AVforum - NYHET: U
 • NYHET: Ultra HD (4K) Blu-ray logo og specs klare!


  BDA (Blu-ray Disc Association) har omsider lansert de endelige spesifikasjonene samt den offiselle logoen til det nye 4K-formatet, UltraHD Blu-ray.

  I tillegg til at oppløsningen økes betraktelig (4x Full-HD), adresseres en rekke øvrige kvalitetsorienterte faktorer som de mener vil "significantly enhance the home entertainment experience for consumers". Mer spesifikt inkluderer spekken;  • Bildeoppløsning på 3840x2160, eller "4K". Riktignok bruker kommersiell kino noen flere piksler i horisontal retning; 4096x2160, men denne lille nedkonverteringen har liten eller ingen betydning i praksis. Det er derimot en stor fordel at formatet "går opp" i dagens Full-HD, 1920x1080-format mht skalering for ikke-4K-TVer og projektorer.
  • Standarden definerer også en utvidet fargedybde, potensielt opp til 10-bits 4:4:4. Spørsmålet er uansett om filmprodusentene vil utnytte seg av dette eller igjen la det være opp til TV- og projektorprodusentene å heller oppskalere en lavere fargedybde. Det vil uten tvil være en stor fordel om fargedybden er fiks ferdig 10-bits i kildematerialet, for selv om interpolering gir bedre fargeoverganger er det aldri tilsvarende reelle data.
  • High Dynamic Range (HDR), hva nå dette måtte bety rent kvalitetsmessig...
  • High Framerate, type 60 frames native fremfor 24FPS. Her er smaken gjerne litt som baken, men flere frames har utvilsomt et potensiale for å øke bildekvaliteten om bare mastringen og ikke minst filmproduksjonen gjør et tilstrekkelig godt arbeide.
  • Selvsagt også da Dolby Atmos og DTS-X, men dette støttes allerede av eksisterende Blu-ray-format og er således ingen nyhet.
  • En "digital bro" som skal la eieren få mulighet til å se filmen på andre digitale enheter som iPad og tilsvarende.
  • 66GB dobbeltlag eller 100GB trippellag disker.
  • Nytt, mer effektivt komprimeringsformat, H.265.


  Lisensieringen vil starte allerede til sommeren så det bør være håp om at vi får se både kilder og kildemateriale allerede til vinteren.

  For oss AV-entusiaster er selvsagt et nytt 4K-format det helt store, men spesielt dette med muligheten for utvidet fargedybde håper vi filmprodusentene utnytter til det fulle. Mange av dagens 4K-TVer og projektorer har nemlig ingen oppskalering av fargedybden i 4K og vil derfor få tydelige fargegraderinger om innholdet ikke er produsert med 10-bits fargedybde. Det hjelper nemlig lite med høy oppløsning hvis antallet nyanser fremdeles er begrenset til 256 per grunnfarge (8-bit), mens 10-bits, eller 1024 nyanser per grunnfarge i stor grad vil eliminere hele problemstillingen. Nye TVer og projektorer vil imidlertid sannsynligvis ha oppskalering av fargedybden i 4K inklusive og dermed redusere behovet for 10-bits farger noe.


  Kilde: http://www.homecinemachoice.com/news...complete/21405
  Kommentarer 5 Kommentarer
  1. Rotja sin avatar
   Rotja -
   Ja så får vi håpe at hardwaren følger etter. Lite nytt om nye "Ultra HD" BD-Spillere.
  1. lygren sin avatar
   lygren -
   Spillerne kommer nok ganske garantert snart, tipper vi ser mange varianter på neste IFA i september... Er mer spent på om kildematerialet utnytter muligheten for økt fargedybde, men ettersom det legges såpass mye vekt på dette er det nok mye mulig en eller flere filmstudioer biter på og produserer etter ny standard!
  1. Rotja sin avatar
   Rotja -
   Ja det er sant, software produsentene må også følge med. Igjen, vi venter.
  1. Bodin sin avatar
   Bodin -
   Da blir det ny bd spiller og reciver med hdmi 2.0 htcp 2.2 18gbit, alltid gøy med noe nytt
  1. Gratulerer sin avatar
   Gratulerer -
   Hurra!