Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare


nordic45

Medlem
28 Jan 2005
9.031
33
48
Et av de viktigste materialene i LCD-teknologien kan snart gå tom.
Skjermer basert på LCD-teknologien er nå blitt en så integrert og selvfølgelig del av hverdagen at de fleste antakelig ikke tenker over at skjermene delvis er laget av svært begrensede ressurser. Men dette er altså tilfelle, og som nettstedet Phys.Org nå melder kan vi stå i fare for å gå tom for et av LCD-skjermenes viktigste materialer.
Materialet det er snakk om er grunnstoffet indium, eller nærmere bestemt indium-tinnoksid. Dette stoffet brukes som gjennomsiktige, strømledende filmer i LCD-paneler, som nå er blitt det aller største bruksområdet til materialet.
[h=4]Ikke nok gjenvinning[/h] Problemet er at indium er et relativt sjeldent grunnstoff i utgangspunktet, og i tillegg øker etterspørselen etter stoffet kraftig som følge av den stadig økte produksjonen av LCD-paneler innen forbrukerelektronikk.
Indium er et av de sentrale byggematerialene i LCD-panelene. Foto: Nerdtalker/Wikipedia Samtidig er resirkuleringsraten til stoffet veldig lav. Ifølge Phys.Org har eksperter anslått at bare i Kina, et av de største markedene for forbrukerelektronikk, vil rundt 100 millioner TV-er og datamaskiner bli kastet av forbrukere i perioden fra 2014 til 2020 .
I sum er alt dette en såpass stor belastning på de tilgjengelige indium-ressursene at verden altså kan gå tom for det viktige stoffet, noe som igjen kan bli en stor fare for produksjonen av de uunnværlige LCD-panelene. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til akkurat når en alvorlig mangel eventuelt vil kunne inntreffe.
[h=4]Jobber med nye resirkuleringsteknikker[/h] Det har blitt meldt om et potensielt indium-underskudd i flere år, og tilbake i 2012 rapporterte for eksempel BBC om analytikere som har anslått at indium-ressursene kan gå tomme så tidlig som i 2017.
Som Phys.Org skriver har forskere begynt å jobbe med metoder for å enklere kunne resirkulere indium fra LCD-produkter, for å redusere belastningen på ressursene. Den mest effektive metoden man har kommet opp med hittil innebærer å resirkulere stoffet ved å knuse og finmale LCD-glass til ørsmå partikler, for deretter å syrebehandle partiklene.
Denne, og eventuelt andre metoder, skal ifølge forskere kunne bidra til å gjøre det lettere å gjenvinne det dyrebare stoffet fra elektroniske produkter som folk har kastet. I hvilken grad dette vil hjelpe gjenstår jo å se.

Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare - Tek.no
 

UltimaNoctis

Medlem
17 Mar 2011
7.347
0
0
Har OLED samme problemet?

Det hadde vært veldig interessant å vite... Litt artig dersom det var tilfellet at vi måtte enten:

A) Gå tilbake til plasma
B) finne opp en helt ny bilde teknologi.

Lurer på hvilken de hadde foretrukket? Sony, Philips, Sharp etc..
 

TorTorden

Medlem
21 Jan 2012
12.105
0
36
Jeg bare gjetter.
Men siden Lcd trenger bakbelysning og dette lyset da trenger og skinne igjennom kretsene, Oled som er emissivt ikke vil trenge gjennomsiktige kretser siden punktene produserer sitt eget lys.
Men hva veit nå jeg..
 

OleM

Medlem
26 Jul 2003
11.823
0
0
I naturfagboka jeg hadde på ungdomsskolen stod det ifm naturresurser at Norge mest sansynlig vile gå tom for olje ila 1990-tallet...

Jeg føler meg Ganske trygg på at det vil utvikles erstatningsstoffer til disse gjennomsiktige kretsene eller at problemet løses med alternativt design eller prosess.
 

Ingeniør'n

Medlem
26 Jul 2005
11.449
0
36
I naturfagboka jeg hadde på ungdomsskolen stod det ifm naturresurser at Norge mest sansynlig vile gå tom for olje ila 1990-tallet...

Jeg føler meg Ganske trygg på at det vil utvikles erstatningsstoffer til disse gjennomsiktige kretsene eller at problemet løses med alternativt design eller prosess.
Helt enig - det kan være skremsels propaganda fra de som utvinner grunnstoffet for å få prisene opp. Ellers sier jeg ja takk til å få plasma TV tilbake, men kanskje ikke som monitor på skrivebordet...