Dette er 2020-modellene til Samsung.


nordic45

Medlem
28 Jan 2005
9.065
34
48
Større modeller, 8K og maskinlæring står på menyen.

Samsungs 2020-QLED-modeller

Samsungs 2020-QLED-modellerMalta / Oslo: Samsung lanserer nå sine kommende 2020-TV-modeller. Årets modeller blir smartere og får blant annet en rekke funksjoner hvor TV selv gjør nødvendige justeringer for deg.

Selskapet viste allerede under årets CES-messe frem sin gigantiske Micro-LED-TV kalt The Wall, som var et imponerende skue med sine 292 tommer. Det er én av flere Micro-LED-modeller som kommer i år.

Også de mer folkelige QLED-modellene vokser i størrelse, hvor du nå kan få enkelte serier opp mot hele 98 tommer.

Selvlærende TV
Under årets CES-messe var det mange produsenter som snakket om at forkortelsen IOT nå vill endre mening fra Internett of Things til Intelligence of Things. Altså at produkter vil bli mer selvstendige, og gjøre endringer til det bedre uten at du trenger å gjøre noe.

Denne tankegangen finner vi igjen på en rekke av Samsung sine nye TV-modeller – hvor maskinlæring ved hjelp av nevralt nettverk (neural network) står sentralt for flere modeller.

Det betyr at TV-en på egen hånd over tid vil lære seg å forbedre det du ser på, slik at billedkvaliteten blir best mulig. Dette gjør den ved å sammenligne det den viser med en gigantisk database, og som over tid vil gjøre finjusteringer på bildet.

Denne funksjonen er en del av den nye Quantum Processor 8K-brikken som Samsung bruker.

Dette er det nærmeste vi kom å forklare deg den nye selvlæringen i farten.

Dette er det nærmeste vi kom å forklare deg den nye selvlæringen i farten.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Smart lyd
En annen ting som har gjennomgått en stor forandring i år er lyden i TV-ene til Samsung. Her får du nå flere høyttalere i mange av modellene, og ikke minst en løsning hvor lyden blir flyttet rundt i rommet.

Løsningen kaller selskapet Object Tracking Sound (OTS), og går ut på at TV-ene har fått plassert flere høyttalere på både siden og i toppen av TV-en. Har du fire kanaler, altså nede pluss på sidene, er dette OTS. Har du i tillegg to ekstra kanaler i toppen av TV-en, heter dette OTS+ – som du finner på årets modeller som også takler 8K-oppløsningen.

Løsningen gjør at TV-en kan analysere lyden fra det du ser på, og plassere for eksempel et helikopter som kommer flygende slik at det høres ut som det kommer over hodet ditt.

Vi fikk prøve funksjonen, og spesielt på 8K-modellene må vi si at funksjonen ga et bedre inntrykk av filmen, enn når modusen var koblet fra.

I tillegg vil TV-ene nå kunne samarbeide med nye lydplanker fra selskapet, slik at dersom du kobler denne til, vil ikke lenger lyden på flatskjermen dempes. I stedet vil lydnivået og klangen samkjøres mellom de to enhetene, og samarbeide om å gi deg en bedre opplevelse.

Det var ikke enkelt å ta bildet av Adaptive Picture, men i virkeligheten fungerte funksjonen overraskende bra.

Det var ikke enkelt å ta bildet av Adaptive Picture, men i virkeligheten fungerte funksjonen overraskende bra.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Justerer bildet etter lyset
Samsung lanserer også noe de kaller Adaptive Picture.
Denne løsningen fungerer ved at skjermen måler lyset i rommet der du befinner deg, og justerer lyset i enkelte deler av skjermen ettersom det trengs. Det betyr at du får med flere detaljer når lyset skifter i omgivelsene dine.

Vi fikk en rask demo på dette, hvor begge skjermene virket ganske like på detaljer i et mørkt rom. Under en sofa lå en sort katt og slappet av. Men når lyset ble slått på i rommet ble først begge skjermene nokså svarte før modellen med Adaptive Picture etter få sekunder hente frem katten fra mørket igjen.

Hvor godt dette faktisk fungerer i litt mindre kontrollerte omgivelser, gjenstår å se.

Bedre å spille på
En annen ting som Samsung sier de har forbedret i år er spilling på de nye TV-ene. På flere av modellene kommer nå en funksjon som heter Real Game Enhancer+.

Denne funksjonen skal gjøre endringer i bildet slik at du enklere kan se detaljer og ikke minst fienden når du spiller.

Vi fikk noen demonstrasjoner av funksjonen, og spesielt i scenarioer der det er mye mørke detaljer jobber funksjonen med å fremheve detaljer i for eksempel skyggepartier.

Og på den måten skal du enklere få øye på motspillere, som kan ha lagt seg til i påvente av at du skal komme løpende uten å se dem.

Slik kan du dele opp skjermflaten og gjøre flere ting samtidig.

Slik kan du dele opp skjermflaten og gjøre flere ting samtidig.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Mobilvindu på skjermen
Flere og flere sitter med telefonen samtidig som vi ser TV, og hvorfor ikke få dette opp på den store skjermen i stedet?
Dette har Samsung også tenkt, og kaller funksjonen Mobile View. Med denne funksjonen kan du altså hente opp innhold du ellers ville brukt mobilen til å sjekke.

Med andre ord kan du hente opp Facebook på en del av skjermen, og fortsatt ha den resterende delen av skjermen til å se sendinger eller film på.

Vi fikk også en liten demo på dette, og det hele virker enkelt å komme i gang med. Og når du først er i gang er dette et system som er kvikk og rask i responsen.

Ny «støvsuger»-funksjon
Alle som ser på TV kjenner seg nok igjen i at det til tider kan være vanskelig å høre hva som blir sagt på skjermen når støvsugeren passerer forbi. Dette har Samsung nå funnet en funksjon for å gjøre noe med.

Om støvsugeren er på vei mot skjermen, vil TV-en merke dette og ta affære ved å fremheve spesielt stemmer på lyden. Dette kalles Active Voice Amplifier (AVA).

Vi får demonstrert funksjonen, hvor en utskremt medarbeider kommer kjørende med en håndholdt støvsuger. Omtrent i det den startes, om lag 3 meter unna skjermen, reagerer den med å fokusere på stemmer. Og det virker også som den hever volumet i det støvsugeren nærmer seg.

Funksjonen fungerer likevel godt, fordi TV-en tar ikke helt av ved å blåse ut ørene på deg. I stedet legger den seg på om lag samme nivå som støvsugeren, hvor stemmene altså fint kan høres.

Slettes ingen dum idé dette etter vår mening.

Digital butler
En annen funksjon som kan være greit å merke seg – spesielt om du har eller vurderer flere smartdingser i hjemmet ditt – er det Samsung kaller for Digital Butler.

Dette er kort fortalt en funksjon hvor dingser som er innen for rekkevidde av IR, Bluetooth og Wi-Fi dukker opp når du søker via Digital Butler. Og når den finner enhetene, kan du samkjøre disse i ulike funksjoner direkte på skjermen.

Denne måten å løse det på gir en overraskende god oversikt, og du kan i tillegg styre med makrofunksjoner. Skal du styre enheter som bruker zigbee eller zwave, er det likevel et slags must å ha en hub som kan holde styr på alt i hele huset – med mindre du har alt innenfor rekkevidde av skjermen.

I tillegg kan det være verdt å nevne at TV-ene nå støtter både Google Assistant og Alexa, i tillegg til sin egen stemmestyring Bixby. Med andre ord burde det være grei skuring å styre dingsene dine med stemmen.

Her er de nye modellene:
Samsung Q950TS

Samsung Q950TS

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q950TS
Denne modellen tar over som toppmodellen innen QLED-familien, og på menyen står det aller meste av teknologi i tillegg til støtte for 8K-oppløsningen.

Noe av det som skiller denne modellen fra de andre QLED-modellene er det Samsung kaller Infinity Screen. Dette er med andre ord en TV som er omtrent rammefri. Rammene er helt minimale, og det ser ut som skjermen går helt ut motkantene.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor 8K
 • 4000 nits lysstyrke
 • Infinity Screen
 • OTS+
 • AVA
 • Real Game Enhancer+
 • Anti Reflection Screen
 • One Connect
 • No Gap Wall-mount
 • Direkte baklys
 • Adaptive Picture
 • Digital Butler
Samsung Q950T kommer i størrelsene: 65, 75 og 85 tommer.

Veiledende priser:

65 tommer: 5999 Euro eller om lag 60 000 norske kroner.
75 tommer: 7999 Euro eller om lag 80 000 norske kroner.
85 tommer: 11999 Euro eller om lag 120 000 norske kroner.

Samsung Q800T

Samsung Q800T

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q800T
Selskapet dobler antall 8K-skjermer i år, hvor denne modellen kommer inn som et billigere alternativ til storebror Q950TS.

Som du ser av spesifikasjonene for fortsatt dette en godt spekket modell som har mye av godbitene som den dyrere modellen har. Forskjellen ligger blant annet i at denne modellen har mer synlige rammer, lavere lysstyrke og ingen One Connect-boks og No Gap-veggfestet.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor 8K
 • 2000 nits lysstyrke
 • OTS+
 • AVA
 • Real Game Enhancer+
 • Anti Reflection Screen
 • Direkte baklys
 • Adaptive Picture
 • Digital Butler
Veiledende priser:
55 tommer: 2999 Euro eller om lag 30 000 norske kroner.
65 tommer: 3999 Euro eller om lag 40 000 norske kroner.
75 tommer: 5499 Euro eller om lag 55 000 norske kroner.
82 tommer: 6999 Euro eller om lag 70 000 norske kroner.

Samsung Q95T

Samsung Q95T

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q95T
Denne tar over for fjorårets Q90, som var en av de beste 4K-TV-ene som vi testet i fjor.

Årets nye modell får med seg det aller meste av funksjoner som toppmodellen har, med unntak av lavere oppløsning, færre høyttalere, lysstyrke og rammeløs design. Dette blir nok den modellen som kommer til å knive med de beste 4K-TV-ene også i år.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor 4K
 • 2000 nits lysstyrke
 • OTS
 • AVA
 • Real Game Enhancer+
 • Anti Reflection Screen
 • One Connect
 • No Gap Wall-mount
 • Adaptive Picture
 • Direkte baklys
Veiledende priser:
55 tommer: 2299 Euro eller om lag 23 000 norske kroner.
65 tommer: 2999 Euro eller om lag 30 000 norske kroner.
75 tommer: 4499 Euro eller om lag 45 000 norske kroner.
PS: Denne modellen kommer også som Q90, men da uten One Connect-boks og No Gap-veggfeste.

Samsung Q80T

Samsung Q80T

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q80T
Dette blir en mellommodell som fortsatt har en rekke av de nyttige funksjonene om bord.

Om vi sammenligner med storebroren innen 4K-TV-er, Q95, så er denne modellen litt enklere på noen områder. For eksempel så har denne modellen ikke antirefleksbelegget som toppmodellen, og mangler også One Connect-boks og veggfeste. Den har også noe lavere lysstyrke, men fortsatt vel innenfor det du trenger for å se HDR.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor 4K
 • 1500 nits lysstyrke
 • OTS
 • AVA
 • Real Game Enhancer+
 • Adaptive Picture
 • Direkte baklys
Veiledende priser:
55 tommer: 1499 Euro eller om lag 15 000 norske kroner.
65 tommer: 1999 Euro eller om lag 20 000 norske kroner.
75 tommer: 2999 Euro eller om lag 30 000 norske kroner.
85 tommer: 4999 Euro eller om lag 50 000 norske kroner.

Samsung Q70T

Samsung Q70T

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q70T
Dette blir en av de rimeligere variantene i årets QLED-familie.

Noe av det som er spennende med denne modellen er at Samsung kommer med noe de kaller Dual LED-baklys. Det er altså ikke en direkte belyst variant, men bruker altså to ulike sett dioder for å belyse panelet. Og det spesielle er at de to settene med dioder har ulik fargetemperatur, slik at sortnivå og farger skal bli mer presis.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor 4K
 • HDR
 • AVA
 • Real Game Enhancer+
 • Dual LED-baklys
 • Adaptive Picture
 • Digital Butler
Veiledende priser:

55 tommer: 1099 Euro eller om lag 11 000 norske kroner.
65 tommer: 1399 Euro eller om lag 14 000 norske kroner.
75 tommer: 2399 Euro eller om lag 24 000 norske kroner.
85 tommer: 3999 Euro eller om lag 40 000 norske kroner.

Samsung Q60T

Samsung Q60T

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Samsung Q60T
Dette blir den enkleste varianten av årets QLED-modeller.

Den har fortsatt Game Enhancer-funksjon, dog litt forenklet sammenlignet med de andre modellene over. Og den har en enklere prosessor som ikke har den samme selvlæringsfunksjonen som resten av familien. Men skjermen har Dual LED-bakbelysning, hvilket skal gi bedre sortnivå og bedre presisjon i baklyset enn med vanlig baklys.

Kort oppsummert:

 • Quantum Processor
 • HDR
 • Real Game Enhancer
 • Dual LED-baklys
 • Digital Butler
Veilendende priser:

55 tommer: 999 Euro eller om lag 10 000 norske kroner.
58 tommer: 1099 Euro eller om lag 11 000 norske kroner.
65 tommer: 1199 Euro eller om lag 12 000 norske kroner.
75 tommer: 1999 Euro eller om lag 20 000 norske kroner.
85 tommer: 2999 Euro eller om lag 30 000 norske kroner.

 

muuh

Medlem
10 Jun 2008
1.229
4
38
høres ut som alle 4k modellene er en direkte nedgradering sammenlignet med 2019
 

nordic45

Medlem
28 Jan 2005
9.065
34
48