AVforum - Filmomtale: Star Wars
 • Filmomtale: Star Wars - The Force Awakens -


  Introduksjon

  OK, så snakker vi Star Wars, J.J. Abrams som blant annet nylig reddet inn Star Trek fra undergangen, Harrison Ford, Chewbacca, C-3PO and the list goes on and on and on and on... Kan dette gå feil da??

  Personlig er jeg ihuga fan av mye innen Sci-Fi-sjangeren, Star Wars inklusive. Synes som de fleste andre at George Lucas burde holdt seg til skribentrollen og latt noen andre tatt seg av regien av Episode I, II og (muligens også) III, men IV, V og VI er såpass brilliante at konseptet totalt sett uansett holder vann. Selv hadde jeg nylig et maraton i hjemmekinoen over to dager med 14 timers Star Wars sånn i forkant av Episode VII for å friske opp minnet litt.

  Episode VII, med finansiering av Disney, kunstnerisk frihet til å egentlig komme opp med whatever suits your need nå som George er ute av bildet, glimrende regi og moderne både digitale effekter og er arsenal av glimrende skuespillere burde egentlig være en innertier nesten uansett. Det er den dessverre ikke, selv om jeg ser at den p.t. har fått 8.8 av 10 på IMDb hvilket jo betyr at ikke nødvendigvis folk flest er enig med min vurdering av nysatsningens første episode...

  Jeg har lest en del omtaler, og gjennomgående synes folk å blendes for mye av det faktum at dette MÅ jo bli en bra film. Joa, den BURDE jo absolutt vært det, men her skorter det allikevel på en hel del slik jeg opplevde filmen ved første visitt.

  Hva funker for dårlig?

  Først og fremst mangler filmen noe av den filmatiske nerven det forsøkes å imitere når den på mange måter prøver å kjøre en moderne reprise av Episode IV. Hørt om å hoppe etter Wirkola? Overraskelsene blir alt for opplagte for oss som kjenner til (for)historien, ting blir for straightforward. Atmosfæren for lettvektig, og det bidrar heller ikke nevneverdig at det nærmest går inflasjon i bruken av The Force. Det er tydelig at Disney velger å ta veldig få - om noen - større sjanser i denne omgang... Nesten så jeg angrer på at jeg tok et nylig gjensyn med de forhenværende episodene før denne, hadde nesten vært bedre at en del hadde gått i glemmeboka.

  Ellers blir bruken av det nostalgiske elementet ofte litt overdrevet, til fanskarens store glede, men jeg liker alltid bedre at filmskapere evner å tenke nytt fremfor å nødvendigvis rebruke tidligere suksess - i det minste når bruken blir såpass omfattende. Når man på den ene siden eksempelvis henter inn en ny "ond" overlord i hyperdigital stil - vi snakker nesten tegnefilmnivå ala Episode I her - og samtidig har dratt inn dukker og figurer fra 1977 både her og der - blir symbiosen rett og slett for tilgjort. På den positive siden var imidlertid BB-8, en ny rullende robot, brilliant; både nytenkende og nostalgisk på samme vis - hadde det bare vært flere tilsvarende elementer!

  Det digitale ødelegger da faktisk litt igjen, som i Lucas´ elendige digitale forsøk i I-III, noe som ikke burde vært nødvendig nå i 2015 med all den digitale teknikk tilgjengelig, eventuelt nærmest gått "all the way" med ekte rekvisitter når en ser det digitale opplagt ikke gjør jobben? Dette med å virkeliggjøre digitale elementer og karakterer fikk imidlertid J.J. til veldig bra i Star Trek, men etter mitt syn svikter dette ved flere anledninger her i Star Wars VII. Mulig det ble litt hastverk mot slutten?? Nå skal det samtidig sies at mye av det digitale også funker greit, og bruken av ekte rekvisitter er på ingen måte en dårlig idé selv i kombinasjon med digitale; men sitter allikevel igjen med følelsen av at ting kunne vært gjort enda mer sømløst og gjennomtenkt her uten å gå på kompromiss med verken 70-tallets eller nåtidens Star Wars.

  Ellers er castingen stort sett glimrende, Harrison Ford gjør det skarpt, samme med Daisy Ridley som Ren, men mulig jeg ikke er helt storfan av nye Dart Vidar (Kylo Ren); men MEG om det!

  Hvorfor en - selvsagt - uansett må se filmen - men for all del; ikke i 3D!

  Jeg satt der i går på Sandvika sal I; Atmos og gode greier, rad 2 mot midten, som selvsagt er alt for nærme lerretet, men sånn er det når en bestiller premierebilletter en dag før premieren... 3Den var virkelig et enormt degraderende issue! Ikke bare er lerretet fullt av refleksspeckle for å kunne vise det polariserte returlyset, selve 3Den har så mye ghosting at en knapt ser hva som foregår til tider. Vi snakker virkelig elendig kvalitet her, helt latterlig faktisk, 3D som konsept er rett og slett dømt til å sakte måtte avvikles når dette er resultatet i praksis. En kan kanskje skylde på denne spesifikke kinoen, men det er jo absolutt ikke noe bedre på Colosseum sal 1, heller ikke på de amerikanske kinoene jeg har besøkt de siste årene. Ghosting og tydelige artifakter som følge av sølvduk gjør langt mer skade enn den øker dybdefølelsen og innlevelsen som følge av 3D-visningen. Generelt mener jeg at det i all hovedsak er tegnefilmer som funker i 3D. Filmer med vanlige folk gjør seg rett og slett ikke spesielt bra med dagens 3D-teknologi, sånn er det bare...

  Når det er sagt er jo dette en film som MÅ sees. Greit nok er det en del skavanker men filmen totalt sett gir meg som entusiast en grei "dagen derpå"-feel allikevel. Gjensynet med alle de gamle heltene er i seg selv verdt turen, og selv om det historieteknisk, rent teknisk og i mitt tilfelle - 3D-teknisk - ikke helt hang på greip, er jo dette en film med flere interessante høydepunkter. Ikke minst ser jeg frem til Episode VIII der muligens regissøren (ikke J.J. denne gangen som Andreas i kommentarfeltet har bemerket...) kan løsrive seg noe mer fra nostalgien og kanskje til og med presentere en historie der gangen ikke er så opplagt som i første revisjon?

  Lyd og bilde

  Dette er en film jeg virkelig gleder meg til å se igjen i hjemmekinoen! Skrekk og gru hvordan de lokale kinoene skal måtte ødelegge for denne type storfilmer ved å presentere verkene på elendige tekniske løsninger. De få gangene 3D-effekten ikke var "påslått" så jeg jo at filmen så absolutt har både ekstrem skarphet, dynamikk i bildene og masse snadrete detaljer som jeg ikke klarte å få med meg der jeg satt. Kjenner jeg Disney rett blir også dette en av de første filmene som vil lanseres i 4K Blu-ray med ATMOS, og da tror jeg rett og slett kvaliteten potensielt kan bli helt hinsides om en har det riktige utstyret på plass i kinoen sin! Lydsporet er også svært underholdende og dynamisk, med masser av gammel moro som faktisk funker bra selv nå da lydingeniørene fra samtlige av de tidligere Star Wars filmene (selv I-III) har gjort en jobb uten sidestykke. John Williams teppelegger jo også i kjent stil med sine fantastiske fanfarer store deler av filmen, og også dette funker glimrende.

  Konklusjon

  Jeg må jo si jeg føler med entusiast og filmgeni J.J. Abrams også. Han skal prøve det nærmest umulige kunststykket å reintrodusere stjernekrig fra syttitallet til et moderne og krevende publikum uten å fornærme originalverket. Han gjør absolutt et tappert forsøk, men totalt sett vil jeg nok si at han kunne tatt litt flere sjanser her. Tenkt litt mer kreativt og kanskje også bygget opp selve spenningsforløpet på en noe mer ikke-lineær måte slik at en som publikum faktisk kan bli litt overrasket fra tid til annen. Sitter igjen med litt av den samme følelsen jeg hadde etter Terminator Genisis; det prøves litt for hardt, både fra manus- og skuespillerhold å absolutt måtte forholde seg pliktoppfyllende til opprinnelige storheter. Nå er det ikke negativt at de gamle skuespillerne gjør sin revisitt, faktisk er det i det store og det hele veldig positivt for filmen, men når de først skal med synes jeg eksempelvis prinsessa får en litt for tydelig oppdiktet rolle; hun blir ikke en tilstrekkelig naturlig del av filmen - litt som noen av 70-talls-dukkene som hopper innom fra tid til annen... Uansett er dette en film som må sees, for all del, men min klare anbefaling er da å se den i 2D!
  Kommentarer 21 Kommentarer
  1. grandiS sin avatar
   grandiS -
   Spennende! Skal se den ikveld, og går inn i dette med nærmest 0 forventninger da jeg ikke er like superfrelst av StarWars som "alle andre"

   Den har vel fått grei kritikk ellers? Det er jo som du sier et ganske umulig oppgave JJ.Abrahams har her, så spent på hva han har fått til.
  1. Andreas21 sin avatar
   Andreas21 -
   Episode VIII er allerede "filming" og det er ikke JJ Abrams som sitter i regissør stolen det er Rian Johnson.

   Jeg så også denne i 3D i går (eneste jeg fikk gode plasser på da jeg bestilte dagen de ble lagt ut) og desverre så er 3D på kino alt for dårlig!

   Ellers så syns jeg fimen var bra, men jeg hadde kanske noe høye forventninger så jeg ble også litt skuffet. Jeg tenker kanskje å se den en gang til i 2D i løpet av romjulen, men er litt usikker og kanskje jeg venter til den kommer på BD med å se den gang nr to. Lyd og bilde kommer nok til å bli helt fantastisk i hjemmekinoen.

   Veldig morro å se de gamle heltene igjen og jeg syns også de nye gjorde en god figur, litt skuffet over the badguys som jeg ikke syns gjorde en like god jobb. Syns også effekten var veldig bra og la ikke merke til noe som stakk seg ut som dårlig som du @lygren , men det kan hemde jeg ikke så godt nok etter i all crosstalken.

   Totalt sett vil jeg gi filmen en svak femmer, men det kan hende jeg øker karakteren ved andre visning.
  1. Andreas21 sin avatar
   Andreas21 -
   Edit: Er helt enig med deg @lygren at Supreme Leader Snoke ikke så bra ut i det hele tatt det lille han var med via hologram.
  1. saar sin avatar
   saar -
   Venter til jeg kan se den hjemme, den fortjener bra lyd og bilde og ikke minst god sittekomfort uten ungdommer som herjer på mobilene sine!
  1. Shallow_ sin avatar
   Shallow_ -
   Denne var postet på NRK i dag og oppsummerer min oppfatning av filmen helt korrekt.

   – De ville gjøre en retrofilm. Jeg liker ikke det. Jeg jobbet hardt med å gjøre hver film unik. Jeg gjorde dem helt ulike hverandre – ulike planeter, ulike romskip, for at det skulle kjennes nytt, sier Lucas.

  1. lygren sin avatar
   lygren -
   Sitat Opprinnelig postet av Shallow_ Vis post
   Denne var postet på NRK i dag og oppsummerer min oppfatning av filmen helt korrekt.

   – De ville gjøre en retrofilm. Jeg liker ikke det. Jeg jobbet hardt med å gjøre hver film unik. Jeg gjorde dem helt ulike hverandre – ulike planeter, ulike romskip, for at det skulle kjennes nytt, sier Lucas.

   ...Lucas er definitivt inne på noe vesentlig, nesten synd at de ikke gav et samarbeid med ham en sjanse - samtidig uttrykker han jo at han nok er vanskelig å samarbeide med så da ble det som det ble... Jaja, jeg krysser uansett fingrene for at VIII går litt mer utenfor komfortsonen, er jo mulig selv Disney tør å satse litt ekstra nå som de uansett har fylt pengebingen til randen med VII......?
  1. Bodin sin avatar
   Bodin -
   Uansett hva slags star wars film de hadde laget så kunne ikke alle bli fornøyde, jeg syns det ble en meget underholdende og gøy film.
  1. Gratulerer sin avatar
   Gratulerer -
   Altså, Episode I, II og III var helt jævlige. Det er lett for George Lucas å kritisere Disney nå når han ikke har hatt noe med filmene å gjøre, men meningene hans har svært liten tyngde, etter de tre foregående filmene.
  1. lygren sin avatar
   lygren -
   Sitat Opprinnelig postet av Gratulerer Vis post
   Altså, Episode I, II og III var helt jævlige. Det er lett for George Lucas å kritisere Disney nå når han ikke har hatt noe med filmene å gjøre, men meningene hans har svært liten tyngde, etter de tre foregående filmene.
   Episode III var jo ikke så helt halvgæren da, men enig i at I og II var helt på trynet... Ellers har jo Lucas selv regissert IV, som jo er den beste av samtlige etter mitt syn... Uansett er det jo aldri mulig å please alle, det er klart, og sett i lys av hva Disney har klart å få til av entusiasme rundt denne nysatsningen får en vel kanskje si at de ser ut til å ha tatt mange riktige valg selv om noen særinger - meg inklusive - kunne tenkt oss en litt annen retning!
  1. Gratulerer sin avatar
   Gratulerer -
   Jeg synes Episode I var den beste av de tre, men det sier ikke mye. Jeg er helt enig i at den nye er for trygg og litt kjedelig, men det var som forventet for meg, ettersom både Disney og J. J. Abrams hadde ansvaret for den. Heldigvis var karakterene interessante, og kanskje det kommer noe litt mer spennende etterhvert. Jeg har dog mine tvil.

   Jeg håper bare at Disney gir ut de originale tre filmene på Blu-Ray, så skal jeg være mer enn fornøyd.
  1. sirant sin avatar
   sirant -
   Aldri skjønt hatet til filmene 1-3. Syns alle seks er veldig bra, og elsker hele universet både med bøker og filmer. Litt kjipt at den nyeste ikke baserer seg på en av historiene i expanded universe.
  1. Jan B sin avatar
   Jan B -
   Sitat Opprinnelig postet av sirant Vis post
   Aldri skjønt hatet til filmene 1-3. Syns alle seks er veldig bra, og elsker hele universet både med bøker og filmer. Litt kjipt at den nyeste ikke baserer seg på en av historiene i expanded universe.
   Helt enig med deg, digger alle 6, og gleder meg som en unge til den nye kommer på bluray
  1. Mr_Spock sin avatar
   Mr_Spock -
   Er også enig i dette. De er ikke helt i klasse med de 3 første, men allikevel bra filmer, som er vel verdt å se.
  1. addey sin avatar
   addey -
   Sitat Opprinnelig postet av Mr_Spock Vis post
   Er også enig i dette. De er ikke helt i klasse med de 3 første, men allikevel bra filmer, som er vel verdt å se.
   Tja, jeg klarer å kose meg med mesteparten av de tre filmene, bortsett fra Jar Jar Binks... så snart den skapningen åpner munnen blir jeg helt svett av irritasjon, og har begynt å spole forbi deler bare for å slippe å høre ham snakke.

   Men, episode VII: Knallfilm i mine øyne! Noen svakheter, men den altoverskyggende tanken jeg satt med i hodet da rulleteksten kom på skjermen var "sånn, DET var Star Wars!" Jeg har selvfølgelig mine issues, men det har jeg med alle de seks andre filmene også. Jeg hadde også SW-maraton før jeg så ep VII, og må innrømme at det var deler av de gamle filmene som jeg også hadde litt smågruff rundt (don't get me started on the Ewoks...), så det jeg har av gruff rundt denne siste filmen er fullt levelig. Det som ikke var levelig var nettopp som påpekt 3D-kvaliteten. Den var rett og slett elendig, og ødela store deler av filmopplevelsen for meg. Gleder meg stort til å se den i egen kino i stedet!
  1. Esp1 sin avatar
   Esp1 -
   Sitat Opprinnelig postet av Gratulerer Vis post
   Altså, Episode I, II og III var helt jævlige. Det er lett for George Lucas å kritisere Disney nå når han ikke har hatt noe med filmene å gjøre, men meningene hans har svært liten tyngde, etter de tre foregående filmene.
   Vel, bortsett fra en fucking irriterende Jajajajaja figur, episode I, II og III var ihvertfall fylt med nye ideer og ikke en remake.
  1. Esp1 sin avatar
   Esp1 -
   Sitat Opprinnelig postet av lygren Vis post
   ...Lucas er definitivt inne på noe vesentlig, nesten synd at de ikke gav et samarbeid med ham en sjanse - samtidig uttrykker han jo at han nok er vanskelig å samarbeide med så da ble det som det ble... Jaja, jeg krysser uansett fingrene for at VIII går litt mer utenfor komfortsonen, er jo mulig selv Disney tør å satse litt ekstra nå som de uansett har fylt pengebingen til randen med VII......?
   Var vel ingen som satt med en pistol mot George når han solgte hele Lucasfilm sulamitten til Disney for 4 milliarder dollar.

   Han har selv effektivt skrevet seg ut av franchisen.

   Men gud å jeg er enig i George. Det stinke remake og retro hele veien og filmen har en endeløs serie av manushull fra start til slutt.

   Spenningen videre dreier seg om hvem som er foreldre til hun, hvorfor jr ble ledet over til the dark force og hvordan Luke havnet i ensom majestet på en planet bortenfor den kjente verden. Men ærlig talt, kommer vi til å bli overrasket når vi får svaret?
  1. saar sin avatar
   saar -
   Hadde det ikke vært remake så hadde mange klaget over det!!! Klarer nok aldri å gjøre alle fornøyd
  1. Esp1 sin avatar
   Esp1 -
   Sitat Opprinnelig postet av addey Vis post
   Det som ikke var levelig var nettopp som påpekt 3D-kvaliteten. Den var rett og slett elendig, og ødela store deler av filmopplevelsen for meg. Gleder meg stort til å se den i egen kino i stedet!
   the force awakens er jo _ikke_ filmet i 3D, det er bare en post-produksjons effekt av tvilsom verdi.

   'Star Wars: The Force Awakens': 2D or 3D - Tech Insider
  1. UltimaNoctis sin avatar
   UltimaNoctis -
   Sitat Opprinnelig postet av Gratulerer Vis post
   Jeg synes Episode I var den beste av de tre, men det sier ikke mye. Jeg er helt enig i at den nye er for trygg og litt kjedelig, men det var som forventet for meg, ettersom både Disney og J. J. Abrams hadde ansvaret for den. Heldigvis var karakterene interessante, og kanskje det kommer noe litt mer spennende etterhvert. Jeg har dog mine tvil.

   Jeg håper bare at Disney gir ut de originale tre filmene på Blu-Ray, så skal jeg være mer enn fornøyd.

   Helt uenig. Jeg sliter veldig med å holde meg våken når jeg skal se Episode 4-6. Hadde maraton med de for ~ 10 år siden og sovnet gjennom det meste, prøvde igjen i 2015 rett før Episode VII og måtte drikke 2-3 red bull i løpet av hver film.

   Episode III er den desidert beste i min mening.
  1. Gratulerer sin avatar
   Gratulerer -
   Vel. Det sier kanskje litt om tilstanden din hvis du i det hele tatt drikker 9 Red Bull på rappen, og i alle fall for å holde deg våken mens du ser film.