Noen som har erfaring med 727.305 byggforsk? Rom-I-Rom uten lydbøyler?


Waterspiral

Medlem
24 Mar 2015
9
0
0
Hei, planlegger ett studio/øvingsrom og kommet frem til rom-i-rom løsning. Ifølge forskrift 727.305 kan man bygge flytendende gulv med trinnlydsplater - deretter gips og tilslutt 22mm spon/gulvplater.
Når man bygger stenderverk skrur man disse i gulvplatene og legger det nye bjelkelaget oppå toppsvill UTEN bruk av lydbøyler.

Lurer på om noen har erfaring med dette. Har lest igjennom utallig mange tråder uten å finne svar på dette. Ifølge alt jeg har lest må man bruke lydbøyler eller feste ny vegg i eksisterende vekk. Kan noen gi svar. Rommet er 5000x1500, med andre ord nok så lite.

Luft gjerne ideer
 

Komlo

Medlem
10 Sep 2010
8.093
0
0
Heisann, og velkommen til forumet☺

Rom-i-rom løysing er som du beskriver. Det er 3 ting som er viktige her.
At ingen del av konstruksjonen er i kontakt med eksisterande konstruksjon. For å forhindra at lyd forplantar seg gjennom konstruksjonen.
At nytt rom er lufttett. Der luft kan bevega seg ut av rommet, vil og lyd bevega seg ut av rommet.
At konstruksjonen er stiv/tung nok. At ikkje lydtrykk sett veggar i rørsle (lyd) som forplantar seg.

Dette er den mest effektive løysinga. Lydbøylar kan brukast dersom ein ikkje kan gjennomføra rom i rom 100% mtp mekanisk frikopling frå eksisterande konstruksjon.

Det er forøvrig maaange her på forumet som kan meir om dette enn meg.
 

Waterspiral

Medlem
24 Mar 2015
9
0
0
Takk for svar:) Har prøvd å finne ut om byggemetoden er bærekraftig, for ser ut til at det er svært effektivt i tilfelle:) Skal få inn en byggingeniør til helgen for å regne ut stender/bjelke størrelse:)

Vet du om det nye gulvet må limes til det gamle? Ser for meg at det må være ganske stabilt om alt skal være festet til gulvplatene.
 

Komlo

Medlem
10 Sep 2010
8.093
0
0
Eg TRUR golvet ikkje skal limast nokon stad, då poenget med dette er at det skal vera flytande. Altså frikopla frå eksisterande konstruksjon. Dei som byggjer rom i rom utan lydbøylar, har takkonstruksjon som kviler på veggane, utan at dette er borti det eksisterande rommet nokon plass. Mest vanleg kledning er vel dobbel gips, med lim/silikon/greenglue i skøytar og mellom gipslaga. Vaggpanelen skal vel heller ikkje ta borti takpanelet, men ha ei lita glipe som ein fyller med skumlist/silikon (noko mjukt.). Det er og viktig at ein ikkje lagar hol i konstruksjonen til for eksempel straum, spottar o.l. Då dette vil "punktera" det og sleppa lyden ut av rommet. Jo lavare frekvensar og høgare volum du skal dempa, jo vanskelegare er det.
 

Waterspiral

Medlem
24 Mar 2015
9
0
0
Det reiser ett nytt spørsmål: Jeg må ha strøm og lurer på om man kan lage ett lite hull som har plass til ett trekkrør og hive akrylmasse rundt? evt bygge ut en liten kasse nede langs gulvet for stikk i tillegg? må jo også ha lys der inne også. Noen ideer?
 

Mr.logan

Medlem
23 Jul 2012
451
0
16
Om du legger med et 16 eller 20mm K-rør i det laget du legger trinnlydplater og drar di opp der du ønsker å ha hovedinntaket i rommet er dette en god løsning. Da slipper di å ta hull på lydvegger. Det bør som regel holde med 16mm k-rør.
Så er det bare å trekke di ditt du ønsker innvendig i rommet.
 

TEK

Medlem
12 Jul 2004
1.295
0
0
Det reiser ett nytt spørsmål: Jeg må ha strøm og lurer på om man kan lage ett lite hull som har plass til ett trekkrør og hive akrylmasse rundt? evt bygge ut en liten kasse nede langs gulvet for stikk i tillegg? må jo også ha lys der inne også. Noen ideer?
Noen gjennomganger må man naturligvis ha inn til rommet. Jeg mener at det som sies er at dersom du skal ha rørføringer så må den ikke gå rett gjennom veggen. Dvs. at du går inn i veggen ett sted også skal du gå sideveis minst 1/2 meter før du går gjennom neste vegg. Du må heller ikke ha kontaktpunkt eller hull tvers over hverandre på hver side av veggene.
Også må alle hull tettes og fuges slik at de blir tette. Skal ikke være luftgjennomgang noe sted (utenom ventilasjonen, som da også må være lyddempet).