Sony Laser projektor


Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.108
94
48
53
Jessheim
Da har Sony endelig sluppet informasjon angående sin "laser-teknologi".

Sony pressemelding skrev:
Den nye projektoren bruker blå laser som lyskilde. Denne setter i gang et fosformateriale som genererer hvitt lys. Det hvite lyset sendes så til det optiske 3LCD-systemet, som genererer levende RGB-farger gjennom en fargedelingsprosess. De resulterende 4,000 lumen med fargelys produserer lysstyrke nok til en rekke kommersielle applikasjoner – i motsetning til konkurrerende modeller basert på én-chip-bildebehandling og hybride lyskildeteknologier.

Da er jo spørsmålet hvor snart dette kan implementeres i hjemmekino-projektorer? Med tanke på at lampemodulen består av blå-laser som fyrer inn i fosfor, så burde det være relativt enkelt å implementere dette i nær sagt en hvilken som helst projektor?
Forventet levetid på lampe-enheten er 20.000 timer
 

ARTY

Medlem
8 Sep 2005
2.076
0
0
Den løsningen Sony bruker her er mer i familie med LED enn Laser projeksjon.

Systemet er relatert til Remote Phosphorus som vi vil se mer og mer i LED belysning.

I vanlig LED lys er det en Blå/Ultrafiolett diode som er dekket av Fosfor materiale i ønsket farge. Det blå lyset agiterer fosforen som skaper det lyset man vil ha.
Bakdelen med å dekke lysdioden med fosfor er at det begrenser styrken på LED lys driveren fordi det utvikler mye varme.
Ved å ha fosforen i avstand fra LED driveren så får man bedre kjøling og LED driverens styrke kan økes.
På samme måte kan man bruke Blå/Ultrafiolett Laser for å agitere fosforen.
Omtrent samme Laser diode som brukes i Blu-ray spillere, samlet flere i gruppe, som treffer en fosforplate laget i ønsket farge.

Her i Sony projektoren er fosforen laget for å gi hvitt lys, og da burde det være mulig å bruke en fosfor plate som gir D65 fargetemperatur.

Samme metode med å bruke blå laser som treffer Rød, Grønn og Blå fosfor i primærfarger montert i en lysboks burde kunne lages som en billigere og kraftigere løsning for RGB LED projektorer, fordi man mest sannsynlig kan redusere de kraftige kjøle løsningene som dagens LED projektorer har.

Bruken av Laser og Remote Phosphorus som Sony gjør her har ikke de samme overlegene kvalitetene som en ekte RGB Laser projektor vil ha.
Den kan heller ikke sammenliknes med farge kvaliteten på en RGB LED projektor.

Dette er mer en praktisk løsning og alternativ til å skape hvitt lys og å spare lampe skift og utgifter.
Denne projektoren er mer beregnet som presentasjons projektor enn film projektor.

For mer generell demo om hvordan Remote Phosphorus fungerer i prinsippet (med LED drivere) i mer vanlig belysning for dem som er interessert;
Et Dansk film/teater lys firma har en Remote Phosphorus video lys lampe.
Omtale i Danske AVM magasin her; AVM - AudioVisuelle Medier
Disse lampene for film lys er ganske dyre enda , men fosfor platene er ikke så dyre i produksjon.
De platene som vises i videoen under koster fra ca. $1-$5 i varm hvit i detalj salg.

Video om produsenten som utviklet Remote Phosphorus i solide plater.
[YOUTUBE]w22wiG2qOOY[/YOUTUBE]
 

OleM

Medlem
26 Jul 2003
11.823
0
0
ARTY skrev:
Denne projektoren er mer beregnet som presentasjons projektor enn film projektor.
Svært interessant! Det virker jo relativt enkelt å fintune fargetemperaturen. Som du selv nevner bør det da være mulig å få fram D65 fosforplater.

Er det noe som gjør at denne teknologien er mer egnet for presentasjonsprojer enn filmprojer? Jeg ville tro, som Gorm også sier, at dette burde fint kunne implementeres for filmprojer også? Det er vel bare at Sony har begynt i den ene enden?
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.362
193
63
42
www.avforum.no
Ja, blir spennende å se om Sony rekker å implementere dette i årets hjemmekinolanseringer... Ettersom denne business-varianten kommer først i august spørs nok det om lar seg gjøre.

Når det gjelder hvitt lys og korrigeringen av dette til D65 bør det være fullt mulig og allikevel sitte igjen med godt med lysutbytte... Dette avhenger selvsagt av hvor "off" dette "hvite" lyset måtte være. Er det snakk om helt på trynet er det jo selvsagt ikke umulig at en ender opp med for lite lys i D65 også... Sony var imidlertid opptatt av så korrekte farger som mulig selv på denne presentasjonsprojektoren, så mitt "wild guess" er at dette kan bli riktig så bra! :) Da er det bare å kjøre film 24/7 da?? ;)
 

Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.108
94
48
53
Jessheim
lygren skrev:
Dette avhenger selvsagt av hvor "off" dette "hvite" lyset måtte være. Er det snakk om helt på trynet er det jo selvsagt ikke umulig at en ender opp med for lite lys i D65 også... Sony var imidlertid opptatt av så korrekte farger som mulig selv på denne presentasjonsprojektoren, så mitt "wild guess" er at dette kan bli riktig så bra! :) Da er det bare å kjøre film 24/7 da?? ;)


Tror neppe dette er noe problem. Tenk bare på hvor "way off" UHP-lampen er i forhold til D65. Denne løsningen til Sony (kommer også fra BenQ om ikke lenge), burde gi et vesentlig bedre utgangspunkt enn UHP hva fargetemperatur angår.
 

Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.108
94
48
53
Jessheim
Vet ikke helt enda, for det er ikke "offisiell" informasjon. Men det er først og fremst i business-segmenetet levetiden på lampen er et big issue, så jeg tipper at vi ser det der først.
 

Arendal

Medlem
14 Feb 2003
10.513
0
36
Selv om det er snakk om Remote Phosphorus så vil nok kjølebehovet være betydelig.
Det er neppe stillegående nok enda for hjemmekino bruk, men her regner jeg med at utviklingen går fort.

Man trenger jo ikke 4000 Ansi lumen i hjemmekinoen:cool:
 

Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.108
94
48
53
Jessheim
For å oppnå 4000 ANSI-lumen, har de også brukt en LCD-løsning, uten allverdens kontrast. Implementeres dette i en hjemmekinoløsning basert på LCoS, vil nok lysstyrken raskt reduseres til 2-3000 ANSI-lumens?
 

J.P

Medlem
6 Jan 2005
1.451
2
38
Så lenge man kan kontrolere lysstyrken på en fornuftig måte , vil jeg tro at det å ha tilgjengelige lumens til rådighet bare er positivt. Kundegruppen med "større lerret" tilhørende økt kastelengde, vil ha større mulighet for å få dekt sine "lys-behov" . La oss si en mulighet for 2000 kalibrerte og stabile lumens, dette åpner dørene for en helt ny verden. Som tidligere har kostet mye.
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.362
193
63
42
www.avforum.no
Med aktiv 3D mener jeg at selv 3-4000AL vil komme godt med ettersom tross alt brillene stjeler rundt 80% av lyset... Selv på VW1000 (men da på et stort lerret på 3,3m bredde) hadde det uten tvil vært fordelaktig med mer enn 2000AL.