Sammenligning av to high end pickuper

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 2 av 2
 1. #1
  Active gut_man sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2005
  Poster
  314
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Sammenligning av to high end pickuper

  Fikk for noen uker siden låne en VdH the Frog pickup av en kompis. Den var fersk fra retipping hos Van den Hul og trengte ny innspilling. Dette er en pickup i 20 000 kr. klassen. Den har de siste uker vært montert på min vinylrigg (VPI TNT, AirTangent 2b) og sammenlignet med min egen Dynavector XV-1s som koster 35 000. En hel del mer enn frosken. Så det var spennende å se om den kunne forsvare merutlegget.

  Jeg førte en slags lytte-dagbok for å dokumentere hva jeg hørte under innspilling, og under sammenligningen mellom de to:

  Har spilt 10 platesider. Lyden er utrolig crisp og oppløst over hele frekvensområdet. Bass går dypt og gjengis homogent og sammenhengende med fint driv og punch. Mellomtonen virker noe tynn og mangler noe dynamikk sammenlignet med XV-1s. Diskanten har det karakteristiske vektløse og lettflytheten som kjennetegner VdH pickpuer. Dette gir en meget delikat oppløsning på akustiske instrumenter.

  VdH bruker Acapella hornhøyttalere i sitt referanseanlegg, og jeg har derfor hatt tro på at pickupene til VdH vil være en god match til mine egne horn. De første inntrykkene tyder på at det kan stemme. Planen er å spille noen uker på Frogen og så bytte tilbake til XV-1s for å sammenligne. Nå virker de å ha noen litt forskjellige egenskaper.

  Switcher tilbake til XV-1s etter ca 25 platesider med Frog. Frogen har klart å snike seg under huden på meg med sin lettflytende og delikate spillestil. Med XV-1s i Airtangent armen min, er det imidlertid som om alt faller på plass igjen. Musikken kastes mer rett i fleisen på meg, det er akkurat som om Frogen er nøye med å plassere ut instrumenter i lydbildet før den serverer en litt ”sukret” versjon av det som finnes på platerillene. XV-1s er mye mer rocka, har mer dynamikk over hele fjøla. Den er ikke like silkeaktig i toppen/ tilgivende som Frogen, men alle detaljer er på plass. Dette er foreløpig inntrykk fra en plate (Therion – Gothic Kabbala) som nok ikke er særlig hifi korrekt. Neste plate på spilleren, er Kari Bremnes – Over en by. En plate som Frog imponerte på med sin glatte stemmegjengivelse og homogene bass. Det virker å være litt mer overflatestøy med XV-1s enn med Frogens s1 tip. Ho Kari har mer brøstklang enn med Frog, samtidig mangler litt av den magiske øvre mellomtone/diskant som gir det karakteristiske crispe soundet til VdH. Jeg synes også at mellombassen er noe veik i XV-1s med 1,8g VTF. Ved å øke VTF til 2,5 bedres mellombassen adskillig og tangerer Frog, hele bass området blir mer homogent og sammenhengende. Alt for tidlig å konkludere med noe, men denne sammenligningstesten gir meg verdifull kunnskap om XV-1s sine luner mht. korrekt VTF. Og jeg skjønner godt diskusjonene som går på diverse nettforum rundt dette tema! Jeg har da også rotet rundt med dette flere ganger uten å ha funnet annet enn at det spilte veldig greit med 1,8 VTF. Da tilla jeg litt manglende trøkk i mellombassen mine AG høyttalere, men jaggu var det ikke en hel del å hente på å lete seg fram til optimal VTF. Foreløpig konkluderer jeg med at XV-1s gir den definitivt beste og mest lineære bassgjengivelse i min arm med VTF 2,5g, noe som er den øverste anbefalte VTF fra Dynavector (de har korrigert sin tidligere max på 2,3 etter hva jeg har lest, og jeg regner med at det er en grunn for det)

  Spilt 15 timer, 60 platesider med Frog. Nå virker det som om bassen begynner å løsrive seg. Virker mer fremtredende og punchy. Nydelig myk vokalgjengivelse, og en noe tilgivende men lettflytende topp, kjennetegner ennå picukpen. Skjønner etter hvert hvorfor så mange skryter av denne pickupen. Jeg er fremdeles litt usikker på om det er hele ”sannheten” som serveres med The Frog, men det som presenteres, er veldig lett å like!
  Spilt 20 timer, bytter tilbake til Dyna. Spiller først noen kutt Joe Bonamassa – Sloe gin med Frog. Så samme skive med Dynaen. Etter byttet føler jeg at jeg har fått bekreftet den noe tilgivende og snille personligheten til Frog. Den er meget delikat i de øvre oktaver, men Dynaen er like finkornet og nok en del mer korrekt. Den synes faktisk å strekke seg enda lenger oppover i diskanten også i forhold til Frog. Mellomtoneområdet høres nesten litt inneklemt ut med Frog i forhold til den deilige dynamikken som Dynaen presterer.

  Totalinntrykket er at Dynaen ”rocker” mer naturlig enn Frog. Som på sin side leverer et superdetaljert lydbilde som er fullt på høyde med Dyna, om ikke strået hvassere, med flott dynamikk over hele frekvensområdet. Hadde jeg ikke hatt Dynaen og sammenligne med, hadde jeg nok ropt halleluja og åpnet lommeboka, for jeg liker svært godt lyden som presenteres med Frogen. Finner det jo litt betryggende at XV-1s forsvarer posisjonen sin og rettferdiggjør merutlegget i innkjøp. Jeg er såpass begeistret for VdH at jeg finner det veldig sannsynlig at jeg vil snuse på en av de dyrere søsknene til Frog som jeg tror at muligens har noen av de tingene jeg savner hos Frog vs. VdH. Time will show

  For ordens skyld; Jeg har kjørt testperioden med 1,5g VTF og 220 Ohm last på Riaa trinnet (Aesthetix Rhea) for VdH Frog sin del, og hhv. 1,8 og 2,5g VTF og 100 Ohm last på Riaa med Dynavector XV-1S. Testperioden har strukket seg over ca 2 uker.

  Siste nytt; Jeg ble så begeistret for VdH lyden, at jeg liksågodt kjøpte meg the Canary fra samme firma Ett hakk opp i sortimentet kontra Frog, og førsteinntrykket er litt mer av alt. Mye av det jeg savnet på Frog virker å være på plass med the Canary.

 2. #2
  Active Sven Roger sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  304
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott skrevet Gutman, kom gjerne med noen ord om Canary også, når
  den blitt inspillt

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •