Hva er forskjellen på målinger i FTC kontra RMS? - Side 2
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 2 av 2 FørsteFørste 1 2
Viser resultater 21 til 26 av 26
 1. #21
  Intermediate
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  2,482
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det der stider imot mye av deg jeg har lest men...
  Hvorfor trenger så klasse D nesten ingen kjøling, mens klasse A/B trenger ganske mye, og klasse A trenger gigantiske kjøleribber?

 2. #22
  Intermediate
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  2,482
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Og de konstruktørene jeg har vært i kontakt med anbefaler strømforsyninger av følgende størrelse:
  Klasse D: Trafo med VA som er 25% høyere enn total effekt i 8 ohm.
  Klasse A/B: Trafo med VA som er 2-3 ganger høyere enn total effekt i 8 ohm.
  Klasse A: Trafo med VA som er 5-7 ganger høyere enn total effekt i 8 ohm.

  Tar disse konstruktørene feil da?
  Nelson Pass, Lars Clausen og andre.
  Bare idioter hele bunten.... :roll: :lol:

 3. #23
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det ville være helt feil å si at de tar feil. På en klasse-D-forsterker taes strømmen fra trafoen på samme måte som i en klasse AB-forsterker. Den eneste forskjellen er at dersom det går 3 Ampere gjennom transistorene på klasse-D-forsterkeren har den nesten ikke noe spenningsfall over utgangstransistorene i motsetning til Klasse AB-forsterkere som ved en strømforsyning på 50 Volt og en uteffekt på 98 Watt har en utspenning på 28 Volt i 8 Ohm. Den leverer da en strøm på 3,5 Ampere. Forsterkeren har da et spenningsfall på 22 Volt, og følgelig en omsatt effekt på 77 Watt. Dette spenningsfallet har man ungått i klasse-D-forsterkeren ved å la den åpne og lukke fulstendig slik at enten er strømmen 0 eller så er spenningsfallet nesten 0. Når en klasse AB-forsterker derimot skal levere full effekt kan man regne med at den klarer å levere 48 volt (teoretisk nesten 49 volt) på utgangstransistorene. Da har vi en effekt på 288 watt i 8 Ohm. Strømmen er da 8 Ampere og effekttapet er på lave 16 Watt.

  Den dynamiske utgangseffekten til en klasse AB og en klasse D er derfor nesten den samme med samme strømforsyning, men det dynamiske strømforbruket på klasse-AB-forsterkeren er derimot svært mye høyere. Den dynamiske virkningsgraden vil da også alltid ligge på under 50% av strømforbruket, men den kan gi en makseffekt som tilsvarer bortimot det strømforsyningen yter.

  Det som er viktig å merke seg er at grunnlaget for de spesifiserte oppgiftene av trafostørrelse ligger det at Lars Claussen kjører kontinuerlig sinuseffekt på 180 watt ut av The End 180-watteren. Da må trafoen være stor nok til å gjenommlade lyttene i mellomtiden. Dette er den ekstraeffekten som blir borte i varme. I tillegg kommer basis speningsfall i transistorene, linje og drivertrinn og tomgangsstrømmen til forsterkeren. Sistnevnte har derimot ikke stort å si ved makseffekt siden forsterkeren da kun i korte øyeblikk befinner seg mellom klasse A-punktene.

  Klasse A-forsterkeren er derimot "alltid" innenfor klasse A-punktene (to spenningspunkter som befinner seg på hver sin side av 0 Volt. Det er der den går over i klasse B og den ene transistoren lukker seg helt) og vil da følgelig ha et enda større strømforbruk ved siden av at den bruker strøm til å drive høyttaleren. Det er spenningsflyten gjennom de to transistorene som er den avgjørende faktoren her i tillegg til at den "lider" av det samme tapet som Klasse AB-forsterkeren. Det er også en del variasjoner ute og går på hvorvidt de skal tillate klasse A-forsterkeren å gå over i A-B.

  Dersom man skal ha den til å spille klasse A i 4 Ohm 100 Watt RMS må man følgelig ha en RMS utspenning på 20 Volt. Dette medfører en polspenning på +/- 32 Volt. Strømmen gjennom høyttalerspolen vil være 5A, men på klasse A-forsterkeren går det store mengder strøm forbi som blir omgjort til varme. Denne effekten kommer i tillegg til den i klasse AB-forsterkeren og kan derfor heller ikke brukes til å lade opp kondensatorer.

  Jeg er derfor helt enig i at det bør brukes langt større trafoer i de forsterkerne som jobber i klasse AB, og enda større i de som jobber i klasse A, men når vi vet at en 800-1000 VA trafo veier en del kilo og pleier å resultere i en konstruksjon på rundt 20 Kg, så er det grunn til å tro at man på de aller fleste "5x100W" reciever har bommet både med kalkulator og med målepinner.

  Bare se på Denon AVC-A1SR på 7x170 Watt og en vekt på 29 Kg. 1190 watt "kontinuerlig" og trafoer på godt under 2 KVA. Det regnestykket går ikke opp. Det er jo også den oppgitte effekten i 8 Ohm, hva med 4 Ohm kontinuerlig? Her skulle en teoretisk trafo være på nesten 5KVA for å klare 2-gangen.

  På The End 180Watt skulle den være på ca 2 KVA, og på ZapSolute 118Watt skulle den være på ca 3 KVA for å følge opp 100% i 4 Ohm. Dette er skikkelig overkill, og teoriene som LC selv lanserer bryter han i sine egne konstruksjoner.

  En ZAP 180Watter inneholder "no nonsense" og veier rundt 16-20 Kg. Den har rundt 1KVA strømforsyning (litt avhengig av versjon), noe som skulle tilsi at Denonen burde ha en strømforsyning på rundt 3,5KVA og på 7 KVA for å henge med 100% i 4 Ohm.

  KONKLUSJON (endelig):
  I praksis vil vi ikke oppleve at budsjettrecievere vil ha stor nok strømforsyning i forhold til det Whoppas skriver, men det skal mye til at musikken eller filmen krever det av utstyret da det som regel er godt med tid for forsterkeren til å få ladet batteriene mellom slagene. En klasse-D derimot vil alltid ha tid til dette mellom bølgetoppene og bunnene da den har "0-forbruk" på hver eneste periode uansett hvor mye effekt den skal levere.

 4. #24
  Intermediate jane sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2003
  Poster
  1,259
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det er helt klart underdimensjonerte strømforsyninger i mange budsjett-forsterkere. Ingen tvil om det!
  For den som liker å holde på med slikt, er jeg rimelig sikker på at det er mye å hente på å mate forsterkeren fra en god ekstern (selvlaget) strømforsyning. Elektronikken er i utgangspunket ofte god nok, strømforsyningen ikke.

 5. #25
  Guru Snickers-is sin avatar
  Medlem siden
  Nov 2003
  Poster
  11,171
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det er vel nok et resultat av at de ønsker å holde prisen nede, så siden man kan hente mer ut av samme trafo i klasse-D er det grunn til å tro at klasse-D forsterkerne i budsjettklassen blir mer potente enn klasse A/B-forsterkerne.

 6. #26
  Newcomer janghell sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2003
  Poster
  285
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Snickers-is
  Holder på med eksperimenter på bånddiskanter og klasse D-forsterkere. JEG PRØVER NÅ Å RISTE I GANG EN KONKURRANSE FOR DE SOM BYGGER ELLER HAR LYST TIL Å BYGGE HØYTTALERE!!!!!.
  Holder på å bygge meg en center høyttaler:
  http://home.no.net/janghell/

  Mvh
  janghell

Side 2 av 2 FørsteFørste 1 2

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •  

AVtorget