Ny hjemmekino, baffelvegg eller ikke?


KoseBamsen

Medlem
31 Mai 2015
18
0
0
Heisann, driver å pusser opp hus, og i den forbindelse blir det et dedikert rom til hjemmekino selvsagt :)

Rommet blir rektangulært på 3,2m x 5,5m men kan strekke meg til 7,5m i lengden hvis det har noen klare fordeler? (tengte ha et teknisk rom i bakkant her i steden for den økte lengden men)..
Ser det er overaskende lite baffelvegger på de fleste hjemmkinoene jeg har sett her inne og lurer på om det har noe for seg å gå for en slik løsning?
Det jeg tengte var Klipsch sitt THX Ultra 2 system og bygge inn LCR samt subbene i front hvis det skulle bli aktuelt.

ELLER skal jeg gå den normale ruten å ha vanlige gulvhøyttalere i front? Synes egentlig Klipsch høyttalere samt svs subber er fint å se til, så om ikke baffelvegg er en mye bedre løsning kan jeg gått ha det slik.

Jeg har følgende fra før: Klipsch RF-82 mkII, RC64 mkII og RS62 mkII. Siden RF7 mkII er den som egentlig passer til resten av systemet, vil det være greit å bytte ut RF82 eller vil RF7 bli for store til mitt rom?

Ser for meg et 11.2 Dolby Atmos :)
 

MML

Medlem
28 Okt 2010
697
0
0
Spør du meg så er det klart at du bør gå for baffelvegg. Ulempen er at det kan kreve litt mer dybde i rommet, men ellers ser jeg kun fordeler med dette. Kinoen blir veldig mye mer ryddig dersom man kan gjemme bort høyttalerne.
 

Komlo

Medlem
10 Sep 2010
8.178
0
0
Du har jo eit rom som er relativt langt og smalt. Baffelvegg må vel vera perfekt her. Det spørs jo sjølvsagt korleis du skal ha det I resten av rommet. Men om du setter av t.d. ca ein meter til baffelveggen, så har du fortsatt 4,5m lengd I rommet og alt skjult.
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
44.845
65
48
41
www.avforum.no
Finner du noen litt mer kompakte subber, gjerne noen tilpasset baffelvegg med port i front og lav byggedybde, eventuelt plasserer subbene ute på gulvet trenger ikke baffelveggen "stjele" mer enn 30-40cm av dybden på rommet. Selv er min "baffelvegg" (foreløpig kun en åpen vegg med hyller...) rundt 35cm dyp.
 

Skogs

Medlem
11 Okt 2006
2.062
0
0
En stor fordel med baffelvegg er jo at du får mulighet til å ha akustisk gjennomsiktig lerret med 3 identiske LCR-høyttalere plassert helt perfekt.
 

KoseBamsen

Medlem
31 Mai 2015
18
0
0
Har lest at man får 6db gain ved å ha de flush med veggen i en baffelvegg, hva vil det si egentlig... at jeg får økt lydvolum i frontrekka på 6db? Høres mye ut.
Er slike akustiske lerret like bra som vanlige rammelerret da?
Setter jo en sperre på høyttaler og må rive veggen hvis man ikke blir fornøyd med thx ultra settet også. Det begynner vel å dra på åra og kjedelig om det skulle bli oppdatert med noe bedre etter jeg har installert det :eek:
 

Skogs

Medlem
11 Okt 2006
2.062
0
0
En fin måte å beskrive fenomenet med forsterkning fra bakvegg er å se på en såkalt 2.5-veis høyttaler.
Baffelen til selve høyttaleren vil reflektere, og dermed forsterke, frekvenser ned til en viss grense. Denne grensen avhenger av størrelsen på baffelen. Større baffel, lengre ned i frekvens. Under denne grensen vil lyden ikke bli forsterket, og man må kompensere for den tapte forsterkningen. Dette gjøres ofte ved å bruke en dedikert driver med lavpassfilter på denne grensen, typisk i området rundt 500-1000Hz. Denne vil forsterke med 6 db.

Ved å montere høyttaleren i en baffelvegg, fjerner man denne grensen helt. Dersom høyttaleren er bygget for å stå ute i rommet, vil man få en unaturlig heving i frekvensrespons fra typisk 500-1000Hz og nedover på rundt 6db, dette høres ikke så veldig bra ut. Men hvis man bruker en "påveggs"-høyttaler blir det god stemning og fin frekvensrespons.
 

OleM

Medlem
26 Jul 2003
12.289
0
0
Jeg ville selv heller bygget en falsk vegg enn en baffelvegg, spesielt med så god lengde som du har til rådighet. Da kan du bygge den falske veggen et godt stykke ut fra frontveggen og ha det tekniske rommet ditt bak den falske veggen og gjemme alt utstyr bak der sammen med frontrekka.