bwa's hjemmekino oppdatert 11.04.2008


bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Status pr. 11.04.2008,
Rommet: 720 cm dypt, 550 cm bredt og 245 høyt

Utstyr:
Samsung BR-1400
Denon AVC-A1HD
Fronthøytt.: JMLab Electra 946
Center foran: JMLab Electra CC901
Bakhøyt.: 4 x JMLab Cobalt 816s
Subwoofer: 3 x SVS PB12/Plus

Høytt.Kabler:
MIT Terminator 4 bi-wire til front og center
Taralabs til bakhøytt.

Prosjektor: Sony VW 60

HTPC: 2.4 GHz, 750 MB RAM, Radeon 9800 Pro, XCard, HoloGraph 3D I

HT-Rack:
3 x 50*150 cm, 3 cm tykk steinplate. (69 kg pr plate) Har forsterket gulvet under med 2 stendere slikt jeg ikke finner forsterkerene mine på bilpanseret en morgen.... Alt er hjemmelaget med 10mm gjengegjern gjennom platene og et 28mm stålrør som avstandsstykker. Totalpris: 3000 kr. SLÅ DEN!

Andre ting:
Legg merke til steinplatene under beggesubbene og senterhøytt. De bestillte jeg fra et lokalt steinhuggeri og hadde en enorm innvirkning på resultatet hos meg. Det var ikke dyrt heller; 600 kr for hver sub (4cm tykk, 40 Kg), 400 for senter (3 cm 15-20 kg)
 

Vedlegg

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Her er et bilde av byggeprosjektet mitt. Har laget et 'vindu' i panelet for å male gipsplaten med lerretsmaling. På langveggene skal jeg sette opp bokhyller som dekker hele veggen. har tro på at det er gunstig for lyden.

Bredden på rommet er 5.5 m, lengden er 7.2 m, høyden er 2.5 m.

Har beregnet å bygge inn projektoren (som jeg ikke har ennå..), men kunne gjordt klar for dette allerede nå, men er usikker på avstanden som jeg skulle brukt fra vegg til plattorm. Tips mottas med takk !

Har lagt rør for strøm og signal til projektorplattformen. Er det noe mere jeg burde husket ?

Bjørn-Willy
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Nå er det et stykke fram til et rom av Rolf's kaliber, men det går raskt fremover nå. Hvis det interesserer forumet, skal jeg gjerne oppdatere dere med hva som skjer.

Fins det noen regnestykker på projektoravtstand ?

Hilsen Bjørn-Willy
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.174
101
63
41
www.avforum.no
Det interesserer definitivt forumet hva medlemmene gjør i hjemmekino-øyemed! Vi gleder oss til å se resultatet - prosessen er sikkert noe andre kan både bruke til egne installasjoner og til generell inspirasjon for de av oss (inkl. undertegnede) som ikke på nåværende tidspunkt har mulighet for å få til en slik flott løsning... 8)
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Da kan jeg jo fortelle litt om hva jeg har gjordt så langt...

Jobben startet i juli-2002, med helt nye takstoler oppe på den gamle garasjen. Gulvet er 22m limt og skrudd sponplater. Alle vegger er belagt med 13 mm gips og 15 mm furupanel oppe det igjen. Årsaken til dette er at gipsen gir et stabilt grunn for panelet, som ikke er stivt og lyddødt nok alene. Overflaten på paneler anser jeg som mye bedre egnet enn gips pga av sine strukturer. Hos meg er panelen 15x145 mm skrå skygge.

Som vist på bildet er ikke kneveggene kledt med panel, fordi jeg skal skru fast ikeas billy bokhylle (28 cm dyp) Trenger faktisk 13 meter hylle! Dette er fordi jeg ønsker at lyden ikke skal absorberes, men spredes. (dispersjon) Har også tro på at stående lydbølger ikke blir noe stort promlem mellom kneveggene.

Gavlveggene er 7.2 meter mellom, så stående bølger tror jeg blir under 20 Hz, har ikke giddet å regne på dette, men en dag gjør jeg vel det. Har også gitt plass for lerret på gavlveggen. Planlegger å sparkle og male 'vinduet' i første omgang. Har sett at det finnes maling som er egnet for dette formålet. Har ikke projektor ennå, så en malt vegg duger bra inntil videre. Har en DLP-projektor på jobben som jeg regner med å låne hjem av og til.

Taket er ikke ferdig ennå, men er det jeg regner med å fixe i neste uke. Har gipsplater, samt Danoline akustikkplater. Disse er 14 mm gips med små 4-kantige hull (13x13 mm) som er fine for både absorbsjon og dispersjon av lyden. Fikk dette tipset etter et besøk i HifiHuset i Bærum avd. Drammen. De har slike i taket der.

Hanebjelken (taket i mitt rom) er ca 2 meter bred, høyden er 2,5 m. Akustikkplatene er 1,2 meter brede, slik at det blir 'vanlig' gips 40 cm på hver side av disse patene og er skal det være spot'er. Har lagt inn 3 dimmere med hver sin trafo, slik at jeg får 3 ulike lyssoner med 4 x 35 W hver. Her blir det en dimmer til lyset over lerret, en dimmer til midten av rommet og en dimmer i bakkant av rommet. Her skal nemlig min HTPC stå. dette blir også kontordelen. Mere om dette nedenfor.

På gulvet har jeg planlagt å legge vegg-til-vegg teppe. Er ikke noe glad i tepper, men håper et lydgevinsten for dette blir stor. Er det noe tips å få på gulv ?

Som nevnt tidligere vil jeg lage en plattform for projektor, men har selvfølgelig noe problemer med dette, da projektoren ikke finnes ennå. Har lyst å 'klargjøre' taket litt, slik at jeg ikke må sage og bygge så mye når projektoren er skaffet. Det blir så mye gris ! Tips mottas med takk. Vil bygge utstyret inn, da jeg ikke ønsker å høre noe annet enn filmen. Projektoren skal være helt uhørbar, og de som er obervante vil se at jeg har isolert helt opp til mønekammen, slik at jeg kan lage et hull i taket (i akutikkplatene altså) og slippe opp lyd og varme. Dermed kan projektorkassen være helt tett.

Så HTPC'en.

Får inn en ny PC i løpet av et par uker: IBM NetFinity Towermodell 2.4 GHz, 40 + 160 GB Disk, 756 MB RAM. Det som mangler er et skjermkort, trenger en skikkelig guide her. Er dataingeniør, så jeg har datakunnskap, men ingen erfaring med DVI og Chip-set som ATI Radeon o.l.

Det får holde for i dag, ny byggestatus om en uke !

Er det noe jeg har glemt ? Tips meg !

PS! Ja, Alarm er på plass.....

Hilsen Bjørn-Willy
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.174
101
63
41
www.avforum.no
Kjempeflott gjennomgang! Takk for fine innlegg så langt, bwa!

Når det gjelder grafikkort, skjer det mye i den leiren hele tiden. Det er usikkert om det nye nVidia GFFX vil være bedre enn forgjengeren på DVD, men mest trolig vil Radeon serien være best en god stund fremover. Anbefaler for øvrig den nye Radeon 9500/9700 serien, som støtter DirectX 9.0 og dermed støtter nye, kommende finesser tidligere modeller ikke vil støtte...
 

Davidlyd

Medlem
12 Jan 2003
101
0
0
Hei.

Laveste frekvens som stående bølger vil oppstå hos deg er 23,8Hz.

Men tror ikke dette er noe å bekymre seg for hos deg, med tanke på de skrå takflatene.

Veldig bra rom!
Grattis!

Mvh Davidlyd.
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Nettopp! Takk for at du har regnet det ut. Har også observert effekten av gips bak panel. Rundt døren er det ikke gips bak panelet og hvis jeg dunket i panelet, så vibrerer det merkbart. Hvis jeg dunker på veggen der det er gips bak, er det MYE mere solid. Dette blir skikkelig spennende !

Hilsen Bjørn-Willy
 

Davidlyd

Medlem
12 Jan 2003
101
0
0
Jepp! Du må komme tilbake med en oppdatering når ting begyner å bli ferdig.

Jeg skal forresten bygge en ny skrå vegg på den ene kortveggen på rommet mitt. Men jeg kommer antagelig vis til å starte veggen nede ved gulvet og så la den gå på skrått oppover mot taket til den ender ca. en meter fra eksisterende vegg.

Det tenker jeg skal kunne hamle litt opp med de stående bølgene.

Jeg skal også lage absorbenter som du kan se her:
http://www.minhembio.com/show.asp?user=carlesjo

Mvh Davidlyd
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Følg med på 'hjemmesiden' min. Kom nettop inn nå, har jobbet med kino'n. Etter planen skal jeg få downlights i posten i morgen og da kan mye av taket være ferdig i løpet av helgen. Tar bilder og oppdaterer på søndagskvelden.

Bjørn-Willy
 

SnOopy

Medlem
12 Des 2002
1.813
0
0
www.kallevag.com
GRATULERER :)

Det kan nok være prosjektoren som ikke har godt nok kontrast nivå. Det er også mulig det kan bli bedre med litt tuning av prosjektor. Husk at det svarte aldri blir mørkere en det er i rommet. Det er mulig å forbedre kontrasten i fargene ved å benytte lerret som har rett gain i forhold til prosjektor. Null belysning i rommet er også absolutt en fordel spesielt i den delen av rommet lerrete er. Lys svake prosjektorer trenger mørkere rom.

Ta noen bilder/screenshoots med null belysning i rommet fra sitte plass å legg ut på siden din.
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Prøvde å øke kontrast og sette lavere lysnivå, men det ble ikke så mye bedre. Men bevares, bildet var STORT. Over 100 tommer, og kinofølesen var glimrende.

Jeg hadde det helt mørkt i rommet, men det var lett å se grå felter utenfor selv DLP-chipen, så jeg regner med at Compaq'en er hovedsaklig en dataprojektor.

Skal gå rundt å se på projektorer, er det noen seriøse butikker som har demorom i oslo sentrum, i gangavstand fra karl johan ?

Bjørn-Willy
 

Gorm

Administrator
13 Des 2002
40.021
55
48
51
Jessheim
Gratulerer med premieren Bjørn-Willy.
Utrolig gjennomført prosjekt. Hvordan fungerte det lydmessig?

Selger du snart billetter?

MVH Gorm
 

bwa

Medlem
2 Jan 2003
3.908
0
36
www.bwa.no
Hadde som nevnt lånt hjem en projektor og barna mine var vel så ivrig i helga. Det er har blitt noen ganger med Istid og Shrek, men i går kveld etter leggetid, fikk endelig far sjøl en time med kvalitetstid....

Det gjenstår jo å skru sammen 12 Billy bokhyller, som jeg anser som viktige for lyden, og plassere de langs langveggene. I tillegg er rommet litt for tomt for å få høy kvalitet på stereo-lyden. Planter og møbler hjelper, er jeg blitt fortalt.

Så langt er jeg fornøyd, men ser at en 10 tommer sub med lukket kasse ikke er nok for å skape det trøkket som jeg savner, spesiellet på StarWars som er nådeløs i de laveste frekvensene.

Som nevnt har jeg ikke fått hørt så mye på stereo lyd ennå, men oppdager at bassen er mye mere fysisk i det nye rommet enn stua som ligger på betonggulv. Når jeg klarte å kjøre sub'en min helt til det nesten banket i kabinettet, så var trøkket skikkelig bra. Kjente det mere fysisk liksom, sammenliknet med stua. Nå er jo stua større i volumet, men likevell.

Ny sub MÅ på plass, og da skal det smelle skikkelig. Ellers var 5.1 lyden kjempebra, så fikk jeg bakhøyttalerne BAK og ikke på siden slik som i stua...

Bjørn-Willy