Howto - Legge finer


Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
Det er ganske mange som lager seg høyttalere, og eltek har et godt utvalg av diy høyttalere og subwoofere. En av de vanskeligere tingene med dette er at man må lage selve kabinettet selv. Å få kabinettet skjært ut og limt isammmen er ikke det som skremmer de fleste, men finishen er en annen sak. For de fleste er utseende også viktig, jeg kunne ihvertfall aldri tenkt meg et par mdf kasser stående nede i kjellerstua :) Ellers kan man lage en kasse og ha et esksternt delefilter hvis man er tweake gal :) eller lage en flott stereobenk kun fantasien setter grenser :)
Derfor tenkte jeg å skrive en guide på hvordan man legger finer.

Verktøy og annet du trenger:
Finer (200 kr i mitt tilfelle)
En meget skarp bladkniv (40 kr)
En metalllinjal (du kan bruke fantasien til å finne en erstatning:)) (20 kr?)
Sparkel (50 kr)
Kontaktlim (brukte 1 liter casco s9) (200 kr)
Pensler (50 kr)
Sandpapir 120 og 240 (30 kr)
Maskeringsteip (10 kr)
En grei kompis (Takk Øivind :)) (gratis hvis han er grei :))

Jeg kjøpte fineren hos oslo finerfabrikk, de holder til i Frysjaveien 29 i oslo, de selger egentlig ikke til privatpersoner, men kommer du på en fredag før klokka 3 så er de så greie at de selger deg det du trenger. Det du er ute etter er bladfiner, jeg valgte finer av bjørk da jeg synes dette ser veldig fint ut. Du trenger ikke å bekymre deg over at du må kjøre e.l. da fineren kan rulles sammen til en rull du fint får med deg på bussen. Et godt råd er å kjøpe for mye, da det etter erfaring kan fort gå litt galt.

Før du limer fineren på selve høyttaleren vil du at alle flater skal være plane, i skjøter og på topp og bunn blir det gjerne litt ugjevnheter, men her er sparkel en god venn :) Legg sparkel over der du føler ugjevnheter og puss ned. Ikke puss ned med sandpapir og hånd, men bruk en så stor pussekloss som mulig, da det blir mye lettere å få det plant da :)

Nå er du klar til å begynne å legge fineren, men her kreves det en del planlegging. Vil du at finermønsteret skal følge over høyttaleren fra siden topp side, eller front topp bak e.l.? og du vil legge finer på fronten til slutt slik at du ikke får de mikrosmåe overlappingene i front.
Når du har bestemt deg for dette så legger du høyttaleren oppå fineren og tegner røft rundt med en arbeidsblyant, deretter kutter du ut rundt så du har 2 cm for mye på hver side og topp og bunn, dette fordi det er relativt vanskelig å legge perfekt. Er dette en side hvor mønsteret skal fortsette videre f.eks. over til topp så unngå å ha mye overlapping på toppen da du risikerer at mønsteret passer dårlig i fortsettelsen.
Her er et bilde du kan se mønsteret fortsette på:

Nå når du har skjært til fineren er du klar for kontaktlimet, dette er en jobb for 2 personer. Jeg advarer kontaktlim inneholder sterke løsemidler og er ikke bra for hodet i det hele tatt, her er det fare for å få store hjerneskader og lukta blir litt sittende igjen så full lufting av huset er nødvendig. For guds skyld hold husdyret ditt langt unna da de er enda mer sensitive på slikt enn oss. Bruk verneutstyr dvs. maske. Nå skal du smøre kontaktlim på overflaten til høyttaleren og til fineren, smør rikelig på i kantene og på sidene da disse kanskje suger litt ekstra lim, og det er viktig at det sitter godt her når du skal pusse ned. Dette kan få lov til å stå helt til det ikke kleber når du tar på det, da slipper du at det kanskje går igjennom finereren o.l.
Nå legger du finereren oppå høyttaleren, her er det viktig å være forsiktig, legg først i en kant og stryk deg videre inn på høyttaleren. Nå er det en fordel med et sterkt lys, da ser du veldig lett hvor det er små luftbobler, de er veldig lette å stryke ut med henda, jeg og kompisen satt og strøyk på hver side i ca 5-10 min for at det skulle sitte ordentlig og for å fjerne de små luftboblene, opplever du små ujevnheter forsvinner dette som oftest når du skal pusse over høyttaleren til slutt. Etter tips fra brukeren vg kan det være fordelaktig å bruke et eldre strykejern som ikke blir så varmt, da får man lett ut luftbobler og limet sitter enda bedre. Jeg hadde aldri problem med at limet ikke satt godt nok, så metoden jeg har beskrevet kan også brukes med stort hell. Ellers har jeg hørt at forsiktig bruk av varmepistol går ann for å smelte limet og fjerne luftbobler, dette har jeg ikke prøvd selv, men jeg regner med at man må bære ytterst forsiktig så man ikke svir fineren.

Nå når dette har størknet (jeg venta i ca 30 min) så er det på tide å grovkutte bort restene, her må du ha en relativ hard underflate, jeg brukte litt tynn papp oppå kjøkkengulvet. Så legger du en lang tynn linjal langs siden av høyttaleren (litt under 1mm tykk linja ala metallinjaler fra clas ohlson\biltema) og kutter langs denne så du får et lite overskudd på hver side. Deretter snur du høyttaleren og bruker en pussekloss og pusser ned overskudd til det er plant med sidekanten. Når du har pussa ned allesider er du klar for å legge finer på en ny side av høyttaleren. Men nå er det lurt å legge maskeringsteip rundt på siden der du finerer inntil, helst 2-3 rader, så du slipper å søle kontaktlim og få flekker på den allerede lagte fineren, du unngår også å slite unødvendig mye ned på fineren der på siden mens du pusser ned kanten. Når du legger i front og ved bassrefleksporten er det lurt å ha kutta ut litt til elementene og porten. Denne prosessesen fortsetter du til du har finert hele høyttaleren.

Når du skal kutte ut ordentlig til hullene anbefaler jeg å ha en sterk arbeidslampe da denne lyser lett igjennom den tynne fineren og gir deg noe å kutte etter. Når du kutter ut nå, vær veldig forsiktig fineren slår fort sprekker her. la det være igjen ca 1 mm, dette pusser du ned for hånd
med sandpapir, det er en drittjobb, men gir et godt resultat :) Etterpå er det bare å gå over høyttaleren med fint sandpapir. Voila :)

Dette tar tid, vil anbefale å gjøre det over en helg, eller 4+ sene kvelder. Er også en fordel at det er sommer, som det ikke var da jeg gjorde, siden pussestøv fra mdf ikke er sunt, og det er heller ikke kontaktlimet og man vil jo ikke ha et nedstøvet hjem? :)

Kommer mer senere om hvordan man får den siste finishen, altså med lakk. Må komme meg på beina først etter bruddet i ryggen før jeg får gjort dette. Er det noe som er vanskelig å forstå, eller har jeg noe grove skriveleifer så si ifra :) Her er et par bilder til:

Det blir fort rotete:

Et bilde bakfra:

Joda tøffe terminaler jeg elsker dem :p

Bilde ovenfra:

Meg klokka 4 om natta endelig ferdig med en av høyttalerene :)
Bortevekk
og det ferdige resultatet (har ikke lakka da)
 
27 Jul 2003
16.250
0
36
52
Meget grundig og fin innføring/oversikt om hvordan man skal gjøre denne jobben og få et godt resultat! :D :D :D :D (fortjente fire smil minst!) denne bør absolutt stå som prioritert under diy 8)
 

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
Takk :), kan kanskje heller ha en prioritert post under diy som linker til de forskjellige guidene og det relevante folk lurer på? :)
For se om jeg skriver mer mens jeg ligger her og kjeder meg :)
 

Tiger

0
24 Sep 2003
39.996
0
0
Kjempebra, Thror. Dette er jo det som man har savnet; Utførlig innledning av et emne, slik at vi andre kan se, lære og spørre under dette temaet. :D

Så til det uungåelige spørsmålet; Hvordan ble lyden?
 

Ak

0
11 Des 2002
36.061
24
38
43
Meget bra, denne vil hjelpe mangen selvbyggere ! :D "applaus"
 

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
Tiger skrev:
Kjempebra, Thror. Dette er jo det som man har savnet; Utførlig innledning av et emne, slik at vi andre kan se, lære og spørre under dette temaet. :D

Så til det uungåelige spørsmålet; Hvordan ble lyden?
De er hovedinnspilt nå, men føler at ikke alt sitter helt på plass ennå. Lyden er meget god :) bassen er litt pløsete aktig, men tror det retter seg når jeg får spikes (har 6mm men islagsboltene jeg brukte var 8mm). Blir desverre lite lytting på en stund til jeg kommer meg på beina igjen, vurderer å flytte anlegget inn på rommet for en stund, savner musikk fra en god kilde :) Ellers håper jeg guiden blir til hjelp for noen :)
 

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
nei :p jeg brakk ryggen på fredag på norefjell, så dro hun på norefjell på lørdag? bare for å herme etter meg og få litt sympati :p
 
17 Feb 2003
5.337
0
0
48
Meget bra DYI-innlegg Thror, har sett den som prioritert. Sånt ønsker me meir av :)
 
20 Nov 2003
12.211
0
0
Meget bra!! Høytaleren ser unektelig bra ut og! Enig at det som skal stå fremme ikke burde se uferdig ut...


Mvh
 

martin

0
2 Des 2003
5.514
0
0
hmm.....kanskje dette er noe for meg, er snart ferdig med den siste høyttaleren min men har ikke fått noen finish på den enda.
Jeg har begynt å skråsparkle på sidene og hadde tenkt å kle hele kassen i folie.
Men det ser mye finere ut med finêr....jeg er imponert det ble veldig fint.
Men det blir vel litt vanskelig å legge finêr på en kasse som "går innover på sidene" eller som er pusset innover mot kantene (litt vanskelig å forklare) så i så tilfelle må jeg sparkle over for å få det beint vel?
Hvor mye koster en slik finêr plate da?
 

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
martin skrev:
hmm.....kanskje dette er noe for meg, er snart ferdig med den siste høyttaleren min men har ikke fått noen finish på den enda.
Jeg har begynt å skråsparkle på sidene og hadde tenkt å kle hele kassen i folie.
Men det ser mye finere ut med finêr....jeg er imponert det ble veldig fint.
Men det blir vel litt vanskelig å legge finêr på en kasse som "går innover på sidene" eller som er pusset innover mot kantene (litt vanskelig å forklare) så i så tilfelle må jeg sparkle over for å få det beint vel?
Hvor mye koster en slik finêr plate da?
Hadde vært mye lettere å forstå om du hadde lagd en liten skisse i f.eks. paint :) finer er veldig bøyelig, og hvis man legger det i vann tror jeg det skal være ennå myekere å jobbe med (er ikke sikker på om dette kan skade fineren osv, men en kompisen min forslo det til en annen som har planer om å legge finer hele veien rundt en høyttaler). Ellers gjør sparkel ofte jobben for å rette opp og lage spisse hjørner ;) Har lagt til ca pris på hver av tingene i første post.
 

martin

0
2 Des 2003
5.514
0
0
tror ikke akkurat at dette gjør det særlig lettere men....
 

Vedlegg

  • s_nn_ca_.jpg
    s_nn_ca_.jpg
    5,7 KB · Sett: 215

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
hvis jeg forstår det rett, så på toppen går det en vinkling innover? som en delt pyramide? det skal ikke være noe problem å finere, bare mye mer jobb :)
 

martin

0
2 Des 2003
5.514
0
0
Hvis jeg skal ha finêr så tror jeg kanskje at jeg legger litt sparkel på "innoverkantene" slik at hele frontplata blir ben (eller kasse helt firkantet) det blir mye enklere og det ser sikkert like bra ut.
 

Thror

0
2 Nov 2003
1.493
0
36
home.no.net
Det er nok lettest det, ihvertfall første gang man finerer ;) ellers er det fullt mulig, bare en del mer jobb. Å finere de små overlappingene vil ta nesten like mye tid som å finere en side, da mye av tid går med på å vente på tørking av lim osv.
 

vg

0
22 Okt 2003
283
0
0
Jeg gikk i sin tid på noe som het Framhaldsskolen, og i sløyden, så drev vi med finering av hyller, kabinetter etc. Og framgangsmåten vist her, er helt i tråd med det vi lærte, men vi brukte et gammelt strykejern, som ikke var for varmt, slil at fineren ble svidd, til å stryke ut lufbobler, samtidig som varmen gjorde at fineren festet seg enda bedre :)
Kanskje et tips verd å ta med seg?