Music enhancer vs. Straight vs. Pure Direct


Nivve

Medlem
12 Apr 2009
603
0
0
Anlegget står nevnt i signaturen, men jeg nevner det likevel:

Yamaha pre
Lyngdorf effekt
CM9 + DD18
Sonos/Spotify kilde

Jeg har lyttet en del i det siste på forskjellige dsper som finnes på Yamahaen. Det jeg har gjort i forkant er å gjøre det jeg kan med plassering og lytteposisjon, slik at i forhold til rommet er det nå forholdsvis optimalt. Jeg har kjørt kalibrering av sub (opp til 100 hz) og har en nogenlunde flat frekvenskurve som synker fra 15 hz og ned til 100 (hvis det er 85 db på 15 hz er det rundt 80 på 100, i følge målemicen). Jeg har deretter kjørt Yamahas romkorreksjon, og gjort noen småjusteringer i form av volum på sub'en (jeg liker litt ekstra i bunn).

Jeg er på vei mot et poeng/spørsmål, og det er: Cm-serien + Lyngdorf skal være såkalt 'nøytralt', 'ufarget' lyd, noe som høres veldig fint ut i teorien. Men så har vi det med engasjement. Når jeg bruker Pure Direct (eller Straight, som tar med suben), er det veldig fint og sånn, men jeg blir lett distrahert, tenker på andre ting - kort sagt, det engasjerer ikke. Jeg skifter over til Music Enhancer, som ødelegger mye av arbeidet lagt i den flate (synkende) frekvenskurven og det nøytrale høyttaler/effekt-oppsettet, og finner engasjementet jeg har lett etter. Musikken får en annerledes bass og diskant, mellomtonen (som jo er cm9s kanskje beste kvalitet) forblir meget god.

Et spørsmål (men ikke nødvendigvis et som skal ende diskusjonen umiddelbart) er, er det optimalt om utstyret (kanskje mest høyttaleren) farger lyden, og at alt skal gå så 'direkte' som mulig fra kilde til høyttaler, eller er det helt greit å bruke en pre-en sine dsper for å finne lyden man liker? Eller bør jeg ikke slå meg til ro (med mitt oppsett) med at en hjemmekinoreceiver, som ikke akkurat har stereo og musikk som sin hovedoppgave, gir meg lyd jeg er fornøyd med? Vil en annen pre gjøre 'susen', og hvor stor forskjell kan jeg evt. forvente meg av en ren prosessor?
 

Supertramp

Medlem
24 Jun 2010
14.989
7
38
Hva slags kildemateriale bruker du når du føler at enhancher forbedrer lyden?
Dette er vel en Yamaha greie som skal forbedre komprimert lyd (f.eks lo-rez mp3).
 

Nivve

Medlem
12 Apr 2009
603
0
0
Heisann, takk for svar (tar jo helt av det her :p)!

Jeg bruker en Sonos ZP90 som strømmer Spotify Premium i 320 kbps via en van den Hul coax-kabel til receiveren. Jeg har vansker med å høre forskjell opp til flac/CD. "Enhancer" er ment for komprimert musikk, ja, men i følge forskjellige forum er det flere som er blitt overrasket over denne "Enhancer"-modusen. Musikken blir mer levende, kan du si. Ikke så flat.

Direct (2.0): Klart, men dødt.
Straight/Stereo 2ch (2.1): Morsommere mtp. bass, men litt flatt og kjedelig.
Enhancer (2.1): Bassen blir mer framtredende, diskanten likeså. Og jeg liker det.

Det er jo et aber, og det er at på høye volum (MV -5 db) blir enhancer ikke like pent. Det fungerer best på lave (MV -55 db til -25 db) volum.
 

simengj

Medlem
5 Jan 2011
217
0
0
Jeg har en denon reciver, og syntes lyden er best på lave volum med restorer og alle disse forbedrings modusene, men når jeg spiller høyt står den på pure direct og jeg demper diskanten litt på lydkortet.

Juster lyden til den du liker =)
Jeg syntes att jeg må endre på ting etter hvilket volum jeg spiller på.
 

hhalstensen

Medlem
20 Des 2007
5.765
0
0
Da jeg hadde B&W 683 og Onkyo receiver koblet opp, opplevde jeg at lyden ble bedre med Audyssey romkorreksjon påslått. Mellomtone og diskant ble klart mer fremtredende og definert. Men bassen ble noe tilbakelent, og derfor måtte jeg justere inn subben for å oppnå tilstrekkelig med bass.
I "Pure" eller "Direct" spilte nok høyttalerne slik de var ment, men pga rommet mener jeg at lyden ble farget. Derfor ble mer eller mindre hele bassregisteret overdrevent og diskanten dempet, etter min smak.

Konklusjon: Gå for det du foretrekker :)
 

Nivve

Medlem
12 Apr 2009
603
0
0
Hey, takker for svar, jeg er enig i det dere sier. Hva med spørsmålet om ny pre, vil en ny eller dyrere pre fungere bedre på alle volum? Jeg er ute etter en pre som er god på musikk, men som også kan fungere på film (det kan bli dyrt, mao :p ). Jeg kan skaffe effekt på alt, så jeg kan godt gå for en ren prosessor.

Finnes det prosessorer som matcher yamaha på lyd og som også er like bra som en stereoforsterker på musikk? Jeg er villig til å prøve, bor i Trondheim med alle butikkene det medfører (hifikl, soundgarden, tonart, m.fl.).