Hjemmekino bygger referansekino


akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Som sikkert en del har fått med seg står nå bladet Hjemmekino på egne ben – med alle fordeler det innebærer. Noe vi har tenkt på lenge er å bygge en referansekino som ikke bare gir store fordeler som et testrom hvor skribentene vil oppleve samme forutsetninger når vi tester litt ”tyngre” utstyr, men også vil kunne bli et sted hvor vi kan invitere til demo-kvelder både for leserne av bladet og medlemmene på forumet.

Håvard Holmedal som er ansvarlig redaktør skriver i en annen post her på forumet følgende:
”Vi vil få plass til omtrent 20 stykker pr. sesjon og kvelden er som kjent ganske lang. Kanskje også på spesialpresentasjoner av nye produkter, pre-release demoer av nytt utstyr, shoot-outs og mulighet til treffe konstruktører av spennende produkter?”

Som Håvard sier så vil dette bli spennende, og mulighetene mange. Det å kunne få inn konstruktører fra både inn- og utland for å holde foredrag om alt som relateres til audio og video ser jeg på som en gavepakke av dimensjoner, for sammen er vi er en mengde brukere med et fantastisk engasjement, noe som selvfølgelig gjør det attraktivt for bransjen.Jeg har fått det ærefulle oppdraget som byggeleder, og jeg kommer til å gå på oppgaven med stor iver. Dette er som dere sikkert skjønner noe jeg brenner for, og jeg skal gjøre mitt ytterste for å utforme en løsning som er optimal under de forutsetningene som ligger til grunn.

Så til saken. Det er utvilsomt mange som er glad i byggetråder og worklogs her på forumet, og om ønskelig så kan hele byggeprosessen dokumenteres her i denne tråden. Vi har ikke ubegrenset med midler, men trevirke er ikke så dyrt, så selv om vi er nødt til å vise moderasjon vil det være fullt mulig å bygge en skikkelig bra kino med gode akustiske egenskaper. Alle tips tas i mot med takk under prosessen!
 
20 Mai 2006
2.483
0
0
44
Oi oi... Dette skal bli spennende å følge med på...
Håper og tror dere får det bra til.. :-D

Håper dere også vil ha en fast reportasje i hver blad,om hvordan det går med prosessen, så vi kan følge med der å..

Lykke til....
 

akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Egentlig burde overskriften være "Hjemmekino bygger sin referansekino"

Denne prosessen vil gå for fort til at vi kan ha en reportasje i hvert blad fremover, det er derfor vi vil bruke denne tråden til å oppdatere leserne. Muligens - om redaksjonen vil - kan det kanskje bli en omfattende byggereportasje i et spesialnummer eller lignende, men slik det blir nå vil alt komme ut her :D
 

lygren

Grunnlegger
Medlem av ledelsen
11 Des 2002
43.537
335
83
46
www.avforum.no
Spennende, her må jo alt tenkes nøye gjennom... Jeg regner jo med at du har en basic slagplan, du har jo tross alt gjort dette tidligere med hell i egen kino.

Først og fremst må en jo beslutte mål og større konstruksjonsmessige elementer;

-Skal en ha et maskinrom? Jeg mener definitivt ja, men spørsmålet er om dette skal stå i bakkant eller forkant av kinoen. Du har jo selv kjørt det i forkant, men da kanskje grunnet bakprojeksjonen? Fordelen med å kjøre det bak er jo at en kan plassere projektoren bak glass og dermed eliminere støy fra denne totalt. Nå er jo ikke støy fra projektoren det mest problematiske om dagen, og strengt talt skal en vel også teste støynivå på projektorene en tester, så da er det kanskje greit å montere de inne i rommet... Uansett er et maskinrom med tilhørende rackmontering av utstyr fordelaktig.

-Kabling. Her bør det legges kabelkanaler til den store gullmedaljen. STORE rør bør på plass, og helst stive plastrør i så stor grad det lar seg gjøre. Jeg har selv fått lagt rør med bøyelige plastrør, og det er jo helt krise å trekke noe som helst. Her som kabler skal trekkes til stadighet må det være svært enkelt å trekke om og om igjen. Samtidig er det kanskje greit å legge fiberoptisk HDMI først som sist, så slipper en bytte helt med det første... ;) I så fall trenger en plass til de relativt kraftige pluggene fiberoptiske kabler leveres med (de kan generelt ikke plugges av).

-Nettverk. Maskinrommet/kinoen bør ha skikkelig nettverk, det holder lenge med noen gode Cat6 kabler og en god switch til streaming...

-Konstruksjon / støydemping. Hvilket behov har man? GreenGlue ser jo ut til å være genialt mht å støydempe på et rimelig vis... En må vel kanskje til med lydbøyler i tak og gulv også skulle en tro (eller kanskje GreenGlue eliminerer behovet for det?)...

-Fargevalg: Dyp rød? Helt sort? Mørkegrå?

Lykke til sier jeg bare, tror dette rommet blir veldig veldig bra når en først er ferdig!
 

tols1

0
2 Jan 2006
16.656
1
0
Tjobing! Dette blir spennende å følge. Blir det enkleste og billigste løsning eller har dere tenkt å lage et state-of-the art kinorom? Skal dere bruke fagfolk eller blir det dugnad?
 

roffe

0
24 Apr 2003
25.146
0
0
www.invelos.com
Utrolig spennende dette. Jeg synes fortløpende dokumentasjon av byggeprosessen definitivt er meget interessant. Her skal det følges med!
 

akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Masse spennende betraktninger Lygren, og noen veldig gode tips. Streaming hadde jeg ikke engang tenkt på :oops:

Siden rommet skal fungere både til foredrag og kino må vi velge farger som ikke blir for dystre, samt at lysstyringen må være gjennomtenkt.

Rommet blir bygget inne i et anet rom, så på den måten vil vi få et maskinrom for elektronikk på utsiden, da fortrinnsvis i front av kinoen. Kinoens størrelse blir begrenset av to stålsøyler på endene og et skråtak på den ene siden. Dette er ikke noen ulempe, tvert i mot. Med vegger som hovedsaklig består av demping vil faktisk anlegget stå asymetrisk i rommet, selv om det ikke ser slik ut inne i kinoen. Vi har også anledning til å bygge Helmholtz Resonatorer i rommet, slik at vi får kontroll på bassen. Da slipper vi elektronisk korreksjon om vi får utfasinger eller stående bølger.

Slik er rommet i rommet tenkt
attachment.php

attachment.php


Farger og layout bærer litt preg av å bli kastet sammen, men her er det litt hastverk, så jeg tar meg ikke tid til å lage noe super-elegante byggetegninger. Det har dessuten sneket seg inn en liten feil, for rommet kommer til å bli ca 7 meter langt, og ikke 6 som antydet på den øverste tegningen. Og høyttalerne er bare en liten våt drøm uten rot i virkeligheten :mrgreen:


Under legges det ved noen flere bilder.

Takdrageren som skal brukes for å holde kinotaket
attachment.php


Skjelett av en kinoen
attachment.php


Stenderne som skal holde taket
attachment.php
 

Vedlegg

 • kinorommet.jpg
  kinorommet.jpg
  166,8 KB · Sett: 508
 • kinorommet med stoler ol.jpg
  kinorommet med stoler ol.jpg
  143 KB · Sett: 521
 • drager tak bredde.jpg
  drager tak bredde.jpg
  228,4 KB · Sett: 926
 • Invendig skjelett med mÃ¥l.jpg
  Invendig skjelett med mål.jpg
  182,9 KB · Sett: 573
 • stender takstøtte.jpg
  stender takstøtte.jpg
  235,5 KB · Sett: 479
18 Sep 2004
23.594
0
0
53
Sveisent, Atle! Tydelig å se at dette er noe du brenner for, hvis ikke hadde du ikke giddet dette forarbeidet. Har også stor tro på at dette blir en "stor" tråd for de fleste i følge med på underveis. Gleder meg til å ta lokalet nærmere i øyensyn neste gang jeg er innover.....:-D
 
18 Jul 2004
3.539
0
0
Veldig spennende dette her ! blir gøy å følge med...Hvor er det tenkt att dette Bygget/rommet skal være ?
 

akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Rommet bygges inne i Hjemmekinos nye base i Oslo. Vi har overtatt lokalene, så jeg var på befaring der i går formiddag. Gleder meg til å blåse støvet av hammeren :D
 

akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Her kan man ane hvordan bakrommet blir

attachment.php

På høyre side opp mot enden av rommet er det en dør inn til byggets tekniske rom hvor ventilasjon o.l er plassert. Dette rommet er heldigvis helt lydtett.Nå skal det sies at de planene jeg har lagt ut kanskje ikke er 100% samsvarende med det endelige resultatet. Noe av veien må bli til mens vi går, for det finnes noen andre hensyn også, bl.a noen dører. Men det skal vi finne ut av.
 

Vedlegg

 • bak lerret maskinrom.jpg
  bak lerret maskinrom.jpg
  185,2 KB · Sett: 498

RuneW

0
21 Jan 2005
20.600
21
38
Sarpsborg
akto skrev:
Skjelett av en kinoen
attachment.php

Dette er sikkert bare skisser, men jeg legger merke til at stenderverket er cc 60cm. Er det ikke vanlig med cc 30cm i rom-i-rom-løsninger? Det er i alle fall dette jeg har tenkt å bruke i mitt fremtidige kinorom.

Jeg er også ekstremt interessert i hvordan dere har tenkt å løse problemet med ventilasjon vs lydisolering.
 

Lil-H

0
10 Jul 2004
3.689
0
0
Har dere noen deadline for når herligheten skal være ferdig?

stå på gutta!
 

akto

0
28 Apr 2004
16.635
0
36
www.facebook.com
Når det gjelder rom i rom så vil hele rommet bli transparent for lyd, det vil i utgangspunktet kun gjøre dette rommet til et "falskt" rom, all den tid vi ønsker lydlekkasje gjennom veggene. Rommet er et lagerlokale som vi disponerer, og den eneste naboen blir under oss. Så betegnelsen rom-i-rom blir litt misvisende - beklager det.

Ventilasjon er viktig, men siden rommet har ventilasjon vil vi kun trenge luftspalter og/eller saktegående radialvifter. Godt poeng!
 

RuneW

0
21 Jan 2005
20.600
21
38
Sarpsborg
akto skrev:
Når det gjelder rom i rom så vil hele rommet bli transparent for lyd, det vil i utgangspunktet kun gjøre dette rommet til et "falskt" rom, all den tid vi ønsker lydlekkasje gjennom veggene. Rommet er et lagerlokale som vi disponerer, og den eneste naboen blir under oss. Så betegnelsen rom-i-rom blir litt misvisende - beklager det.

Ventilasjon er viktig, men siden rommet har ventilasjon vil vi kun trenge luftspalter og/eller saktegående radialvifter. Godt poeng!

Nja...poenget mitt (ventialsjon vs lydisolasjon) forsvant vel med at det ikke egentlig dreide seg om rom-i-rom likevel...

Bra for dere :), men synd for oss andre :-(, at dere ikke behøver å vektlegge lydisolasjon. Dette er nemlig en veldig stor del av problemstillingen for oss som skal lage kino hjemme, og det hadde vært fint å hatt en veldokumentert tråd om dette med bidrag fra mange tungvektere.
 

balko

0
3 Jun 2004
741
140
43
Vestfold
avforum.no
Artig. Dette kommer til å bli særdeles spennende å følge med på.

Spent på hva slags løsning dere velger for projektor, om den blir takhengt i rommet,eller i eget rom for å gjøre den lydløs. Varme og kjøle anlegg er også interesant å se hvordan dere løser.
 

Nitro

0
1 Apr 2005
1.315
0
0
RuneW skrev:
Dette er sikkert bare skisser, men jeg legger merke til at stenderverket er cc 60cm. Er det ikke vanlig med cc 30cm i rom-i-rom-løsninger? Det er i alle fall dette jeg har tenkt å bruke i mitt fremtidige kinorom.

Jeg er også ekstremt interessert i hvordan dere har tenkt å løse problemet med ventilasjon vs lydisolering.

En liten kommentar bare, kan godt bruke 60cc men da bruker man gjerne dobbelt lag meg f.eks. gips i stedet for et lag og 30cc.

Blir sikker flott dette, men takkonstruksjonen med stående stendere ser litt tvilsom ut?, er det lov og spørre hvor i Oslo dette blir?
lykke til med prosjektet.