Hjemmekino med stjernehimmel og Atmos


runewa

Medlem
27 Sep 2006
79
0
6
Vi har kjøpt hus med en kjellerstue på ca 22 m2 som jeg tenkte bruke som hjemmekino. Forrige eier har på mange måter forberedt rommet for en fremtidig hjemmekino, det er bl.a:
  • Trukket høyttalerkabler i rør til et 7.2.6 Atmos oppsett fra tilstøtende bod
  • Montert backbox’er i taket
  • Trukket et 50mm rør til bakerst i rommet (under taket) for HDMI-kabel til projektor

Tegningen under viser rommet med dører og vinduer:

Hjemmekino 1.png


Veggene A, B, og C er alle 20 cm betongvegger som er lektet ut (10 cm?), isolert med Glava og gipset. Vegg D er en 10 cm lettvegg mot boden/teknisk rom, også denne isolert og gipset på begge sider. Taket er også i betong og er lektet ned ca 10 cm, gipset på undersiden og isolert på oversiden.

Fruen ønsker/krever stjernehimmel etter at jeg var så “dum” å vise henne dette bildet fra @Hunsbedt sin hjemmekinotråd her på forumet... Men må jo innrømme at jeg selv synes dette ser råflott ut, så utfordringen er tatt og delvis påbegynt. Har søkt og lest en del på forumet, men jeg har ikke lyktes med å finne noen som har kombinert stjernehimmel med Atmos. Jeg trenger derfor bistand fra dere som har erfaring med lignende byggeprosjekter for å komme i mål.

Det jeg har gjort så langt er å lekte ned taket, delt dette i 6 "soner" og trukket 20mm trekkrør for fiberoptikken til hver sone. Tanken er å sette LED engine i boden, og jeg har totalt ca 1100 fiber å fordele. Videre har jeg saget hull til høyttalerne i taket, samt lektet rundt hullene. Planen her er å forsegle lektene med Green Glue både mot eksisterende gipstak og mot de nye takplatene. Jeg håper dette vil forhindre lyden i å lekke til rommet mellom nytt og eksisterende tak...

Jeg planlegger å ha en 12 cm bred spotkasse i taket rundt hele rommet, resten av taket, ca 20 m2, blir altså stjernehimmel.

Men det store spørsmålet er altså hvordan jeg skal angripe dette. Pga de eksisterende høyttalerkassene i taket kan jeg ikke bygge meg en ramme og feste denne i taket slik Hunsbedt gjorde. Jeg ser for meg at jeg må jobbe i hver sone, trekke fiber i det antall takplater som trengs og feste disse i lektene før jeg går videre til neste sone. Jeg ser for meg å bruke 12 mm sponplater til dette. Er det noen som har forslag til et mer egnet materiale?

Har forstått det slik at scenemolton er det man trekker taket med, men jeg er helt blank når det gjelder å jobbe med dette stoffet. Ser for meg at jeg må lime dette til hver takplate før denne skrus fast i lektene. Men da støter jeg på første spørsmål: Hvordan løser jeg dette med at skruene må skrus gjennom moltonen? Går det an å lage et lite snitt i stoffet, skru skruen gjennom dette snittet og at snittet så lukker seg selv? Er molton så fleksibelt, eller oppfører det seg mer som bomull, at stoffet i så fall må sys eller limes for at snittet ikke lenger skal være synlig?

Så har jeg også en del spørsmål vedr. demping av lyd, men disse kan jeg kanskje spare til et annet innlegg, ser at dette innlegget allerede har blitt alt for langt... Men, er det nødvendig å lekte ut hele for- og bakvegg, isolere og kle disse med molton, eller vil noen strategisk plasserte akustikkplater være “godt nok”? Grunnen til at jeg spør er at en evt. utlekting vil påvirke plasseringen av spotkassen jeg tenker bygge, så dette kan det være greit å få avklart allerede nå.

Dersom noen faktisk orket å lese helt hit er jeg uendelig takknemlig for gode tips og råd til hvordan jeg skal komme meg videre med prosjektet mitt. Og dersom jeg allerede er på ville veier, gi meg gjerne en lyd om det også :)
 
Sist redigert: