HeadFi, tråden om hodetelefoner - forsterkere - kombinasjoner og synspunkt


Kokken

Moderator
1 Sep 2004
12.553
1
0
Lager en tråd for den stadig økende interessen for å bruke hodetelefoner, gjerne kombinert med dedikerte forsterkere, til å nyte lyd hos oss entusiaster.

Tanken er at forum-medlemmene kan lufte tanker og erfaringer med forskjellig utstyr og ikke minst med kombinasjoner.

Det er med headFi som med ordinært HiFi: Utstyrsjungelen er tett og det er like lett å bli forvirret - og ikke minst det er like lett å tømme lommebøkene ;-)


Fotograf: Tiger, Fotogen: Kokken
 

Kokken

Moderator
1 Sep 2004
12.553
1
0
Et treff hos KokkenTiger trigget et treff, en lokal samling av de mest forumaktive headfi'ere. Tiger, k_s, Hellnoob og undertegnede ble plutselig invitert til en indre sirkel av luringer med hemmelige håndtrykk og okkulte innvielsesritualer. :mrgreen: Vel, vi var nok litt siviliserte.

Uansett - en invitasjon gikk rundt med tanke på å treffes for å lytte til det som vi hadde tilgjengelig av utstyr. I forkant av treffet ble det byttelek. Vi swappet utstyr oss mellom slik at vi kunne treffes med litt erfaring med på følget for så å krysssjekke når allt var tilgjengelig på et og samme sted.

Dette skjedde hos meg, langbordet ble ryddet for nips og planter og rigget til en solid knippe utstyr.Desverre kunne ikke Hellnoob stille, og det skulle jeg virkelig ønske at ikke ble så. Hellnoob har holdt på lengre med HeadFi enn undertegnede og er virkelig med i kabalen her lokalt. Heldigvis var han elskverdig nok til å låne ut sin Burson forsterker i pant mot sjelen til Tiger.

Så hva rigget vi opp på en sådan trivelig kveld?

Hodetelefoner
 • AKG K701 (2 stk)
 • Sennheiser HD800 (2 stk)
 • AKG K271 mkII
 • Sennheiser HD650
 • Beyerdynamics DT990 Pro 300ohm

Rene hodetelefon-forsterkere
 • Lehman Black Cube Linear (BCL)
 • Little Dot MKIII med oppgraderte rør

Hodetelefon-forsterkere med innebygget DAC (eller DAC med innebygget hodetelefon-forsterker)
 • Yulong D100
 • Benchmark DAC1
 • Burson HA-160D
 • NuForce HDP

DAC
 • Stello DA100S

Kilder
 • Logitech Recievere (fra Duet pakken) synkronisert med hverandre. Disse ble koblet til DAC'er med SPDIF og all musikk tilgjengelig var i hovedsak FLAC med unntak av et par MP3 med høy bitrate (320).
 • I tillegg hadde Tiger med en MAC og supplerte via USB.


Om testen. Initielt koblet vi opp utstyret slik:
 • Lehmann BCL med Stello DAC (k_s hjemme oppsett)
 • Benchmark DAC1 (standalone / Kokken's kino oppsett)
 • Burson (standalone / Hellnoobs sjelefrend(?))
 • Yulong (Standalone / Kokkens stueoppsett)
 • Little Dot med Yulong som DAC (normalt koblet til Cambridge DAC på kontoret til k_s)
 • NuForce med Yulong som DAC.Senere kryssbyttet vi på DAC'er og brukte både Lehmann og Burson som pre.

Tilslutt satt vi med såpass mange variasjoner at konklusjonene ble glemt like raskt som vi koblet om.

Det som var flott med denne samlingen var at vi hadde med flere eksemplarer av samme hodetelefon og kunne kjappt bytte om for å gjøre en A-B test mellom utstyret. Men selv med bare en hodetelefon, så gikk det tålig raskt å bytte på utstyret.
 

Vedlegg

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Tar det letteste inntrykket først:Dette falt i smak. Noe mykt. Noe kaldt. Noe søtt. Noe bitttelittte bittert. Og noe salt. Komplekst. Og, konklusjonen er at dette var fantastisk match til en god kopp kaffe. Treffets mest åpenbare sanseinntrykk.

Tusen takk for treffet. Head-fi er GØY!

Hellnoob: Vi snavnet deg. Snufs. Innrøm at du savnet oss litt også. :)

PS: Kommer tilbake til med noen inntrykk senere om reesten av menyen
 

Kokken

Moderator
1 Sep 2004
12.553
1
0
Ja, her er det bare å lene seg tilbake og la andre gjøre jobben for seg.8)
 

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Hodetelefoner: Sennheiser HD650
Forsterker: Little Dot MKIII med oppgraderte rør
DAC: Yulong D100

Dette synes jeg var treffets koseligste lyd. Litt feminin beskrivelse kanskje. Dog så er det noe med rørlyd som er innsmigrende, mykt og forførende. Spesielt når man får det injisert på den måte head-fi kan.

Det er ikke perfekt, men det er pent. Bassen er det som er minst detaljert, men hva gjør det dersom man kan se forbi dette og fokusere på de øvrige delene som til gjengjeld er styrkene til denne lille rørforsterkeren på Sennheser HD650. Med K701 var ikke magien helt der på samme måte. Jeg kunne brukt lang tid med denne kombinasjonen. :) Hadde jeg hatt Sennheiser HD650, så var en rørforsterker det neste som hadde blitt kjøpt. Æresord.

Fotografisk kan man enkelt si at det å høre på vokal / akustisk på denne kombinasjonen var som:

 

Vedlegg

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Det er helg. Det er fri. Det er lov å være litt gal. Det er lov å dyrke luksus.

Sitter her å spiller techno på K702 foret med strøm fra Lehmann BCL koblet til Burson HA-160D som DAC.

Øreklokker til 2K på en 18K DAC/forsterkerkombinasjon. Låter det bra? Kan ikke beskrives. Må oppleves. :-D
 

Kokken

Moderator
1 Sep 2004
12.553
1
0
Tror jeg så gjerne. :cool: Vi kjørte K701 (og HD800 selvsagt) på den paringen og det var jo høyst vellydene. Jeg driver å kladder de lytteinntrykk jeg prøver å huske - så jeg kommer sterkere tilbake med tekst på treffet.

...forreste, du og Tekno - Det hadde jeg ikke helt trodd på en fre'da :mrgreen:.
 
30 Sep 2008
543
0
0
Nydelig utstyr dere har tilgjengelig og svært interessant for folk med begrenset mulighet til å spille høyt:D Fortsett med inntrykkene deres.....her blir det å trykke F5 ofte :D
 

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Kokken skrev:
Tror jeg så gjerne. :cool: Vi kjørte K701 (og HD800 selvsagt) på den paringen og det var jo høyst vellydene. Jeg driver å kladder de lytteinntrykk jeg prøver å huske - så jeg kommer sterkere tilbake med tekst på treffet.

...forreste, du og Tekno - Det hadde jeg ikke helt trodd på en fre'da :mrgreen:.
Ser frem til inntrykkene dine. Sitter og sorterer ut det samme.

Techno på en fredag? :mrgreen: Kan høre techno selv når jeg har beredskapsvakt. 8)
 

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Siden head-fi er så gøy, så lemper jeg ut noen flere bilder. :) Så får vi supplere med inntryk pr. tekst etterhvert.

K70x MÅ ha ordentlig forsterker for å slippe seg ordentlig løs. Burson eller Lehmann? Any will do. :)

Det er imidlertid forskjeller mellom disse svært gode forsterkerne. Kommer tilbake med litt mer reflekterte inntrykk og begrunnelser. Inntil da; bilder.

K70x til mellom 1500 og 2000 er et kjempekjøp ... gitt man har en forsterker som yter dem rettferdighet. Viktig. Analogien til flora: Hagen fremstå mer sprudlende med rett næring. ;)

 

Vedlegg

20 Jan 2005
15.700
0
0
Sliter litt med at et langt innlegg ble borte her på Ipaden akkurat nå:evil:

Prøver derfor et kort.

Er det noe STORE forskjeller på de oppsettene dere har testet, eller er alle gode med styrker og svakheter på forskjellige måter?

Bare for referansen sin skyld, testet dere opp mot noen rimelige hodetelefoner av type Koss porta pro eller lignende?
 

k_s

Medlem
13 Nov 2008
631
0
0
Først vil jeg takke for en meget hyggelig kveld med hyggelige mennesker. og særlig for meget god chili/salt-sjokaloadekake. Namnam. Godt å treffe noen likesinnede som ikke stempler meg som splitter pine gal fordi jeg bruker over 8000 på et headset:).

Men over til det viktige, noen lytteinntrykk. Vil først og fremst presisere at dette er basert på kort tids lytting, ofte kun på en sjanger/sang. Det var så mange kombinasjoner, at det ble vanskelig å få en skikkelig oversikt på en kort kveld. Konklusjonene er mine personlige inntrykk, og Kokken og Tiger er muligens uenige med mye av dette.

Little Dot MKIII:
Sennheiser HD650: Mykt behagelig, med noe ullen bass. Et godt valg for lange økter.

AKG 701: Veldig slitsomt i toppen. Funker rett og slett ikke.

Sennheiser HD800: Samme som med AKG.

Konklusjon: Jeg som er eier denne forsterkeren vet at den er veldig røravhengig. Har faktisk ikke prøvd den med HD800 før nå. Med AKG har jeg brukt den mye. Fungerer veldig bra med EF95 rør. Med EF92 som sto i under test blir det bare feil. Skal få tatt meg tid en dag og finne en rørkombinasjon som passer til HD800, men ser for meg EF95 her også. Tror denne forsterkeren er kapabel til å drive det meste, dog uten oppløsningen en god transistor vil ha.


Burson HA160D vs Lehmann BCL:
Når jeg og Kokken i går så Burson for første gang ble vi lettere sjokkert over størrelsen på denne, et aldri så lite beist. Tiger ble samtidig overrasket av hvor liten og nusselig Lehmann var.

Disse forsterkerne ble i hovedsak testet mot HD800, som jeg tror vi alle tre(to?) mener er den klart beste hodetelefonen i testen.

Vi startet med å teste Burson med Integrert DAC mot kombinasjonen Stello/Lehmann. Her syntes jeg Lehmann/Stello-kombinasjonen gjorde seg på de fleste parmetre. Synes Burson ble litt innelukket i sammenligning. Koplet deretter inn Benchmark som kilde, og rollene ble byttet om. Nå spiller Burson med meget god oppløsning og herlig bass og driv. Jeg personlig synes dette var helt konge. Prøvde senere med kombinasjonen Lehmann/Benchmark. Synes Shh-lydene til Katie Melua ble litt påtagende. Bortsett fra dette synes jeg dette var et betydelig løft fra Stello som DAC.
Vel, tid for omkopling: Prøvde Burson som kilde til Lehmann. Vil først og fremst si det er synd for testen at Burson ikke hadde mulighet til fixed out. Dette gjorde at vi ikke fikk testet disse to forsterkerne samtidig med samme kilde. Tiger syntes denne kombinasjonen var fantastisk bra, jeg mener den muligens var enda bedre i kombinasjon med Benchmark.

Konklusjon: En anelse mer driv i Burson, mens Lehmann heller mot det veldig nøytrale. Irriterende voumkontroll på Burson som ikke er trinnløs. Hvilken som er best? Aner ikke, dette tror jeg mer går på peronlige preferanser. Nå har Tiger min Lehmann på lån i to uker, samtidig som han låner Hellnoobs Burson. Regner med det kommer noen inntrykk etterhvert?


Benchmark DAC1
Fantastisk god oppløsning og romfølelse med denne. Allikevel mangler det en del i det nedre registeret koplet opp mot HD800. Beste kombinasjon jeg har hørt med Sennheisr HD650.

Konklusjon: Jeg ønsker meg en.


Yulong D100 vs NuForce
Yulong ble i hovedsak brukt som DAC til Little Dot. Å sammenligne lyden fra denne og Little Dot er ikke mulig, de er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde, så det vil jeg ikke begi meg inn på. Uansett, hørte mye snakk om at dette var en billig Benchmark DAC1. Jeg mener at den ikke når helt opp på Benchmark sitt nivå, men den er en klart bedre DAC en NuForce. NuForce har forøvrig en mer engasjerende hodetelefonforsterker.

Konklusjon: God DAC på Yulong, gøyal forsterker i NuForce. Jeg ønsker meg en NuForce siden god lyd i en så liten forpakning er fantastisk kjekt å ha når en er ute og reiser.


Sennheiser HD800
Her har jeg foreløpig funnet min ultimate hodetelefon. Fantastisk oppløsning, fantastisk mellomtone, fantastisk bass, kan jeg ønske mer? Finnes det noen feil. Ja, kanskje. HD800 har en tendens til å smøre det ut i det vide og det brede. Som Tiger nevnte kan de kanskje miste fokus på vokalist og det som skal stå i sentrum. Jeg kommer iallefall ikke til å bytte ut denne med første.

AKG701
Jeg elsker denne hodetelefonen. Vel, den har kanskje ikke samme romfølelse og kropp i musikken som HD800, men på visse typer musikk(som akustisk) så har jeg ennå ikke funnet noen som gir meg en bedre følelse.

Sennheiser HD650
Litt slapp i bassen, og har ikke en super oppløsning. Allikevel en hodetelefon jeg har og har hatt stor glede av. Vil kalle den en maraton-hodetelefon. Med denne vil lyttetretthet aldri slå inn. Det bare glir av gårde på et behagelig vis.

AKG K271 MKII
Har mange av kvalitetene til AKG701, men når ikke helt opp på samme nivå. Hadde jeg trengt en lukket konstruksjon ville denne stått høyt oppe på ønskelisten. Føltes ikke lukket i sammenligning med andre modeller jeg har prøvd. Litt små klokker for mine digre ører.

Beyerdynamic DT990 Pro
Denne synes jeg bare låter merkelig. Meeeget svulstig bass, samtidig som den er hissig i toppen. Mellomtone og sammenheng er åpenbart ikke prioritert på denne modellen.


Samlet konklusjon
Dette var de erfaringene jeg klarte å få med meg på en kort kveld, og de er meget subjektive. Muligens jeg ville forandret mening etter lengre tids test av utstyret. Det viktigste jeg fikk ut av dette er:
1. Jeg ønsker meg en Benchmark.
2. Jeg ønsker meg en NuForce.


Takker for et hyggelig treff.
 

Tiger

Medlem
24 Sep 2003
39.996
0
0
Counterpointer skrev:
Er det noe STORE forskjeller på de løpssterke dere har testet, eller er alle gode med styrker og svakheter på forskjellige måter?

Bare for referansen sin skyld, testet dere opp mot noen rimelige hodetelefoner av type Koss porta pro eller lignende?
"Løpssterke" = ?

Jeg blir muligens hengt nå, men vi hadde et par Beyerdynamics DT990 Pro 300ohm (ranket som nr. 1 på ett eller annet forum) og jeg har aldri hørt et headset av den størrelsen som har så utflytende bass og samtidig, og dette er signifikant, hadde så slitsom presentasjon i øvre frekvensregister. Lyttetretthet på under 1 minutt.

Koss Porta pro har jeg selv, og det spiller dårligere enn DT990...

Det er STOR forskjell fra slike hodetelefoner til alternativene vi hørte på. Og, det skyldes ikke eierglede, men de facto ytelse. :)
 

k_s

Medlem
13 Nov 2008
631
0
0
Har prøvd å beskrive litt i tre innlegg opp. Koss Porta Pro er rundt klassen til mine AKG K26P. Når jeg tar på meg disse føler jeg at jeg har et par Q-tips stappet langt inn i ørekanalene. Det kan bare ikke sammenlignes med nevnte hodetelefoner i denne testen.
 
20 Jan 2005
15.700
0
0
Takker for raske svar på mitt "rare" spørsmål.

Må bare utdype litt så folk ikke tror jeg er fullstendig gal. Har selv en Youlong DAH1 og Sennheizer HD600 og AKG 240 S. Bruker jeg Porta pro på her så faller de igjennom. Men er det omvendt dvs at jeg bruker HD600 eller 240S på Ipoden så er det lite forskjell å spore. Synes faktisk at imponatorbassen til Koss kler iPod og spesielt podkaster godt.