LCD, DLP, SXRD, hva er forskjellen?


Joakim-G_R

Medlem
21 Aug 2008
1.890
0
0
33
Hei!

Jeg er veldig grønn på dette området, så jeg trenger litt hjelp.
Jeg lurer på hva forskjellen på de forskjellige prosjektortypene er, og hva som fungerer best til hva?

Jeg har mulighet til å ha en avstand opptil ca 5 meter, fra lerret og til prosjektor.

Er det forskjell på lerret'ene også? med tanke på diverse prosjektortypene (LCD, DLP, SXRD)
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.387
214
63
43
www.avforum.no
Dette temaet er svært godt dokumentert i forumet opp gjennom, foreta deg et søk så finner du masse rundt dette.

Kort fortalt;

LCD: En teknologi som baserer seg på gjennombelysning av 3 stk paneler. Den generelle svakheten har alltid vært dårligere kontrastnivå grunnet mindre kontroll på lyset enn andre teknologier. Samtidig er fordelen kraftig lysutbytte, gjerne enda kraftigere enn andre teknologier. De siste årene har imidlertid LCD kommer kraftig tilbake, da i kombinasjon med en aktiv iris som gir høy kontrast kombinert med godt lysutbytte.

LCD-projektorer leverers generelt sett også som oftest med en veldig effektiv zoom og flyttbar linse, som gjør den lettplassert.

Sett opp mot DLP og SXRD har LCD lavere tetthet mellom hver piksel, rundt 50% mot nesten 100% på DLP og SXRD. Samtidig benyttes det teknologier i LCD-panelet som allikevel ikke gir like tydelig screendoor som en skulle anta på lerretet, så reelt sett er som oftest ikke synlige piksler noe større issue på 1080P LCD-projektorer med mindre lerretet er spesielt stort mht sitteavstand. Generelt vil jeg si at en vil se lite til screendoor om en sitter mer enn 2x lerrets bredde unna, men at det kan være et issue om en sitter nærmere enn dette.

Aktuelle kandidater er gjerne Epsons TWXXXX-serie, som ligger på mellom 11.000-26.000.

DLP: Indirekte belysningsteknologi som benytter ett enkelt panel for å generere bildet. Fordelen er ekstrem skarphet, da en slipper å sette de tre panelene på rad og rekke, noe som ofte ikke lar seg gjøres med 100% presisjon. Ulemenpen er at noen ser regnbuer på DLP, som er farger som blinker over skjermen i speselt høykontrast-elementer. Generelt leverer DLP noen av markedets aller beste bilder, og plages en ikke regnbuer er dette er svært godt alternativ.

DLP-projektorer har imidlertid som oftest ikke en like fleksibel plasseringsmulighet, så du er avhengig av å kunne plassere projektoren i midten i forkant av lerretet. Du trenger også som oftest mer avstand fra lerret til projektor.

DLP har svært høy pikseltetthet, hvilket medfører at du kan sitte svært nære lerretsduken uten å se synlig pikselstruktur.

Den mest aktuelle kandidaten her er vel BenQ W5000 til rundt 13.000...

SXRD: SXRD kombinerer DLP-teknologiens høye pikseltetthet med LCD-teknologiens 3-chips-teknologi. Resultatet er svært finstrukturerte bilder, topp fargegjengivelse og null regnbuer. Samtidig er lysutbyttet noe lavere enn på LCD, men samtidig er også grunnkontrasten høyere. Kombinert med en aktiv iris gir derfor SXRD svært godt sortnivå.

Som alle 3-chips-teknologier kan en risikere at panelene ikke er 100% "på rad", og dermed kan en i realiteten miste skarphet selv om pikseltettheten er høy. Dette vil kunne variere noe fra enhet til enhet, men Sony produserer generelt projektorer som er svært godt justert i så måte.

Aktuelle kandidater her er vel Sonys VW40 (som er på vei ut) til rundt 14.000 og HW10, til rundt 19.000.
 

Joakim-G_R

Medlem
21 Aug 2008
1.890
0
0
33
Takk for veldig utfyllende informasjon, Lygren. Godt å bli litt mer informert :)

Og godt å vite at man kan velge mellom flere teknologier uten å bli flådd mer av den ene i forhold til den andre! :)