Antall piksler/oppløsning

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Viser resultater 1 til 3 av 3
 1. #1
  Newcomer
  Medlem siden
  Mar 2006
  Poster
  22
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Antall piksler/oppløsning

  Hvordan blir vanlige tv-sendinger i dag egentlig vist på HD-klare fjernsyn? Det sies at bildet oppskaleres, på samme måte som HD-materiale nedskaleres når det vises på en ikke HD-klar Tv. Vil det si at en ved en vanlig sending som er
  720*576 så vil bildet oppskaleres i den forstand at det ant. piksler som blir opptegnet tilsvarer Tv'panelets oppløsning? Isåfall hva vil være forskjellen fra relle HD-sendinger hvis det blir vist like mange punkter/piksler?

  Hvis det ikke er slik det fungerer, men at ant. piksler skjermen tegner opp tilsvarer sendingens oppløsning, hvordan blir bildet "bra" når en bare tegner opp 720*576 på min TV som har 1024*1024 piksler? Skulle jo tro at det ble et elendig bilde hvis så er tilfelle...?

  Håper noen med god oversikt over temaet kan skissere opp "oppløsningens a-b-c"...

 2. #2
  Intermediate Rikky sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  2,103
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Uansett hvilken oppløsning kilden har må den til syvende og sist skaleres til skjermens native oppløsning, ettersom digitale skjermer kun har en oppløsning, som ikke kan endres. Hvor bra dette blir kommer an på bildeprosesseringen i TV-en. På de billigste TV-ene er det som regel sparebluss på dette området.

 3. #3
  Intermediate John P. sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2004
  Poster
  1,753
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Elektronikken i skjermen (eller en dedikert scaler) 'gjetter' seg frem til hvordan pikslene rundt en bestemt piksel skal se ut, og setter inn disse 'falske' pikslene rundt en gitt piksel (piksel = bildepunkt). Ganske avanserte algoritmer.

  Dersom man rent hypotetisk ikke gjorde dette (oppskalerte) i det hele tatt, ville et bilde på 720x576 bli en firkant midt på en 1024x768 oppløst skjerm (eventuellt muligens fyllt skjermen med ganske store, firkantede 'bildepunkter').

  Grunnen til at et oppskalert SD signal på f.eks. en 1024x768 skjerm ikke blir like bra som et HD signal på samme skjerm (720P signal), er rett og slett at det er flere originale bildepunkter i HD signalet, og dermed trenger det ikke skaleres så mye, og dermed beholder man flere ekte detaljer.

  Men p.g.a. de idiotiske oppløsningene på så og si alle flatskjermer, må HD signaler også skaleres. Men altså ikke i så stor grad som et SD signal.


  -Sånn jeg har skjønt det ihvertfall (viktig å ikke være skråsikker på noe på nettet).

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •