bra ut (ishockey)
 
4 Sep 2010
477
2
18
Ja jeg har kommet til samme konklusjon og har bestemt meg for grått lerret.
AVShop sin DreamScreen DynaGrey finnes ikke som rammelerret, så vidt jeg kan se.
Jeg bestiller CineGrey 5D fra Elite Screens.
Håper det blir bra. :)
 
Sist redigert:
  • Like
Reactions: oes

oes

0
18 Nov 2006
275
8
18
Jeg benytter Dynagrey V5 fra AV shop (kjøpte duk med tabtension og bunnlist fra en som hadde hatt motorisert tab-tension), og stiftet det på en trelist som jeg henger fra taket. Var ment som midlertidig løsning. Har derfor også et par ruller med Dynagrey V6 (uåpnet) for DIY - har ikke fått somlet meg til å lage ramme, og V5 fungerer også bra😊 Meld fra om rull med duk er av interesse. Mener de er hhv 129» og 150». Evt om den jeg har hengende nå er av interesse. Kom gjerne å se hvis du bor sentralt på Østlandet. Benytter JVC X7900 projector med godt sortnivå.
 
4 Sep 2010
477
2
18
Takk for tilbud om å komme på besøk for å se, men jeg bor nok litt for langt unna. Bor på Vestlandet noen mil fra Bergen. :)
Jeg har ikke særlig lyst til å sette i gang med en DIY løsning denne gangen, så takker også nei til dukene dine.
Har bestilt Elite Screens Cinegrey 5D nå.
Blir spennende å se hvordan den vil fungere i stuen min.
Har ingen forventning til godt bilde i dagslys, men håper å få et bilde med god kontrast på kveldstid.
 
  • Like
Reactions: oes