Midas hjemmekino -- Lydanlegg til kontoret


Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Hehe, var det meg du mente?? Har ikke prøvd dette selv, må kanskje gjøre et forsøk da...
Tar du turen nedover snart skal du gjerne få låne hørselsvern ;)

Ja! Jeg har ingen grunn til å tro at anlegget ditt ikke leverer nok volum, hverken i sub eller i fulltone. Så jeg vet ikke helt om det har noe for seg... Annet enn å riste på huset og klirre med glassa (og en og annen stakkar som blir filleristet).

Det blir litt i samme gate som: "Vi vet Porschen går raskt nok". For meg er det mer: "Hvor fort går denne Forden".
 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.874
83
48
Heisann :)
Klarte ikke å dy meg , men måtte gjøre en spl test jeg også :)
Det ble ikke så helt ulikt resultat ift. det du hadde egentlig.
Brukte din prosedyre , men jeg ga meg litt før. Det var ingen spes ulyder å høre bortsett fra i selve rommet. Det står litt for mye i stua som skrangler , og fruen ble redd for glassene sine , hehe.
Så når jeg så tegn til komprimering på mv+ 25 , så ga jeg meg.
Jeg bruker en mini-dsp 2x4 mellom pre og subene , og jeg prøvde ikke å bypasse denne da det er litt jobb (må koble den til pc)
Kan legge til at det er 3.6m fra suber til mic.

Men her er hvertfall resultatet :

SPL test.jpg
 
Sist redigert:

thohaug

Medlem
11 Jan 2011
1.864
23
38
Morsomt! skal gjoere en slik test naar jeg kommer hjem i dag ogsaa for aa se hvor mye kapasitet anlegget har helt ned foer det begynner aa komprimere.
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Den grafen må jeg se! hehe. Regner med du flytter fjell med oppsettet ditt. Husk hørselvern da.
Fyrte i vei litt Yello på rundt 120db en dag og deg gjør jeg helst ikke igjen uten hørselvern og hjelm. Enda er det jo MASSE headroom.Morsomt! skal gjoere en slik test naar jeg kommer hjem i dag ogsaa for aa se hvor mye kapasitet anlegget har helt ned foer det begynner aa komprimere.
 

thohaug

Medlem
11 Jan 2011
1.864
23
38
Vi får se. Er ikke sikkert jeg har så mye å gå på siden anlegget går ned til 12hz. Hadde en seanse forrige uke hvor jeg var oppe i godt over 120db med Tom Saywer fra Rush. Det smalt godt da. Skal gjøre det etterpå i dag. Etter at jeg fikk inn de nye monoblokkene må jeg uansett gjøre om EQ'en på oppsettet litt i bunn. Så tar det først, så kjører jeg nivå og forvrengningsmålinger etterpå.
 

thohaug

Medlem
11 Jan 2011
1.864
23
38
Hadde en liten seanse hvor jeg testet dette i dag. Systemet begynner å komprimere ved ca. 115 db. Ikke ille til å være et sett fronter som spiller ned til 12hz! Hele huset svinger med som bare juling da, så det er nok relativt uaktuelt å spille noe spesielt på det volumet.

Komprimeringstest 04.09.2015.jpg
 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.874
83
48
Hadde en liten seanse hvor jeg testet dette i dag. Systemet begynner å komprimere ved ca. 115 db. Ikke ille til å være et sett fronter som spiller ned til 12hz! Hele huset svinger med som bare juling da, så det er nok relativt uaktuelt å spille noe spesielt på det volumet.

Vis vedlegget 118674
Heftig :)
Virker jo nesten som det komprimerer over 30 hz enn under?
Mangler ikke kapasitet i kjelleren hvertfall :)
 

thohaug

Medlem
11 Jan 2011
1.864
23
38
Nei, det er nok kapasitet her. Satser på at det blir enda villere med oppgraderingen som nå _endelig_ er på trappene.
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Yamaha CX-A5100 Ankommet!

Da er adventstiden over og jeg har nå fått den nye Yamaha CX-A5100 prosessoren i hus! Dette har jeg gledet meg lenge til.

20151007-8787-AV.jpg

Designet er rimelig likt som deres tidligere brødre i Aventage familien.

20151007-8801-AV.jpg

Som nytt på denne modellen, så har den nå endelig fått balanserte subwoofer-utganger. Det denne faktisk ikke har, er en USB 5V utgang. Det har min gamle receiver. Den var ypperlig til å drive Cromecast med.

20151007-8808-AV.jpg
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Nå har jeg fått testet prosessoren i noen timer. Målet i dag var å teste rå ubehandlet lyd-ytelse for å kunne sammenligne med det jeg har. Ingen nye funksjoner og ingen romkalibrering. Alt i PEQ through og i straight.

Oppsettet jeg skal kjøre med inntil videre er å bruke min gamle receiver som forsterker. Dette gjør det jo litt ekstra spennende på hvor mye faktisk forskjell man kan få med et slikt oppsett. Jeg har erfart hvordan PA-forsterkere yter og forbedrer dette oppsettet. Vil det da gi noen forbedring selv om man bruker receiveren som ren forsterker?


Kabling

For å ta prosessoren i bruk var jeg først nødt til å lage meg et sett med kabler. Jeg kjøpte Klotz RCA-kabler som jeg lodder på Neutrik XLR-plugger. Selv om prosessoren har RCA pre-out, ønsker jeg å bruke XLR-utgangene fordi Yamaha har brukt noen egne lavstøy linjedrivere med dedikert strømforsyning på XLR-utgangene.

...mens jeg skriver dette innser jeg at jeg har koblet alle XLR-kablene feil. Jeg har (på rutine fra PA) koblet COLD (3) og GND (1) sammen. Det skal man IKKE gjøre på aktive drivere, slik som sitter i Yamahaen. Slik bildet viser skal man IKKE gjøre det:

20151006-0011-AV.jpg

Feil fikset og kabler ferdig:

20151007-8812-AV.jpg

For å få mulighet til A/B testing av receiver og prosessor, har jeg koblet følgende:


  • XLR ut fra prosessor til MULTI-CH inn på receiver/amp (inklusive SUB)
  • Oppo har to HDMI-utganger. Kobler én til prosessor og én til receiver

Gleder meg til å få mer orden på dette med nytt rack:

20151007-8814-AV.jpg


Innstilling

Det første jeg måtte gjøre var å sette receiveren og dens fjernkontroll over i ID2, slik at ikke receiver og prosessor reagerer på samme fjernkontroll. Den endres fra en servicemeny når man starter opp enheten. Jeg satte opp prosessoren manuelt slik at den var helt identisk konfigurasjon som min gamle. Samme oppsett (5.1), samme nivåer, samme avstand, PEQ satt i Through på alt. Alt kjørt i straight.

Deretter var det å sette opp gainstrukturen på oppsettet. Setter først et passende MV på både receiver og prosessor. De må være like. Så spiller jeg en en testlyd fra Oppoen igjennom receiver og noterer dB SPL i rommet. Receiveren ble så satt over på Multi-ch inn for å få lyd fra prosessoren og skrur opp slik at db SPL i rommet matcher det forrige målte nivået. Da er volumene mellom receiver og prosessor matchet. *)

*) Det er et par detaljer til som må passes på. Jeg svarer hvis noen spør.

Jeg har programmert to scener på receiveren for å få til rask A/B veksling mellom å høre på receiver og høre på prosessor. Den første scenen er satt opp med Multi-Ch inn, +2,5dB fast MV, mens den andre er satt opp med Oppo inn, -15dB MV. Hvis jeg da setter prosessoren i samme nivå, -15dB, så kan jeg bare sitte å veksle mellom scene 1 og scene 2 på receiveren for å høre forskjellen mellom receiver og prosessor.

Og gjett om jeg ble overrasket... Men det får bli i morgen.
 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.874
83
48
Se der ja - skikkelig vitenskapelig test altså :)
Så du ble overrasket altså ?? Nå ble jeg nysgjerrig her du ;)
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Første lytteinntrykk av CX-A5100

Etter et noe omstendelig testoppsett og justering, har jeg fått sittet å lyttet litt og sammenlignet musikk mot min gamle Yamaha RX-A1020 receiver.

Og det er en jammen meg stor forskjell. Egentlig til min overraskelse fordi jeg bruker samme innebygde forsterker til begge oppsettene. Det er klart at jeg vil forvente at en toppmodell fra 2015 vil danke ut min 3 år gamle midt-på treet receiver. Men en ting jeg var spent på var om jeg ville være i stand med å høre dette med det oppsettet jeg har.

Det første som slår meg med 5100 var åpenheten i lyden og luften den gir. Diskanten er nå tilstede på en måte som åpner opp vokaler og symbaler. Til og med skitne lydmikser, som U2, får frem vokalbildet på en helt annen måte enn før. Rock'n'roll hi-hater som før har vært grumsete, kommer frem på en tydeligere måte. Det interessante med dette er at jeg har måtte jobbe mye med diskanten i receiveren og det er akkurat denne åpenheten jeg har manglet.

Det er ikke utelukkende snakk om respons i diskanten, fordi midregionen oppleves klarere og fyldigere enn på receiveren. B&W-ene mine er ganske hotte i 600-800Hz området, og på receiveren så blir dette i det meste laget. På 5100 er jeg nå i tvil om jeg behøver å gjøre noe i det området i det hele tatt.

Jeg er veldig fasinert over hvor renere lyden er i fra 5100. "Forgrunnsmusikken", altså sangen, skarpslaget, pianoanslaget, er nokså likt. Men det som skjer i mellom er en helt annen verden. Klangen fra skarpen, fylden fra pianoet, smattet på vokalen er så vanvittig mye lengre fremme på 5100. Dette er ofte tonale og lydmessige deler vi lydfolk ofte bruker å høre etter på live, da det er ofte dette som definerer musikken enn selve vokalisten eller gitaristen som brøler i forgrunnen. Jeg velger å tolke at dette henger sammen med "sorthet" (selv om dette er et begrep jeg selv ikke bruker særlig), og forkjellen er slående.

La meg gi noen eksempler på dette: I Michael Jacksons Stranger i Moskow, har jeg alltid trodd at "skarpslaget" i begynnelsen er knusktørt, men det er det ikke! Dette hører jeg ikke på receiveren, men det er helt tydelig på 5100. Regnet i begynnelsen føles veldig ekte, mens på prosessoren oppleves det mer som brus/støy. Jeg sitter her og gjenoppdager musikk jeg kjenner godt og klarer nå å høre ting jeg aldri før har lagt merke med. Separasjonen mellom instrumentene er mye tydeligere.

Det siste jeg vil nevne er lydbildet, altså imagingen. Og den er slående bra fra prosessoren. Jeg føler jeg kastes inn i musikken og at den omslutter meg mye tydeligere. Ofte kan jeg sitte å lure på om senteren eller surroundene spiller. Det er også et stort kvalitetsstempel fordi jeg har skråtak og det roter noe til lydbildet på venstresiden, men til tross for det, er jeg midt i musikken og glemmer helt at det kommer fra to høyttalere.

All inn all, er jeg meget, meget fornøyd med det jeg hører. Jeg kjenner at jeg er svært så entusiastisk. Nesten så gira at jeg ikke klarer å skrive fort nok. For å moderere meg selv, så må jeg si at jeg kjenner godt igjen lydkarakteren i 5100 kontra 1020. Det er Yamahalyd, det er det ikke tvil om. Absolutt sett er de lydforskjellene ikke store. Jeg tror nok man må ha trente ører for å oppfatte en del av forskjellene i lydbildet. Men får den utrente vil man nok oppleve at 5100 gir mye mindre lyttetretthet og at man klarer/ønsker å oppleve mer volum.

Det er for tidlig for meg å si noe negativt. Jeg er for oppslukt av hva jeg har opplevd at jeg er nok litt blind for dem akkurat nå. Det siste jeg ikke har beskrevet enda er dynamikk.

Par låter som er testet:

Boz Scaggs - Thanks to You: Klangen i skapen er magisk og balanserer seg helt fantatisk med luften i diskanten.

Yello - Planet Dada (Flamboyant): Denne har mye pop og smell som går helt opp i toppen. Og her får man en smekk som knepper, litt sånn som man får fra hornladede diskanter (men dog ikke så brutalt). Lydbildet fra 5100 er langt mer kontant, og ikke i nærheten så slitsomt på .

Kari Bremnes - Over en by: Her er luften i diskanten som å ta å kjenne på. Det sammen med med etterklangen i pianoet. Pianoet på denne låten er ganske dominant og fremtredende med begreset lydbredde, så klangen forsvinner lett. Men på prosessoren blir pianoet mer klangfullt og melodiøst. Soloen med blåseinstrumentet kommer også frem uten at den blir veldig skarp på det hardeste.

Dire Straits - Private Investigations: Får et tydeligere liv med prosessoren. Nylongitaren i begynnelen låter ikke bra på receiveren i det hele tatt, mens den låter pent uten å stikke seg på prosessoren. Dynamikken er nydelig, selv med en receiver som forsterker.

Michael Jackson - Stranger in Moskow.

Snarky Puppy - Mr. Montauk

U2 - Discotheque

 

Torolan

Medlem
20 Nov 2008
13.874
83
48
Hør der ja , så gøy da :)
Jeg ble nesten litt redd jeg da du sa du var så overrasket , men skjønner nå at det var en hyggelig overraskelse , heldigvis :)
Du er flink til å beskrive med ord mye av det samme som jeg opplevde når jeg gikk fra 3020 og til CX-A5000. Og det var gøy å høre at du opplever mye av det samme.
For som jeg sa den gangen - forskjellen var mye større enn jeg hadde turt å håpe på faktisk !

Grattis med grom prosessor , og kos deg gjennom høst/vinter sesongen :)
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Det er mye uoppdaget territorium i prosessoren enda, siden jeg her har kjørt receiveren i bypass og straight. Ingen romkorrigering eller immersive sound enda.

Planen er mao å komme med flere oppdateringer etterhvert. Jeg har også planer om å få testet prosessoren på Hunsbedts rå hjemmekino. Da får vi testet hvordan Yamaha yter på den type anlegg og forhåpentligvis en meget interessant sammenligning mellom Marantz 8801 og Yamaha CX-A5100! Det gleder jeg meg til.