Hjemmekino i tilbygg: Nye surround og Atmos-høyttalere!


Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Veldig bra atledreier!

Et par spørsmål:

Er ikke AF er en linær skala? Dvs. 0,5 tilsvarer -3dB reduksjon i energi? Eller er det ikke en direkte relasjon mellom AF og energimengden den absorberer?

Har du erfaringer på hvordan plastfolie (dampsperre) påvirker demping og lydgjennomgang? Jeg har kaldt loft og kald knevegg. I prinsippet kunne jeg åpnet opp ved å fjerne veggplatene og eksponert lydplater i veggen for å få bedre demping, men dampsperren (mot varm side) blir jeg uansett ikke kvitt.
 

atledreier

Medlem
28 Okt 2005
9.731
0
25
46
www.avkalibrering.no
Flott, Midas! Visste jeg hadde sett de tallene et sted!

Får ikke laget PDF-filer her hjemme, skal poste grafen for 50mm i morgen. Men den er litt mer effektiv i midbassen, og mister litt effekt nedover (de er like på ca 50Hz) i forhold til 100mm plate. Begge med 10cm luft. 50mm er en hel del bedre i midbassen, overraskende nok.
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.781
172
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Meget bra innlegg, Atle! Jeg skal lage en snarvei på førstesiden til Den store Dempeposten, slik at den enkelt kan finnes hvis man lurer på noe. Dette er så bra at det burde ha vært i en egen akustikktråd, men slike spesialtråder har det for vane å "forsvinne" etterhvert som nye tråder kommer til...
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.781
172
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Har laget en enkel skisse som viser hvor jeg har dempet i kinoen, og hva det er dempet med. Jeg har tatt med også dempingen i taket.

Over stjernehimlingen så er det lagt opp 50mm Glava. Bak lerretet i taket ligger det 100mm Glava, med like mye luft over. Disse Glavaplatene ligger oppå porøse akustikk-takhimlingsplater.

Veggen bak lerretet er heldekket med 100mm Glava. Hjørneabsorbentene er ca 60cm dype. Sideveggene her har fra 100-200mm Glava

på hver side av stjernehimlingen er det to stk Rockfon-plater. De fremste, mot frontvegg, er 100mm tykke, med like mye luft over. De bakerste er 80mm, med 120mm luft over.

På sideveggene er det 100mm Rockfon og like mye luft fremst mot frontvegg. Mellom søylene er det 50mm Rockfon, og like mye luft bak.

attachment.php


Bakerst i rommet er det ingen demping, verken i vegger eller tak. Siden dybden bak stoffveggene her ikke er mer enn 100mm, vet jeg ikke hvor mye vits det er å gjøre noe her. I taket er det over 20cm luft, så der kan det kanskje ha noe for seg med diffusorer.
Jeg har heller ikke fylt opp søylene langs veggene med noe, her er det plass til en god del.
 

Vedlegg

  • Akustisk demping kino.jpg
    Akustisk demping kino.jpg
    102,8 KB · Sett: 1.126

Retep

Aktiv
7 Feb 2005
3.582
453
83
Ullensaker
@Atle, supert innlegg rundt temaet akustikk og ulike plater.

Er spennende det du kommer frem til rundt Rockwool vs Glava. Rockwool om du vil ha intil 10cm plater ( evnt 10cm plate + 10cm luft ) og Glava om man vil lage enda tykkere absorbenter. Men dette vil da også bety at for lydisolasjon mot andre rom evnt mot naboen så vil Rockwool gi bedre dempong enn Glava når vi bare ser på isolasjons materiale.

Og så for å ta den enda lenger, Om man lager til en absorbent på sideveggen med 10cm Rockwool, 10 cm Luft og 10cm Rockwool vil dene bli for tykk til at rockwool.en vil gjøre den jobben man er ute etter? Vil man da kunne like gjerne lage cornerchunks med Glava?
 

atledreier

Medlem
28 Okt 2005
9.731
0
25
46
www.avkalibrering.no
Kompositt-absorbenter blir fort svært vanskelige å regne på. Har man 30cm dybde ville jeg heller brukt Glava 35 som har kjente egenskaper enn å lage noe hikkemikk med flere materialer. Husk også at denne kalkulatoren regner på REFLEKTERT lyd, ikke lydgjennomgang. Ser man på ren lydgjennomgang vil jeg tro man kan mer eller mindre addere AF for de forskjellige lagene per frekvens.
 

Midas

Medlem
23 Okt 2012
5.147
38
48
Stavangerområdet
Er det akustisk forskjell på Rockfon industrial natur/opal/black?

Jeg er på nippet å bestille Opal, fordi det nok basser fargepaletten min best, men jeg ser de fleste her i forumet refererer til natur (som er umalt fleece).
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.781
172
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Kan du lett fjerne akustikkplatene bak rammene? Eller er det permanente løsninger.
Fine skisser du lager. :)

Det er meget lett å forandre akustikkplatene på veggene, særlig i førsterefleksområdet. Men det er her jeg er mest skeptisk til å fjerne ting også. Det er mulig at feltet mellom søylene lengre bak på sideveggene hadde vært bedre tjent med diffusorer. Ulempen er at disse hadde blitt bare 10cm dype.
Ellers er ingen ting nødt til å være permanent. Det er det som er fordelen med stofframmene. De kan lett demonteres. Det er ca 70 rammer i tak og på vegger som er "løse". Bak disse rammene er det fra 30 til 10cm luft. Rammene til surroundhøyttalerne er også løse, og i midten av disse er det 45cm inn til veggen. Disse er foreløpig tomme (bortsett fra surroundht, selvfølgelig. Her kan alt fra ekstra subber til akustikktiltak settes inn.

Jeg lurte på et par ting med Marantz-prosessoren som jeg har oppdaget etterhvert med målingene, håper at det ikke gjør noe at jeg tar det her siden du har samme som meg:
-Nivåforskjell på lydnivå mellom settingene "Stereo" og "Auto". Ved kjøring av vanlig tokanalslyd ligger Auto ca 3-7dB over i nivå (under 100Hz) hos meg...
-Ved Audysseykalibrering kan man ikke stole på at fasen blir rett ved bruk av flere subber. Dette ble feil hos meg både ved prosessorens egen gjennomkjøring, og ved MultiEQ Pro...
 

tralltrall

Medlem
9 Jun 2004
5.404
12
38
47
Oslo
Jeg tror at ved litt testing med hvor du demper rommet i front kan du bli kvitt en del av flutter problematikken. Det skiller sikkert en del fra rom til rom, men mine erfaringer er positive ihvertfall.

Det er mange uker siden jeg har fått brukt Hifi rommet, vært på reise men kommer hjem tidlig søndag morgen. Håpet å få noen timer i ro og fred før nye turneer står på tur. Skal sjekke det du skriver. Har enda ikke fått målt med det nye måle utstyret jeg kjøpte, pc'n jeg har er lite samarbeidsvillig. Så må kjøpe en ny. Er kun Mac som gjelder i mitt hus, og det liker jo ikke programvaren. Det du skriver ang fase osv i bassen er en bugg visstnok, men dette skal vel bare forekomme når filteret lagres og hentesfrem igjen? Eller? (Har jo ikke prøvd)
 

Hunsbedt

Aktiv
10 Aug 2005
5.781
172
63
Kvinesdal
minhjemmekino.no
Har opplevd at fasen ikke er optimal selv med "ferske" målinger. Men det rare er at det som regel SPILLER svært bra etter korreksjon, selv om man måler at fasen ikke er korrekt.

Jeg bare ignorerte feilen (som vistnok skal være en kjent bug), og fikk greie resultater også etter å ha kjørt Audyssey. Selv om fasen da er "feil". Og grafene viser jo hvor galt det kan bli under 50Hz hvis man følger rådene fra Audyssey.
Har du prøvd hvordan det spiller med fasen korrekt?
 

sirant

Medlem
24 Jan 2010
6.990
29
48
Syns du det fungerer greit med såpass lange HT kabler? Leser litt forksjellig på nettet, virker som brorparten foretrekker lange signalkabler for så å ha effektamper forran sammen med ht.

Litt usikker på hva jeg skal gjøre, tenkte egentlig å ha effektene forran - men har også crown oppe til vurdering, hvertfall til subber, og den har vel innebygget vifte så er jo ønskelig å ikke ha den i selve kinorommet, men i racket bakerst. Sub signalene er kanskje ikke så følsomme, så kanskje en kvasi løsning med effekten til subbene bak og resten forran er å foretrekke?