Mitt bass-system får ny makker


8x12_TOM

Medlem
11 Jun 2006
858
2
18
Litt tilbakemeldinger på oppsettet etter et treff

Scrooge:
Og da var seansen slutt. Dessverre!
Etter en tur langs sørlandske i et gedigent møkkavær fra start til mål, trygt transportert som passasjer i "Gjelleråsekspressen", landet vi til slutt hos 8x12" i trivelige Langesund.
Rett på sak:
Etter en litt haltende (DEQX?)-start, fikk jeg etterhvert et inntrykk av hva som er mulig å trylle frem av godlyd fra et sett høyttalere. "Godlyd" er kanskje et litt forslitt og lite dekkende begrep, men i mangel av noe bedre?
Jeg tror kort og godt at man skal lete vel og lenge for å finne noe som kan måle seg med dagens opplevelse.
En basskontroll uten sidestykke vil jeg påstå, og i kombinasjon med et smekk i mellomtonen jeg vel neppe har hørt maken til, fikk det meste av musikken som ble avspilt til å fremstå som skremmende realistisk.
Og realisme er vel hva vi alle etterstreber, i vår interesse for god lyd og gjengivelse av musikk? Så nært, så detaljrikt, transparent og engasjerende som den her ble servert, vil garantert få et misunnelsens beger til å renne over, for den som er så heldig å få låne øret til denne herligheten av et (selvbestaltet) musikkanlegg, hva høyttalerløsninger / konstruksjon og kombinasjon angår.
"Rappet" i fra skarptromma i et lydspor hvis artist / navn jeg dessverre ikke husker, fremstod så ekte, kontant og detaljert i fremførelsen, at jeg kunne ha sverget på at vedkommende var til stede i rommet med både trommer og tilhørende stikker, om lys hadde vært fraværende.

Finnes det så ikke noe negativt å bemerke? Vel, et par detaljer tør jeg trekke frem. Selv om eksempelvis Kari Bremnes stod som spikret i lydbildet, kunne kanskje pinpointing av resten av hennes ensemble muligens vært litt mer distinkt?
Nå er jeg kanskje litt sær i min oppfatning, men personlig kunne jeg godt tenkt meg at racket med forsterkeri med tilhørende remedier, godt kunne vært flyttet vekk fra synsfeltet. Med øynene åpne, fikk jeg litt for ofte en slags visuell følelse av at solist / artist, befant seg stående bak elektronikken. Men bevares, man kan jo i stedet bare lukke øynene og nyte musikken!
Det største ankepunktet er imidlertid avstanden fra Oslo til Langesund. Det er rett og slett forbasket at man må tilbringe et par-tre timer bak rattet, før man entrer en slik musikkens høyborg!
For at dette ga mersmak? Ja, og ja igjen!

Takk igjen for en hyggelig, opplevelsesrik og lærerik seanse, i godt selskap med likesinnede! Som strengt tatt burde vært en agenda som bør flyttes høyere opp på den enkeltes prioriteringsliste?

KW:

Takker for lørdagen i Langesund.
Ja, hva skal en si.........mye er jo allerede sagt.
For de som eventuelt fortsatt skulle tro at rom og div. akustikktiltak ikke er så nøye, så tigg dere til et besøk i Langesund.

For mange vil det neppe være troen på viktigheten div.superkabling som gir et slikt resultat i dette anlegget.
Om en derimot skulle være tilvant lydsignatur med tildels betydelig bidrag fra rommet så kan det hende at om en i tillegg lytter med aua* at dette likevel ikke er for alle.

Overdempet vil vel kanskje en del tro og tenke, gjør gjerne det, men om du /dere skulle få anledning til å lytte så gjør (nettopp) det

Her blir så absolutt ikke detaljer borte, etter min oppfatning bare fremhevet grunnet manglende refleskjoner bidrag fra rommet ved de tiltak som er gjort.

Dette likte KW som bare må innrømme at for egen del vil jeg ikke kunne komme dit bl.a. fordi jeg ikke kan/(bør ) gjøre tilsvarende kraftige tiltak i det som er min stue, samt at det nok heller ikke er aktuelt med så store bassystemer.

Det går først og fremst på tiltak for å få til en så kontrollert og godt definert bass, noe som (også ifølge den beskjedne eier sjøl) med apekister krever slike tiltak og velger en alternative løsninger (som f.eks. dipol e.l. bassystemer) så må en virkelig opp i størrelse/membran areal som i enda mindre grad er noe de fleste vil kunne gjøre i det som normalt kalles stuer.

Her er det etter min mening en veldig god balanse i demping av rommet.............akkurat passe tørt.

Roen som gjør at detaljene virkelig trer frem er noe jeg over tid har fått meg til å like mer og mer, men et sted går grensen for meg også når det kommer til tørrhet/lite bidrag fra rommet og her er det akkurat passe etter min mening.

Siste lytterunde for min del gjorde meg likevel klar over at noe ikke var helt på stell og det var tydeligheten ved vokal (Slettahjell), jeg trodde først det var
sitteposisjonen fordi det ble bedre når jeg lente meg frem samt helt bakerst/andre stede i rommet.........bare ikke tilbakelent i stolen.
Vi ble vel ? enige om at dette antagelig skyldes stolens utforming (høy seterygg).
Men for meg fremsto dette forholdsvis tydelig (til meg å være) på vokal, og det kunne jo enkelt blitt sjekket ut med annen (type) stol.

Gratulerer med nytt lytterom, ferdige høyttalere, satelitter som

EHED:

Jeg må jo legge inn en liten kommentar fra besøket jeg også!

Litt sent, men noe av grunnen var at jeg måtte hjem og se om jeg klarte å gjenskape noe av det samme selv, for makan til kontroll, oppløsning og detaljerikdom har jeg vel egentlig aldri hørt maken til Har jo hørt det gamle systemet i samme rom og det låt veldig bra, men nå tror jeg det nærmer seg grensen til hva man faktisk kan få ut av gjengivelse av musikk!!!
Systemet er jo heller ikke ferdig tunet, men grunnlaget og potensialet i dette systemet er enormt bra. Bassen har en klarhet, letthet, uanstrengthet, plutselighet og kraft som gjengir kildematerialet på en helt spesiell måte. Mye av stemningen fra rommet på opptaket(dunk i gulv, tramping, musikksvingninger, etc) ligger i bassen og man får en veldig "være-der" følelse på dette systemet. Blodfattig på noen innspillinger, litt overdrevent på andre innspillinger, helt perfekt på gode innspillinger viser at systemet er veldig Kameleon og kildetro.

Diskanten er også så ren og klar at det er en fryd å høre på utklingninger og f.eks. skikkelig crash på crashcymbaler med alle ulåtene og det som skal være med å gjenskape den ikke alltid silkemyke virkeligheten. Kontroll på refleksjoner og frekvensgang gjør sitt til at det bare blir riktig.

Mellomtonen(e) som ikke egentlig var kalibrert da vi hørte på systemet første gang er ganske enkelt brutal og innsmigrende på samme tid. Skarptrommeslag smeller noe voldsomt til, mens syngedamen upåvirket synger videre med silkemyk røst. Herlig!

Noen ankepunkter før systemet er ferdig tunet er at på noen stemmer (særlig menn), så splittet plasseringen av personen seg noe. Den dypeste delen av stemmen kom litt lenger ut i rommet enn den lysere delen. Jeg legger skylden for dette på timingen av elementene og frekvensresponsen (som DEQX rydder opp i etter nye målinger) og vet du er klar over denne utfordringen.

I det store og det hele et anlegg de som ønsker å gjenskape virkeligheten og kildematerialet, absolutt burde få en prøvelytt til og et system til etterfølgelse for mange.
Veldig usminket og rett fram, mest sannsynlig uvant for mange, men ta deg tid til et par-tre timer i godstolen her, og du vil bli preget i lang tid

PS: Gaia'ene er nå dissekert og delefilter fjernet og kjører nå fullaktivt med 6 forsterkere pr.side. Begynner etter min mening å nærme meg noe av kontrollen du har i systemet ditt og gleder meg til en lang helg med tuning og testing Det var dette jeg bare måtte gjøre etter besøket hos deg for å se om potensialet var her også....
 

8x12_TOM

Medlem
11 Jun 2006
858
2
18


Hva er nå dette mon tro?
 

Vedlegg

  • 1.jpg
    1.jpg
    422 KB · Sett: 454

UOB

Medlem
20 Mar 2009
1.466
0
0
Dette er et anlegg jeg virkelig kunne tenkt meg å hørt. Ikke bare får det skryt av folk jeg vet har mye kunnskap, men fremgangsmåten for å få godlyden er også i den gaten jeg anser som en fornuftig måte å gjøre det på.

Basert på fysikk og ikke reklamesvada.

Nå er vel veien målet for deg som for oss "alle", men det ser ut som du har kommet veldig langt på denne veien.
 

8x12_TOM

Medlem
11 Jun 2006
858
2
18
UOB skrev:
Dette er et anlegg jeg virkelig kunne tenkt meg å hørt. Ikke bare får det skryt av folk jeg vet har mye kunnskap, men fremgangsmåten for å få godlyden er også i den gaten jeg anser som en fornuftig måte å gjøre det på.

Basert på fysikk og ikke reklamesvada.

Nå er vel veien målet for deg som for oss "alle", men det ser ut som du har kommet veldig langt på denne veien.

Ingen umulighet det hvis du skulle være i nærheten en gang.

Har sluttet å "tro på julenissen" for en stund siden - har rett og slett hørt for mange millionanlegg som ikke leverer
 

Gwandarion

Medlem
12 Sep 2005
11.000
0
0
Det er for fancy til å være en jig, selv om du er pinlig nøyaktig.
Det er for mye om det er ment som avstivning.
Det er definitivt noe vi ikke har sett maken til.
 

orso

Medlem
14 Nov 2008
10.719
5
38
Hehe. Her er du blant likesinnede.

Endte du forøvrig opp med B&K kurven eller eksperimenterer du fortsatt?
 

Probie

Medlem
21 Feb 2008
2.616
0
0
28
Den nærmeste tingen jeg kan relatere bildet til er en komplisert avstiver, men har ingen idé
 

8x12_TOM

Medlem
11 Jun 2006
858
2
18
orso skrev:
Hehe. Her er du blant likesinnede.

Endte du forøvrig opp med B&K kurven eller eksperimenterer du fortsatt?

Etter dette treffet har det vært lite tid i godstolen, den lille tiden jeg har hatt til rådighet er brukt til å kose meg med musikk.
Har vekslet litt mellom den B&K kurven og en DEQX kalibrert kurve(nesten helt flat) - ikke sikker på hvem jeg liker best, kommer litt ann på hva som spilles
 

Snickers-is

Medlem
11 Nov 2003
31.260
2
38
45
www.midgardaudio.com
Det må være en hyllekonstruksjon av noe slag tror jeg. Ut i fra hvordan du har anordnet avstiverne og slikt tenker jeg senterstativ, men det stemmer ikke helt med at den har et par rør ekstra på den siden lengst borte.
 

BEF

Administrator
25 Des 2005
11.558
494
83
47
Asker
Ser utrolig bra ut. Et besøk hos deg er noe jeg virkelig har lyst å få til iløpet av 2013!
 

Qrt

Medlem
9 Feb 2006
4.524
15
38
Tipper det er et stativ til bittesmå påhengsmotorer.. :mrgreen:
 

Scrooge

Medlem
13 Feb 2006
16.436
0
0
Et besøk er absolutt å anbefale ja! :D
Nå har jeg riktignok ikke hørt lyden siden de siste tweaks'ene, men jeg kan aldri tenke meg at den er blitt dårligere.