Gode høyttalere til vintage forsterkere


ask4me2

Super Moderator
Medlem av ledelsen
11 Aug 2004
14.880
23
38
Kom med tips til Vigante stativ høyttalere med mye bass. Må ha bra med bass. Bare kom med noe pris har jeg ikke tengt på i første omg. bare det er bra tøkk på høyttalerene. Forsterkern har lite bass innstillinger og må da ha en høyttaller med mye bass.
Denne tråden starte av Kjell B. (som var en meget kunnskapsrik lyd guru på Vintage audio utstyr og rørforsterkere,) og tråden handler mer om høyttalere som passet lydmessig godt drevet av vintage utstyr og forsterkere, og ikke nødvendigvis vintage høyttalere.
Ref wikipedia "Vintage er et engelsk uttrykk som betyr «av fin (gammel) årgang»."
Typisk for vintage forsterkere var at utgangeffekten ofte var lav i forhold til dagens utstyr, og det var en fordel med høyttalere med høy følsomhet og som matchet spillestilen til utstyret.

Tror derfor ikke du får så mange gode svar på det du egentlig spør om her i denne tråden Vesletun.

Ellers så er det vel en liten selvmotsigelse å ønske stativ høyttalere (ofte med små bass elementer med begrenset "slaglengde" og en boks som ikke kan tunes så langt ned i frekvens som vil gi mer bass,) spesielt hvis forsterkeren som skal drive disse som du er inne på ikke er egnet. Ellers så sier vel bassjustering mulighetene på en forsterker fint lite om hvordan en forsterker egentlig kan spille bass. En litt "merkelig" ting med opplevelse av bass når en forsterker skal drive en høyttaler er at en forsterker som klarer å drive høyttaleren korrekt ofte kan virke bass fattig, mens en forsterker som "mister kontrollen" i bass området kan virke som spiller med mer bass.

Grunnen til dette fenomenet er ofte at når forsterkeren ikke klarer å drive bassen korrekt, vil høyttalerens avstemming av bass resonans ofte bli mer fremtredende og tydelig, og hvis det skjer i et ønsket frekvens område og matcher med rommet osv, vil man oppleve mer bass , men denne vil ofte virke farget og bli en signatur for det oppsettet der all musikk vil få mye av den samme signaturen.

Har hørt selv små sko eske høyttalere som kan spille imponerende høyt og korrekt ned i bass området, men da kreves det en forsterker som klarer å levere varene også. Et eksempel på moderne aktive "skoesker" som spiller bass ganske imponerende er Devialet Phantom Gold, slike som disse, men da er man så langt unna Vintage begrepet som det vel går ann å komme pr. i dag... :)

Tror derfor at hvis du skal få litt bass trykk fra din forsterker bør du gå for lettdrevne gulv stående høyttalere som passer til rommet og forsterkeren din, eventuelt gå for aktive høyttalere der forsterkerne er optimalisert for oppgaven, eller legg til 1 eller flere egnede subwoofere.

Kjenner ikke lyd preferansene dine, så tørr ikke gi deg noen konkrete høyttaler tips, men vil anbefale at du går til noen lokale hifi butikker hvis det fremdeles eksisterer noen i nærheten, og du selv finner ut hva slags type oppsett som passer dine ører best.
 
Sist redigert: