SEAS Mimir - mitt første DIYprosjekt


agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Jeg bygger mitt første høyttalerprosjekt, og har valgt Mimir-settet fra Seas, tenker å eksperimentere med delefilterkomponenter, og kanskje bygge en ekstra kasse i bjørk, hvis jeg da noen gang blir ferdig med MDF-kassene.

For her starter utfordringene, jeg trenger en god sirkelfresanordning, den jeg har laget nå bygger 1cm (vinduslist), og er upresis. Jeg skal ha 6,5" (8,85cm radius) elementer, og hullet i midten skal være 7,35cm, mindre enn radius på selve håndoverfresen fra Biltema, som jeg har lånt av en kompis.

Jeg er ganske fornøyd med den jeg har laget (se bilde), men den er unøyaktig i radius, og fresen går ikke dypt nok (bit faller ut hvis jeg ikke setter det helt inn i maskinen). Kan noen hjelpe?
Fresing av høyttalere er ikke enkelt on Twitpic
 

chieng

Medlem
3 Aug 2007
735
0
0
Hei,

Skal du få det fint må du ta deg tid til å lage en ekte DIY frese jig..


Noe slik som denne
ny fres patent.jpg

Det er freset et spor under. En 6-8mm plate bit glir i dette sporet med en tapp i enden nermest fres som går ned i senterhullet.
Du kan da frese diameter helt ned til 4-5 cm ved å føre denne til ønsket diameter.
Denne er laget av 12mm Mdf og en 6 mm bit i sporet under.

Tips: Prøvefres i en plate før du freser i høytaler for å kontroll måle diameteren ;)
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Takk for tips

Tror jeg må gå å kjøpe min egen fres, lite lyst til å ødelegge skruer i lånt fres.

Skal legge ut flere bilder når jeg er kommet lengre.
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Takk for tips og fine bilder.
Jeg kjøpte meg en fres på Biltema, og en pleksiglassplate på Clas Ohlson, og freste mine første spor i pleksiplata for å få den til å passe til skruene under fresen.

Kunne nok blitt enda bedre, men selv om glasset sprakk flere ganger og den minste diameteren måtte freses inn under fresen, fikk jeg frest ut de to 6,5" hullene og forsenkningene til diskanten.

Tar mer tid enn jeg trodde, og jaggu har jeg ikke kjøpt mer utstyr enn jeg trodde jeg skulle.

Sirkelfresanordning aka jigg:

Blir mye øving, dummyplata er snart sveitserost.

Første 6,5" i høyttalerfronten:

Begge høyttalerfrontene:
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Med den fresekompetanse jeg nå besitter lurer jeg på å driste meg ut på noen avstivere til kassa, alle større høyttalere har sånne. Tenker å ta en topp/bunn og frese ut innmaten og runde hjørnene, og montere over eller under 6,5".

Jeg vil ikke tro dette tar for mye volum, noen meninger om hvordan dette påvirker lyden?
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Oops, det ble et ekstra spor i fronten da jeg skulle frese ut diskanten. Tenker å male høyttalerne tilslutt, litt fugemasse kan vel gjøre susen?
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Litt arbeid gjort i dag, til indrediameter av diskanten ble det for mye trøbbel å bruke fresen, så stikksaga kom frem fra skjul. Delefilteret ble koblet sammen og festet til platen som fulgte med, og høyttalerne spilte Stevie Wonder spakt, men veldefinert.

Jeg har tenkt å teste ut forskjellige kabler og komponenter i delefilteret. Hvordan gjør jeg det uten å lodde for hver gang og få best mulige koblinger?

Bilder:
Nok fres, frem med stikksag:


Delefilter koblinger:


Delefilter komponenter:
 

finvåg

Medlem
14 Mar 2005
2.732
0
0
Ser bra ut så langt, bare å komme med flere bilder :)
Vanskelig å si noe om filteret med bildet som ligger, men plasseringen ser ok ut, kanskje litt kort mellom luftspolene, men utifra hvordan de er plassert går det sikkert fint :)

for info ang. plassering av spoler:

Placement of coils in crossover networks
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
NB! Nymalt

Har brukt litt tid på å komme videre etter at pleksiglassfreseguiden ikke orket flere hull, men har fått tak i tynn kryssfinerplate som jeg har brukt som fresmal - skulle nok laget fresemalen som ble foreslått lenger oppe av chieng. Lærer mye underveis, har foreløpig kun materialer igjen til 1 høyttaller av noenlunde kvalitet, etter diverse feilfresing, dårlig måling og andre nybegynnerfeil.

Har malt svart med supermatt maling (som sett på tv), og skal lime sammen så snart det tørker.

Hvor mye vekt må det legges på flatene når jeg limer, holder det med skrutvinger?

Bakside

Front
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Satt sammen kassene nå, den ene malt på forhånd, den andre ikke. Oppdaget at etter at de var satt sammen må hjørnene pusses for å rette ut unøyaktigheter (sikkert ikke den første som oppdager det :))

Har lodda feil på en høyttaler, så diskanten høres ikke bra ut, men fikser det i dag. Den andre høyttaleren høres strålende ut, selv om jeg har laget et krater større enn tilkoblingsboksen på baksiden som står åpent foreløpig.

Hvordan tetter jeg igjen et hull som er blitt for stort? Fugemasse, lim? Kan evt bygge en ny kasse, men da må jeg kjøpe ny plate på saga og den arbeidssky delen av meg stritter litt imot.

Har kjøpt inn et støperør 12cmØ på Biltema som jeg vurderer å bruke til stativ, kanskje sammen med en 1" stokk, plassert på en hobbyplate.

Svartmalt høyttaler - tidenes støvsamler eller en strålende høyttaler?

Lodding av tilkobling. Har teipet over lodding på XO for å unngå overledning.
 

Galnes

Medlem
30 Apr 2006
3.461
0
0
33
Du regner deg vel ikke som ferdig med finishen nå?

Ville lagt litt mer finarbeid i dette. Har sett hvor pen en Seas Mimir kan bli.

Du hadde ikke noen bilder fra innsiden av høyttaleren? Vise demping etc.
 

Ostemannen

Medlem
25 Okt 2009
15.748
0
36
1)
Du bør sparkle kantene. Da vil du kunne dekke over ugjevnhetene i kassen. Som f.eks fronten på toppen. Der er det meget lett å se hvordan alt er satt sammen.

2)
For å tette igjen hull så kan du bruke fugemasse. Dersom de ikke er så dype kan du ta på sparkel. Akrylsparkel, ikke sandsparkel. Husk å kjøp med slike metal spader for å ta vekk overflødig sparkel.

3)
Puss også med 100 "penhet" med pussepapir. For så å ta det finere og finere for hvert lag med maling

4)
Hjørnene kan du ta å gjøre "rundere" ved hjelp av fres.
http://avforum.no/forum/av-rom-konstruksjon-optimalisering/95204-hjemmekino-tilbygg-ernemann-12s-35mm-filmprojektor-40.htmlBare tips!
 

agnusM

Medlem
22 Jan 2011
33
0
0
Takk for tips, jeg blir fort fornøyd med egen innsats når alt er nytt, og da er det bra med forslag til forbedringer.

Jeg skal pusse ned kantene og male på nytt, men tanken var å ha matte høyttalere. Ser at denne overflaten trekker til seg mye støv, går det an å legge et lag med noe på toppen for å gjøre det bedre, eller er det male-pusse-male-pusse som er tingen?

Har tenkt å frese ned hjørnene foran som det ble vist i linken. Jeg har også noen topp-bunn-plater igjen som jeg vurderer å frese ut som forsterkere er det noe poeng?

Flere bilder:
Jeg har montert delefilteret på fire bein av balsa, som jeg tenker å lime fast til gulvet av kabinettet. Jeg har fyllt kabinettet med det stoffet som fulgte med, og som bildene viser har jeg fuga alle hjørnene på innsiden for å unngå rette vinkler (noe jeg leste om et sted).

Alle komponentene på undersiden