AV omtaler

Test av Epson EH-TW9400 / Pro Cinema 6050UB

Garantert mest for pengene!

ENGLISH TRANSLATED VERSION (GOOGLE TRANSLATE) >>

Epson EH- TW9400

1080P projector med 4K E-shift

Epson EH-TW9400 er den siste toppmodellen fra Epsons 3 LCD serie. Denne er også basert på 1080P paneler med 4K E-skift.

TW9400 støtter HDMI 2.0 og HDCP 2.2, samt har full 18Gbps. Dette vil si at den takler 4K 12Bit, 4.4.4

Wide Colour Gamut (WCG) og High Dynamic Range (HDR) støttes med flere innstillings-muligheter.  Egentlig er denne funksjonaliteten helt overraskende rå, og gjør at HDR på denne projektoren ikke er et problem.  Med det mener jeg lett ”plug-and-play”. Enkelt å justere til strålende resultat.

Design og tilkoblinger

Det først man legger merke til når man pakker ut projektoren er at den er relativt stor.  TW9400 måler 520 x 450 x 170mm (BxDxH) og veier 14Kg.

Den fås kun i sort farge. Den har senter montert linse, med innsug og utblåsnings ventiler for kjøleluft foran, slik at den kan monteres helt inn mot bakvegg.

Projektoren virker å ha god byggekvalitet og har et pent design.

Den har elektrisk linse-lokk, og linsen har også elektrisk lens-shift, zoom og fokus, noe som er unikt for denne prisklassen.

Den har mange minne posisjoner for de med cinemascope lerret, eller som varierer størrelse og høyde på bilde i forskjellige situasjoner.

Fujinon optikken er av meget god kvalitet, med jevn fokus over hele bildeflaten og så å si ingen kromatisk aberrasjon.

Alle inngangene på projektoren befinner seg på baksiden.

2 HDMI, 1 USB, 1 mini USB for service samt LAN, VGA og en RS232 port. Projektoren kan kontrolleres med Control 4 og Crestron via RS232 og LAN.

Begge HDMI innganger har er HDMI 2.0 og HDCP 2.2, har 18Gbps båndbredde.

Fjernkontrollen er kraftig og føles god i hånden, og den har bakgrunns-belysning i knappene. Den har også et ryddig oppsett som det er lett å bli kjent med. Fjernkontrollen har endret seg litt fra modell til modell, grunnet ny funksjonalitet, men er i hovedsak samme som ble introdusert med TW9000 tilbake i 2012.

 

Meny og innstillinger

Epson har fortsatt fem bildemodus valg. Disse er; Dynamic, Natural, Cinema, Bright Cinema og egendefinert. Den har også 2 stk 3D modus. Brukt i denne testen er Natural, som er eneste bildemodus med korrekt fargegjengivelse og gamma.

Alle de normale innstillingsmulighetene som Brightness, Contrast, Color, Sharpness, osv, finnes som i alle andre modeller.  Man har interpolering (bevegelsesforbedring) som fungerer ganske bra på LAV innstilling hvis man liker dette. Det er 3 nivåer for Interpoleringen, som er lav, medium, og høy. Jeg har prøvd både på og av i denne testen, men kun med lav da medium og høy gir kraftig såpeopera-effekt eller fast-forward følelse.

Projektoren har også masse bildeforbedrings-innstillinger under avanserte innstillinger. Disse har jeg  slått av eller stilt så lavt at de ikke har noen negativ innvirkning i bildet. Justert for høyt gir de artefakter som edge enhancement (hvit strek rundt alle kontraster i bildet) eller “kunstig skarphet”.

Preset 1 er valgt med beste valgte innstillinger under super resolution og edge enhancement på 3- 3.

Auto iris fungerer som før. Den er fortsatt litt treg, men fungerer bedre enn på foregående modeller. Men anbefaler klart å bruke denne på fast/hurtig. Auto iris gir fra seg bittelitt lyd men vil si at det ikke er merkbart.

EH-TW9400 E-shift

Uten e-shift
Med e-shift

Epson’s  E-shift fungerer som andre E-shift modeller for de som kjenner til dette.  Med 1080P signal inn soft-er den bilde en del, men fjerner noe av piksel strukturen som man kan se av bildene. Dette er helt klart å anbefale for å hindre at man ser pixelstruktur fra sitteavstand. Behovet varierer selvfølgelig med størrelse og sitteavstand til lerret.

Med 4K input føler jeg at projektoren ikke soft-er bildet i det hele tatt ved bruk av E-shift, men snarere tilfører bedre skarphet enn tilsvarende 1080p kildemateriale. Projektoren bruker informasjon fra 4K bildestrømmen, og bruker dette til pikslene som er forskjøvet via E-shift. Det er ikke mulig å skru denne funksjonen av så lenge projektoren fores med 4K materiale.

Projektoren har konvergens justering, men dette eksemplaret trenger ingen justering. Dette vil erfaringsmessig variere fra eksemplar til eksemplar.

Kalibrering og målinger

Ut av esken er den helt OK, men som alle andre projektorer har godt av en kalibrering for å få ut maks potensial.

Natural mener jeg er det beste utgangspunktet, fargetemperatur 6500K, rec709 farger og gamma -2 som målte gamma på 2.25 ut av esken, noe som er ganske nær 2.3 som fungerer best i testrommet.

Testrommet er en 100% lyskontrollert bat-cave.

Ukalibrert

Med introduksjon av en gamma equalizer er kalibreringsmulighetene i TW9400 blitt mye bedre og mer presis enn på tidligere utgaver. Tidligere utgaver er plaget med litt color-banding (ujevn fargetemperatur og nivåer gjennom gråskala), men det er historie med TW9400. Nå får jeg kalibrert opp en helt lineær gråskala.

Kalibrering er gjort med minimum kasteavstand på et 110 tommer lerret.

I kalibrert bildemodus med iris posisjon på -17 (for å nå ønsket 16FL/55,8 Nits) endte den med native kontrast målt til 4200:1. Dette med lampen satt til økonomi-modus, man hører da nesten ikke projektoren.

Kalibrert

I kalibrert modus er avvikene nå mer eller mindre borte og stort sett alle målinger ligger nå under delta E på 1.

I gråskalaen med et gjennomsnitt på 0,5 som må sies å være ekstremt bra. Gamma har også blitt mer eller mindre helt lineær etter kalibrering, og resultatet er klart godkjent.

Fargerommet, som vist med Color Checker ovenfor, er også blitt fantastisk bra. Kan si det helt klart ikke sett så bra ut på en Epson projektor tidligere. Her har Epson virkelig tatt noen grep som har løftet hjemmekino toppmodellen til et nytt nivå. Og det var vel strengt tatt på tide, vil nok mange si.

Gaming

Epson TW9400 egner seg klart MEGET godt til gaming, da den har svært lav input lag til å være projektor. Kun 28 millisekunder med Leo Bodnar input lag tester, som sender ut 1080P 60Hz. Det er klart godkjent for konsoll-gaming.

Konklusjon

Er man ute etter en allround projektor der man verdsetter å få valuta for absolutt alle penga, så er EH-TW9400 uten diskusjon det beste valget i 30.000 kroners klassen. Epson EH-TW9400 sammenlignet med konkurrentene med støtte for 4K og fullt motorisert glasslinse av meget god kvalitet.  Er det ikke mye negativt å si.  Den har et meget dynamisk og flott bilde, med mulighet til å lyse opp store lerret. Den fungerer meget godt med alt man forer den med, om det er TV signaler i HD, UHD HDR film, eller gaming, leverer den utrolig godt. I prisklassen er det ikke noe negativt å trekke for.

Min tolkning i henhold til prisklassen 30.000.-
Pluss
 • God kontrast/dynamikk
 • Meget god lysstyrke
 • Knapt hørbar i øko modus
 • Lav inputlag
 • Fantastisk med UHD HDR plug and play
 • 4K UHD støtte
 • Meget god optikk
 • Motorisert optikk
 • Fikset kalibreringssystem
Minus
 • Noe lav kontrast for mørke rom
 • Auto iris pumper litt ved bruk, samt lager litt blackcrush
Utstyr brukt i denne testen:

UHD Spiller: Oppo 203 og Panasonic DP-UB420

Kalibreringsutstyr: Calman software, Klein K10A, Colorimetry Research CR-250, DVDO bilde-generator

Utpakking

Screenshot fra test (Lerret; matt hvitt – nøytral gain)

Klikk bildet for full size versjon

Test stack (TW9400/Pro Cinema 6050UB – NX9 – X5900/RS440)


Gorm

0
13 Des 2002
40.114
102
63
55
Jessheim
Bra test Didrik! Utrolig kult at du er førstemann ute med test på AVNytt
Jeg er - i likhet med deg - veldig overrasket over hvor stor oppgradering TW9400 er blitt i forhold til TW9300. Spesielt håndteringen av HDR, som rett og slett er referanse i prisklassen under 65K. Kalibreringsmulihetene på denne er også mye bedre enn tidligere, og kalibreringen du har gjort ligger jo godt innenfor grading spec :love:
Kult med screen-shots også (y)
 

jtfure

0
14 Feb 2008
15
11
3
Super test Didrik :) Takk skal du ha.
Min står fortsatt i esken, men det ser ut som helgen vil gå med på å montere opp denne :D Hadde egentlig tenkt å vente til ny kinoen er ferdig til høsten, men nå klarer jeg ikke å vente ;)
 

ask4me2

0
Medlem av ledelsen
11 Aug 2004
14.902
30
48
Fin test der didrik. (y)

Likte at du anga hvilke innstillinger som ga et godt utgangspunkt før kalibrering, og at du også fikk et så godt kalibrering resultat, noe som vel tyder på at Epson har gjort mye riktig med denne modellen.

Virker ut i fra testen din som at dette kan bli den anbefalte projektor modellen for de ønsker en grei mellomklasse projektor i hjemmekinoen uten å trenge å lage seg et bat cave (som man vel trenger for å utnytte mer av JVC modellene.)
 
13 Mai 2010
1.854
45
48
Fin test der didrik. (y)

Likte at du anga hvilke innstillinger som ga et godt utgangspunkt før kalibrering, og at du også fikk et så godt kalibrering resultat, noe som vel tyder på at Epson har gjort mye riktig med denne modellen.

Virker ut i fra testen din som at dette kan bli den anbefalte projektor modellen for de ønsker en grei mellomklasse projektor i hjemmekinoen uten å trenge å lage seg et bat cave (som man vel trenger for å utnytte mer av JVC modellene.)
Helt klart, tror denne kommer til å selge. Det skjønner jeg også til den prisen og det du får for pengene.
 

lygren

Grunnlegger
Medlem av ledelsen
11 Des 2002
43.469
274
83
45
www.avforum.no
Veldig fin test @didrik nilsen! Fikk du tilfeldigvis rukket å se på hvor stor % av DCI-P3 TW9400 takler uten bruk av filteret? Er kanskje ikke så veldig viktig da, men ble bare litt nysgjerrig... :)
 

lygren

Grunnlegger
Medlem av ledelsen
11 Des 2002
43.469
274
83
45
www.avforum.no
Ajaj, du hadde tatt målinger av det ja! :) Ser den treffer nesten helt på blått, litt manko, type 5-10% kanskje på grønt og noe mer på rødt? Typisk 90% i "snitt" av DCI P3 eller noe i den retning da? Uansett er jo det som du sier for de fleste praktiske formål bra nok, men hvordan er det sammenlignet med f.eks. JVC eller Epson etter din erfaring?
 
13 Mai 2010
1.854
45
48
Målingen ble gjort med fargemodus Natural, så uten fargefilteret. Med fargefilteret vil den måle mye tettere på DCI P3.
Derfor jeg ikke tok denne med.
 

lygren

Grunnlegger
Medlem av ledelsen
11 Des 2002
43.469
274
83
45
www.avforum.no
Målingen ble gjort med fargemodus Natural, så uten fargefilteret. Med fargefilteret vil den måle mye tettere på DCI P3.
Derfor jeg ikke tok denne med.

Ja, filteret tar vel såpass mye lys at det i de fleste setup er mer aktuelt uten da en gjerne vil maksimere lys i HDR, så helt enig i at coverage uten filter er mest relevant... :)
 
13 Mai 2010
1.854
45
48
Spørsmålet er om det finnes noen igjen å få kjøpt , X5900 koster jo noe mere, men er også noe bedre.
Det som er sterkheten til JVC er kontrasten. Så sort blir sortere. Sterkheten til Epson vil være intern tone mapping for UHD 4K HDR.
Skal denne stå i en stue som ikke er veldig godt lysisolert, eller er det et rom som er beikmørkt med mørke vegger, tak, gulv.
Er det sistnevnte så vil kanskje JVC gjøre en bedre figur. Men spørsmålet er hva som teller for deg, samt hva lommebok har å bidra med.

Ingen tvil at begge er veldig gode hjemmekino maskiner, i henhold til prisklassen.
 
 • Like
Reactions: OMF and jvenaas

Gorm

0
13 Des 2002
40.114
102
63
55
Jessheim
Som Didrik nevner er 4K et viktig issue i forhold til valget her. 4K materialet er HDR, og god håndtering av HDR er derfor viktig om man har kilder med 4K materiale.
Avspilling via UHD-plater er ikke noe stort problem, for der finnes det spillere som gjør glimrende tone-mapping av HDR materialet (Panasonic). Men har man 4K materiale liggende på harddisker, og skal spille av via media-spiller, så finnes det ingen som tone-mapper dette for avspilling via projektor. Da er eneste alternativ å bygge en PC (med MadVR), men det koster like mye som projektoren pga ekstreme krav til skjermkort. Unntaket er Epson projektoren, for den tone-mapper veldig bra, og det selv om den ikke mottar HDR meta-data fra avspilleren. Så svaret er enkelt nok; prioriterer du avspilling av nedlastet 4K, så er Epson et soleklart førstevalg. Har du bat-cave hjemmekino, og spiller av 4K materiale fra plater, så gå for X5900 og en Panasonic UHD-spiller.
 
13 Mai 2010
1.854
45
48
Det er mye jobb og innstillinger for å få tonemappingen bra, med epson så er det enkelt. Samme med de nye JVCene, men her er jo prisen MYE høyere.
Kan vel bare nevne egne erfaringer her at jeg brukte ikke 4K UHD HDR på min X7900. Jeg konvertere til SDR, men like helt klart best BD.

Nå har ikke jeg Mad VR som jeg tror de fleste ikke har heller. Så som Gorm skriver er helt klart samme oppfatning som jeg har.
 

jvenaas

Medlem
6 Mar 2019
51
44
18
Spørst om det blir en 9400 da, blir i en mørk lyskontrollert kino, men med noe nedlastet 4k/hdr samt xbox og apple tv.
 
13 Sep 2010
30
0
6
Bra test Didrik! Utrolig kult at du er førstemann ute med test på AVNytt
Jeg er - i likhet med deg - veldig overrasket over hvor stor oppgradering TW9400 er blitt i forhold til TW9300. Spesielt håndteringen av HDR, som rett og slett er referanse i prisklassen under 65K. Kalibreringsmulihetene på denne er også mye bedre enn tidligere, og kalibreringen du har gjort ligger jo godt innenfor grading spec :love:
Kult med screen-shots også (y)
Ang håndtering av HDR materiale på TW9300 kontra TW9400 - sammenlignet du med siste firmwareoppdateringen til TW9300? Epson gjorde en del forbedringer på tonemappingen til TW9300 i siste oppdatering, men TW9400 er kanskje forbedret ytterligere?
 

Gorm

0
13 Des 2002
40.114
102
63
55
Jessheim
TW9400 har tatt det til et nytt nivå, med bedre manuell tilpassning av tone-mapping i forhold til lerretstørrelse. Man får skikkelig "punch" i bildet uavhengig av om man har 2 eller 4 meter bredt lerret. Tone-mappingen virker også mer presis og naturlig enn fra siste versjon TW9300.
 
13 Sep 2010
30
0
6
Hvordan er kvaliteten på TW9400 vs TW9300 ut-av-boksen? Såvidt jeg husker så var det ganske stor variasjon mellom TW9300 eksemplarer mtp på bilde ut-av-boksen? Er redd oppgraderingsspøkelset har meldt seg litt nå - enten TW9400 eller JVC tenker jeg :)