Howto - Legge finer


hifiking

Medlem
23 Feb 2004
582
0
16
webilton.com
Jeg var der på fredag og kjøpte en stor plate (3.2 kvadrat) med bjørkefiner limt på papp. Den er veldig fleksibel og kan dekke store flater uten behov for å skjøte. Min lille sub brukte bare 0.6 kvadrat, så nå må jeg finne noe å bruke resten på.

Takk for tipset om Oslo Finerfabrikk, de var veldig hyggelige og kunskapsrike.
 

KimSan

Medlem
3 Mai 2007
1.634
0
36
Dette er en flott guide, og tenkte jeg kunne dele mine erfaringer

Kjøpte meg et par Euforia et halvt år tilbake, og ble inspirert til å finere de her. Det første som slo meg at det var relativt lett, om en er tolmodig og har tiden med seg.

Kjøpte 0,6 mm maghogny finer fra Oslo finerfabrikk. Bestemte meg først om å pusse ned kantene for hånd, men fant fort ut hvor risky dette var istedenfor å bare kjøre over med håndfresen.

Etter min erfaring når en håndfreser så er det viktig å først frese de to kantene hvor veden til fineren ligger på tvers med kanten, for så å frese sidene hvor veden ligger på langs med kanten. F.eks frontplaten: frese oppe og nede, før på sidene. Da unngår en lettere at fresen tar tak i fineren på kantene for å så rive av fliser.

For uthuling ved elementene fant jeg det enklest å kun bruke skarp bladkniv. Raskt og rent.

Synes det ble et mye bedre resultat å gå over med et varmt strykehjern under press etter at fineren var stryket på. Den ble da mye glattere, og heftet bedre.

Brukte Casco C9 kontaktlim fortynnet med 10% universal fortynner.

Til slutt oljet jeg den med to strøk vanlig gulvolje med en tøyfille. Fikk da en gyllen brun farge.

 

HoJ

Medlem
14 Nov 2005
18.132
1
38
44
Stavanger
Har kjøpt kontaktlim (S9) til fineren.. Det skal smøres på la det tørke ca. 30m..

Har ikke kjøpt tynner da de på montèr sa at det ikke var nødvendig..

Så settes det på, trykkes på plass, men hvor lenge bør de tørkes med press etter dette??
 

Razortec

Medlem
24 Mar 2007
4.591
0
36
Trenger ikke å tørke med press, da det setter seg fast med en gang, bare pass på å klemme på fineren så hardt du kan. Noen få minutter med press skader sikkert ikke, men er ikke nødvendig. Men du kan kansje la fineren hvile litt før du begynner å herje med den, tenker på tilskjæring og sånn. Når jeg bygde mine HT så klemte jeg det på og skjærte til med en gang. Er ikke antydning til at det løsnet i kantene.
 

HoJ

Medlem
14 Nov 2005
18.132
1
38
44
Stavanger
Takker, brukte du tynner?

Hva er den enkleste måten å få skviset ut lufteboblene?

Takker for hjelp fra en som har gjort dette før..
 

HoJ

Medlem
14 Nov 2005
18.132
1
38
44
Stavanger
Noen spørmål til.. hvor lenge ventet etter du hadde tatt lim på begge, før du limte dem sammen?

Så.. Letteste måten å lage hull til elementene osv, etter finèren er på plass??
 

AndreasLie

Medlem
13 Feb 2005
2.964
0
0
35
www.ahlie.com
JA bruk tynner. kontaktlimet blir seigt etter en stund og da trengs tynner. 10% tynner i limet er fint. var vel lynol jeg brukte (spør i fargehandlen, de vet) Etter å ha smurt lim på begge flater så venter du ca 10+ min, til du ser det har tørket litt. jeg brukte en kjevle til å stryke det ut + hånda. så gikk jeg over med strykejern. HUSK det skal ikke være for varmt og du må huske matpapir i mellom eller så brenner du fineren ( skjer det så er det bare å pusse vekk). Jeg brukte først enoverhåndsfres og så en dremmel med sandpapir på for den siste finishen.

Håper dette ga deg noen svar :)
 

Razortec

Medlem
24 Mar 2007
4.591
0
36
OBS!! 10 min kan være for lite, kommer an på temperatur i rommet, luftfuktighet. Limet skal ikke klebe, da kan du legge det på. Jeg brukte et gammelt strykejern for å presse det sammen, men ikke ha det så varmt så det blir svidd ;)
 

HoJ

Medlem
14 Nov 2005
18.132
1
38
44
Stavanger
Nå har jeg tenkt å kle den inn, men ble litt usikker på hvordan rekkefølgen gjøres, skal en side kles inn først så freses til riktig lengde, så neste side?? Hvordan gjorde dere det?

Har ikke tynner da de på montèr sa at det ikke kunne brukes til s9???
 

Razortec

Medlem
24 Mar 2007
4.591
0
36
HoJ skrev:
Nå har jeg tenkt å kle den inn, men ble litt usikker på hvordan rekkefølgen gjøres, skal en side kles inn først så freses til riktig lengde, så neste side?? Hvordan gjorde dere det?

Har ikke tynner da de på montèr sa at det ikke kunne brukes til s6???
Jepp, legg en side, grovskjær og fres (hvis du har) finpuss slik at ikke noe finer stikker utenfor kanten, husk å bruk kloss slik at kanten helt spiss og ikke runde. Puss med meget lett hånd, så du ikke fliser opp/knekker fineren. Kansje greiest å begynne med bunn eller bakside, hvis det skulle bli noen småfeil til å begynne med.

Repeter til neste side, også neste.... ;)

Det går nok greit uten tynner, bare pass på at det ikke blir for store klumper med lim.
 

AndreasLie

Medlem
13 Feb 2005
2.964
0
0
35
www.ahlie.com
tynner funker fint i casco s9,man må bare bruke riktig.brukte det selv. Først skjærer du til en bit som er noen cm større i alle retninger, limer den fast, lar den tørke en stund (jeg ventet ca en 45 min i rom som holdt 24 grager), så freser du langs kantene, slik at fineren er kant i kant med kanten. så legger du på finer på neste side og freser langs kantene på den også. jeg pleier å teipe på de sidene som det allerede er finer så ikke fresen skal lage merker. så pusser du finerskjøtene slik at de blir gjevne. slik fortsetter du rundt hele