Link to English Google translated version >>.
Da er det andre gang jeg får testet denne projektoren, men nå et produksjons eksemplar som jeg har gått nøye igjennom.
Ingen tvil at det er en del fordeler med den nye NZ-serien sammenliknet med N-serien den avløser. Den har høyere lysstyrke, «lampelevetid» opp mot 20000 timer, men også at det er en del oppdateringer som man ser har en positiv effekt kontra forrige generasjon. Prisen på denne herligheten er 129999.-
Det er artig å se at teknologien skrider fremover, med tanke på ytelse, prosessor kraft og ikke minst laser vs pære.
De nye NZ modellene kommer i 4 versjoner. DLA-NP5, som avløser DLA-N5, NZ7 som er laser-utgaven av denne, og også har fått 2-veis 8K e-shift, NZ8 tilsvarer »gamle» DLA-N7, med 4-veis 8K e-shift. DLA-NZ9 er toppmodellen, som erstatter DLA-NX9.
Først og fremst vil jeg anbefale, å tenke nøye om hvilken modell man bør anskaffe, da ut i fra rommet/hjemmekinoen, størrelse på lerret, preferanser, og lommeboka. Spør gjerne fagpersoner som driver med dette før du handler projektor, dersom du er usikker. Den Norske distributøren AVshop, har kvalifiserte personer til å gi deg den rette informasjonen.
DLA-NZ7 som testes i denne omgangen er den minste laser versjonen, men er allikevel en fantastisk god projektor og en «kraftklump» så det holder.
Forskjellene i de forskjellige modellene er ting som ekstra fargefilter og 4 veis e-skift, samt en mye større og bedre linse på toppmodellen DLA-NZ9. Bedre linse gjør mye for det totale bildekvaliteten, men dessverre også på prisen. Fra modell til modell i serien får du ikke overraskende også bedre native- og ANSI-kontrast, slik det alltid har vært i modellserien til JVC. Native- og ANSI-kontrast har mye med dynamikken i bilde å gjøre. Enkelt forklart, svart blir svartere med høyere native kontrast, mens ANSI-kontrast sikrer det samme selv om det er mye lyse objekter i samme scene eller testbilde (f.eks sjakkbrett-mønster). Høy native kontrast gir god dynamikk i mørke scener, mens høy ANSI-kontrast gir god dynamikk i lyse scener. Selv små forskjeller her kan bety mye for opplevelsen av dynamikk i bildet.
En god kombinasjon av native- og ANSI-Kontrast er det viktigeste og DLA-NZ7 er et godt eksempel på dette.
Bildene viser litt av de tydelige forskjellene nedenfor.
Litt teknisk
JVC DLA-NZ7 har full støtte for HDMI 2.1 med 48Gps hastighet. Dette vil si at den takler 4K 12Bit, 4K 120Hz og 8K e-shift 12Bit 4.4.4 60Hz.
Low latency mode som gjør at man får under 26 millisekunder input lag ved gaming.
Linsen er samme 65 millimeter som i tidligere N-serie (DLA-N5/7), men skal i følge JVC være noe forbedret. Linsen har 17 elementer satt i grupper der alle elementene er glass. Linsen er som tidligere motorisert, med presis styring, og har 80% vertikal og 34% horisontal justering begge veier.
BLU-Escent laser.
Levetid opp til 20000 timer og har klart høyere lystrykk enn tidligere lampebaserte modeller.
Til sammenligning, på en 110 tommers duk med 1.0 gain, måler forgjengeren DLA-N5 maksimalt cirka 35-38fL, mens DLA-NZ7 måler 55-57Fl, så ganske mye mer lys. Laser kan dimmes i 3 innstillinger; lav, medium og høy.
Projektoren har også fått HDR10+ støtte, som jeg ser gjør stor forbedring på HDR10+ kildemateriale (materiale med HDR metadata per scene).
Både SDR og HDR kildemateriale ser bare helt rått ut.
JVC spesifiserer kontrast på 40.000:1 native, mens dynamisk kontrast med auto2 er uendelig til:1 (full nedstengning på laseren i sort).
Design og tilkoblinger
Projektoren har svært god byggekvalitet, og har et pent og røft design. I likhet med N-serien har heller ikke NZ-serien motorisert linse-lokk. Optikken har mer enn nok minne-posisjoner (10 stk) for de med cinemascope lerret, eller andre som varierer størrelse og høyde på bilde i forskjellige situasjoner. Dette kan også lagres i minnene individuelt, inkluder for eksempel digital maskering, og pixel-justering (konvergens).
DLA-NZ7 er en stor og kraftig bygget projektor som også veier noe mer enn tidligere modeller. JVC NZ7 måler 500 x 505 x 23,4mm og veier 22,5Kg (veier mer enn min DLA-NX9 som har 100mm optikk).
Kraftig innsug og utblåsningsventiler for kjøleluft til lampen foran, men vil anbefale at man også har noe luft mot bakvegg, siden det også er innsug for kjøleluft til elektronikk på hvert hjørne bak. Tilkoblingene er i bakkant, så man får uansett ikke klemt projektoren helt inntil bakvegg.
Optikken er av meget god kvalitet, og den 65mm fulle glasslinsen gjør at den får overraskende jevn fokus over hele bildeflaten, samt ingen kromatisk aberrasjon. Det er også minimalt med konvergensavvik selv rett etter oppstart med kald projektor.
Alle inngangene befinner seg som nevnt på baksiden av projektoren.
2x HDMI, 1x USB, 1x mini-USB for service, samt LAN og en RS232c port. Projektoren kan kontrolleres med de fleste styringssystemer, slik som Control 4 og Crestron via både RS232 og LAN.
Fjernkontrollen er lik N serien, og har moderne design. Den er god å bruke, og sitter fortsatt godt i hånden. Har bakgrunnsbelysning i knappene, og et ryddig enkelt oppsett som det er lett å bli kjent med. Men personlig savner jeg den gamle og større fjernkontrollen til JVC X-serien litt (smakssak).
Meny og innstillinger
JDLA-NZ7 har flere bildemodus valg. Disse er Natural, Cinema, HDR10, HDR10+, samt tre User egendefinerte moduser. Selvfølgelig også 3D modus også når projektoren mottar 3D signaler.
Kalibrert projektor i denne testen er basert på bildemodus Natural, høy spenning på laser, BT.709 fargerom, D7500K fargetemperatur, gamma 2.4, og gamma finjustert mot 2.35, som erfaringsmessig gir best dynamikk i «bat-cave» iris justert til lysstyrke på 16fL, og lagret på User 1.
Bildemodus Natural er kalibrert med fullt lystrykk, kall det sveiseblink på mitt lerret, med 55fL lysstyrke.
Alle de normale innstillingsmulighetene som Brightness, Contrast, Color, osv, finnes som i alle andre modeller. Man har CMD Motion Enhance som har 3 innstillinger, lav latency mode av eller på, CMD (Clair Motion Drive) off, lav, eller høy. Kan ikke si at jeg ser noe forskjell sammenlignet med NX9 når det gjelder motion med eller uten bruk av CMD, men det er mer kraft i de nye modellene så er sikkert litt bedre. For meg fungerer klart best på lav innstilling også her. Men helt valgfritt om man ønsker å bruke interpolering eller ikke. Jeg har prøvd både av og på i denne testen, men kun med lav, da medium og høy gir såpeopera-effekt (eller fast-forward følelse) med artefacts. Motion Enhance er en innstilling som reduserer motion judder i scener med raske bevegelser. Hvis den skal brukes så er også lav å foretrekke. Eller slått av selvfølgelig, og personlig foretrekker jeg denne funksjonen avslått.
Projektoren har også bildeforbedringsinnstillinger under MPC Level, her anbefaler jeg at man har alle innstillinger så lavt som mulig. Men dette er også en preferanse som er individuell hos den enkelte. Jeg har skrudd funksjonene av, eller justert så lavt at de ikke har noen negativ innvirkning i testbilder. På denne enheten fungerer 2, 0, 0. Man får da heller ikke artefakter som edge enhancement (hvit strek rundt alle kontraster i bildet).
Som på tidligere JVC projektorer har også DLA-NZ7 «auto iris», men her er det snakk om dynamisk lysstyrke på laseren (laser modelering). Personlig syns jeg denne fører til litt pumper i lysstyrke, som tidvis blir veldig godt synlig i enkelte mørke scener. Det gir utvilsomt bedre sortnivå, men filmmaterialet kan bli i overkant mørk til tider, og jeg opplever at noe detaljer i de mørkeste scenene forsvinner. Det vil nok være individuelt om man ønsker dette aktivert eller ikke, men en ting er sikkert, svart blir det. Du kan velge mellom Auto 1 og Auto 2, og det er litt forskjell i forhold til hvor aggressivt moduleringen og gamma-kompensasjonen jobber.
Greit å vite er det også at ved 60Hz kildematerialet så økes hastigheten på en av kjøleviftene, som man hører over den normale viftestøyen fra projektoren. Dette er for å beskytte elektronikken for overoppheting. Samme lyd kommer også når man bruker linseinnstillingene i projektoren, som shift, sharpness, og zoom.
Optisk skarphet
4K og 1080P resolution patterns er brukt for å teste i skarphet. Denne DLA-NZ7 har svært god skarphet, så her er det ikke noe å plukke på. Den er sylskarp fra den blir slått på, og ser ikke ut til å trenge oppvarmingstid for å oppnå god skarphet, slik jeg er vant med fra andre projektorer.
Må si at jeg ble positivt overrasket over at dette eksemplaret har uvanlig god skarphet, uten noe nevneverdig konvergensavvik. Også kanter og hjørner sylskarpe, ja man ser pikselskarphet i hele bildeflaten, noe jeg aldri har sett så tydelig på en 3-chip projektor tidligere. Selvfølgelig med e-skift av og med lesebriller på. Denne enheten har ikke lyse hjørner i det hele tatt. Uniform over hele panelet.
Projektoren har også konvergens justering, men er det lite avvik på lerretet, så anbefaler jeg at denne ikke røres. Hvis du må klå, så bruk KUN justering av hele panelet, da sone justering bare ender opp med å softe hele bildet.
Med 4K input er projektoren klar og ren i bildet, med 1080P kildemateriale gjør den en glimrende jobb med oppskalering, men ikke på nivå med skarpheten fra 4K kildematerialet så klart. Dette gjelder alle native 4K projektorer, også min NX9.
Kalibrering og målinger
Ukalibrert rett ut av esken
Som man ser av målingene har projektoren godt av en kalibrering. Målinger er gjort med minimum kasteavstand (maks zoom) på et 110 tommer lerret med 1.0 gain, Målt med Klein K10A, profilert med Jeti 1501 (high resolution utgave).
Her er målinger av kontrast ved forskjellige innstillinger, ukalibrert og målt mot projektor:
Høy laser
Iris åpen 0, 23000:1- 57FL Iris -8, 33000:1- 43FL Iris -15, 39000:1- 37FL
Lav laser
Iris åpen 0, 18000:1- 30FL Iris -8, 28000:1- 25F Iris -15, 30000:1- 12FL
ANSI kontrast er målt gjennomsnitt av 12 felter, og er måler ca 150:1 mot projektor med Klein K10A med diffusor. Dette er tilsvarende N-serien, så mer enn bra nok for å få denne modellen for å se fantastisk ut. ANSI-kontrast er målt med Høy laser og åpen iris.
Her et bilde under måling mot linsen
Kalibrert
I kalibrert modus med 16FL har jeg brukt bildemodus med iris posisjon på -8. Dette med laser satt til Lav, målt mot lerret, man hører da nesten ikke projektoren i det hele tatt.
Dette er det beste jeg klarte å kalibrere denne DLA-NZ7 med kun justering i gråskalaen. Har justert RGB gain, deretter justeringer i gamma og litt på fargerommet for å finpusse.
Resultatet ble slik med User 1, Custom1 D7500 som var nærmest D65 og Custom1 gamma 2.3, laser lav, iris -8
I kalibrert modus er avvikene nå mer eller mindre borte, og alle målinger ligger nå bra.
I gråskalaen måles DeltaE avvik på marginale 0,5 og må sies å være ekstremt bra. Gamma har også blitt mer eller mindre helt lineær etter kalibrering, og resultatet er klart godkjent vil jeg si. Også ut av svart er nå best mulig, med noe lysere i 1 og 2% ire som er vanlig på DLA-NZ og også på DLA-N serien.
Fargerommet, som vist med Color Checker ovenfor, er også blitt veldig bra med gjennomsnitts DeltaE avvik på marginale 0,9.
Sortnivå
Ingen tvil, når det kommer til JVC så har de markedets aller beste kontrast og sortnivå. Sammenlignet med andre projektor-produsenter, så er det ingen som klarer å matche dette. Kontrasten kommer til sin rett i mørke scener, der JVC som vanlig er helt overlegen på bildedynamikk når projektoren kalibreres rett. Scener som er meget mørke, som for eksempel Harry Potter, Zero Dark Thirty , Alien, osv, ser bare helt fantastiske ut. Med lasermodellering så blir det også helt mørkt på lerret ved f.eks sort overgang i sceneskifter i filmen.
Det virker som laser ikke slukker 100%, men strølyset er så marginalt at det likevel ikke rekker til lerretet. Regner med at 100% nedslukking vil bli løst med en firmware oppdatering, hvis det er et poeng.
Gaming
JVC DLA-NZ7 egner seg supert til gaming, med støtte for opp til 4K 120Hz. Den har også svært lav input lag (27 millisekunder målt med Leo Bodnar tester i 1080p). Det er klart godkjent for konsoll-gaming vil jeg si, selv om jeg ikke er aktiv gamer selv.
HDR
Det er bare veldig gøy å se HDR på denne projektoren. HDR+ ser også magisk ut. Det er krystallklare rene bilder med projektorverdens kanskje beste tonemapping internt i projektoren. Det er ekstrem dynamikk, som popper opp på lerretet og ut i rommet. Jeg har kalibrert inn 60% ire for å få rett fargetemperatur, og som du ser av bilde over uten ekstra fargefilter klarer den nesten 90% av DCI-p3.
JVC Auto tone-mapping fungerer nå på filmene. Har man satt på Auto så detekterer projektor selv HDR og bytter til rett modus. Jeg tok ikke noe super dyp HDR kalibrering da dette er vanskelig å få perfekt, spesielt med tiden jeg hadde tilgjengelig med DLA-NZ7.
Kort sagt, så er dette HDR på sitt beste via projektor. Liker ikke å si dette, men HDR filmer ser mer eller mindre likt ut som på min egen DLA-NX9, som koster mer enn dobbelt så mye. Samt denne har mer lystrykk enn DLA-NX9. Der NX9 måler 43fL, måler DLA-NZ7 55fL kalibrert. Også viktig å stille inn etter preferanse og bruke HDR opptimizer hvis man ønsker å optimalisere.
Konklusjon
Dette er helt klart en meget god projektor. Sammenlignet med konkurrentene med full native 4K vil jeg si det er liten tvil at denne er en klar nr 1 av lasermodellene i prisklassen, og med denne lysstyrken. Her får man et fantastisk sortnivå, fantastisk dynamikk, og kan kose seg med alle typer kildemateriale. Har lite negativt å nevne, men viftestøy ved 60Hz kildemateriale må kanskje trekkes frem. Den har et ekstremt dynamisk og flott bilde, med mulighet til å lyse opp ganske store lerret. Fantastisk god native kontrast som utkonkurrerer alle i sin klasse, og den fungerer godt med alt man forer den med, om det er TV signaler i HD, UHD HDR film, eller gaming, leverer den dette på referansenivå.
Min tolkning i henhold prisklassen
PLUSS
- Meget god kontrast/dynamikk. Opp mot 40:000:1 native, og dynamisk kontrast opp mot komplett sort
- Høy lysstyrke
- I lav laser lite støy, mitt lerret full åpen 30fl på 110 tommer
- Lav inputlag også mulighet for 4K 120hz
- Fantastisk med UHD HDR og HDR+. Auto Tone Mapping
- Full 4K native 4096 x 2160
- Svært God optikk, fantastisk skarphet i hele bildet. Nesten null konvergens fra start.
- Motorisert optikk selvfølgelig
- Enkelt og godt kalibreringsystem med eget JVC autocal system for kalibratører
- Optimalisert CMD (interpolering)
- Noe bedre linse en tidligere modeller
MINUS
- Noe høy pris
- Ikke full DCI-p3 fargegjengivelse, men nesten (90%)
- 1080P inn signal ser ikke 100% perfekt ut på testmaterialet men litt bedre enn tidligere N serie modeller.
- Hørbar viftestøy med 60Hz materiale.
UTSTYR BRUKT I DENNE TESTEN:
Kalibreringsutstyr:
Calman ultimate 2022 software, Klein K10A, Jeti 1501 Hi res, Muredeo 4K/UHD bilde-generator
UHD Spiller: Reavon 100 , og HTPC
UTPAKKING
Diverse andre bilder tatt under evalueringen
SCREENSHOT FRA TEST)
Bilder tatt med Iphone 12
Didrik Nilsen