legge høytalere sidelengs


Per Thomas

Medlem
18 Sep 2003
2.311
0
0
Hei allesammen

sitter og funderer på å ommøblere litt i min hjemmekino. Det blir så trangt etterhvert :?

Jeg har 5 stk vanlig høytalere som jeg bruker til subwoofere. Har tenkt til å legge disse sideveis med en granitt blokk på ca 70 kg over hver enkelt høytaler forså å sette komponentene oppå der igjen.

spm nr 1: er det noe stort problem å legge høytaleren sidelengs når dem kun brukes til bassgjengivelse.
spm nr 2: hvordan er det å sette komponenter som cdspiller/dvdspiller oppå høytalere men med en tung granittblokk imellom?

Noen som har prøvd noe lignende?

Takker for alt av tips.

Grunnen til at jeg må legge dem ned er for å få plass til lerretet.

mvh

Per Thomas
 

martin

Medlem
2 Des 2003
5.514
0
0
Hvis det bare er bass det snakk om så funker nok det veldig greit.

Du bør kanskje ha noe annet enn bare den granitt blokka i mellom også eller?
 

Per Thomas

Medlem
18 Sep 2003
2.311
0
0
ja kommer til å legge noe oppå høytaler før jeg legger på granitt slik at jeg slipper riper i lakken :) Men tror du cd spilleren vil stå støtt selv om en 15 tommer under flytter masse luft og lager vibrasjoner.

mvh

Per Thomas
 

roffe

Moderator
24 Apr 2003
25.146
0
0
www.invelos.com
Jeg har grunnet litt på dette, og slik jeg ser det er det noen utfordringer:

* Høyttalerens baffel er ofte smal for å gi en bedre spredning av lyden sideveis. Legger du den ned, vil du endre denne spredningen av lyden.
* Diskantens høydeplassering over gulvet vil bli lavere. Siden diskant er meget retningsbestemt, vil du kunne oppleve at lyden i lytteposisjon får mindre snert i diskanten.
* Pass på evt. bassrefleksporter. Hvis disse er bakoverrettede vil det kunne endre lyden DRASTISK å lukke portmunningen inne i hyllesystemet. Dette finner du ut av ved å prøve.
* Generelt mister du luft rundt høyttaleren. Dette vil ofte påvirke jevnheten i frekvensgangen, spesielt i bassen.
* Hvis høyttalerne ikke har gode avstivninger innvendig kan trykket av en 70-kilos granittblokk få høyttalerens sider til å bli deformerte. Er usikker på hva dette kan gjøre med lyden. Er du riktig uheldig kan det sprekke opp i limte sammenføyninger.

Til sammen utgjør dette en klar endring av lydens karakter. Jeg vil råde deg til å prøve litt uten granittblokken først. Og forresten: Diskantene skal plasseres ytterst. Plasserer du diskantene innerst, vil du miste all antydning til stereoperspektiv.

Edit: Ser nå at du bare skal bruke det til bass, så diskantargumentet mitt kan du se bort fra, men jeg lar det stå i tilfelle andre får denne idéen.

Lykke til! :D