100Hz, hvorfor ikke på PC monitorer?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Intermediate
  Medlem siden
  Jul 2005
  Poster
  1,474
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  100Hz, hvorfor ikke på PC monitorer?

  Hvis 100Hz, 120Hz etc. er så bra på LCD TV'er, hvorfor har dette aldri vært et tema på PC LCD skjermer?

 2. #2
  Intermediate frdrk sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2006
  Poster
  666
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det har jeg egentelig også lurt på en god stund. Vet at det finnes crt skjermer med 120 hz men hvorfor har det ikke kommet noen lcd skjermer? For dyrt?

 3. #3
  Expert AndersT2 sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  5,463
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Man kan stille PCen på mange forskjellige frekvenser, mener det går over 100 Hz også.

  PC skjermer har vel mulighet å vise så mange bilder de greier på oppdateringshastigheten sin. De er jo skrevet hvor mange ms degreier å oppdatere seg på. De beste er vel nå nede i 2ms eller mindre.


  På normale LCD TVer så kommer 100/120 Hz mer og mer fremover, og de synker i pris hver dag som går.

 4. #4
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Først og fremst er det ikke benyttet på PC-skjermer fordi det har lite for seg. Den gamle CRT-TVen benyttet interlaced opptegning av signalet, dvs. at hele bildet ble tegnet opp 2x pr. helbilde. På 100Hz doblet en antallet opptegninger til 4x. På et interlaced signal, som tross alt blir opptegnet fra topp til bånn av bildet for hver gang, har 100Hz noe for seg, ettersom det gir mindre flimring og mer stabile bilder.

  En LCD PC-monitor, og en hvilken som helst LCD-skjerm og/eller plasma-TV benytter progressiv opptegning av bildet, dvs. at hver enkelt linje oppdateres kontinuerlig ihht frekvensen. Dette reduserer behovet for antall opptegninger dramatisk, og nettopp derfor vil 50/60Hz i de aller fleste tilfeller fungere mer enn godt nok til å unngå frame-delays eller andre artifakter.

  Når en snakker om 100Hz på en moderne LCD-TV har det derfor mer å gjøre med svakheten i panelet som sådan. Et LCD-panel sliter i utgangspunktet med treg oppdateringsfrekvens, i motsetning til en plasma. Selv om LCD-produsenter antyder oppdatering hele nede i 2ms er nok realiteten at de fleste, og da selv de beste, ligger et sted mellom 5 og 10ms (mot under 1ms på plasma). Når oppdateringsfrekvensen er såpass treg vil selv 50/60Hz progressiv opptegning av bildet kunne resultere i artifakter ettersom bildet som sådan ikke klarer å holde tritt grunnet generelt treg opptegning av hver enkelt frame. Løsningen har i så måte være å kompensere med flere linjeopptegninger, noe som i praksis ser ut til å fungere greit.

  En plasma-TV vil imidlertid ha langt mindre igjen for bruk av 100Hz, etter mitt syn helt minimalt. Gi meg heller et godt prosessert 50/60Hz-bilde, flimring eller hakking er uansett ikke et tema med mindre en driver med virkelig seriøs gaming...

  Når det gjelder mindre LCD-monitorer er generelt kvaliteten og oppdateringsfrekvensen langt bedre enn de fleste LCD-TVer, og derfor vil heller ikke disse ha den helt store fordelen av 100Hz opptegning. Det er nok årsaken til at du ikke finner det på monitorer i spesielt stor grad.

  Generelt; 100Hz er en hype som veldig mange misforstår når en ser denne opp mot den interlacede gamle CRT TVens fordeler rundt bruk av denne teknologien. Samtidig har 100Hz noe for seg, ettersom det "avlaster" LCD-TVens begrensede oppdateringsfrekvens, som altså er TVens evne til å snu fra et sort til et grått/hvitt bilde. Resultatet er jo derfor mye av det samme som på den gamle CRT TVen; mer stabile panoreringer, selv om bakgrunnen for dette resultatet teknisk sett er noe ganske annet...

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •