Kasteavstand; Kontrast VS Lysstyrke
Takk Takk:  0
Like Like:  1
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Newcomer janghell sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2003
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Kasteavstand; Kontrast VS Lysstyrke

  Hva er egentlig anbefalt avstand fra projektor til lerret?
  Kortest mulig for å optimere lysstyrken ved å bruke minst mulig "zoom" (mest mulig vidvinkel for å få minst mulig tap i optikk),
  eller montere den så langt bak i rommet som mulig for å optimere kontrastnivået? (zoome inn for å bruke mindre del av optikken og dermed få mindre refleksjoner internt i projektor)

 2. #2
  Moderator ask4me2 sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  5,394
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dette kommer vel mye an på Projektorens egenskaper, samt oppsettet ellers. tenker da på oppsettet sin nødvendig bruk av lens shift og egenskapene til lerretet, egenskapene til rommet osv.

  Vidvinklede objektiv har ofte mer problemer med geometriske avvik, dvs pute eller tønneformet forvrengning, samt vignettering, dvs et avvik av lysstyrke mellom midten av bilde og ut i kantene. Enkelte billige vidvinklede zoom objektiv har vel også problemer med fokus, skarphet og det å få fargene til å konvergere helt ut i hjørnene. Kombineres dette med mye lens shift og et lerret med høyere gain, dvs et lerret som sender lyset mer speilende tilbake og ikke like diffust som et med lavere gain, vil det kunne forsterke vignetteringen ytterligere. Hvordan dette også er med på å lyse opp vegger gulv og tak i rommet vil påvirke opplevd kontrast i oppsettet.

  Lenger kasteavstand med en lengre brennvidder i zoom objektivet vil ikke ha de samme problemer med det nevnt over. Som du er inne på vil lysstyrken til objektivet bli litt lavere, men det er normalt ikke noe stort problem. En annen ting er det at det blir benyttet mindre areal av enkelte av linse elementene, noe som kan påvirke oppløsningen noe, men man bruker samtidig mer av de områdene som er lettere å få lyset nøyaktig i gjennom, så det gir ofte et bedre resultat.

  Noen god regel for hva som er riktig kasteavstand for et vilkårlig projektoroppsett blir kanskje litt feil. De projektorene med påkostede objektiver jobber ofte mer nøyaktig og vil kanskje ikke være like følsomme for kort eller lang kastelengde. De litt mindre nøyaktig produserte objektivene i litt billigere projektorer vil kanskje ha noen zoom instillinger som fungerer bedre en andre og det trenger ikke være lang kastelengde som fungere best for enkelte eksemplar av disse.. Vil tro at en lenger kasteavstand jevnt over gir et bedre resultat, men det er vel ved å teste dette i praksis på den projektoren man skal bruke at man finner om dette stemmer eller ikke.

  I praksis er det vel ofte selve rom oppsettet valg av lerret størrelse og projektor modell som bestemmer hvordan man får satt opp kastelengden.
  Uten kontrast, får man ikke med seg alle detaljene.

 3. Liker TorTorden har likt denne posten
 4. #3
  Newcomer janghell sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2003
  Poster
  284
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  I mitt tilfelle så gjelder dette med JVC sin HD100 projektor. Denne henger ca. midt i rommet der CRT`en hang før. Og da er jeg på ca. 90-95% av full vidvinkel.
  Hadde jeg flyttet denne helt bak i rommet så hadde jeg vel fått litt bedre kontrast på bekostning av lysstyrken.

 5. #4
  Moderator ask4me2 sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2004
  Poster
  5,394
  Takk & like
  Nevnt
  7 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  DLA-HD100 har en X2 zoom linse av ganske god kvalitet.
  Brennvidde fra 21.3-42.6mm og lys styrke F3.2-4.3

  Den lille reduksjonen i lysstyrke vil neppe spille noen stor rolle hvis man ikke har et meget stort lerret eller en lampemodul som nærmer seg 50% lysstyrke mot slutten.

  HD100 vil nok yte best med den lengste kastelengden, men det kommer også litt an på hvordan lens shift blir satt opp.

  HD 100 har en ganske stor justering for lens shift, med +/-80% vertical og +/-34% horizontal, tror det er vell så viktig å holde seg unna ytterpunktene der enn å tenke så mye på kastelengde på denne.

  Etter oppsett med CRT projektor gikk jeg også over til JVC modellene HD1 og senere HD100.
  Sammenlignet HD1 med CRT og fant disse såpass like i ønsket bildekvalitet og sortnivå at CRT projektoren(e) havnet på lager i kottet. Det eneste CRT gjorde bedre var å lukke ned til helt sort i sorte filmsener.

  Kombinerer fremdeles HD100 sammen med en ISCO II anamorfisk linse i et 2,35:1 oppsett, og regner med å vente med å oppgradere noe til 4K løsningene blir litt mer verd pengene.

  Hvis man skal kombinere projektoren med en anamorfisk linse er det også viktig å tenke zoom område og kastelengde. Der bør man sette opp og bruke et stort nok areal på det bakre linseelementet på den anamorfiske linsen slik at man opprettholder den optiske oppløsningen, samtidig som man ikke må bruke mer areal inne i linsen slik at det går ut over kontrast og bildekvalitet. Kombinasjonen HD100 og ISCO II ga litt av den samme optiske tweake følelsen man fikk på CRT projektor med optimal optisk fokus. Fordelen er at man slipper 3x jobbingen med vinkling, scheimpflug justering, magnetringer og fosfor focus og riktig areal og convergens tweakingen

  Edit: synes det er veldig morsomt å følge med i denne tråden fortiden, der Per Johnny tester ut gamle kunster på en Sony G90.
  Sist endret av ask4me2; 07-15-2016 kl 12:41
  Uten kontrast, får man ikke med seg alle detaljene.

Lignende tråder

 1. Kontrast og dynamisk kontrast - hva er forskjellen?
  By tiberium in forum TV-apparater
  Svar: 7
  Siste melding: 08-14-2007, 14:50
 2. Prosjektor: BenQ PE8720 Kontrast vs lysstyrke
  By obeilix in forum DIY (Do-It-Yourself)
  Svar: 3
  Siste melding: 02-23-2007, 00:49
 3. Hva må til før dynamisk kontrast = kontrast?
  By knutinh in forum Generell video
  Svar: 8
  Siste melding: 05-21-2006, 09:18
 4. Jusetring av kontrast/lysstyrke?
  By lark in forum Generell video
  Svar: 10
  Siste melding: 08-03-2005, 10:30
 5. Anbefalt kontrast og lysstyrke på LCD?
  By Mozze in forum TV-apparater
  Svar: 8
  Siste melding: 05-14-2005, 14:56

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •