En gjenganger på dette forum er:
Jeg skal kjøpe tv med innebygd digital tuner. Betyr det at jeg kan/ikke kan bruke den på analogt/digitalt kabel/parabol/bakkenett?

1. 99% Av alle tv-er leveres med en analog tv-tuner som kan brukes til å hente signaler fra en vanlig tv-antenne (analoge bakkesendinger) og analoge kabel-tv-anlegg. I tillegg har den gjerne flere innganger som tillater å koble opp en ekstern tuner.

2. Enkelte tv-er blir nå levert med en digital tuner, som oftest en DVB-T for digitalt bakkenett. Denne blir ubrukelig når regulære digitale bakkenettsendinger starter!

3. For bruke parabol må du i dag normalt ha en digital parabol-tuner. Denne kan normalt IKKE brukes til å ta imot noe annet enn nettopp digitale satellitt-sendinger. Det å ha en "digital tuner" betyr ikke at du automatisk kan ta imot absolutt alle digitale tv-signaler.

4. De fleste leverandørene ønsker å bestemme hva du kan bruke til å se på kanalene deres. Det betyr at om du ønsker å ta imot absolutt alt må du ha:
-en analog tv-tuner (inkl i de fleste tv-er)
-en digital bakkenett-tuner (DVB-T) godkjent av NTV med smartkortleser
-en digital kabel-tv-tuner (DVB-C) levert av din lokale kabel-tv-leverandør
-en eller flere digitale parabol-tunere (DVB-S2) levert av de leverandørene du ønsker (disse har eksklusive avtaler med enkelte kanaler)

Det er lett å se at dette er upraktisk derfor er tanken om å være "forberedt for alle distribusjonsmeklanismer" urealistisk, i alle fall inntil leverandørene greier å samarbeide. Innmaten i en tuner for digitalt bakkenett er veldig lik innmaten i andre digitale tunere, de skiller seg mest på selve radio-delen og kryptering. Men viljen til å åpne seg har så langt ikke vært til stede, heller tvert imot.

mvh
Knut

ORDLISTE

Bakkenett: Sendere som står plassert på landjorda. Normalt bruker man en liten bord-antenne eller en "normal" antenne på taket for å ta imot disse.

Kabel-tv: en coax som går i jorda, i veggen eller på annen måte fram til en koblingsboks på stua. Mest brukt i tettbygde strøk

Parabol: satellitter i geostasjonær bane bestråler jorda med signaler som man kan hente ned med en parabol-skål.

Analog transmisjon: En gammel teknikk for å overføre f.eks tv-signaler

Digital transmisjon: En nyere teknikk for å overføre tv-signaler som 1-erer og 0-ere.

Kryptering: Innholdsleverandører velger ofte å beskytte innholdet slik at du må ha et kort eller en boks som gir adgang til å se på signalene deres.