Blir pæren dårligere med tiden?


Rikky

Medlem
21 Des 2002
6.026
0
0
37
Har en Davis CinemaTen DLP. Blir pæren dårligere og dårligere etterhvert som den blir brukt, eller er det som en vanlig lyspære at den lyser godt og så slokner den plutselig?
 

lygren

Grunnlegger
11 Des 2002
43.149
88
48
41
www.avforum.no
Pærens lysutbytte degraderes med tiden, og dermed også fargebalansen... Degraderingen er helt klart størst til å begynne med, og stabiliserer seg mer etterhvert. Kurven er ulik på ulike lampetyper, men kommer ikke på hvilke som er "best" sånn i farta!
 

SpaceMoose

Medlem
12 Des 2002
465
0
0
Pæren degraderes med tiden ja. Mener å huske at etter ca 100 timer er nivået slik det vil være mesteparten av tiden.
 

Rikky

Medlem
21 Des 2002
6.026
0
0
37
OK, takk for svar. Men tar den kveld ved endt levetid eller blir den bare dårlig?
 

Burre

Medlem
20 Apr 2003
8.532
0
0
39
avforum.no
På mange projektorer får du en melding opp nå r levetiden er utgått og beskjed om å kjøpe ny pære.men dette er bare en tidsinnstilt kommando, og det fins aldri to like pærer, så du behøver ikke bytte den ut før den har tatt helt kvelden, hvis ikke bildet er altfor dårlig. men det kan væe lurt å ha en backup-pære.
 
3 Apr 2003
200
0
0
Det er greit å forholde seg til at produsentens oppgitte lampelevetid vanligvis betyr "50% half life" (der faktisk bare halvparten av lampene som leveres oppnår oppgitt levetid) eller "50% lysutbytte" ift da lampen var ny. Lamper oppfører seg ytterst forskjellig, noen vil falle mye den første tiden, mens andre vil falle mot slutten av levetiden. Dette er som regel avhengig av lampetypen, men også installasjon, men det er ingen regler som er 100%.

Det viktigste er å forholde seg til at lamper KAN EKSPLODERE til enhver tid, men det er mer sannsynlig mot slutten av levetiden. Anbefaler sterkt å bytte lampe når man får melding på skjermen eller alarm- eller lampedioden begynner å lyse. En lampe som eksploderer kan skade projektoren, men glassbiter på oppmot 1000 grader kan også komme ut og skade annet interiør.

mvh,
AndersL
 

Burre

Medlem
20 Apr 2003
8.532
0
0
39
avforum.no
stemmer dessverre ikke, anders L....
det er grider, i alle projektorer, som skal holde glasset inni projektoren, på de største projektorer er hele pæren "gridet" inn. Ulempen med en sprengt pære er oksidasjon, som sprer gass, det er anbefalt å forlate rommet i 20 min etter at en pære er sprengt, men dette gjelder alle typer pærer, egentlig.
en sprengt pære, kan heller ikke skade projektoren, hvis den er fra dette århundre, dette var noe av det første utviklerne fant løsninger for, p.g.a. produksjonskostnader og og utgifter. :wink: :wink: :idea:
 
3 Apr 2003
200
0
0
Beklager, Burre, men dette har jeg sett hundrevis av ganger, skadede projektorer mener jeg. En skade er ikke ensbetydende med knuste eller smeltede deler, ei heller fysiske deformasjoner, men heller glasstøv som spres over hele innsiden (slik at den må renses), coatede og oksiderte optikkdeler, o.l. I noen del tilfeller, helst ved litt eldre projektorer, kan disse bli så skadd at hele projeksjonsengine må byttes. Det er normalt ikke dekket av garanti dersom lampen er gått lenger enn oppgitt levetid (og de fleste produsenter kan sjekke slike ting dersom de får enheter inn til service). I den senere tid, med stadig kraftigere lamper, og mer effekt i små projektorer er det blitt vanlig å åpne lampene igjen for å få kjøling nok. Selvom det sitter grids foran vil støv og lampeglass komme ut, fordi pulveret er fysisk mindre enn grid'ene. Men det var faktisk en periode da lampene var helt tett, og med mindre den smalt skikkelig, kom ingenting ut. Det er rett. Men det er ikke noe jeg ville tatt sjansen på..

mvh,
AndersL
 

Burre

Medlem
20 Apr 2003
8.532
0
0
39
avforum.no
Spør du en av de under, deg anders, vil du finne ut at de enginer som kommer inn til service for eksplodert lampe, alltid er reklamasjon, og at 3 minutter med trykkluft løser problemet. en sprengt pære skader aldri coatede deler, men ja, detkan forekomme at plast rundt pæren smelter av varmen rundt pæren som oppstår like før den smeller.kanskje kunden ikke har krav på reklamasjon, men i praksis tviler jeg på at dette i det hele tatt blir sjekket.men ok, du har nok eg3entlig rett i at det ikke er noen god ide å vente, men da p.g.a. smeltede plastdeler, og kjipern med å vente på service.
I stand (delvis) corrected. :D