Midas hjemmekino -- Lydanlegg til kontoret


Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.784
177
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Hvordan ordner du powerkabler i et slikt utlegg? Jeg tilpasser de fleste kabler til rett lengde, f.eks. HT-kabler, subkabler, nettverkskabler. Men powerkabler er ofte milevis for lange, og stive og ender ofte opp i stor stygg vas. Jeg vet det er mulig å lage egne, men de stikkontaktene man kan montere selv er ikke pene og ser ut som de er fra 1940.

På Atmos-kinoen vår er powerkablene bare buntet sammen (riktignok i små bunter) ved siden av rackskapet, før de går inn i støpslene på veggen. Godt spørsmål, egentlig, for jeg har heller ikke lyst på verken dyre hi-tech, eller store og stygge stikkontakter ved forkorting av standardkablene.
Er det en rett måte å bunte ledningene på? kan man bare kveile dem rundt og stripse, eller bør man gå frem og tilbake, for så og stripse? Har lest noe om at en slik kveil kan ha negativ effekt på lydkabler. I tillegg kan de jo bli varme hvis det går mye strøm gjennom dem...
Hvordan gjør proffene dette?
 

Karmann

Svært aktiv
31 Jan 2007
1.383
585
113
På Atmos-kinoen vår er powerkablene bare buntet sammen (riktignok i små bunter) ved siden av rackskapet, før de går inn i støpslene på veggen. Godt spørsmål, egentlig, for jeg har heller ikke lyst på verken dyre hi-tech, eller store og stygge stikkontakter ved forkorting av standardkablene.
Er det en rett måte å bunte ledningene på? kan man bare kveile dem rundt og stripse, eller bør man gå frem og tilbake, for så og stripse? Har lest noe om at en slik kveil kan ha negativ effekt på lydkabler. I tillegg kan de jo bli varme hvis det går mye strøm gjennom dem...
Hvordan gjør proffene dette?


Hei :)

Jeg er ikke proff, men hvis det er snakk om kabler som kan trekkes ut av apparat. Så har jeg gjort som på bilde. Disse kontaktene er kjøpt på ebay mens kablene er skjerma industrikabel. Synes selv det ikke ser så galt ut.

Gratulerer med ny subb forresten, tipper det spiller veldig bra :) Har selv hatt 4*pb ultra vet hva de kan sette i gang...

Mvh Jan Einar
 

Vedlegg

 • 20140428_235007.jpg
  20140428_235007.jpg
  762,1 KB · Sett: 169
Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Prosjekt automasjon

Da skal jeg begynne på å ordne automasjon i kinorommet. Første trinn på dette er å styre belysningen. Jeg har falt ned på valget om å bruke Telldus Duo (nederst til venstre) til å styre enhetene fra en server, og så bruke Nexa sitt sortement på brytere og dimmere.

Målet er å styre alt, inklusive elektronikken slik at man kan med ett tastetrykk dimme lyset, skru på receiver, sette den i rette modus, skru på oppo, skru på prosjektor, osv.

Jeg planlegger å sette opp en liten server, f.eks. Raspberry Pi som jeg har koblet til Tellstick Duoen. På denne serveren skal jeg lage et program som kan lytte på tastetrykk på fjernkontrollen og/eller veggbryterene. Receiver kan fjernstyres igjennom nettverket, mens Oppo og Prosjektor kan fjernstyres igjennom RS232 serieport kommandoer.

Det tok meg ikke lang tid å få programvaren opp å kjøre for å styre dimmeren fra PCen, så det var enklere enn jeg trodde. Men det var vanskeligere enn forventet å lese ut status fra fjernkontrollene og knappene på grunn av måten Z-wave er bygd opp. Men med et egenlaget program på PCen så skal det heller ikke være noe problem.

2014-IMG-8460-AV.jpg
 

Halair

Medlem
13 Nov 2012
1.029
0
0
Spennende :) Bruker selv Nexa Remote Control for på to kurser, fungerer knirkefritt. (1x hovedbelysning og 1x LED.list bak sitteposisjon.)
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Måling av lyddemping mot tilstøtende rom

I dag har jeg gjort noen enkle målinger på lyddempingen i rommet med SPL-meter. I helgen har vi hatt filmbonanza med en kompisgjeng, og vi har ikke akkurat vært snille med volumknappen. Ingen unger har noen gang våknet av lyden, selv om rommet ikke er spesielt godt dempet. Derfor hadde det hadde vært interessant å visst litt hvordan lyden sprer seg i huset.

Målingene:

 • Referanse: I rommet i sweetspot 100dBC sub-cal pink-noise (fra subber) og 85dbA fra frontene (LR) med speaker pink-noise.
 • I gangen rett utenfor dør: Sub: -16dBC, Fronter: -21dBA
 • I naborom (gjesterom): Sub: -22dBC, Fronter: -41dBA
 • På badet (tilstøtende rett bak sub): Sub: -19dBC, Fronter: -45dBA
 • Gangen under kinorommet: Sub: -24dBC, Fronter: -35dBA
 • På kontoret under kino: Sub: -28dBC, Fronter: -49dBA

Konklusjonen er at døra til gangen lekker klart mest, spesielt i MF og HF. Men alle oppholdsrom har en dør til som lyden skal igjennom og da dempes den ytterligere. Jeg er veldig fornøyd med dempingen i gulvet nedover -- spesielt når jeg kun har 12 mm silencio + parkett og at subbene står rett på gulvet (m/medfølgende gummiføtter).
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Nå har jeg fått inn elektronikken jeg har tenkt å styre hjemmekinoen med: Et Raspberry Pi utviklingskort. Med denne skal jeg styre lyset (med TellStick Duo), Prosjektor (over RS232), Oppo (over RS232) og Receiver (over nettverket). Målet er å kunne skru på og av hele hjemmekinoen med ett tastetrykk. Jeg skal styre hjemmekinoen fra Nexa fjernkontroll samt fra en web-side for mer avanserte ting.

Pi-en var betydelig enklere å få opp enn tilsvarende kort jeg har vært borti før. Jeg har nå på plass både lysstyring og kommunikasjon med HW50 og Oppo.

Og ja, det datt visst en Chromecast oppi bestillingen :p Jeg må si meg meget fornøyd med denne. Jeg prøvde såvidt Netflix over Chromecast, og det kan virke som hakkingen er betydelig bedre på Chromecast (sammenlignet med f.eks. Oppo). HW50 er veldig følsom for hakking. Jeg ser at den fortsatt kjører 60fps ut fra Netflix.

2014-IMG-8461-AV.jpg

Kontrolleren passer fint inn bakerst i racket. Den styres hovedsaklig fra nett, men er også koblet til receiver via HDMI. Den styrer også Oppoen som man ser øverst i bildet. Jeg måtte pakke Tellsticken inn i papp fordi den gav en rimelig heftig blått lys hver gang den mottok en radiomelding fra fjernkontroller og temperatursensorer. Ikke greit for mørklagt kino.

2014-IMG-8463-AV.jpg

Det var ikke mange timers innsats med programmering for å få lysstyringen opp å kjøre. Jeg programmerer logikken selv i Python, og Raspbian (Debian basert Linux) har ferdig støtte for dette. Etterhvert skal jeg få på plass en web-side slik at jeg også skal kunne styre lyset/enhetene fra mobile plattformer.

2014-IMG-8464-AV.jpg
 

TorTorden

Medlem
21 Jan 2012
12.105
0
36
Interessant prosjekt, noe jeg absolutt kan vurdere når logitechen tar kvelden.

Angående hakking på netflix synes jeg og ha fått det mye bedre etter jeg satte oppoen fra PAL til NTSC.
Kanskje ikke spessielt jevnt men output gikk fra 50hz til 60hz fra oppoen, og de store "hoppene" i panorering er borte.

Leste at det kanskje også hadde noe om hva slags sone man tar netflix fra men jeg syntes det over fjøla har fungert bedre med NTSC enn PAL.
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
GOD JUL!

Må alle sammen ha en riktig god Jul!

La oss håpe på mange harde pakker (gjerne fra oss selv) og mange timer i hjemmekinoene rundt i de norske hjem!
 

Spiff79

Medlem
23 Feb 2009
5.226
0
36
Stavanger
Var innom hjemmekinoen din og tok en titt.
Ryddig og pent oppsett du har. måten du hadde løst kabel-rotet ga inspirasjon!! Veldig pent å se på :)
La igjen en score i samme slengen. Fortsat god jul! (Og jeg VET det er en hard pakke på vei i posten til meg selv, fra meg selv :) )
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Utkast til ny kinoløsning

Nå er det min tur å drømme videre. Kona er for lengt lei at jeg ikke klarer å slå meg med ro med det jeg har... Og jeg gjør ikke det. Jeg har veldig lyst på en bedre surroundløsning med 7.2. Og 2.35:1 frister. Ja, for ikke å nevne Atmos...

Uansett har jeg nå tegnet litt i Sketchup og kommet frem til tegningene under.

Her er det lagt opp til 114" 2.25:1 lerret (B=265) som er en forbedring fra mitt 106" 16:9 (B=230). Lerretet er satt med 50 cm fra gulv til nederste kant av bildet. Det lurer jeg er for lavt. Burde være minst 55-60cm. Men det er et poeng å få lerretet så langt inn i skråtaket som mulig for å få nok avstand på første rad og ikke å miste så mye av gulvet i svinn. Jeg lurer på å kutte ut den sorte velur-rammen i lerretet og heller bygge mitt eget lerret, slik at jeg kan komme helt opp i skråtaket i toppen. Har aldri bygd lerretramme før men...

Avstand til første seterad er 2,9m og 4,3m til andre, så det høres bra ut.

Podiet er 1,4m x 2,1m x 0,26m. For det første lurer jeg på om det er stort nok. For det andre så er jeg bekymret for at man ikke kommer høyt nok opp. Siste bildet viser utsikten fra bakerste rad. Men podiet kan ikke være så høyt at man blir klint oppi prosjektoren og bakhøyttalere heller!

Nå som jeg har et utgangspunkt, har jeg planer om å ommøblere hele kinoen og prøve dette oppsettet! En viktig forutsetning for at jeg skal gjøre dette er at lyden fungerer, prosjektoren klarer å kaste bildet og at det ikke føles for trangt.

Kommentarer og erfaringer mottas med takk!


kino_bak.png

Drømmen er Atmos med 7.2.4

kino_atmos.png

kino_side.png

Hmm... Auda!

kino_utsikt.png
 
Sist redigert:

saar

Medlem
8 Sep 2011
2.665
3
38
Egersund
Ser bra ut, men må du ha to rader med sitteplasser? Det binder deg veldig opp, men er kanskje for smalt til antall plasser du ønsker med en rad
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Må ikke, men i dag kan vi være 5 stykker (med to litt på siden). Min nye kino skal ikke ha mindre enn dette. Om dette kan løses på annet vis er nettopp dette jeg må finne ut når jeg tester oppsettet.
 

Willms

Medlem
2 Aug 2012
1.177
0
36
Oslo
Tror du vil få problemer med å se hele bildet fra bakerste rad. Har du vurdert å flytte lerret litt nærmere? Hvis du samtidig reduserer størrelsen noe og flytter det høyere opp, så kan det kanskje gå?

Men det ser i alle fall veldig bra ut.