Hjelp til hjemmekino


Biotronic

Medlem
15 Mai 2019
3
0
1
Jeg holder på å pusse opp et hus, og tenkte at dette er jo muligheten til å bygge fantastisk hjemmekino. Samtidig har jeg ikke mulighet til å bygge egen bunker med perfekt lyd- og lysisolasjon, så det mest fornuftige synes å være å plassere dette i stua.

Min erfaring med hjemmekino før dette er dog begrenset til å se i blader og tenke 'oooh.', så det er en del lerret å bleke (det hadde jeg dog tenkt å kjøpe ferdig bleket).

Det aktuelle rommet ser slik ut:
Det er altså 8x3.6m, med en takhøyde på 2.45m. Mitt naturlige instinkt er å dekke hele sørveggen med lerret (150": https://www.komplett.no/product/873530), men jeg er ikke overbevist om at instinktet mitt er korrekt. Et mer fornuftig valg virker å være 135": https://www.komplett.no/product/873529. Det gir ~20cm fra tak og ~60cm fra gulv til lerret. Burde jeg gå enda mindre? Burde jeg gå for et annet lerret?

Har for øvrig tenkt å skjule lerretet i taket i den grad det er mulig. Det virker relativt straightforward.

Det neste blir plassering av projektorlift. På tegningen er den plassert 4.3 meter fra sørvegg (så 3.9m? fra lerret). Dette passer veldig bra med bjelkelaget (som har nokså variabel spacing), men er kanskje litt lite for 135"? kommer naturligvis an på projektor, men jeg foretrekker å ikke være bundet til en projektormodell resten av livet. Tenkte for øvrig på denne liften (https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=108666249).

Siste er at dette er et rom med vinduer. Jeg drømmer om blendegardiner så tykke som havregrøt, særlig siden sørveggen hovedsakelig er glass
, Her vet jeg knapt hva jeg skal spørre om - hvor er det fornuftig å kjøpe blendegardiner? Er det noe jeg må være spesielt oppmerksom på? Hvordan hindrer jeg lyslekkasje i kantene?

Satser på det blir noen spørsmål om lyd også etterhvert - som n00b prøver jeg å suge til meg den kunnskapen som finnes her, men jeg vet jo omtrent ikke hvor jeg skal begynne.
 
Sist redigert:

PureHifi

Medlem
15 Aug 2011
1.096
52
48
greit å begynne med en tegning/skisse av rommet. om du har mulighet hadde jeg bygget en falsk vegg eller en baffel vegg i ene enden og gått for 150" lydtransp lerret. noe spess grunn til du ønsker en lift? gardiner i molton stoff blender det meste ute.
 

Biotronic

Medlem
15 Mai 2019
3
0
1
Er tegninger i første post. Ser at inline linker er så å si usynlige her, så beklager det. Gjorde de mer synlige nå. Om du mente noe mer detaljert, så er det derfor jeg er her. :p

Problemet med falsk vegg er at det kan bare gjøres i den enden det ellers føles 100% naturlig for meg å sitte i, og rommet er 40cm smalere der. Det er dog mulig jeg bare sitter fast i tankemønstre, så takk for innspillet. Trenger litt tid til å tenke gjennom konsekvensene av det. :)

Lift er hovedsakelig for konefaktor/visuelt, men skal innrømme at det er litt kult også. Siden det er hovedstua i huset er det litt viktig for meg at det ikke bare skriker mancave. Projektor i bord hadde også vært en mulighet, og er vel lettere å tilpasse ny projektor/lerretstørrelse, men lift gir større muligheter ang. møblering, og krever ikke at jeg bruker egen tid på å bygge bord (vs. bruke snekkerens tid til å bygge inn lift). Føler også litt på høyden om jeg skulle brukt annet takoppheng.

Takk for Molton-gardiner, da lærte jeg noe allerede nå. :)
 

Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.081
84
48
52
Jessheim
Jeg ville også vurdert en baffelvegg, og akustisk transparent lerret. Det er fort gjort å bygge en baffelvegg, og det blir visuelt sett en helt annen verden (kino hjemme).
Når det gjelder projektor-lift, så ville jeg satset på noe som rommer 55x55x20 som minimum. Da har du plass til en skikkelig projektor
 

Biotronic

Medlem
15 Mai 2019
3
0
1
https://www.braun-antriebe.de/shop/en/projector-lifts/197/projector-lift-x-lift-80hub-jumbo-60x50 ser ut til å klare 55x55x20 (60cm bred platform uten noe som sperrer i den andre retningen), og koster ikke all verden.

Jo mer jeg leser og forstår, jo bedre virker baffelvegg-idéen. Kan bygge ca. 30 cm ut i den enden av rommet før jeg blir nødt til å flytte døren som allerede er der. Det høres ut som det kan være litt lite, men skal være mulig.

Med lerret i den enden av rommet er det dog ikke plass til 150" om jeg ikke skal ha det fast, noe som passer dårlig med håpet om å begrense mancave-looken. Da blir det vel https://www.komplett.no/product/902276.