En slags selvbygg...


Snickers-is

Medlem
11 Nov 2003
31.260
3
38
47
www.midgardaudio.com
I tråd med de senere tiders diskusjoner er det spennende å leke med eksperimenter der man tar for seg høyttalere med allerede passive delefiltre og bygger dem om til aktive.

De lettere tilårskomne Nautilus 801, den tidligere referansemonitoren fra Abbey Road studios, var, i følge deres eier i Bergen, moden for en oppgradering. En DEQX, en pakke dempemateriale, forsterkere, kabler, CD-er, PC, verktøy, kabler og mye mer ble pakket og E16 over fjellet ble unnagjort på sommerdekk i et vær som medførte tidvis total null sikt grunnet vindstyrker som fikk bølgene på småsjøene langs veien opp til fjellet til å passere halvmeteren og krabbe faretruende opp mot metersmerket, og som, i lyset av de mange bilene som lå strødd i grøfta, ikke overraskende førte til at vi var de siste bilene over før kollnnekjøring ble iverksatt. Jeg pustet svært lettet ut da veiene begynnte å bli bare på vestsiden av fjellet igjen, og sjelden har jeg satt så pris på en tunnel på over 2 mil som akkurat da.

Vel fremme, og etter en god natts søvn ble prosjektet iverksatt. Fletting av 6kvmm kobber, strømper på og svært nøye merking og kontrollmåling av kabler var første ledd i prosessen. Dette tok sine timer, noe som gjør at jeg har full forståelse for at et sett håndflettede triampingkabler med tilhørende kosmetikk koster betraktelig mer enn råvarene. De gamle filtrene ble bypasset og kablet rett ut på 3 par terminaler. Alt lå nå til rette for å koble opp det hele, og vi hadde det hele teoretisk på plass omkring kl 23.00

Det var tid for praksis og PC-en ble fyrt opp og satt i kontakt med DEQX-en. Rundt den ene høyttaleren ble det pakket store mengder dempemateriale og en rekke målinger i ulike vinkler og avstander ble gjort på hvert enkelt av elementene. Noen korreksjonskurver ble generert, og room-EQ ble satt opp, først automatisk, så forkastet og satt opp manuelt. Vi avsluttet ca 0600, og da låt det, ja... annerledes enn før, ...veldig annerledes.

Jeg spør eieren: "Hvordan skal vi beskrive denne lyden?"
Han svarer: "Det er jo blitt varmere, mer honning, og den litt irriterende lyse mellomtonen er blitt mye lunere og mer naturlig." Han legger til: "Vel, dette er jo de umiddelbare inntrykkene etter å ha sovet 3 timer...

Selv synes jeg tankene ledes i retning store JBL i et velbalansert oppsett, eventuelt Avantgarde, eller for den saks skyld Usher D2... ...med andre ord, annerledes enn før.

Det som imidlertid er litt påfallende med disse høyttalerne er at de spiller så enormt dypt og med et ubeskrivelig trykk i bunnen. De har på en måte JBL-bassen med en halv oktav til nedover. På en del punkter overgår resultatet mine forventninger. Spesielt måten den klarer å presentere dynamikk, både av det store og det lille slaget, dog skal det nevnes at de ikke har, eller kan inneha råskapen til relativt store horn, men du verden så nær de er! Vi har allerede vært innom Ramstein, Nat King Cole, Come Shine, Midnight Sugar, Saint-Saëns, Dire Straits, Marylin Mazur, Peter Tschaikovski, Infected Mushroom, Thomas Dybdal, Henry Mancini, John Lee Hooker... ja det er hva jeg kommer på i farten, og jeg har store problemer med å løsrive meg her.

Vi skal benytte deler av dagen i dag, og muligens noe av morgendagen til å finlytte og finjustere på resultatet. Jeg har tatt en del bilder, men får ikke lagt dem ut før jeg er tilbake på østlandet i begynnelsen på neste uke.

.....

Og endelig bilder (har brukt en dårlig nedskalerer så beklager kvaliteten):

Visse operasjoner må utføres via rektum:

sIMG_2407.jpg


Slik ser filteret altså ut.

sIMG_2406.jpg


Det ble altså ikke fjernet, bare forbikoblet. Nye terminaler vil bli ettermontert.

sIMG_2410.jpg


Mens Johnny koblet om inne i høyttalerne flettet og terminerte jeg høyttalerkabler. 6,0kvmm rent kobber i hver av de 6 lederne. I forsterkerendene ble splittene laget ekstra lange for å passe til bruk sammen med monoblokker.

sIMG_2397.jpg


Slik ble altså de ferdige kablene.

sIMG_2398.jpg


Usher XLR-kablene ble også merket omhygelig på samme måte som høyttalerkablene. Basstoner til diskantelementene ville trolig gjort prosjektet til en trist opplevelse.

sIMG_2409.jpg


Slik ser det ferdige resultatet ut, men det skal i overskuelig fremtid flyttes til et større rom. Det vil det trolig også bli gjort noen mindre akustiske tiltak ifm høyttalerne.
Rørampen spiller forøvrig ikke med. Vi forsøkte det også, men det bare krympet lydbildet til en liten ball (sammenliknet med direkte digitalt signal).

sIMG_2423.jpg
 

HoJ

Medlem
14 Nov 2005
18.132
1
38
45
Stavanger
..en smak av honning!

Nå lyden blir forbedret på disse høyttalerne så må det jo være utrolig bra.. disse låter jo ikke akurat dårlig fra før.. Spennende når høyttalere forandrer sin klang så kraftig som det høres ut som disse har gjort.. Kjempe bra..:-D
 

Snickers-is

Medlem
11 Nov 2003
31.260
3
38
47
www.midgardaudio.com
Selv om disse ble brukt i Abbey Road studios vil jeg si de minner veldig lite om studiomonitorer før ombyggingen. Etter ombyggingen derimot minner lyden veldig om slike. De har fått en spillestil som får meg til fullstendig å glemme frekvenser osv. Det er bare et hav av dynamikk, mye mer enn på 99% av alt jeg tidligere har hørt, men som allikevel på en merkverdig måte aldri overdriver. Den siste fintuningen ble gjort med en mengde målinger og plater, og foregikk hovedsaklig i 0,1dB trinn. Det ble også gjort målinger ved føttene, i setehøyde og i lyttehøyde for å ikke tune oss i feil retning i bassen som vi jo hovedsaklig lytter på med kroppen. Jeg tok faktisk meg selv i å sitte og digge Robbie Williams, det sier vel sitt tenker jeg :mrgreen:
 

AndreasLie

Medlem
13 Feb 2005
2.964
0
36
37
www.ahlie.com
trodde du bare drev med filtre montert på isopor kasser jeg :p Med den moddinga der kan de jo nesten være vært prisen sin også.
Hvor kjøpte du kobberet til kablene forresten?
 

norcad

Medlem
27 Nov 2005
10.553
0
0
Nautilius 801 og aktiv deling ??????
Det er nær en våt drøm for mitt vedkommende :mrgreen:

Du er heldig du Snickers som får sånne kremoppdrag :-D
 

Audiomur

Medlem
18 Feb 2005
6.216
0
0
Du vet at det er en "ganske ålreit" konsert i vestlandshallen på søndag? Jeg reiser bortover i morgen så fort Vildanden får trekt opp strikkmotoren på flyet sitt igjen.
 

Snickers-is

Medlem
11 Nov 2003
31.260
3
38
47
www.midgardaudio.com
Kobberet i kablene er simpelt hen vanlig RK. Det er nesten det samme som de mer brukte PN, bare at de har noen fler, og tynnere ledere, og er derfor nye mykere, men fortsatt relativt stive sammenliknet med fintrådede høyttalerkabler. De har også noe lavere resistivitet enn OFC-kobber, noe jeg mener er viktigere enn lange krystaller osv (og faktisk, i motsetning til andre fantastiske faktorer, målbart!)
 

Labbetuss

Medlem
29 Nov 2004
8.029
0
36
Heisann!

Har fulgt med på HFS på tråden som omhandler samme tema, og må nesten legge inn det svaret jeg skrev der, tror ikke jeg klarer å formidle mitt inntrykk bedre enn da jeg skrev dette :-D

"Etter invitasjon fra Snickers, fikk jeg tilbudet om å lytte til dette han og eieren hadde jobbet med i helgen.

Jeg har hørt litt forskjellig, men dette her tok rett og slett kaka! Det låt(er) helt fantastisk bra, fra topp til bunn!! :mrgreen: :eek:

Jeg har aldri noensinne hørt musikk bli framført på denne måten før, alt var liksom slik det skulle være. Man gikk ikke glipp av noen detaljer overhodet, men fikk alt servert klokkeklart på sølvfat.

Bassen i dette oppsettet er helt hinsides! Hvilken dynamikk og for et skyv - og dette helt rent og rett og slett dritdeilig! Mellomtonen og diskanten er og i en klasse for seg, alt her er forbasket klart, åpent og 3D! Rett og slett nydelig!

Jeg tror det er første gang jeg noen gang har kommet hjem og syntes at oppsettet mitt låt skikkelig dårlig (megacrap!). Det låt slapt, boomete, mumlete og rotete i forhold - kort og greit uutholdelig :( Oppgraderingssyken, og lysten til å prøve noe liknende meldte seg med en gang :mrgreen:

Må få si gratulerer til både eier og snickers, et fantastisk stykke arbeid! Hvis noen får tilbud eller anledning til å lytte til dette, anbefaler jeg å slå til. Gratulerer igjen så mye, og måtte eieren sitte og nyte dette oppsettet dag inn og dag ut, for her får man bare lyst å lytte mer!"

Det oppsettet låt helt hinsides alt jeg noengan har hørt! :twisted: :mrgreen:
 

Keltern

Medlem
2 Mai 2005
1.657
0
36
Lillehammer
Det er jo litt spesiell mellomtone det er snakk om her, men 2kHz over standard passiv deling hørtes litt brutalt ut..

Men jeg er noob, så jeg burde vel egentlig ikke si noe som helst her! xD