Hvorfor 1366 x 768 på TVer?

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 4 av 4
 1. #1
  Intermediate Joey1313 sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  843
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Hvorfor 1366 x 768 på TVer?

  Jeg fant nettopp dette svaret på Dinside.no, noen som kan gå god for det?

  Hei!

  Jeg har et spørsmål som jeg hittil ikke har funnet noe fornuftig svar på. Hvorfor i all verden har de fleste LCD- og plasma-TVer oppløsningen 1366x768? De to HD-oppløsningene som kommer er jo 1280x720 og 1920x1080.

  Så en TV med 1366x768-oppløsning vil dermed alltid måtte skalere bildet, noe som vil føre til forringet kvalitet. Hvorfor leverer ikke TV-fabrikantene apparater som passer til det signalet de skal vise? Håper dere kan svare på dette.

  Hilsen Sindre

  Datadoktoren svarer
  Hei!

  Det er jo et interessant spørsmål, og ikke minst intrikat nok til at jeg slo hodet sammen med en av mine kolleger i vårt søsternettsted Dingz.no, som jo vasser til ølmagen i TV-tester.

  La oss først se på en av hovedforskjellene mellom for eksempel en LCD TV og en LCD monitor. TVen har noe som kalles overscan (vi kjenner dessverre ikke til noe godt norsk ord for dette), og det er noe alle TVer har, såvidt vi vet uten unntak (selv om noen modeller lar deg slå den av i visse situasjoner, som for eksempel når man kobler til en PC).

  Overscan er egentlig en etterlevning fra de eldste TV-apparatene, der det var en nokså flytende grense som gikk når det gjaldt akkurat hvor mye de viste av bildet. Så for at ikke for mye av hovedbildet skulle bli kuttet vekk av dårlige TVer ble det sendt ekstra bildemateriale rundt for å "fylle ut". Det er dette ekstrabildet som kalles overscan, og det eksisterer fremdeles, selv på HDTV-sendinger (selv om dens funksjon har endret seg litt).

  Det er nå det begynner å bli interessant. For en TV på 1280 x 720 vil altså, selv om det tar imot et HD-signal på samme oppløsning, fjerne dette ekstramaterialet (hvor mye varierer med TVen, og kan i noen tilfeller stilles på) og deretter skalere opp bildet til 1280 x 720. Dersom du kunne gitt samme signalet til en monitor med denne oppløsningen (eller slå av overscan for TVen), vil du riktignok få 1:1 pixelmapping (altså at en piksel i det originale signalet tilsvarer en piksel på TVen), men du vil også få med overscan-området.

  Så for en TV er det ganske enkelt slik at den skalerer bildet uansett, og av denn grunn har ingen sett det store behovet for å stresse etter paneler på nøyaktig 1280 x 720. Industrien hadde selvfølgelig muligheten, men da de skulle gjøre om standarden på 1280 x 768 piksler til et bredde/høydeforhold på 16:9 måtte de enten kutte i høyden eller legge på i bredden. Det siste ble av en eller annen grunn valgt, og vips... vi har 1366 x 768.

  Men TVer er litt som digitale kameraer, for uansett bør vi ikke tenke for mye på piksler. La øynene avgjøre hva som er bra eller dårlig.

  Hilsen Datadoktoren

 2. #2
  Intermediate Rikky sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  2,103
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Er det vanlig med overscan på HD-materiale?

 3. #3
  Intermediate John P. sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2004
  Poster
  1,753
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det blir vel sånn når det gjelder SD materiale ihvertfall at de 720x576p som kommer fra UPC dekoderen min til videoprosessoren min er medregnet Overscan. Så ja - i så fall må jeg skalere (Zoome / Overscanne) bildet for å fjerne Overscan på en skjerm som gir null Overscan i utgangspunktet. TVer som har Overscan på inngangen 'zoomer' vel da inn bildet selv(skalerer). Jeg sitter vel da igjen med omtrent 5% mindre oppløsning rund baut (ved 5% Overscan).

  Dersom dette også gjelder for HD, får jeg foreløpig konkludere med at de nok er inne på noe.
  Men uansett må jo da en 1366x768 skjerm skalere mer enn en 1280x720 skjerm (når signalet er 1280x720)? Er litt for trøtt til å legge to og to sammen...

  Personlig har jeg dog ment at disse 'data-oppløsningene' har vært slik for å spare penger fordi man da kan bruke samme chiper og paneler både til konsumentmarkedet som til proffmarkedet, der man ofte kobler på PC for presentasjonsvisning. Men men.

 4. #4
  Expert Hellnoob sin avatar
  Medlem siden
  Aug 2005
  Poster
  5,851
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg synes "Datadoktorens" siste setning i første innlegg her er det mest sentrale i hele debatten:

  "La øynene avgjøre hva som er bra eller dårlig."

  :-)

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •