Hjemmekino i tilbygg: Nye surround og Atmos-høyttalere!


einis

Medlem
6 Jan 2004
16.137
5
38
Sist redigert:

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Jeg måtte for gøy teste hvor høyt jeg kan spille med subbene til Anders før disse leveres tilbake når jeg har bygget nytt. Benytter samme fremgangsmåte som Midas og flere andre har brukt, fremgangsmåte klippet fra Svein Seldal (Midas) tråd på AVForum:

"Jeg setter MV slik at jeg får 85dBC volum i lytteposisjon når jeg kjører -30dB subcal pinknoise fra REW. Dette er da referanse dialognivå. Så sveiper jeg bare forløpende på -30dB, -25dB, -20dB, -15dB, -10dB i REW. Over dette må du justere opp på MV, +5, +10 (for ikke å få klipping internt i REW). Klarer du MV+10 på sveipet klarer du maksimalt subnivå fra LFE-sporet på film."


Er veldig klar over at måleresultatet viser svakheter, som dippen ved rett over 30Hz. Er nok rommet som gjør dette. Ellers kan det nevnes at mitt rom er relativt stort, 32kvadrat. I tillegg har jeg temmelig mye demping, ca 5kubikkmeter med akustikkplater og absorbenter. I tillegg til at LMS Ultra er en ueffektiv og tungdreven høyttaler, kommer dempingen, som sluker særdeles mye watt. Alt i alt føles nok ikke rommet overdempet. Alle seks subbene blir drevet av en stk Crown Itech 6000. Denne er på ca 2x3000W. Subbene er satt opp i to grupper på 3 og 3. Hver sub er koplet i paralellt (to spoler) på 1 Ohm, og koplet i sammen med de to andre i serie slik at hver kanal får en belastning på 3 Ohm.
Subbene deles på 80Hz, der tar 15" i BigMiles over.


Målingene er slik: nederste kurve -30dB, og så -25, -20, -15, -10, så +5dB MV, +10dbMV, +15dB MV. På den øverste målingen er det tydelige komprimeringer, men merket ingen ulyder. Det var da veldig høyt (nesten 130 dB ved 11 Hz...) og hele bygningen ristet, til og med betonggulvet...


Her er bilde (ingen Smoothing):

Max SPL LMS Ultra REW.jpg


Kan til slutt nevne at LMS Ultra kommer i løpet av våren til å bli skiftet ut (levert tilbake til Anders 1234 på Karmøy) med fire eller seks 18" Beyma subber. Disse vil trenge mindre effekt og vil være letter å integrere mot mine BigMiles.
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Fortsette med byggingen av Tangens inConcert Miles. Har vært syk hele uka og har stort sett tatt det med ro. Var godt å komme i verkstedet i igjen for fortsettelsen på dette prosjektet.

Limte på plass aluplatene i går. Det var desverre ikke nok Swedac igjen til alle platene, så jeg droppa sideplatene øverst i kabinettet, på hver side av diskanthornet. Hadde forventa at mer Swedac skulle være på plass før denne helga, men det viser seg at det enda ikke har blitt sendt fra Sverige, så da får det bare være.

I dag satte jeg inn skumgummi og litt akustikkplater bak diskanthornet. Bare tilfeldig at det ble slik, hadde feilberegna og kjøpt for lite skumgummi. I tillegg ble bassportene limt på plass med PU-lim. Da blir det både tett og sterkt.

Måtte utvide diameter med ca 8mm for å få inn papprør/bassporter:

IMG_9372.jpg

Akkurat nok plass til ei tynn hinne med PU-lim:

IMG_9373.jpg

Måtte lage noen 3mm tykke gummiknotter for å få rett avstand på alu-platene:

IMG_9374.jpg

Knottene ble limt fast med kontaktlim, 88stk i alt:

IMG_9375.jpg

Swedac er noe av det mest seige og klissete man kan jobbe med. Brukte neste ett par engangshansker pr 2 plater:
IMG_9376.jpg

Første platene på plass:

IMG_9378.jpg

Nesten klart for innvendig demping:

IMG_9380.jpg

Demping på plass. Manglet litt skumgummi, men hadde noen rester av akustikkplate som gjorde nytte for seg:
IMG_9381.jpg

Bassrefleksrøret ble limt med PU-lim slik at det skulle bli sterkt:

IMG_9382.jpg

Neste: Frontplater skal limes på i morgen! :)
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Fikk et par gode timer i verkstedet i dag også. Rørene som stakk ut et par mm ble pusset ned og alle limrester også.
Under tilpassing av bass-elementene tidligere, var det indre hullet et par mm for trangt. Dette ble raskt fikset ved hjelp av overfresen og noen kryssfinerrester. Så tok jeg samdidig hull til innfesting for bassene, og borret opp slik at islagsmutterne skal sitte bra. Til slutt ble frontplata limt fast. Nå blir det pussing og atter pussing i morgen, før jeg skal til med oljebeis og beisvoks!

Monterte en liten kloss med en kryssfinerbit slik at frontplata kunne sentreres:

IMG_9383.jpg

Så var det bare å klemme fast frontplata med hurtigklemmer og frese bort en mm hele veien rundt. Har ikke værtgod nok på målene ved CNC-fresingen, så derfor litt merarbeid nå:

IMG_9384.jpg

Til slikt arbeid får man aldri nok tvinger. Må visst kjøpe meg noen flere neste gang jeg er på Biltema:

IMG_9385.jpg

IMG_9386.jpg

Tok et par bilder av det passive delefilteret som skal brukes også. Veldig greit å ha det i en ekstern boks, slik at aktiv kjøring lett kan ordnes:

IMG_9388.jpg

IMG_9389.jpg
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Frontplata ble frest inn et par mm langs kantene, og så ble resten av dagen brukt til nedpussing...nesten. Jeg fikk tatt ett strøk med beis også. Nå skal dette tørke til i morgen, så kommer strøk nr to. Etter å ha sett på denne tråden, fikk jeg veldig lyst til å prøve med trestjerners blank lakk som toppstrøk. Hvis jeg får dette til kan det bli porno. Vet at det blir to-tre lag med mye pussing. Men bør lakken sprøytes på? Kan man få greit resultat med skumrulle, evt toppkvalitets kost?

Her er blider fra beisingen:

Nedfresing av frontplate:

IMG_9391.jpg

Maange timer seinere etter pussing og atter pussing, one to go:

IMG_9392.jpg

IMG_9394.jpg

IMG_9396.jpg

Fargen er mye brunere og mørkere i "virkeligheten":

IMG_9395.jpg
 

grandiS

Medlem
17 Jun 2011
2.490
46
48
Ahh, en fryd å se på!;) Dette blir bare sinnsykt bra! Har god erfaring med lakk og skumrulle tidligere, det trekker så mye mer ned enn vanlig beis så lettere å få det jevnt uten riller. Har ingen erfaring med å sprøyte det jeg i hvertfall!

Kim
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Da jeg kom ut i verkstedet i dag var det litt nedtur. Etter at beisen hadde tørket var det en del pusseriper etter sandpapir, godt synlig, på alle kassesidene. Da var det bare å finne nytt sandpapir (240, 320) og begynne på an igjen med pussing. Beisen er temmelig nådeløs når det kommer til småfeil og riper. Jeg pusset ned det som måtte tas og la på et tynt lag der det var nedpusset. For å få det pent på førstestrøket må man ha ei fille klar og raskt tørke av overskytende beis.

Så lot jeg alt tørke til nå i kveld, og tok på strøk nr to. Det ser greit ut heldigvis. Nå skal dette tørke til midt på dagen i morgen, så blir det først lett pussing, deretter påføring av første strøk med Trestjerners lakk, type blank, med skumrulle. Er særdeles spent på hvordan dette går.

Mye mørkere med to strøk, lover bra dette. Ikke lett å ta bilde av fargen, den ser rødere og lysere ut enn i virkeligheten:

IMG_9401.jpg
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Takker for fine kommentarer, karer! :D

Etter førstelaget med lakk og pussing, bestemte jeg meg for å legge på et lag med halvblank lakk. De ble litt for harryblanke etter at det første strøket hadde tørket, synes jeg...:p
I går var lakken såpass tørt at kassene ble båret opp i kinoen for videre montering. I dag har kabler blitt laget og elementer og Speakon-kontakter satt inn. Det tok faktisk nesten hele dagen, men nå står de til innspilling. Jeg hadde eksta balanserte kabler liggende på plass, og fikk hentet inn mine to Vincent monotrinn. Da var det bare å trekke ut kablene til høyre og venstre front på Marantzprosessoren, erstatte de med ekstrakablene jeg hadde klare, og kople opp.

Jeg kommer til å teste med litt forskjellige forsterkere fremover, men må si at det spiller veldig greit med Vincentene. Jeg har tatt bort subbene på Marantprosessoren slik at de spiller fullfrekvens, men foreløpig har jeg ikke kjørt tidskorrigering i forhold til tidligere oppsett. Skal gjøre det når høyttalerne har fått noen timer med lyd. Må vel prøve meg på litt målinger også...


IMG_9420.jpg

IMG_9421.jpg

IMG_9422.jpg

IMG_9423.jpg

IMG_9424.jpg
 
Sist redigert:

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.780
167
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Nye "gamle" subber snart inn i kinoen!

Så var det påan igjen. Jeg har kjøpt meg "nye" subber til kinoen. Som jeg tidligere kanskje har nevnt, så er tiden snart inne for å levere tilbake seks stk LMS Ultra 18" til Anders på Karmøy. Det har sannelig vært noen morsomme måneder! 128dB i 11Hz er vel rekorden som blir stående for ever i min kino. Nå blir det PA-kortslagbasser med mest mulig tyngde over 25Hz, eller noe i den duren. Heftige romresonanser og takstein som hopper blir snart historie, nå blir det tørr bass som skal løfte kinoen videre oppover, osv...

De store subbene som ble hentet i går kommer fra Andre Werdenskrieg's kino. Det er altså snakk om fire STORE portede kasser med Beyma 18G50. Dette er høyttalere bygget etter Stig Erik Tangens oppskrift. Jeg vet ikke om han har bygget dem selv eller om de har blitt bygget av andre for han, men de har vært i bruk hos Tangen selv. Selve elementet er en utgått modell med en del mindre krefter enn tilsvarende nye (se dataskjema nederst), men de skal være mer enn tilstrekkelig bra etter Beyma-kongen BEF's utsagn. Blir spennende å se om dette stemmer. Hvis ikke er blir det antakelig veldig enkelt (men dyrt!) å bytte til en høyeffektiv neodym-type ved en senere anledning. Vil anta at monteringshull og boltsirkel er identisk på nyere elementer av samme diameter.

Så litt om kassene. På grunn av en litt "grov" byggekvalitet, må det gjøres et godt stykke arbeid utvendig på disse. Sammenføyningen er tildels grovt unøyaktig, med plater som ikke er kant i kant i skjøter. Her varierer det med opptil 3-4mm på det verste. I steden for å pusse ned veggsidene, noe jeg egentlig ikke kan når det dreier seg om så mye, må jeg bygge på med litt stålsparkel. Fontplatene er doble 19mm, men den ytterste er ikke limt helt tett med den indre. Her må det også fylles inn i sprekker mellom platene.
Størrelse på kassene er bredde 680mm, dybde 740mm og høyde 850mm. Innvendig volum ca 315 liter. Da er porten trukket i fra men ikke indre avstiving. I særklasse de største kassene jeg har jobbet med. Vekt anslagsvis 90-100kg med element.

Det er benyttet ekspanderende PU lim og skruer. Bare noen få av platene er kantskrudd, dette var vel for å forenkle monteringen. Avstivinger inne i kassen er skrudd utenfra og limt innvendig, så skruene er egentlig helt unødvendige og svekker bare MDF-platene i endeveden. Alle monteringsskruene er tatt ut, mens skruene som har blitt brukt til avstivingene får stå.

Litt merkelig er det at bare ett element hadde pakning. Den har blitt limt på elementet, har ikke sett det gjort slik før. De tre andre var uten pakning, og jeg vil anta at disse har lekket litt. Tett blir det bare MED pakning. Merkelig. Høyttalerledning var av billigste sort, helt vanlig PN 2,5 kvadrat. Men disse var loddet i enden som stikkes inn i klemmekontaktene på elementene, det var også litt rart. Blir bare dårligere kontakt med loddetinn siden berøringsoverflaten blir mindre i klemkontaktene. Ingen tilkoblingskontakt på kassen, kablene stakk ut i små hull som var forsøkt tettet med silikon. Elementene var skrudd fast med små 25mm stjerneskruer som såvidt ikke gikk gjennom elementets 7mm monteringshull på kurven. Vi fikk heldigvis ut alle skruene, men hadde noen blitt ødelagt kunne man antakelig bare røsket de ut gjennom monteringshullene...:rolleyes:

Det kunne se ut som om de fire subbene har blitt bygget i to omganger. To av elementene var fra 2003 mens to var fra 2008. Dempingen innvendig tyder også på det, siden to av kassene hadde 50mm skumdemping, men de to andre hadde tilsvarende i 100mm. Den ene av de med 100mm hadde bare demping i halve kassen , og en del av skumplatene hadde løsnet fra sidene og lå løst ikassen.

På tross av alle "manglene" er kassene greie nok, bygget med god innvendig avstiving. Med en liten oppjustering blir de nok enda et par hakk bedre!;)

To do-liste:

-Pusse ned alt, reparere med stålsparkel, tette småhull og skader.
-Finsparkle
-Montere/lime islagsmuttere for 6mm sorte Unbrakobolter
-Montere Speakon-kontakter med pakning i sidene på kassene
-Sprøytemale med Lady Ultramatt 01
-Legge opp Jentech/Supra Sky 2x4 kvadrat
-Bruke Biltema's teip for rørisolering som pakning mellom kurv og kasse.

Subbene tar mye plass i verkstedet:

IMG_9426.jpg

Sammenlignet med den nye eieren som måler 191cm ser man størrelsen. Kassene til 21" Maelstrom blir bare smågutter i forhold:

IMG_9432.jpg

God indre avstiving:

IMG_9433.jpg

Tror disse blir arbeidsledige fremover:

IMG_9434.jpg

Gamle og nye skruer til innfesting av element. For ordensskyld nye til venstre ;):

IMG_9436.jpg

Tøffe elementer av skikkelig byggkvalitet. Xmax på hele 9mm!!:

IMG_9437.jpg

IMG_9438.jpg

Datostempling på bakside:

IMG_9439.jpg

Oppsvelling av MDF. Dette er vanlig når ubehandlet MDF får suge fuktighet. Skruene sitter der det er lavest. De ble fjernet og plata ble pusset litt ned. Skal helsparkles og sprøytes av undertegnede, hvis ting går i orden:

IMG_9440.jpg

Skruer og MDF er noe dritt. Skruene langs kanten ble fjernet. Skal fylles med god sparkel og kantene fases ned med overfres:

IMG_9441.jpg

Link til element:
http://www.beyma.de/fileadmin/seiten/download/pdf/Beyma_professional/18G50.pdf

Tegning av kabinett:
http://avforum.no/forum/attachment.php?attachmentid=120781&stc=1&d=1457825545
 

Vedlegg

  • Tegninger for 18 toms subb.pdf
    22,6 KB · Sett: 240

grandiS

Medlem
17 Jun 2011
2.490
46
48
Dette blir bra, legg gjerne ut bilder under "restaureringen" :)

Angående kablene så holder nok 2.5 kvadrat rent teknisk, men skjønner du vil gå for noen solide 4 kvadrat:)
 

Karmann

Svært aktiv
31 Jan 2007
1.369
548
113
Hei Gratulerer med kjøp :) Hørte noen ryker for noen dager siden.
Blir spennende å se hvordan du synes dette låter! Du kommer nok til å bli fornøyd.

Sammenføyningen er tildels grovt unøyaktig, med plater som ikke er kant i kant i skjøter. Her varierer det med opptil 3-4mm på det verste

Du kan ikke bare bruke en kopi-fres ?


Karmann