To senterhøyttalere - Erfaringer? [LØST]


Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
Når tid og tiltak kommer skal kjellerstua settes opp som et billig enkelt kinorom. Komponenter har jeg med fra forrige kåk, da som 5.1, men vurderer sterkt å sette det opp som 7.1 denne gangen. Det jeg lurer på er om noen har erfaring med å bruke to senterhøyttalere - over og under TV. Jeg har ikke søkt mye på dette, men tenker at et loddrett to-høyttalers monosignal skal gi en illusjon av at lyden kommer fra senter av bildet. Har noen her prøvd dette og ev. har noen erfaringer å komme med?
 
Sist redigert:

grandiS

Medlem
17 Jun 2011
2.490
46
48
Har hatt 2 senterkanaler ved siden av hverandre uten at det ble bedre. Blir kræsj i diskantområdet. Bruk heller prescence høyttalere med dialog lift! Du kan da justere hvor mye som skal opp i prescence kanalene til du synes det stemmer:)
 

Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
Takker for svar. Jeg fikk dette svaret på et annet forum, det var litt interessant:

De første kinoreciverne hadde utgang for 2 center høyttalere. Nyere har ofte kun en. Problemet med en er at har du høyttaleren under bildet blir sentrum i lydbildet lavere enn resten. Det går selvfølgelig å vinkle senter høyttaleren litt oppover.

To center høyttalere hvor en er over og en er under bildet retter på dette problemet. Dessuten får du litt mer dynamikk i center slik at lyden får litt mer punsj og stemmer blir tydeligere. Små center høyttalere under bildet lyder litt anstrengt og masete.
To center høyttalere gir roligere og kraftigere center image og er faktisk en av de største forbedringene man kan gjøre i hjemmekinoen.

Hjemmekino har stort sett 2 svakheter og det er for lite bass og for små center høyttalere. Husk at mesteparten av film lyden kommer fra center. Det er derfor et dårlig kompromiss at dette er den minste høyttaleren i front systemet!

Har du blitt vant med 2 center høyttalere blir overgangen til 1 en skikkelig nedtur.
 

Gurba

Medlem
19 Feb 2009
24.635
7
38
Jeg bruker to senterhøyttalere, men jeg har de ved siden av hverandre over TV'en. Fungerer bra.
 

Gurba

Medlem
19 Feb 2009
24.635
7
38
Største fordelen med det er at jeg kan skru opp senter level uten å ødelegge noe. Og så blir det jo mer trykk fra senterkanalen.
 

Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
Må si jeg gleder meg til å prøve over/undermontering, skal bli interessant å se om jeg får fram effekten jeg ønsker.
 

grandiS

Medlem
17 Jun 2011
2.490
46
48
Jeg opplevde hvertfall mye kanselleringer i det øvre frekvensområdet. Jeg ville tenkt meg om / testet før jeg gikk til innkjøp av 2. Det er riktig at senter er veldig viktig, men jeg vil si det er bedre med én god senter!

Du vil som sagt få effekten du ønsker ved bruk av prescence høyttalere, da kan du justere hvor mye lyd du vil ha "over" bildet. Men hvis du får det til å fungere hos deg så er jo det bra!

Kim
 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.877
84
48
Har man gode fronter , og man sitter i sweetspot er det i mange tilfeller bedre uten senter - hvertfall mye bedre enn en billig senter som ikke helt holder samme kvalitet som resten.
Skal man ha en over og en under TV , så bør den over TV trekkes lengre frem for å få eksakt samme avstand til ss som den under TV. Hvis ikke så vil lyden fra den ene ankomme før den andre , og det vil ødelegge veldig mye. Dette er jo ofte litt vanskelig å få til i praksis også , og det er nok en grunn til at ingen receivere kommer med 2 senterutganger.
 

Komlo

Medlem
10 Sep 2010
8.067
0
36
Eg er einig med grandiS. Eg ville heller gått for ein stor senter plassert under bilde vinkla mot øyra. Så ville eg brukt to front presence over lerret. Eg har i dag precense høgtalarar, og dette løfta lyden meget frå å bruka kun senter. Sjølv om senteren eg nrukar er rimeleg sprek.
 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.877
84
48
Hvordan kobler dere på en ekstra center om dere ikke har utgang for det?
Bruker man en stereo effektforsterker så bruker man en y-splitt ut fra senter pre-out , og kobler en ht til hver av ht-utgangene.
Har man 8 ohms ht , så bør det gå greit å koble til begge til samme utgang. (paralellkobling)
 

LL

Medlem
15 Jul 2003
8.140
3
38
Jeg opplevde hvertfall mye kanselleringer i det øvre frekvensområdet. Jeg ville tenkt meg om / testet før jeg gikk til innkjøp av 2. Det er riktig at senter er veldig viktig, men jeg vil si det er bedre med én god senter!

Du vil som sagt få effekten du ønsker ved bruk av prescence høyttalere, da kan du justere hvor mye lyd du vil ha "over" bildet. Men hvis du får det til å fungere hos deg så er jo det bra!

Kim

Jeg er enig i dette. To senter-høyttalere, en over og en under som spiller det samme signalet, er ikke en god idé. Det gir problemer med interferens. Det er en grunn til at nesten ingen bruker dette. Jeg ville ikke brukt tid på dette.

Bruk 1 god senter isteden for å oppnå "trykk" fra senteren. Jeg støtter det som sies her om at en prescence høyttaler kan hjelpe med å løfte lydbildet.
 

Gurba

Medlem
19 Feb 2009
24.635
7
38
Jeg bruker en XTZ Class AP100 til senterhøyttalerne mine. Først brokoblet jeg på parallellkoblede høyttalere og det fungerte flott det, men det ble for mye effekt på senter så det var vanskelig å få justert likt nivå på kanalene. Nå kjører jeg en kanal på hver høyttaler. Senterkanalen er fortsatt justert veldig lavt i forhold til resten, men det lar seg gjøre. Og det gir mulighet for å skru opp senter om jeg ønsker det uten problemer. Merker ingen problemer. Har klar og høy dialog.
 

gpt33

Medlem
13 Jun 2004
5.520
0
36
Trondheim
Som flere har nevnt er dette med to center høytalere en utfordring.
Prøvde dette selv for noen år siden uten særlig bra resultat.
Som grandis nevner kan center under bildet + bruk av presence være en bra løsning. Har selv gjort dette i egen kino.
For øyeblikket er jeg uten center i mitt oppsett,med riktig vinkling på fronten er resultatet overraskende bra.
 

Jrgn

Medlem
13 Apr 2008
50
0
6
Jeg har brukt dette flere ganger, så lenge center ht er helt like, plassert i samme avstand fra lytteposisjon, med speilet orientering og vinkling, kommer lyden midt mellom øvre og nedre center ht.
 

Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
Jeg har brukt dette flere ganger, så lenge center ht er helt like, plassert i samme avstand fra lytteposisjon, med speilet orientering og vinkling, kommer lyden midt mellom øvre og nedre center ht.
Høres bra ut. Det var i alle fall grunntanken min, så lenge høyttalerne har en tålig korrekt vinkling, identiske egenskaper og paralellkoblet, så ser jeg for meg at det skulle være ganske gode muligheter. Som noen sier, det er faktorer som spiller inn, men fasiten for mitt rom og mitt utstyr kommer vel neppe fram før det er prøvd ut i praksis. Det er forøvrig fordelen med å operere med billig utstyr, det representerer ingen nevneverdig kostnad om det fungerer dårlig, en identisk senterhøyttaler kostet meg bare 200-lappen.
 

Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
Suksess!

Ok, da kan jeg for MIN del konkludere. Jeg kommer til å fortsette med dobbel center.
Dobbel center, over/under fungerer, med de fordeler og ulemper det medfører.
Fordel: Stemmer oppleves ikke som de kommer fra 20cm under TV eller 20cm over TV. Med et noe diffust lydbilde oppleves stemmer faktisk noe diffust å komme fra et sted i nærheten av midten av TV.
Ulemper. Centerkanalens plassering oppleves ikke konkret men noe diffus.

Jeg har ikke prøvd å aktivere/deaktivere overliggende centerkanal etter at den ble tilført systemet, jeg har kun rekalibrert og prøvd ut eksisterende oppsett og sammenliknet med husken, men opp mot husk fungerer over/under dobbel center betydelig bedre enn kun underliggende centerkanal. Noen få ganger opplever jeg at centerkanalen trekker noe nedover, at den oppleves LITT som å komme fra lavere enn senter av TV, dette tror jeg kommer av at nedre centerhøyttaler ligger noe under TV mens øvre centerhøyttaler slipper ut lyd bare såvidt over kanten på TV. Ellers oppleves lyden fra center å komme noe diffust fra skjermen, ikke over eller under. I såmåte må dette eksperimentet ansees som en ubetinget suksess. Lyden oppleves ikke som å komme fra et spesifikt punkt midt mellom øvre og nedre centerhøyttaler (desverre) men den oppleves absolutt langt mer naturlig i film, som å komme fra bildet, ikke fra 20cm under bildet. Case closed for min del. Neste prosjekt blir å slenge på et passivt ca. 130Hz HPF på centerkanalen slik at den ikke lider overlast de gangene jeg lar forsterkeren bruke 7 chn stereo ved musikk, jeg merket stor lufthastighet fra portene på centerhøyttalerne.

Dette var et morsomt eksperiment, det var gøy å se egen teori møte praksis på forenelig vis. Dette var min tilbakemelding på prosjektet, håper noen kan gjøre nytte av min erfaring selv om den ikke kan ansees å være dokumentarisk for alle oppsett.
IMG_1515.JPGIMG_1293.JPGIMG_1296.JPG
 

Leo_

Medlem
8 Jul 2006
283
0
16
Trondheim
På lørdag var jeg og fruen innom Hi-Fi Klubben her i Trondheim. Jeg har blitt litt kjent med en trivelig kar som jobber der, han satte på Unbroken (2014) i lytterommet som var satt opp med 11.1. Det er nok ikke tilfeldig at de har den filmen der, for atmos fungerte fantastisk bra i den filmen. Oppsettet fungerte meget pent, med enkel frihåndsberegning kom jeg frem til at det var lydutstyr for ca. 60'000 i sving, men én ting hørtes for oss merkelig ut... Centerkanalen :p Det hørtes ut som skuespillerne lå på gulvet foran oss å snakket, og når kameraet ble panorert rundt i flyet slik at lyder hoppet fra kanal til kanal hørtes det veldig godt at lyden kom fra et mye lavere punkt når den kom fra center. Fronthøyttalerne var forøvrig plassert pent ved lerretets horisontale senterlinje, center var under. Dette hadde vi neppe merket så godt om vi ikke hadde hatt 6mnd med løsningen på bildene ovenfor. Om vi noen gang går for prosjektor i stedet for TV blir det antageligvis med lydtransparent lerret og center bak lerretet, men så lenge vi bruker TV kommer vi helt klart til å fortsette med dobbel center. Det var overraskende hvor rart det hørtes ut med center under bildet nå :)
 

AndersZ

Medlem
26 Des 2019
1
0
1
Hei
Jeg har spørsmål om to senterhøytalere på 1 kanal
1: Kan det skade reciveren ?

Reciver Power:
180W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1% THD, 1 powered channel).

Høytalere:
6 Ω, nominal input 100W, maximum input 250W.

2: Hvordan kobler jeg det rent fysisk?

Serie
Paralell
Serie og paralell