Størrelse på høyttalerelement og mengden bass


p10

Medlem
25 Jan 2006
765
0
0
39
Nybegynnerspørsmål: Er det slik at en høyttaler med større høyttalerelementer alltid vil gi mer bass enn en høyttaler med mindre elementer?

Er det andre faktorer som også spiller inn?
 

jakv

Medlem
10 Des 2004
25.464
0
36
52
Kristiansund
Det er en del andre faktorer som spiller inn, så å bare se størrelse på element blir bare en del av det store bildet.
Slaglengde har noe å si, altså hvor langt fram og tilbake elementet beveger seg. Likeledes er kabinettet elementet er montert i av stor betydning. Både størrelsen på de, men også hvilken type. De to vanligste er lukket kabinett som normalt gir litt mindre bass, mens en portet kasse generelt gir mer bass nedover i frekvens, men det er avhengig av hvilken frekvens bassrefleksrøret er tunet til.
Hvordan elementet er konstruert er også av betydning, om du sammenligner to element av samme størrelse vil du finne at de har forskjellig resonansfrekvens, forskjellige Q-parameter og følsomhet, noe som er med på å bestemme egenskapene for elementet.

Og så er det sikkert andre som kan komme med flere og mer utfyllende info ...
 

iamthestig

Medlem
26 Des 2012
198
0
0
Hvis du er ganske ny i (sykdommen) hobbyen.Så er det enkleste og tenkte størst spiller mest bass (kasse volum og element størrelse).Ellers så må jeg si at jeg føler svaret til jakv dekker det meste.et lite element med lang slaglengde blir ofte tregt og spiller som oftest ikke så høyt som et stort. (vet dette kan Kveruleres med.ment som en enkel forklaring)
 

Zleepyme

Medlem
15 Mar 2007
3.743
7
38
Mo i Rana
Egentlig har de svart godt på det disse over, men kan skyte inne at det finnes forskjelige preferanser for bass. Er man ute etter å spille høyest mulig-type PA lyd-Cerwin Vega, så kan store høyeffektive elemter være det man er ute etter.

Men dette gir ikke noe rafinert og detaljert bass. De fleste High End høyttalere bruker sjelden noe større elementer en 8" (Epicon8 F.eks) Men element-teknologi har hatt en rivende utvikling de siste 10-15 årene, og veldig mange bruker istedet flere mindre elementer, bedre magneter og bedre kabinetter.
6,5" elementer i høy kvalitet spiller overbevisende bra(hørte på Rubicon 8 her forleden) 3X 6,5" elementer med Dalis patenterte SMC teknologi... De høyttalerne spilte med så my god og dyp bass som jeg sjelden har hørt fra en høyttaler i den størrelsen, og prisen:)

Den legendariske Dali Megaline bruker kun 6,5". 24 stk av dem faktisk ;)
MegaLine III