Shure og compliance

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3
 1. #1
  Intermediate
  Medlem siden
  Apr 2005
  Poster
  2,877
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Shure og compliance  Som mange klassiske pickuper, så hadde også Shure i en periode rundt 1970 svært høy compliance - dette for å vinne i krevende sporings-tester (hifi-bladene). Det viste seg dog at mange platespillere fungerte bedre med litt mer fornuftig plassering av compliance - så de høykompliante pickupene fortsatte som høykompliante, men med noe stivere oppheng av nålearmen. Dette medfører at stifttrykket må økes noe i forhold til de opprinnelige spesifikasjonene.

  De gamle Shure-pickupene sporer alle 80 um når de er rett satt opp. De opprinnelige Shure V15 II og DM103-ME (med ORIGINAL DN 345-stift) mer enn 90 um v/1,2 g (over 80 um v/1,0 g). Dette fordi V15 II og den originale DM103-ME hadde compliance så høyt som 40 cu horisontalt og 30 cu vertikalt, og anbefalt stifttrykk var i starten 0,5 - 1,25 g.

  Senere (etter 1972), da M91 ED ble lansert, ble compliance spesifisert lavere, 35 cu horisontalt, 25 cu vertikalt, og anbefalt stifttrykk var nå 0,75 - 1,5 g. M91 ED ser ut til å ha blitt justert enda en smule ned senere, trolig ca. 30 cu horisontalt. Grundige tester på 70-tallet viste entydig at stifttrykket nå må opp på 1,2-1,3 g for å klare de samme sporingstestene (80 um). For M75 ED (compliance 25 cu) kreves enda litt høyere stifttrykk. Test-platespiller (tyske tester) var gjerne en av de store Dual'ene, spesielt nødvendig når en Dual-versjon av pickupene ble testet.

  Husk uansett at maksimal sporing avhenger av stifttrykket. Enhver pickup kan bringes til å spore svært høyt, 100 um, hvis stifttrykket økes tilstrekkelig. Shures anbefalinger ble satt i en periode da det var regnet som trendy å spille med lavt stifttrykk i forbindelse med at platene skulle vare lengre pga lavere slitasje - noe som selvfølgelig til en viss grad er riktig.

  Men 1,0 g til de senere utgaver av NOS M91 ED er for lavt. Er man seriøs vinyl-entusiast anskaffer man seg selvfølgelig en Shure M 91 fine line (altså NOS N91 retippet hos Expert, UK). Denne sporer til og med bedre enn original NOS N91-nål.


 2. #2
  Intermediate
  Medlem siden
  Apr 2005
  Poster
  2,877
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)


  Tester i hifi-bladene på tidlig 70-tall viste som sagt at compliance hos Shure gikk ned etterhvert, da det i senere utgaver av samme type Shure ble nødvendig med høyere stifttrykk for å spore like godt som før. Dette var naturligvis en viss tilpasning til virkelighetens platespillere med tyngre armer enn optimalt.

  Disse testene viser mer eller mindre det samme i samme tidsperiode. F.eks. denne i "HiFi Stereophonie Testjahrbuch '73", 300Hz, Rabco tonearm:

  V15 II:
  0,8 g 60 um
  1,0 g 70 um
  1,3 g 80 um
  1,5 g 90 um
  1,8 g 100 um

  M91 ED:
  0,8 g 50 um
  1,0 g 60 um
  1,3 g 80 um
  1,5 g 90 um
  1,8 g 100 um

  Dette var i 1973.
  Tidligere tester av V15 II viste langt høyere sporingsevne, nemlig 90 um allerede ved 1 g. Så nå ser vi resultatet av at compliance blir redusert - noe som også ble kommentert i tidsskriftene. Shure var ikke flink til å fortelle om denne utviklingen da de nok var fanget av sin egen markedsføring.

  Siden compliance er blitt redusert, er det bare å øke stifttrykket, pickupen tåler det med nålearmens stivere oppheng. Innspilling av pickupen vil ellers øke compliance litt.

  Ut fra dette + andre tester, så kan man rolig gå ut fra at de gamle Shure klarer 80 um ved 1,2 g stifttrykk (1,2-1,3 g). Og som nevnt, den moderne fine line-diamanten (retipping av NOS-nål) klarer det enda bedre enn i tabellen ovenfor. Mine egne Shure klarer alle test tracks på de to testplater jeg har tilgjengelig med 1,2 g stifttrykk.

  Stort sett kan man regne med at de gamle Shure sporer bedre enn moderne moving coil-pickuper - og det særlig hvis nålene (stiftene) retippes med moderne fine line-diamant. Og går man høyt nok i stifttrykk klares uansett absolutt alle sporingstester med glans. Dette er viktig da det verserer en del tester av Shure med litt for lavt stifttrykk, muligens for å fremme markedsføring av andre pickuper.


 3. #3
  Intermediate
  Medlem siden
  Apr 2005
  Poster
  2,877
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)


  Optimal VTA, vertical tracking angle, er 20 grader for de gamle Shure. Jeg har selv økt VTA ved å lodde løs den tynne strengen som holder nålearmen bak, deretter med en tannpirker bøye nålearmen (foran) nedover - gummifestet vrir seg - og så lodde fast igjen. En del av de NOS N91-nåler jeg har anskaffet i senere år hadde klart fordel av at VTA ble økt. Nålearmen bør peke såpass mye nedover at den i hvile nesten ligger an mot nedre kant av innføringshylsen.

  Skal man gjøre denne operasjonen anbefales det at man trener på de billige Mexico-nålene først. Må arbeide raskt med loddebolten, da varmen ellers brer seg for mye mot gummifestet.

  På bildet er vist en dårlig Mexico-nål til venstre - den har rett vinkel. Mens den gode NOS-nålen til høyre med fordel kan bendes litt mer ned (= opp på bildet, da nålene ligger opp-ned i forhold til posisjonen på platespilleren).


Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •