Gunnars kino MK-II - Auto formatskifte


Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Mekanikken synlig...

[video=youtube;v8VC47QYyCo]https://www.youtube.com/watch?v=v8VC47QYyCo[/video]
 

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Tok et bilde sett mot lerretet i dag. Lerretet er buet både horisontalt og vertikalt (sk "Torus"). Duke er spent opp på ei ramme med buede kanter og tett bakvegg. I bakveggen står det ei vifte som skaper et svakt undertrykk, og dermed trekkes duken inn et stykke mot bakveggen. Gardinene og kappa + trekket i taket er laget av Scenemolton. Et svart, omtrent lystett bomullstoff.

En del gjenstår der framme, bla litt opprydding, ny htpc, maskering av lerretet, og sikkert noe mere som dukker opp. Har ikke hatt tid til å holde på så mye i det siste, men ny htpc er under arbeid! Legger ved noen bilder. Kassa er satt sammen av et par gamle PC-kabinetter, og en 6U 19" kasse. Alt fra den lokale høggern! En del vold. popnagler og filing og boring, så er det grøvste gjort. Gjenstår et par brytere og finish på frontplata. I hølet til høyre skal det stå et 2x16 linjers VFD-display, og i midten en Pioneer slot-in DVD-ROM. Hullene nede til venstre er USB og Firewire. Ellers blir PCen å bestå av: Abit IC7G HK, P4 2,8GHz (Northwood), Corsair 2x256mb DDR400 RAM, 2xSamsung Spinpoint 160Gb SATA HD i Raid0, Gainward Geforce FX5700U skjermkort, Northq 400W PSU, Waterchill vannkjøling. Har alle delene i hus, så det blir ikke så lenge til prøvekjøring!

Gunnar
 

Vedlegg

 • htpc4_vga.jpg
  htpc4_vga.jpg
  33,2 KB · Sett: 63
 • htpc3_vga.jpg
  htpc3_vga.jpg
  53,8 KB · Sett: 56
 • htpc2_vga.jpg
  htpc2_vga.jpg
  45,1 KB · Sett: 59
 • htpc1_vga.jpg
  htpc1_vga.jpg
  49,2 KB · Sett: 59
 • front_view_vga.jpg
  front_view_vga.jpg
  21,8 KB · Sett: 64

TEK

Medlem
12 Jul 2004
1.284
2
38
Hei

Utrolig stilig!
nå kan det jo være at dette står tidligere i tråden, men spør allikevel.
Hva er DIY og hva er ferdig kjøpt av dette systemet?
 

Rolf Hult

Medlem
13 Des 2002
4.328
0
36
56
www.hulten.no
Det er blitt meget bra HT Gunnar! Vi liker DIY prosjekter vi gutta, og prosjektet med din HTPC virker skikkelig lovende. Spec på HW virker å være bra den også. Lykke til videre! :D
 

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Hei

Utrolig stilig!
nå kan det jo være at dette står tidligere i tråden, men spør allikevel.
Hva er DIY og hva er ferdig kjøpt av dette systemet?

Jeg har skrevet litt om det tidligere, men legger gjerne ut litt mere informasjon om det, nå som jeg føler at det fungerer bra. Det er enda litt forbedringspotensiale med mekanikken, spesielt med bedre oppvatring av stoffet og litt smådetaljer.

Det er fullstendig DIY, inkl elektronikk og programvare. Mekanikken er Jysk gardinskinner, Biltema kapellsnorer (dvs strikk), Biltema trekkerør + div lister og annet småtteri. Motorene er vanlige rørmotorer av den typen som brukes i markiser. De har mekanisk endestopp, og ingen fancy elektronikk. Hver motor sitter i et aluminiumsrør, hvor stoffet til maskene er surret rundt (som på en markise). Elektronikken får tilbakemelding om posisjon ved hjelp av en optisk enkoder på hver motor. Elektronikken er basert på èn PICAXE 18M2 mikrokontroller pr motor. Styring er med IR.

Jeg kan kjøre maskene samtidig eller hver for seg, og jeg kan lagre 10 stopp som jeg kan gå til direkte senere med å trykke på knapper. Alt lagres i eeprom, slik at det ikke blir borte når strømmen slås av. Systemet er ikke vanskelig å bygge, og koster ikke mange kronene. Elektronikken noen hundrelapper, og motorene fås fra kanskje ca 500 og oppover.
 

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Hehe.. DIY er givende, men en kan jo bli forbanna og lei av og til...
Nå er Waterchill vannkjølinga prøvekjørt og funnet tett, så nå er det like før PCen får jomfruturen. Montering av kjøleblokkene på CPU og FX5700U GPU gikk greit, men kjøleblokka til chipsettet må festes med strips el. Da blir det litt raklete, og vanskelig å kjenne om blokka ligger plant an mot chipen.

Det indre PC-sjassiet og plata som HDene sitter på er gummiopphengt i håp om å minke evt vibrasjonsstøy. Vifta til radiatoren bråker en del, så jeg håper kjølinga er god nok til at jeg kan senke turtallet på vifta.

Gunnar
 

Vedlegg

 • htpc_162.jpg
  htpc_162.jpg
  64,3 KB · Sett: 55

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Automatisk samkjøring av maskering, linseheis, anamorfisk linse + strekk og linseminne i projektoren. Fungerer, men ikke stabilt. Har fortsatt ikke funnet ut av problemet med treg PAD.

[video=youtube;oj-wrgb5zDY]https://www.youtube.com/watch?v=oj-wrgb5zDY&feature=youtu.be[/video]
 

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Nå er PC-fronten lakkert og kommet på plass. Kom over en P4 3.0C her en dag, så nå skal PCen få brukbar fart på seg. Regner med å kjøre den på minst 3,6GHz. Kan kanskje bli litt stritt for RAMen på 1:1, siden jeg kjøpte DDR400 (2x256Mb Corsair XMS DDR). Vannkjølinga fungerer fint. Radiatorvifta går nå på 7V, og CPU-temperaturen ligger på noen og førti grader. Har ellers endelig fått tid til å bruke rommet litt, og det meste funger greit. Mangler enda maskering av lerretet, støykasse til Barcoen og div småtteri. DVD-hyller er i produksjon, og jeg vurderer og lage dører som skal skjule utstyret under lerretet. Noen enkle trerammer kledd med sort scenemolton skal nok gjøre susen. Da må jeg jo også lage IR-extender for å kunne betjene utstyret med dørene lukket... Har ellers installert Nvidia dekoderpakka på ny-pcen. Denne fungerer godt med Zoomplayer m/ffdshow, og også fin til HDTV. Demoloopene på Euro1080 og AstraHD spiller helt fint uten rykk og napp. Bruker Dvbportal for live HDTV. Legger ved et screenshot, tatt på frihånd. For dem som ikke har sett det enda, kan jeg love at det er MYE bedre enn dvd.
 

Vedlegg

 • htpc-2.jpg
  htpc-2.jpg
  37,2 KB · Sett: 47
 • astra-hd3.jpg
  astra-hd3.jpg
  28,3 KB · Sett: 56

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Kinorommet mitt har nå vært i bruk noen år, og har stort sett fungert fint. Mange CRT-projektorer har vært innom for kortere eller lengre opphold, de fleste kortere, bla Barco 808, 1208, 1209, 1209S.

Fra 2007 ble det generasjonsskifte, og en JVC RS-1 havna på hylle på bakveggen. Div byggeprosjekter har det også blitt, bla lerret-maskering. Siste variant har vært manuell, konstant bredde.

Da jeg støpte gulvet i rommet lot jeg det være 1-2cm klaring til veggene av hensyn til mindre overføring av lyd til naborommene. Om dette hadde noe for seg vet jeg ikke, men det viste seg ihvertfall vi fikk ganske høye Radon-verdier i kjelleren, og at det så ut til å komme fra kinorommet. I sommer tok jeg derfor å kappa panelen nederst langs veggene, og fylte sprekken mellom vegg/golv med betong. Deretter la jeg på grunning og våtrommembran.

Dette ser ut til å ha hjulpet betraktelig, og radon-verdiene falt fra ca 1100 til litt over 100. Mulig en del av det dette kommer fra naborommet, som foreløpig har gammelt, porøst betonggulv.

I hvertfall har jeg begynt å gjøre en del endringer på rommet, som jeg tenkte å legge ut her. Det blir bla en del DIY som kanskje andre også har interesse av?

Jeg tenker å gå for et CIH-oppsett med buet, lydtransparent lerret m/maskering og linse. Jeg har allerede flyttet alt utstyr til rommet bak kinoen, og har bygd en heis for linsa i bakveggen (se kort video her.

Heisen består av noen biter hobbyplate og et par skuffebeslag. Elektronikken består av tre små kort. Det ene er powersupply m/inngang for 12V trigger fra f eks projektor. Det andre har en mikrokontroller for styring av en liten gearmotor, og dekoder for IR. det tredje kortet er er H-bridge (motordriver) som driver motoren enten forover eller reversert. De to første kortene har jeg laget selv, mens det siste er kjøpt ferdig på eBay for $5 inkludert frakt! Får vel ikke L298 chipen som står på kortet for denne prisen her engang.
I tillegg er det to små brytere som registrerer at heisen er oppe eller nede. Mikrokontrolleren lagrer siste posisjon, selv om strømmen slås av.

attachment.php


Har ellers revet panelen i taket, siden jeg har tenkt å legge inn litt mere lys, samt en stjernehimmel! Dessuten akustikkplater langs sideveggene, og et par bassfeller.

Har kjøpt inn høyttalere. Det ble THX System 5 fra Teufel, som består av tre like fronthøyttalere, to aktive suber, og to dipole bakhøyttalere. Har ikke fått prøvekjørt, men umiddelbart ser det bra ut, og ihvertfall til prisen. I tillegg har jeg 2x 15" DIY sub bygd inn i plattformen for de bakre stolene. Denne har jeg tenkt å beholde, men bygge ut plattformen slik at den dekker hele bredden av rommet.

Ser for meg noe ala som vist på Sketchup-skissa under.

attachment.php


Etter å ha sett demokinoen til AV-Shop ble jeg tent på LED-lys med mulighet for dimming og valg av farge. Jeg har handla inn en del DMX-512 saker, Global Cache gateway, div LED-strips og moduler som forhåpentligvis kan bli et greit system for lys og fjernkontroll av elektronikken. Har ikke funnet noen LED RGB-downlights, uten driver, fjernkontroll osv. Bortsett da fra f eks Anolis til ca 2000,- pr lampe... Det blir nok DIY her også.

I helga fikk jeg gjort ferdig bakveggen i naborommet, der mesteparten av utstyret blir plassert. Fikk også plassert saker og ting i rack. Tror dette blir lettvint og greit når det skal kobles.

attachment.php
 

Vedlegg

 • kino-061012.jpg
  kino-061012.jpg
  261,9 KB · Sett: 367
 • rive bakvegg.jpg
  rive bakvegg.jpg
  291,4 KB · Sett: 49
 • rack fra siden.jpg
  rack fra siden.jpg
  276,6 KB · Sett: 50
 • rack-forfra.jpg
  rack-forfra.jpg
  241,8 KB · Sett: 376
 • linseheis.jpg
  linseheis.jpg
  254 KB · Sett: 320

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Slik se frontveggen ut nå. Panelen er kappa nederst for å komme til mellom vegg/gulv for å tette mot Radon.

attachment.php


Fikk revet panelen i taket. Vil ha opp LED-lys, og ventilasjon + stjernehimmel. Jeg la noen 110mm avløpsrør i taket sist jeg drev på. Skal tro om disse har diameter nok for ventilasjon uten for mye støy? Rørene munner ut i rommet bak kinoen.

attachment.php


slik så kinoen ut da den var bebodd.. Jeg er usikker på om jeg skal beholde stolene. Det er flystoler. Finns bedre stoler for sittekomforten, men jeg får god plass til 8 sitteplasser med disse. Ikke viktig for meg, men når 10-åringen har besøk av venninner har det hendt at alle plasser er opptatt! Har ellers sett på Cinema-sofaen fra Fnky. Har tro på at det er brukbare saker. Dessuten suverèn service.

attachment.php
 

Vedlegg

 • frontvegg-radonkapping.jpg
  frontvegg-radonkapping.jpg
  260,2 KB · Sett: 471
 • rive tak.jpg
  rive tak.jpg
  240,4 KB · Sett: 484
 • kino-bak.jpg
  kino-bak.jpg
  143 KB · Sett: 395

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Pakker fra USA og kina. Ting til fjernkontroll av utstyret på bakrommet, pluss belysning.

Global cache gateway, som har to serieporter, 6 ir-ut og tre relè-utganger. Styres fra IP. Jeg har tenkt å bruke Irule på en Galaxy tab.

attachment.php


DMX-dimmere. èn sone med lys pr stk + èn egen sone for stjernehimmel.

attachment.php


RGB LED-lyskilde m/ca 300 fiber av ymse tykkelse. DMX styrbar, slik at jeg kan dimme eller endre farge.

attachment.php


I tillegg har jeg fått et DMX-sender kort som jeg skal koble til den ene serieporten på gatewayen. Skal brukes for å kontrollere DMX-dimmerne for å sette farge og dimme.
 

Vedlegg

 • global cache gc100-12.jpg
  global cache gc100-12.jpg
  139 KB · Sett: 365
 • dmx-dimmere.jpg
  dmx-dimmere.jpg
  143,1 KB · Sett: 398
 • light-source.jpg
  light-source.jpg
  113,7 KB · Sett: 363

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Har hentet bua firkantrør til lerretramma i dag. 25x25mm, 2mm gods. Mål på lerretet blir 280x119cm. Duken blir Dreamsceren V3 lydtransparent.
I tillegg til ett rør på hver side blir det ett 15x15mm rør på hver side av senterhøyttaleren for avstivning.

attachment.php
 

Vedlegg

 • bua-stÃ¥lrør.jpg
  bua-stålrør.jpg
  333 KB · Sett: 366

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Gunnars kino MK-II - mere LED-lys fra kina

Har ikke hatt tid til særlig annet enn litt programmering av Irule i det siste. Får til å styre Onkyo prosessoren via IP og/eller RS232, men har bare delvis fått til feedback over RS232. Ikke over IP. Hadde vært greit med feedback til fjernkontrollen (Galaxy S), siden utstyret står på bakrommet.

Har ellers fått litt mere lysting fra Kina i dag. 2 stk 12A LED-RGB-forsterkere, som jeg trenger for å kunne drive 4 stk 5m 5050 LED-lyslister. Bestilte også et par typer LED-lys for å sjekke om de kan egne seg i taket på kinoen. MR-16 RGB-pæra fungerer greit, men egner seg nok best for dekor-lys. Kan sette farge via fjernkontrollen, men har bare tre forskjellige dimmenivåer. Synes den gir litt lite lys for bruk som downlight, dessuten synes jeg ikke hvitt blir særlig bra. Har lett for å gi fargeblødning i mange farger.. Den komplette downlighten derimot synes jeg fungerer bra. Gir mye lys, men jeg bestilte cool white istedet for warm white. Ville sikkert vært bedre med warm white. Går direkte på 220V, men om jeg skal ha dem i taket regner jeg med å koble flere i serie, og videre til en konstantstrømsdriver. Deretter til en DMX-dimmer for dimming. Hadde mest lyst på noe som jeg kan styre fargen på også, men ble i tvil da jeg så hvitfargen på RGB-pæra. RGB-lyslister langs sidene vil kanskje gi den ønskede effekten, selv om jeg har hvite downlights i taket.

attachment.php
 

Vedlegg

 • led downlight.jpg
  led downlight.jpg
  231 KB · Sett: 910

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Lyslistene kom faktisk i dag! 10 stk tilsammen. 6 stk av type 3528, og 4 stk av type 5050. Fikk en RGB-controller m/fjernkontroll som var kjekk og ha nå for testing. Alle listene er RGB og med 5m lengde

Bildet under viser hvitt lys fra 3528-list. Som bildet viser har denne lista separate rød, blå og grønne dioder. For direkte belysning synes jeg ikke dette fungerer særlig bra, siden de forskjellige fargene vises godt, selv om en skal vise hvitt. Indirekte tror jeg det vil fungere bra. Fikk bare ca 0,9A strømtrekk ved 12V. Dette gir nok lys til mitt bruk, men den er spekket for adskillig mere. Mulig det er kontrolleren, evt at den kan gå på høyere spenning.

attachment.php


Hvitt lys fra 5050-strip. Den har alle tre farger på samme chip, slik at uansett farge vises bare denne. Den gir mye lys, kan sikkert brukes istedet for downlights, som jeg hadde tenkt. Det er det samme med denne stripen som med den forrige - den trekker mye mindre strøm enn maks som er spesifisert. (3x2A ved fullt nivå, og hvitt lys). Jeg fikk vel bare totalt ca 2A ved 12V.

attachment.php


10 stk lyslister. Tok enda mindre plass enn jeg trodde, alt kom i en medium fòret konvolutt.

attachment.php


Regner ikke med at jeg får bruk for alle listene, men kjekt å ha liggende, når de ikke koster mere enn ca $10 og $16 for hhv 3528 og 5050. Utrolig billig når en tenker på at det er 300 chipper på hver lyslist!
 

Vedlegg

 • 3528-strip.jpg
  3528-strip.jpg
  191,4 KB · Sett: 400
 • 5050-strip.jpg
  5050-strip.jpg
  231,6 KB · Sett: 379
 • 10x led-strips.jpg
  10x led-strips.jpg
  206,6 KB · Sett: 374

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Kom over en type diffusor som ikke bygger så mye i dybden. Tegninger kan lastes ned her. Jeg måtte registrere meg først, men det er gratis. Tenkte å bruke absorbenter fra gulv til over ørehøyde langs begge sidevegger, og diffusorer over. Dette skal ifølge denne være en bra måte å gjøre det på for et rent kinooppsett. Det burgunder stoffet på veggene er lydtransparent av type DMD fra acoustimac.com. Dette er en god del billigere enn FR-701, ca $10/yard med bredde på ca 120cm om jeg ikke husker feil.

attachment.php
 

Vedlegg

 • kino-261112 diffusor stoler og lys.jpg
  kino-261112 diffusor stoler og lys.jpg
  72,1 KB · Sett: 391

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Har fått jobbet noen få timer med taket. Er stort sett ferdig med riving, og klar til å bygge nytt. Huset er fra 1919, og det er ikke lik avstand mellom bjelkene. Dessuten bare ca 2.05m takhøyde, så for å unngå å ofre takhøyde har jeg tenkt å lage noen "takvinduer" for stjernehimmel. Siden det er ulik avstand mellom bjelkene tenkte jeg å gjøre som på skissa under. Mulig jeg legger inn et lag gips mellom bjelkene for å lyddempe litt, men det er 2 etg opp til soverom, og det høres ikke mye opp uansett.

attachment.php
 

Vedlegg

 • tak-291112.jpg
  tak-291112.jpg
  68,1 KB · Sett: 365

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
Fått snekra litt tak siden sist. 4 stk "takvindu" der stjernehimmelen skal være. Blikket i taket er varmefordelingsplater for vannbåren varme. Lagt fra undersiden i 1. og 2. etg. Originale gulv fra 1919.

attachment.php


Lagt gips mellom bjelkene for å tette litt lyd mot rommet over. Lagt såpass langt opp for å gi plass til en plate til der plastfibrene til stjernehimmel kommer igjennom.

attachment.php


Har også kommet litt lenger med lysstyringa via Irule og DMX. Jeg kan nå styre alle DMX-kanalene fra Irule. På bildet har jeg koblet opp en lyskilde for fiber, og en LED-strip, dvs 6 kanaler.

Foreløpig må jeg definere de funksjonene jeg trenger, laste opp til Irule Builder via en XML-fil, og tilegne funksjonene til knapper i Irule. Dette er greit nok for å velge soner, og kanskje noen få forskjellige nivåer på lysstyrken. Men det blir mange knapper om en skal ha et utvalg av farger også. Dette løses forhåpentligvis snart, siden det jobbes med å lage "Sliders" i Irule. Da kan en lage en formel som f eks endrer styrke på en kanal når en flytter på slideren.

attachment.php
 

Vedlegg

 • takvindu.jpg
  takvindu.jpg
  241,1 KB · Sett: 738
 • takvindu-2.jpg
  takvindu-2.jpg
  192 KB · Sett: 427
 • Irule DMX control.jpg
  Irule DMX control.jpg
  287,6 KB · Sett: 379

phylloscopus

Medlem
14 Mar 2010
342
0
16
Takk for en kjempebra blogg! Blir bra dette når du er i havn! Det virker som du har skikkelig peiling på dette med strøm og LED - fortsett å skriv om dette, prøver å sette meg inni dette selv, men synes det er vanskelig å vite hva man skal bestille....

hvor fikk du tak i racket for komponentene forresten?? ser bra ut :-D
 

Gunnar

Medlem
20 Des 2002
2.319
0
36
joakimpatos skrev:
skal du ha Scenemolton i rommet isteden for de glå veggene? sånn bildemessig?

Hei! jeg håper det blir omtrent som på Sketchup-skissa i post 32, dvs burgunder stoff opp til ørehøyde, og sort, matt resten. Stoffet er lydtransparent type DMD fra Acoustic panels | Acoustic Insulation | Soundproofing. Bak stoffet kommer 30mm rockwool lydplater. Dette og sort stoff av samme kvalitet fikk jeg for noen dager siden. Diffusorene over stoffet tenker jeg å bygge av MDF. Link til tegninger i post 32. Jeg har tegnet inn lys bak, + en LED-list langs høyre side. I tillegg blir det LED-list på venstre side, bak lerretet og rundt innvendig i de 4 "vinduene", der det er meningen at stjernehimmelen kommer. Det sorte stoffet skal jeg bruke rundt lerretet, og også for lydtransparente, motoriserte masker.