Reversert polaritet JBL pro høyttalere(!)


Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Ettersom det er flere her på forumet som bruker JBL kinohøyttalere i sine oppsett tror jeg dette er relevant for flere enn meg og derfor lager jeg en egen tråd på dette.

Etter at jeg fikk meg ny receiver har jeg reagert på at RC sier at polariteten på frontrekka mi er feil. Har gått over kablinga flere ganger så jeg er sikker på at denne er riktig. Kom over denne artikkelen for et par dager siden som sier at flere av de eldre pro høyttalerene til JBL faktisk er laget med motsatt polaritet!!

Speaker Exchange | JBL Reverse Polarity

Hvis man tar mine høyttalere som eksempel ser man ut fra artikkelen at:
"4000-Series systems; the following models are negative: 4670D, 4675C, 4675C-4LF 4765C-8LF"
og
"Cinema subwoofers; the following models are positive: 3635, 4641, 4642A, 4642A-GS, 4645B, 4645C"

Altså hvis denne artikkelen stemmer bør jeg reversere polariteten på frontene i motsetning til sub som har den vanlige rød leder = + osv..

Så for å teste påstanden i artikkelen, tok frem REW og målemic :)

Blå kurve: Koblet Rød leder til pluss på forsterkeren og fronter, samme for Sub
Rød kurve: Reverserte polaritet på fronter, sub uforandret

I den blå frekvenskurven under ser man at subben og frontene i området 30-50hz kansellerer hverandre. Frontene mine spiller ikke noe under 30Hz derfor går ikke dippen helt ned.

Den røde frekvenskurven viser hvordan resultatet ble når jeg byttet polaritet på frontene.La også med spektrogram for de som også underbygger hva artikkelen sier

Orginal polaritet


Reversert polaritet på fronter
 

TG1

Medlem
22 Okt 2005
649
0
0
38
Har du prøvd å koble f.eks. et 9V-batteri på høyttaleren(e) og sett om membranen beveger seg inn eller ut med batteripluss til høyttalerpluss, omvendt, osv...? :)

De fleste høyttalere beveger seg jo utover med et positivt innsignal, kunne vært interessant å se om dine oppfører seg motsatt.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Jeg var og leta etter batteri tidligere i dag men kom ikke lengere enn målemic. Det som forundrer meg litt er at i produktbrosjyren til 4670D står det følgende:

System polarity: Positive voltage to red terminal
produces forward cone motion


og for 4645B:

System polarity: EIA Standard: Positive voltage to red terminal produces forward cone motion.

Ut fra det jeg måler så skal dette være motsatt og ut fra artikkelen jeg linket til skal dette heller ikke være tilfelle.. Batteri neste :)
 

borabora

Medlem
21 Okt 2003
1.566
0
36
Pioneer recivere gir ofte denne meldingen. Men om du får bedre lyd med dette iberegnet så er det greit. :)
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Hææ, lyden spiller ingen rolle så lenge grafene ser bra ut :)

Neida, sitter og lytter til litt musikk nå for å høre om det ble noe forandring i lydbildet. Kjører gjennom de vanlige testlåtene mine.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Nå skjønner jeg svært lite, tok batteri testen på samtlige høyttalere og elementet går utover ved positiv spenning på rød terminal. Altså både sub og fronter. Dette stemmer forøverlig med JBL sine egne produktmanualer.

Det som forundrer meg er utfasingen jeg måler når fronter og sub er i fase/samme polaritet. Altså frekvensresponsen er mye bedre om jeg spiller med sub i 180grader motfase... Er det noen som har noen gode tips til meg evt forklaring på hva som foregår?? *hjelp*

Edit: kan legge til at alle høyttalerene står plassert på frontvegg.
 

Ingeniør'n

Medlem
26 Jul 2005
11.452
0
36
Har du kjørt nok målinger til at du er sikker på at kurvene er slik ? En måling kan vel forandre seg så jeg ville i alle fall kjørt 3 av hver og se på spredningen først. For øvrig er kurvene i rommet ditt meget bra, selv om de faller veldig raskt over 10k !
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Har kjørt målinger i bøtter og spann :) Kurven faller over 10kHz fordi målemicen min ikke måler noe særlig mer. Behringer mic kommer i hus over påske så jeg får sett hva som skjer over 10kHz. Alle målingene ligger i tråden min her:

http://avforum.no/forum/showthread.php?p=1931985#post1931985

Tok denne problemstillingen ut av tråden da jeg mistenkte at flere kunne ha interresse av det.
 

einis

Medlem
6 Jan 2004
16.113
0
36
den har jo en kompresjonsdriver fra 5-600hz hele veien opp i ett horn? ikke uvanlig at de faller i frekvens da..
som databladet også tilsir :)
 

Baldrick

Medlem
9 Nov 2003
5.532
0
36
Når det gjelder 10khz-> Som jeg har sagt mange ganger så er det en grunn til at jeg sier at 2446 i 2380 horn må ha diskant itillegg... alternativt veldig mye EQ!

Når det gjelder fase på bass er det mye som kan påvirke det, deriblandt receiver og hva deling du har på den. Hos meg er det f.eks. slik at det spiller i fase når fronten er fullrange, deler jeg på 40hz spiller de i motfase, går jeg opp til 80hz spilelr de i fase igjen. Men normalt er det jo svært hørbart om bassene spiller i fase eller ei.

Det med at noen JBL er koblet om pluss/minus trodde jeg først og fremst gjaldt HF driverne og ikke bassene.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Faseproblemet fikk jeg en løsning på her:

http://avforum.no/forum/hvilket-utstyr-har-avforums-medlemmer/129932-ender-s-hjemmekino-diskanter-delefilter-2.html

Angående artikkelen jeg ønsket å omtale i denne tråden så er jeg ikke så sikker på om den er korrekt. Gikk over alle høyttalerene mine i dag med batteri og samtlige hadde forover bevegelse på elementene ved positiv spenning. Mulig artikkelen er litt upresis og faktisk omtaler HF drivere som du nevner Baldrick. Disse har jeg ikke testet i forhold til polaritet.
 

Jobla

Medlem
7 Mar 2013
195
0
0
Artig tråd, jeg kan bekrefte at mye av dette med + / rød som negativ, outward cone stemmer, jobbet endel med eldre JBL pro.

Jeg husker ikke alle elementene dette gjaldt, noe er modifisert med tiden og finnes i begge varianter og kan være ei skikkelig suppe å finne ut av. Sikreste for deg om du er interessert er å skru ut elementene og ta 9V rett på polene på driverne om det spiller noen rolle. Det kan være koblet om internt og ved reconing.

At sub spiller best i motfase i ett hjemmekinooppsett behøver vel ikke bety at noe er feil. Er en grunn til at de aktive kommer med reverse° bryter.

Mitt nye Studio 5 oppsett i 5.1 ser foreløpig ut til å funke best med sub i motfase har ikke målt noe her enda men det skal nok bli gjort etterhvert.
 

Ender

Medlem
15 Jan 2009
1.684
0
0
Det som gjord meg litt stuss i utgangspunktet var at noe tydet på en fasefeil mellom sub og fronthøyttalere. Da jeg kom over denne artikkelen så jeg at enkelte modeller hadde denne kuriositeten. Dette var dog ikke tilfelle med mine (tok batteritesten som du også nevner).

Problemet jeg målte var ikke relatet til polaritet egentlig. Var relatert til at fase på subben vender ved ulik delefrekvens, fikk en bra forklaring på dette av en annen her på forumet. Når jeg fikk snudd fasen på subben løste "problemet" seg. :)

Det er endel, kall det perks, med pro utstyret generelt som man nødvendigvis ikke tenker på/vet om sammenlignet med mer stueren hifi har jeg funnet ut.