RuneW: Byggetråd - Kino - Ventilasjon V2.0


RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
paalab skrev:
I dag så hadde du vel strengt talt ikke trengt HDMI kabel i det hele tatt :?
Signalene kan jo overføres trådløst.

Jada, men det er nok både billigere og mer stabilt å bruke kabel. Dessuten er lufta full nok av signaler i utgangspunktet. Vet ikke hvilke frekvenser en slik trådløs sak bruker, men om det er i nærheten av de samme frekvensene som annet ustyr (wifi, bt, x-comfort etc.) så blir det dårligere signalkvalitet på alt.

paalab skrev:
Skal du dekke denne med Molton (samme farge som taket) eller høyttalerstoff?

Nei hadde egentlig ikke tenkt det. Får se hvor stygt det blir... :razz:

paalab skrev:
Vil denne dempingen redusere luftsirkulasjonen rundt PJ? Dette avhenger selvsagt av plasseringen på utluft.

Utlufta er ikke noe problem, for den er i framkan av projektoren. Da er det nok mer usikkert med luftinntaket for dette er i bakkant og dette kommer med dagens plassering mye nærmere enn de 30 cm som er anbefalt av Sony...

Jeg håper PJen har en overvåkning av temperaturen, slik at jeg kan følge litt med og evt gjøre justeringer av plassering (det er alltids muligheter for å flytte den 5-10 cm lenger fram/ned) om det skulle bli krise.
 

RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
PJ montert!

I ettermiddag/kveld fikk jeg frie tøyler av FruW til å gjøre hva jeg ville nede i kinoen (jeg tror hun ser lyset i tunnellen og gjerne ser at jeg blir helt ferdig) og dermed fikk jeg tatt noen viktige skritt videre.

Første post var å gjøre ferdig "projektor-alkoven" med disse bølgeskum-platene. Før disse ble satt på plass, måtte jeg imidlertid spraylakke kontakten. Ellers ville den skilt seg rimelig godt ut med sin hvitfarge...:


Så var det bare å måle og kappe og måle en gang til for å få det rett. Det er ikke for ingenting at feilkapp er mitt mellomnavn:


Men til slutt kom det meste på plass:

(merk den mørke kontakten oppe i venstre hjørne)

Det sier litt om hvor oppslukt jeg har vært at denne har fått stå urørt helt til i kveld:


Men opp med esken og opp med projektoren:

(på dette tidspunktet var den ganske "fersk" - ikke engang helt ute av plasten...)

Jeg har vært heldig med beregningen av PJ, avstander og vertikal offset. Jeg beregnet tidligere at jeg måtte ha senter PJ ca 20 cm (var det ikke det da) ned fra taket for å "nå ned til lerretstoppen). Etter å ha vatret opp PJ og zoomet maks på lerretet, hadde jeg kanskje 5 cm å gå på...


Men det var en del knot med dette Chief-festet, altså. Bl.a. var ingen av skruene som fulgte med som passet i hullene i PJen (de var litt for lange). Litt unødvendig, men med litt modifisering gikk det da etterhvert.

Her et testbilde på et gult laken som henger på tvers av lerrets-retningen:

(jeg prøvde med et av stretch-laknene til FruW, men med et lerret på 250 burde jeg vel ha forstått at det ikke kom til å gå bra - nok om den historien...)

Ellers vil skarpe øyne se at HDMI-kabelen som er trukket til PJ er fungerende. Om den fortsatt er det når man skal se 3D aner jeg ikke...

Men nå gnurer det seg til her!

Senter kommer i morgen og da setter jeg den på litt oppvarming en dag.

I grove trekk har jeg da igjen:

1. Lage hylle til senter
2. Henge opp surrounds
3. Måle hvor bildet fra PJ kommer
4. Ta ned lerretsramme
5. Male den svart
6. Trekke lerret
7. Lage maskeringsramme rundt lerret

+ småpirk jeg ikke er helt i mål med...
 

Vedlegg

 • DSC02041.JPG
  DSC02041.JPG
  96,7 KB · Sett: 185
 • DSC02043.JPG
  DSC02043.JPG
  85,2 KB · Sett: 200
 • DSC02044.JPG
  DSC02044.JPG
  92,7 KB · Sett: 228
 • DSC02045.JPG
  DSC02045.JPG
  75,4 KB · Sett: 249
 • DSC02049.JPG
  DSC02049.JPG
  28 KB · Sett: 229
 • DSC02051.JPG
  DSC02051.JPG
  115,9 KB · Sett: 167

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.744
127
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Så veldig bra ut og dekke "projektor-alkoven" med dette dempematerialet. Det vil helt sikkert dempe litt av støyen fra projektorens underside opp mot dempeskummet. Den løsningen tror jeg sannelig jeg skal kopiere. Jeg får nemlig også et lite innbyggingsrom for min projektor. :)
Og gratulerer med masse utstyr forresten! Blir vel samme proj på meg også, VW95 er litt for dyr for meg (hvis det ikke snart dukker opp noe på brukten, da...)
 

mackanzocz

Medlem
11 Sep 2005
3.296
2
38
Inte många jag vet om som tar sin första rumkorreksjon på ett stretchlakan :mrgreen:

Gratulerar, ett steg närmare nirvana!
 

RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
FredagsvitsenEn god helg til dere alle! Denne helgen skal i alle fall JEG kose meg!
(uansett lengde på passord...)
 

Vedlegg

 • password.jpg
  password.jpg
  44,9 KB · Sett: 370

paalab

Medlem
9 Mar 2006
4.067
7
38
44
Ser veldig bra ut :cool:

Vil tro at du skal kose deg i helgen!
Tror jeg snart må ta en tur og kikke litt.

For kort passord :mrgreen:
 

RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
Senter ankommet

Denne pakken kom i dag:


Ikke så veldig spennende. Jeg visste jo at det var dette som var inni...:


Denne senteren må gå under kategorien "søt"...

Ellers pådro jeg meg en skikkelig skink i nakken i dag og er satt ut av kino-bygge-spill for et par-tre dager. Nei, kinken, kom definitivt ikke av at jeg bar denne senteren fra bilen og inn... :mrgreen:
 

Vedlegg

 • DSC02054.JPG
  DSC02054.JPG
  94,7 KB · Sett: 230
 • DSC02055.JPG
  DSC02055.JPG
  91,7 KB · Sett: 231

civic667

Medlem
19 Jul 2012
254
0
0
God bedring RuneW. Kink i nakken er ikke no godt :p Du får la fruW bli din erstatter til du er frisk igjen. God helg! :mrgreen:
 

civic667

Medlem
19 Jul 2012
254
0
0
harman/kardon skrev:
PUPPENS KRAFT: Puppehealing skal hjelpe mot muskelspenninger. Varme pupper legges på området der pasient har smerter.

Side3 tester puppehealing - Side3


Skulle vel fikse nakken raskt :-D


Hehe om kinken kom ifra å løfte den centern eller ikke blir nok et mysterium :-D Men gleder meg til rc 64ll centern min kommer ja! Da skal jeg vise samboern kink å be om healing! :mrgreen:
 

paalab

Medlem
9 Mar 2006
4.067
7
38
44
Det kan jo fort være senteren.
Du forbredet deg på en tung pakke, og så var den veldig lett :mrgreen:
Alternativt kan det jo ha noe med at hodet har stått vridd oppover (uvant stilling om dagen) når du monterte PJ.
Uansett håper jeg du har kommet deg slik at du får jobbet videre :)
 

RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
Hehe - kan være uvante nakkebevegelser, ja... Men jeg har alltid et partre runder med dette i året så det er vel noe latent som ligger og murrer og bare må slå ut i full blomst med jevne mellomrom...

---

Ellers fikk jeg opp de 4 bakhøyttalerene i helgen (de er jo ganske lette av seg). Det første jeg la merke til er at jeg har plassert høyttalerterminalene for høyt. Det var beregningen at de skulle komme noe over høyttalerene, for jeg var usikker på om ledningene kom til å få plass om jeg plasserte dem rett bak høyttalerene. Men i ettertid ser jeg at dette ikke er noe problem og at det hadde sett mye penere ut med disse bak. Jeg skal prøve lage noen "dekkplater" som skjuler terminalene (skal veldig lite til ettersom de er flush med veggen), men dette kommer som en runde 2-ting, når jeg har fått ting til å spille.

Ellers var jeg litt fortvilet over bassresponsen i rommet en periode. Riktignok har jeg hele tiden visst at jeg måtte "ta det jeg fikk" når det gjelder dette. Jeg har nesten ikke frihet i det hele tatt når det gjelder plassering av sub'er (eller fronter). Men jeg fikk aldri noe skikkelig trøkk i sub'ene fra sweet spot. Det vil jo alltid være mindre bass der enn rett ved sub'ene, men det var liksom ikke måte på hvor stor forskjell det var. Det var nesten ikke overlevbart rett ved sub'ene, men i sweet spot var det mildt sagt "moderat" med dypbass.

Etter å ha prøvd "alt" og kalibrert, begynte jeg å fikle med volumknappene til sub-amp'en og til min store forskrekkelse (og lettelse) ble det mer bass når jeg skrudde den ene ned. AAARGHHHH!!! Motfase!!!!!!!!!

Så jeg hadde gjort den enkleste og mest grunnleggende tabben som går an å få til innen oppsett... Men det skal sies, at jeg må ha gjort en tabbe et sted på sub-kabelen, for på høyttaler-terminalene på sub'ampen var alt korrekt koblet. Jeg må gå disse sub-kablene etter i sømmene ved en annen anledning, for dette var ikke helt bra...

Så nå er det bass. Det gjenstår selvsagt masse prøving og feiling med innstillingene. Mitt foreløbige inntrykk er at jeg, med samme innstillinger, drukner i dypbass på musikk og savner det på film. Jeg har ikke satt meg nok inn i mulighetene på 3009'en, men håper og tror det er en intelligent måte å få denne til å automatisk kunne justere disse tingene mellom 2.0-innhold og 5.1/7.1-innhold.

---

Ellers har jeg testet de lydisolerende egenskapene til rommet og dommen er denne:

Lydisolason til resten av huset:


Som ventet forplanter de aller dypeste frekvensene seg i strukturen i huset. Dette er omtrent håpløst å unngå. Alt unntatt dette er så godt om umulig å høre.

Lydisolasjon til nærmeste nabo hvis hus er 12 meter fra kinoveggen (men jeg lyttet ca en meter fra veggen):Positivt overrasket. Riktignok kunne jeg spilt enda høyere/dypere ved testen (jeg brukte Hotel california live og ikke noen film, men jeg sparte ikke på volumet, for å si det slik), men når man stod ved nabosiden, var det slik at man måtte lytte litt for å merke seg bass-slagene (og da ver det stille rundt meg). Dette kommer ikke til å bli noen plage for naboen!
 

paalab

Medlem
9 Mar 2006
4.067
7
38
44
Dette høres veldig bra ut Rune!
Rart at vi ikke har merket dette med kablene på HTF? Eller har vi brukt noen andre. Kanskje dette er litt av grunnen til at noe bass uteble et år, at det rett og slett var E1 og E2 som tok mye av bassen?
 

RuneW

Medlem
21 Jan 2005
20.598
20
38
Sarpsborg
paalab skrev:
Dette høres veldig bra ut Rune!
Rart at vi ikke har merket dette med kablene på HTF? Eller har vi brukt noen andre. Kanskje dette er litt av grunnen til at noe bass uteble et år, at det rett og slett var E1 og E2 som tok mye av bassen?

Jeg (om)skjøtet den ene kabelen hjemme for et par-tre dager siden, siden "noen" hadde kuttet kabelen ca 20 cm fra speakon-pluggen. Sikkert en rask måte å koble fra anlegget på... :rolleyes:

Så:

Forklaring 1: Jeg har skjøtet/loddet feil nå sist.

Forklaring 2: Vi har kjørt motfase på HTF, men ikke merket det pga det utrolig rotete lydbildet vi har hatt og de merkelige plasseringene vi har brukt

Forklaring 3: Kabelen var av type uten farge, men med riller. Jeg har alltid brukt "+ på riller"-prinsippet, men det er mulig dette har blitt gjort annerledes.

Jeg skal i alle fall ta et 9V batteri og kjøre hvilken-vei-beveger-elementet-seg-testen når dette kobles til, for å få en endelig klarhet i dette en gang for alle...

Men jeg drøyer til jeg klarer å krype langs gulvene igjen ;-)
 

Konrad

Medlem
9 Jun 2003
9.266
0
0
46
RuneW skrev:
Jeg (om)skjøtet den ene kabelen hjemme for et par-tre dager siden, siden "noen" hadde kuttet kabelen ca 20 cm fra speakon-pluggen. Sikkert en rask måte å koble fra anlegget på... :rolleyes:

:D

Da må vi jo se de tre siste HTFs filmer på nytt!