Bygging av Beyma 8CX300ND surroundkanaler


Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Siden flere vurderer denne løsningen så tenkte jeg å dele hva jeg selv har gjort med denne driveren.

Først må det sies at jeg aldri har hørt elementet før så jeg er veldig spent på om dette vil stå til forventningene. Jeg har forventning om at dette vil spille dynamisk nok til å henge med mine Miles høyttalere, nok oppløsning til at surroundeffekter høres så ekte ut at man snur seg rundt for å se om det virkelig ER noe bak sofaen, samt at spredninger er ideell for surroundbruk.

Planen er å kjøre en stykk Crown XTI 2002 per høyttaler, med en kanal for diskant og en for bass, styrt av DSP'en til forsterkeren.

Først til selve elementet:

2.jpg


Kassen har jeg fått hjelp til av både Thohaug og BEF her på forumet. Jeg kommer til å lage to forskjellige varianter med samme indre mål. Den jeg lager først er i 30mm MDF da jeg hadde dette liggende. Dette bygger litt mer enn 19mm som de andre skal bygges i. Inntil de neste blir bygget skal disse 30mm'erne stå som sidesurrounder i 5.1 oppsett. De er litt for dype i utgangspunktet så når jeg får laget 19mm'erne så blir det 19 i side og 30 bak da jeg har mer plass bak i rommet.

Her er tegningene:

IMG_1690.JPG

IMG_1691.JPG

Jeg hadde som sagt liggende noe MDF i rest fra jeg laget mine Beyma 18SW1600ND subber:

kapp.jpg

Jeg ønsket å få kassene enda mere "døde" ved å test med Biltema Bitumenplater smeltet på topp, side og bakplatene. Dette øker egenvekteten og forhåpentligvis hindrer noen resonanser. Jeg lar porten være helt fri for demping slik at luften får fri vei.

IMG_1754.JPG

Brukte opp det jeg hadde av Rockwool akustikkplater liggende til disse to:

IMG_1755.JPG

Prøvetesting før lim:

IMG_1756.JPG

Nok en gang velger jeg å bruke islagsmuttere som jeg klemmer ned spissene på slik at det blir en plan flate som jeg limer med tokomponent epoxylim. Klemmer dette sammen med selve mutteren til elementet (M5X40 innvendig sekskantmutter) med en skive i mellom:

IMG_1757.JPG


Limer på frontbaffelen med PU-lim. Velger å bruke snekkerklemmer i stedet for skruer denne gangen, så slipper jeg unna et par runder med sparkling.
IMG_1758.JPG

Kasse 1 ferdig limt, kasse 2 limer bunnplaten til slutt. Slipte med 80 papir for å jevne ut det verste og sparklet med vanlig Scanox tresparkel. Dette sparkelet er for dårlig til å bruke hvis dette skal stå fremme i lyset men mine skal stå bak en vegg så da slipper jeg billigere unna. Tenkte å slipe videre med 120 papir, sparkle på nytt, slipe med 240 papir, grunne, male 3 strøk med sort og så får vi se. Dette er så langt jeg er kommet hittil.

IMG_1760.JPG

Følg med videre...
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Første strøk maling

I stedet for vanlig veggmaling valgte jeg denne gangen å gå for 3-stjerner gulvmaling i 05-glans. Bildet er fra første strøk.
De mørkeste prikkete feltene er som vanlig linsa på tlf min. Rakk såvidt andre strøk i går og da ble resultatet ganske bra. Må si at overflaten på gulvmalingen er vesentlig bedre enn veggmalingen. Flere bilder kommer litt senere.

1.jpg
 

regnep

Medlem
9 Aug 2013
744
0
0
Dette ser jo både lekkert og smakfullt ut. Ser du velger et noe større design enn hva BEF valgte. Blir spennende å lese om du liker lyden fra dem. God helg
 

BEF

Administrator
25 Des 2005
11.660
1.072
113
48
Asker
Har en mistanke om at denne konstruksjonen vil bli meget så bra, med en god fylde helt ned til 80Hz.
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Nesten ferdig

Da er man nesten kommet i mål:

Først solgte jeg Parasounden min for å finansiere annen type forsterker, elementer og annet fjas. Den i midten til venstre driver venstre surround som har passivt delefilter, den nede til høyre driver høyre surround med innebygd dsp i XTI'en:

1.jpg

Da var det tid for å lodde interne kabler. Hadde noen rester av 4-leders Monster:


2.jpg

Voila:

3.jpg

Plassert med elementet på 1500mm opp fra gulvet, som skal være ok ved et 5.1 anlegg som jeg har per i dag.
Tror det er ca 15 grader fra Sweetspot til elementet.

4.jpg

Første lytteinntrykk uten å ha målt de:
- Litt høyt sus i diskanten. Håper å kunne ordne det i dsp'en.
- De var ikke så fyldige i bunnen som jeg trodde først, må måle for å se om noe ikke stemmer. Har uansett subber som gjør denne jobben.
Kan være prosessoren som spiller meg et puss der. Kanskje kjøre de som fullrange?
- Ved film og musikk i surround så virker de greit oppløst, bra med lydtrykk og matcher TPL-150H veldig bra.
- Jeg må teste flere gode filmer før jeg kan si noe mer.
 

grandiS

Medlem
17 Jun 2011
2.490
46
48
Spennende! Jeg kommer også til å bygge noe lignende ! :) Si ifra så fort du får fiklet mer med dsp, og bekrefter / avkrefter dybde og sus ;)
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Må først kaliberere front og subber skikkelig. Sliter litt der. Kan kjøre noen målinger på surround neste gang bare for moro skyld.

Spennende! Jeg kommer også til å bygge noe lignende ! :) Si ifra så fort du får fiklet mer med dsp, og bekrefter / avkrefter dybde og sus ;)
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Har du justert noe på dem?

Siden jeg har bytter litt rundt på forsterkerne og fått inn litt nytt så er jeg i gang med full kalibrering. Ferdig med front left og har startet på front right. Surround tar jeg til slutt. Per i dag kjører jeg kun med deling på ca 1800hz og kutter de på rundt 70 i bunn tror jeg.
Blir nok litt anderledes når jeg får målt de.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Delthral

Medlem
24 Okt 2011
2.115
0
36
Kristiansund
Noen målinger

Her måtte jeg bruke DSP for det den var verdt. Delte på 1800 hz med 48 db fall. Diskanten var VELDIG mye høyere i nivå enn bassen så her måtte det justeres endel gain. Mye stygge kurver med utfasinger og slikt. Fikk rattet noe inn med DSP'en til XTI og regner med det blir noe bedre når jeg får behandlet veggene litt mer. Ser ellers her at diskanten faller noe kjapt av pga av off-axis mot lytteposisjonen. Mulig de bør vinkles litt. De spilte noe dypere enn jeg forventet da de nesten kom ned til 50 hz. Skal måle litt mer forvrengning senere og se om jeg ender opp med litt høyere deling. Delte på ca 70 hz her. Det lille jeg har testet frem til nå så er det fin oppløst lyd, bra dynamikk og det lille jeg hadde av susing er så og si forsvunnet når jeg fikk justert ned gain på diskanten.
Morsomme høyttalere og det blir nok bygd 2-6 til av disse. Helt klart en bra surroundhøyttaler.


Waterfall surr v.jpg

Waterfall surr h.jpg