Midas hjemmekino -- Lydanlegg til kontoret


Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Velkommen til min loftstue-hjemmekino. Håper denne tråden kan være til interesse og inspirasjon.

20150111-8671-AV.jpg


 • For flere bilder og presentasjon av rommet: #324
 • Anmeldelse av SVS SB13-Ultra: #222
 • ...med oppfølging av hvordan 2stk SB13-Ultra låter: #293
 • Utkast til ny kinoløsning? #317
 • Oppsett av dempeplater i taket: #343
 • Test av PA-amper i hjemmekinoen: #354
 • Test av maksvolum fra subbene: #374
 • Oppakking og første lyttetest av Yamaha CX-A5100: #389
 • Nytt AV-rack under planlegging: #402
 • Montering av Atmoshøyttalere: #421
 • Test av Hypex nc400: #431
 
Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Bildene viser tidlige konsepter. Vi har tidligere forsøkt å ha lerretet på kortsiden, men vi følte det ble for lagt frem til bildet. Derfor planlegger vi nå en hjemmekino som satser på breisiden. Ikke alle detaljer er spikret som blir besluttet eller endret underveis. (F.eks. er ikke kona keen på sofa-på-plattform-forslaget...)


Om huset:

Huset er bygd i 75 og påbygd i 85. Bindingsverk i tre. Rommet er 378 x 627 på gulvnivå og har et skråtak på ca 32 grader.

På selve loftstua planlegger jeg å sette opp gips + smartpanel på veggene. Ferdigmalt paneltak i himling. Parkett på gulv.

Jeg planlegger å sette opp gips og så MDF for å forsøke å holde lyddempingen så god som mulig. Men på grunn av lav takhøyde kommer jeg ikke til å legge silencio eller sette opp lydhimling. Derfor er ambisjonene å gjøre ting så bra som mulig med det jeg har.

En utfordring som ikke helt er løst enda er hvilken blendingsløsning jeg skal velge. Ironisk nok er dette rommet det med størst areal vindu i forhold til gulvet, og i tillegg er det vestvendt. Derfor blir lysblending nødvendig.

Bildene viser slik det ser ut i dag. Det vil bli en "teknisk vegg" innerst under skråtaket (se på 4916 bildet). Her vil det bli strøm, nettverk, høyttalerkabler, HDMI osv.

 

Vedlegg

Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Før jeg kler igjen rommet:

Hvilke tiltak bør jeg vurdere for å bedre akustikken i rommet? Hva kan jeg forvente av romrespons når man har en slik skråtak?

Jeg planlegger:

- Vegg med doble stendere bak lerret/anlegg
- Flytende parkett, panel (MDF) på vegg og himling.

Av innredning:

- Sofagruppe rundt sweet-spot -- ikke repo slik bildet over viser (desverre)
- Bokhyller på høyre sidevegg
- Benkeskap under skråtaket, dvs. venstre sidevegg
- Tunge gardin ved vindu for å absorbere lyd, teppe på gulv

Har ikke anledning til lydhimling pga lav takhøyde.

Bør jeg vurdere Silencio 6mm evt 12mm under parkett? Hjelper dette på å redusere lydovergangen fra rom til bygningskropp?

Er det noen plasser, f.eks. i himling eller under skråtaket som kan ha godt av lydplater. Evt. hvilke?
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Jeg har i dag et B&W S3 5.1 anlegg: DM603 fronter, LCR600 senter, DM600 bakkanaler, ASW600 Sub. Jeg har en Yamaha RX-V757 amp og en Panasonic PT-AE700.

Jeg er veldig fornøyd med dette anlegget lydmessig, men jeg kunne gjerne ønsket meg DM601 i bakkanalene. Da hadde jeg fått alle diskanter og mellomtonelementer like og det hadde vært supert for lydbildet spesielt med multikanals musikk.

Jeg tror også jeg skal komplettere med en sub til etterhvert for å få jevnere dekning av bass i rommet. Jeg skal også bytte prosjektor til en som støtter full HD, og da også bytte amp for å få en som støtter HD og HDMI. Alt dette på sikt.
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Da har jeg oppført veggen bak anlegget. Etter litt vurderinger bestemte jeg meg for å bygge veggen med frittstående stendere for å få bedre lyddempingsegenskaper.

Teknisk panel bak AV racket er på plass. Her blir det strøm, nettverk, kabling til bakhøyttalere og kabling til prosjektor. Mens alt kabling til frontutstyret er planlagt lagt i egen plastkanal utenpå veggen fordi selve plasseringen av lerretet er ikke bestemt enda.

Festet til prosjektør er på plass. Til punktet i taket er det lagt opp ett 32-mm rør for HDMI og 2x20 mm rør. 

Vedlegg

Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Da er alle rør som skal gå skjult i veggene på plass, veggene isolert og kledd med første lag gips.

På lerret veggen har jeg lagt inn to lag isolasjon: ett lag innerst i veggen mot resten av huset, og ett lag ytterst mot kinorommet. Disse to lagene sitter i hver sine uavhengige stendere og skal gi god lyddemping. Jeg har lagt inn kubbinger, skrufeste, i veggen til lerretet og til en fremtidig TV. Jeg er usikker på hvor langt inn i skråen jeg kan trekke lerretet, og dermed la jeg inn godt med skrufester.

Til slutt er alle vegger kledd med første lag gips.

Neste skritt blir å få på plass panelet i himling og skråtak.

Etter det har jeg planer om å fuge alle sprekker og åpningen for å redusere lydgjennomgangen.

 

Vedlegg

Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Selv om det er mange rør, er det faktisk ikke alt som skal til:

Jeg er usikker på hvor eksakt lerretet kommer på veggen. Tar man hensyn til sittegruppen og "tumleplassen" ved døra, er det hensiktsmessig at sofa og anlegg trekkes så langt inn under skråtaket som mulig. Så spørsmålet er hvor nære lerretet kan plasseres inn i/under skråtaket, og hvor langt ned mot gulvet lerretet kan trekkes. Jeg tror jeg rett og slett må teste før jeg kan bestemme noe.

Av den grunn har jeg valgt at jeg skal sette opp en 25x60mm plastkanal v/gulv på lerretveggen. Her skal høyttalerkablene til frontene. Det gir meg fleksibilitet å plassere høyttalerene der jeg ønsker og man raskt, enkelt og pent kan ta ut kabelen der man trenger det.
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
ldynamic skrev:
Spennede prosjekt. Hvordan går det med hjemmekinoen?
Takk! Det går ikke alt for fort fremover. Jeg har ikke planer om alt for intens aktivtet nå i desember siden det er så mange andre ting som drar.

Jeg holder på å kle taket med panel. Når det er gjort, skal jeg i gang med fuging og tetting mellom gipsplatene og mellom gulv/vegg og vegg/tak før det siste platelaget.

 

Vedlegg

Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Liten romjulsoppdatering

Jeg har kledd himlingen med panel så da er første lag med plater ferdig. Nå skal det fuges og tettes før siste lag kommer på plass.

I mellomtiden har jeg målt ut plasseringen på prosjektoren og satt denne opp for å teste plassering og for å bestemme størrelsen på lerretet. Det er greit å gjøre dette mens man kan skrive på veggen. Jeg får samtidig målt ut lengdene på høyttalerkablene som jeg behøver.

Jeg ender opp med et 100" bilde som jeg tror blir bra. Denne prosjektoren klarer ikke særlig større bilde på grunn av den korte kasteavstanden (ca 3.4m). Jeg fastholder på at jeg foretrekker et slikt bredt rom (liker vide lydfelt) enn et langt smalt slik vi hadde fått om jeg hadde bygd rommet 90 grader snudd.

Bilder

Testoppsett m/bilde


Prosjektor og feste


Patent for å trekke HDMI igjennom rør
 

Vedlegg

Sist redigert:

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Midas hjemmekino i loftstue -- hjelp med lerret

Godt nyttår folkens!

Jeg har en gammmel prosjektor PT-AE700 som er gått ca. halve levetiden og jeg har besluttet å la denne gå levetiden ut før jeg bytter til en nyere. Det lerretet jeg nå setter opp i denne runden blir skal brukes med denne projektoren.

Når jeg bytter prosjektor, ser jeg for meg at jeg kan bytte lerret til et bedre og dyrere lerret -- og muligens endre størrelse.

Er det noen som har gode/rimelige løsninger for rammespent 100" 16:9 lerret? Forslag til leverandører? Jeg er egenlig åpen for kreative løsninger, siden den snart skal byttes.

Jeg skal forsøke å lete litt på forumet, men hvordan er det med gain og grått vs hvitt? Grått dersom man ikke har et mørkt røm (men gjerne mørklagt). Høyere gain for å få mer pop i fargene?
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
I dag har jeg fuget gipsen for å sikre at ikke lyd "lekker" ut igjennom sprekker. I tillegg har jeg dyttet fugebunn inn i mellom takpanel og veggips for å tette maksimalt. Da skal det være klart for siste platelag.

Jeg fant ingen god måte å fuge rundt el-boksene fordi fugemassen ville heller inn i boksen (mellom teleskopramma og skroget) enn på utsiden. Noen som har noen lure tips?

Etter å ha banket litt på vegger og tak oppdaget jeg at veggene under skråveggen synger med veldig kraftig distinkt tone, rundt 50Hz, når man banker på dem (det til tross at det er isolasjon bak). Jeg tror det skyldes at takstolene bæres på bjelkene som gipsen henger i og dermed svinger det på grunn av spennet. Jeg frykter at jeg kommer til å slite med den tonen på rommet.

Det er tydelig jeg må på med iallefall ett lag til med plater, kanskje to. Burde jeg bygge en ny falskvegg mon tro...

Det jeg innser nå er jo at jeg heller skulle ha bygget bassfeller under skråtaket. Selv om det hadde blitt noe mer plunder med tanke på dampsperre og tetting. Sånn er det...

 

Vedlegg

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Da er siste platelag satt opp. Rundt vinduene blir det vanlig glatt gips og jeg har sparklet første lag.

Under skråtaket ble det besluttet i siste time å lime på ett ekstra lag med gips før siste panelplatene for å redusere syngingen. Nå når alt er på plass er veggen mye bedre dempet.
Jeg måtte også jobbe litt for å få "AV-panelet" på plass. Her viser bilde før, selve hulltagningen og etter

 

Vedlegg

Nabon

Medlem
22 Mar 2009
1.123
0
0
Dette ser jo riktig så bra ut! Fin gråfarge på veggen. Du er jo langt på vei snart ferdig ser jeg. Respekt for hulltakinga forresten :)
 

Komlo

Medlem
10 Sep 2010
8.067
0
36
Trur ikkje eg har fått med mrd meg denne tråden før no. Men rommet ser ut til å bli kjempebra! Blir spanande å følga med vidare...
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.145
38
48
Stavangerområdet
Ingen spennende oppdatering, men like fullt mye arbeid med små og store detaljer:

Ferdig med sparkling, pussing og grunningSlitsomt arbeid med å fjerne gammel lakk. Skal pusse ned, sparkle, pusse og male.W har tapetsert på vindusveggen. Ble meget bra. Har også kjøpt inn trinnlydsplater slik at disse får temperert seg til leggingen.

Sliter litt med lav luftfuktighet i rommet (<20% RH) og i følge parkettleverandøren må det være 40%-60% i rommet ved legging.Elektrikeren har vært på besøk og installert opp bl.a. panelet til prosjektoren. Ble veldig bra. Jeg skal slisse hull i blindplata til høyre for å ta ut HDMI-kabelen."AV-panelet" (som jeg har valgt å kalle det) er også installert på 230V siden. Blir bra med uttak til utstyr. Mangler bare at jeg får på plass alt det andre også.Mediaveggen. Kunne ha valgt svarte stikkontakter, men vi (=W) har bestemt at vi skal ha hvite gulvlister. Jeg skal også ha en plastkanal over gulvista og under stikkontaktene til å føre HT kabler til frontene. I alle tilfeller kommer høyttalerene til å dekke stikkontaktene slik at de vil ikke vise.Parketten som skal legges

 

Vedlegg