Hjelp med ventilasjon


Mr_Stian

Medlem
8 Aug 2012
489
0
0
Heisann. Jeg bygget for ca ett år siden ett kinorom i kjelleren min. I den anledningen satte jeg inn en lyddør. Huset mitt er bygget med balansert ventilasjon, og døren som sto der originalt var med spalte under for og få gjennomstrøm av luft. I rommet er det en ventil hvor det kommer luft ut ifra. Det er og en vanlig ventil gjennom yttervegg. Hvis jeg lukker døren i kjelleren så blir det veldig varmt der nede nå når det er så varmt ute (også under film om vinteren). Trodde ventilasjonen skulle funke litt bedre men det gjør det altså ikke. Teorien var at siden det faktisk finnes en ventil gjennom yttervegg så vil ventilasjonen blåse luft inn i rommet og ut gjennom ventilen. Men det virker som det ikke er nok

Hvilke alternativer har jeg til og få litt mer luft inn i rommet? Varmepumpe er ikke aktuelt helt enda.

Hvis jeg setter en vifte i ventilen som går gjennom yttervegg vil dette hjelpe? Skal denne eventuelt blåse inn eller ut av rommet? Har og ventiler i vinduene.

Ett annet alternativ jeg vurderer er en flyttbar aircondition. Denne kan kun brukes når jeg ikke ser film da den bråker mye. Men kan kjøle ned rommet på forhånd hvertfall.
 

regnep

Medlem
9 Aug 2013
744
0
0
Hei Stian. Vet du om du får nok tilluft til rommet i forhold til bruken av rommet med beregning av tilført varme fra utstyr og ytre oppvarming? For meg høres det ut som at en varmepumpe er akkurat det du kan trenge. Hva angår balansert ventilasjon så skal i utgangspunktet alt av luft, inn og ut, passere gjennom varmeveksleren. Det kan virke som at når du byttet dør så påvirket du en til og fra luft sløyfe og at dette gir deg den dårlige ventilasjonen nå.
 

regnep

Medlem
9 Aug 2013
744
0
0
Det var en interessant løsning. 70 sek innluft og 70 sek utluft med varmegjenvinning høres bra ut for små rom. Og du har helt rett Ender med tanke på varmepumpe og ventilasjon. Den sirkulerer kun lufta i rommet. Men om Stian får tilført nok frisk luft så kan en varmepumpe hjelpe. De er meget stillegående sammenlignet med med varmepumpeboomen for ti år siden. Har selv en av de siste panasonicene og er meget fornøyd. Spesielt nå i sommervarmen :D
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
For å høres kritisk ut: Hva er det du vil? Friskluft eller kjøling? Fordi disse to har ulik løsningsmåte. Nok friskluft bør man få med riktig dimensjonert balansert ventilasjon. Man kan IKKE forvente kjøling med balansert ventilasjon. Det er alt for liten luftstrøm og temperaturdifferanse i slike system til å kunne kjøle varmeproduksjonen i en vanlig hjemmekino. Og siste tankepunkt: Hvorfor ønsker man varmegjenvinning dersom formålet og behovet kjøling?

Hvis jeg husker riktig, så kan 50 m^3/time luft - som tilsvarer ventilasjonen i en god stue - borttransportere 80-200W varme, litt avhengig av temperaturdifferansen mellom innluft og utluft. Har man litt (1 forsterker eller 1 prosjektor), så vil temperaturen i rommet stige bare på grunn av dette. Varmepumper er egentlig eneste løsning for kjøling, da luftstrømmen er langt høyere og temperaturdifferansen er mye høyere enn i balansert ventilasjon. Det gjør at man kan klare å kjøle 2-3kW, og *da* klarer man å holde tempen nede i kinoen.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
36
Helt enig med det du sier Midas. Slik jeg leser første post så får ikke TS gleden av den balanserte ventilasjonen da han har stengt av ventilasjonen med en tett dør. Ventilen jeg linket til kan hjelpe med å få mer luft inn og ut av kinoen men den vil nok ikke hjelpe noe med tempraturen. Da er det nok som du sier varmepumpe som gjelder. På full effekt klarer en ventil 54m3/h men tempraturen vil være mer eller mindre den samme.

Effekt
TrinnRPMSonesdBm³/hWatt
16100,119143,8
28000,3
2228
3,96
31450129545,61
 

Mr_Stian

Medlem
8 Aug 2012
489
0
0
Her var det mange gode svar! :)

Det som jeg mener er problemet til vanlig er at jeg ikke får nok luft inn i rommet fra ventilasjonsanlegget pga lyddøren. Dette fører igjen til at det kan bli noe varmt når døren er lukket og det vises film. Så tror nok en vifte i ventilen kanskje hadde vert en god ide her. Men vil ikke ha en med varmegjenvinning. Finnes det noen greie løsninger som kan plasseres i eksisterende ventil som ikke bråker for mye?

Så en annen ting. Hvis jeg får en vifte i den ventilen jeg allerede har som blåser INN friskluft så trenger jeg en ny ventil til og blåse luften ut igjen. Ytterveggene er betong så dette funker dårlig. Men kanskje en ventil mot gangen. Finnes det noen ventiler som ikke slipper gjennom så mye lyd? Har ikke lyst og sette i en ventil som slipper gjennom mye lyd når jeg har gjort såpass mye med veggen for og hindre dette!
 

regnep

Medlem
9 Aug 2013
744
0
0
Et lite og billig tips kan være å prøve med en pc kabinett vifte. Denne i fra Noctua kan flytte opp til 80 m³/h og er meget stillegående. Litt Reodor Felgen her så tror jeg du kan får til en stillegående og billig løsning. Mener å ha sett byggetråder der dette har blitt benyttet.

Her kan du se Hunsbedt løsning for utstyrsavtrekk
 
Sist redigert:

Tassadar

Medlem
3 Sep 2005
204
0
16
43
Bergen
www.pikselgutten.no
Hei!
Da har jeg gått til innkjøp av en Twin Fresh fra www.foris.no til 3350,- ink.mva. Var og hentet viften i dag og kommer til å montere denne iløpet av uken. Jeg fikk en liten demo på kontoret til Foris og på svakeste hastighet var viften nesten ikke mulig å høre på et stille kontor. Den virker enkel men solid i konstruksjonen og man har mulighet til støpsel på vegg eller selvsagt innbygging.

Grunnen til at jeg gikk for denne og ikke en varmepumpe er at jeg aldri vil slite med temperaturen, men vil heller slite med en del "lommeluft/lørdagsmorgenunderdynen-luft etc. i rommet.

MEN, viften er dimmet for 15-20m2. Mitt lokale er ca 30m2. Saken er at jeg vil prøve effekten fra en før jeg kjører til med to. Om man da kjøper to, så kan disse krysskobles slik at de kommuniserer og en f.eks puster mens den andre suger inn.

Blir kjempespennende å se hvordan denne funker. Skal også montere på en lydfelle fra Lindab på vegg utenfor ventilen for å ta evt. lekkasje av lyd.
Holder dere oppdatert iløpet av uken :)
 

Kvamso

Medlem
2 Aug 2014
6
0
0
Jeg planlegger å lage rom-i-rom i kjelleren (26m2) og hadde hele tiden tenkt å installere to luftekanaler i hver ende av rommet for å få dytte luften gjennom rommet med to vifter. Så jeg er spent på hvordan denne Twin-fresh-vifta fungerer for deg, den virket veldig enkel og grei å installere og bruke. Kanskje det er en enklere og bedre løsning?
 

Tassadar

Medlem
3 Sep 2005
204
0
16
43
Bergen
www.pikselgutten.no
Da jeg kjøpte viften så fikk jeg den demonstrert på hastighet en hos leverandøren. Denne var da mer eller mindre helt lydløs. Når jeg i dag pakket opp min vifte så opplevde jeg en irriterende durelyd når jeg kjørte den.

Kvaliteten på viften er ok. Skjoldet på forsiden av viften virker litt skrøpelig og festepunktene mellom skjold og vifte så ut som om de hadde fått seg en trøkk da man kunne se disse punktene tydelig om man så rett på vifteskjoldet. Da så man fire punkter som så ut som om var på vei gjennom plastikken.

Ellers må man være forsiktig når man løfter ut viften. Den er "montert" sammen, men faller lett fra hverandre i deler om man ikke tar seg tid.

Jeg har kontaktet leverandør i Bergen og forventer ny vifte på mandag da jeg ikke kan bruke denne. Har lagt ved en video der man kan oppleve litt av durelyden. Den er betraktelig høyere enn det min mobil fanger opp. Slike ting er irriterende, men jeg har opplevd å få mandagsprodukter før og det har løst seg :)

PS: Jeg prøvde selvsagt viften i horisontal stilling. Det var liten til ingen forskjell. Montert i røret så ble lyden litt mindre plagsom, men fortsatt helt uaktuell i min kino.

Jeg vil anbefale dere å høre med butikken dere kjøper fra at de må sjekke at viften er stille før de sender denne til dere.

Her er et eksempler på lyd:
NB: Den intense susingen er mobilen min. Man hører bare "Rnrnrnrnrnrnrnrnrn-lyden" når viften går ;)

Hastighet 1: https://www.youtube.com/watch?v=Q2gA3OiC9ls&feature=youtu.be
Hastighet 2: https://www.youtube.com/watch?v=nuPhOV01BiI&feature=youtu.be
Hastighet 3: https://www.youtube.com/watch?v=44Yc-Rq6u4k&feature=youtu.be


Her er også noen bilder av viften:
Håper det var til hjelp :)

IMG_4589.jpgIMG_4590.JPGIMG_4594.jpgIMG_4595.jpgIMG_4596.jpgIMG_4597.jpgIMG_4598.jpgIMG_4599.jpgIMG_4601.jpgIMG_4600.jpgIMG_4602.jpgIMG_0026.jpgIMG_0041.jpg
 
Sist redigert:

Tassadar

Medlem
3 Sep 2005
204
0
16
43
Bergen
www.pikselgutten.no
Da har jeg vært i kontakt med selger og fått ny vifte. Den er lydløs :) Følger opp med bilder av montering så fort ryggen bedrer seg ;) Ble litt for ivrig med jobbingen og fikk en smell etter noen svært tunge løft...
 

Kvamso

Medlem
2 Aug 2014
6
0
0
Mitt rom kommer på ca 23m2 og er akkurat på grensen over hva denne vifta skal kunne ta. Jeg er spent på om du kommer til å føle du trenger en til for å kunne få nok frisk luft.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
36
Da har jeg vært i kontakt med selger og fått ny vifte. Den er lydløs :) Følger opp med bilder av montering så fort ryggen bedrer seg ;) Ble litt for ivrig med jobbingen og fikk en smell etter noen svært tunge løft...

Så ikke det hadde skjedd ting i denne tråden. Hvordan opplever du effekten av vifta? Blir det tilstrekkelig med friskluft?
 

Tassadar

Medlem
3 Sep 2005
204
0
16
43
Bergen
www.pikselgutten.no
Hei Ender

Beklager forsinkelse. Rommet er ferdigmalt i dag og elektriker kommer iløpet av uken. Jeg lover å oppdatere med en gang denne er oppe og går. Det jeg kan si er at rommet på ca 30m2 blir VELDIG fort tett uten ventilasjon. Det er sikkert selvsagt, men jeg ble faktisk overrasket! Kommer straks tilbake til dere :)
 

normale74

Medlem
17 Jan 2006
236
0
16
Hei Tassadar

Lurer veldig på om ventilasjonen din fungerer bra :)

Jeg tenker på om det blir mye støy/lyd lekkasje ut av rommet via viften.

Det jeg trenger er å flytte luft ut av Kinoen, og inn i en gang som har 2 soverom og en åpen trapp som går opp i 2 etg. Er redd lyden vil forplante seg ut av Kino.

Derfor er jeg litt spent på om den funker bra. Kan den brukes uten varmeveksler, og kun flytte luft ut av kino Eller eventuelt bare flytte luft fra gang inn i kino. Har Flexit balansert anlegg idag og er redd det blir for lite luft.

Venter i spenning på dine erfaringer..
 

Tassadar

Medlem
3 Sep 2005
204
0
16
43
Bergen
www.pikselgutten.no
Jeg er dessverre overbevist om at den vil slippe støy ut i gangen din. Jeg tatt høyde for dette ved at jeg skal skaffe bruke denne i yttervegg ved å bruke en en lydfelle på utsiden. Denne satser jeg på å skaffe herfra: http://www.lindab.com/no/pro/categories/pages/comfort-acoustics.aspx. Det kan være du finner noe som kan hjelpe deg her :)

Saken er at det er bare et plastrør med en vifte som reverserer seg selv med 70sek intervaller. Inni denne er den hullete keramiske varmeveksleren. Ellers er den veldig "simpel". Kvaliteten er grei, men man ser at her er det pris det går på.

Jeg beklager at ting har blitt forsinket, men vi har oppdaget mer eller mindre store utfordringer underveis, og dette har gjort at ting har blitt utsatt. Men, teppet kommer på neste fredag så da har vi ikke noe valg. Da må vi nesten være ferdig :)

Holder deg/dere oppdatert! :)
 

eidehli

Medlem
11 Des 2011
3
0
0
Og der var elektriker forsinket..... :/ Beklager til alle som venter på update! Det er snakk om at han rakk det før helgen evt. tidlig nest uke :/

Interessant tråd! Har du fått koblet opp viften nå?

Jeg har også kjøpt inn en TwinFresh, til et trimrom i første omgang, men rommet er ikke klart for å montere den ennå. Jeg hadde tenkt å få testet viften litt der, før jeg evt anskaffet en eller to slike til et mediarom jeg skal bygge ferdig senere, men det rekker jeg ikke. Det ytre skallet til mediarommet skal bygges ferdig til uken. For å unngå å rive opp igjen senere, må jeg allerede nå ta stilling til om jeg skal legge luftekanaler til loftet for et evt større anlegg.