Dybdetest: Panasonic PT-AE1000E

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 1 av 2 1 2 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 23
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Dybdetest: Panasonic PT-AE1000E  Introduksjon


  Panasonic, som i likhet med JVC, er eid av moderselskapet Matushita, har i en årrekke laget projektorer til både konsumentmarkedet og proffmarkedet. For å finne den første digitale hjemmekinoprojektoren fra Panasonic, må vi tilbake noen år til PT-AE100. Dette var en WVGA projektor som på den tiden var svært konkurransedyktig, men som i dag naturligvis kommer til kort. PT-AE300 kom året etterpå og var på en måte litt revolusjonerende med sin smoothscreen teknologi. Målet med teknologien var å fjerne det synlige rutenettet forårsaket av LCD panelenes lave fyllingsgrad. Panasonic har valgt å holde fast på smoothscreen teknologien, som ble implementert i både PT-AE500, PT-AE700, PT-AE900 og nå PT-AE1000E.

  PT-AE1000E er siste skudd på stammen i rekken av Panasonic hjemmekinoprojektorer, og er firmaets første full HD (1080p) projektor. Dette er et relativt nytt segment, men de fleste projektorprodusentene er allerede representert. Skal Panasonic lykkes, må de ha både en konkurransedyktig pris og et konkurransedyktig produkt.
  Kan PT-AE1000E hevde seg?

  [BREAK=Spesifikasjoner]

  Spesifikasjoner


  Panel Type: 16:9
  Lense : F1.9 - 3.2, f22.4 - 44.8mm
  Projection distance : 1.2 - 6.2m
  Image size : 40" - 200"
  Brightness : 1100 ANSI Lumens
  Contrast ratio : 11000:1
  Native resolution (W x H) : 1920 x 1080 (x3)
  Lens shift : horizontal / vertical
  Digital Keystone korrektion : Vertical, +/- 30 degrees
  Remote control : Yes
  Multifunction remote (IR) : Yes, with learn mode
  TV Standards : PAL,PAL-M,PAL-N,PAL60,SECAM,NTSC,NTSC4.43
  HDTV-compatible : Yes
  Power consumption (standby) : Approx. 0,08W (fan stopped)
  Fan noise ( Normal / Low) : -dB/-dB
  Width (cm) : 46.0
  Height (cm) : 13.0
  Depth (cm) : 30.0
  Weight (kg) : 7.2 Panel Type: 16:9
  Digital Keystone korrektion : Vertical, +/- 30 degrees
  Width (cm) : 46.0
  Height (cm) : 13.0
  Depth (cm) : 30.0
  Weight (kg) : 7.2


  [BREAK=Førsteinntrykk]

  Førsteinntrykk


  Etter å ha fjernet emballasjen, finner jeg, i tillegg til projektoren, en fjernkontroll inkludert batterier, brukermanualer, linsedeksel, strømkabel for henholdsvis Europa og UK og en Kensington vaierlås.

  Ved første øyekast kan det vel ikke sies at projektoren fra Panasonic har et veldig pent design, selv om dette kommer an på øyet som ser. For meg virker designet litt ”industrielt”, både på godt og vondt.
  At Panasonic har valgt en matt sort overflate, er bare å applaudere. Dette er helt ideelt for en hjemmekino projektor.

  Vekten betyr mye for førsteinntrykket. En lett projektor vil ofte virke billig, mens en tyngre, mer robust projektor, vil føles mer påkostet. PT-AE1000E er relativt stor og veier rundt 7kg. Dette er en god del mindre enn konkurrentene fra JVC og Sony, men det er likevel ”nok” til å gi en god følelse når man løfter projektoren.
  For øvrig er det greit å bite seg merke i at vekt ikke nødvendigvis er synonymt med kvalitet.
  [BREAK=Konstruksjon]

  Konstruksjon


  Panasonic PT-AE1000E er en ganske stor projektor, og vesentlig større enn tidligere hjemmekinoprojektorer fra samme produsent. Med målene 460 x 130 x 300 (B x H x D) er den definitivt ikke den mest WAF (Wife acceptance factor) vennlige projektoren på markedet. På dette området bidrar neppe designet på projektoren heller. Vekten på 7.2kg er uproblematisk i forhold til de fleste tak- og veggoppheng, og burde ikke by på problemer.

  Som på de fleste andre projektorer, er chassiset laget i sort hardplast. Bak et vippedeksel på ene siden finner vi projektorens manøvreringstaster, mens statusdiodene er plassert i forkant, på oversiden av projektoren. Lampedekselet er på undersiden, og er festet med tre skruer og en såkalt ”lamp unit lock”. Dette er noe så enkelt som en mekanisk lås som fjernes ved å skyve over en plasthendel.
  Har man behov for å justere projektoren i forhold til underlaget slik at den blir vannrett, kan man benytte to høydejusterbare ben på undersiden.


  PT-AE1000E har to luftinntak i bakkant og to utblåsninger i fronten. Det betyr at projektoren trenger klaring til tak og vegger både framme og bak, noe en bør passe på når en monterer/plasserer projektoren. Luftfilteret er plassert i bakkant på ene siden, og kan tas ut ved å løsne en plastlås som sitter på selve filteret. Ved rengjøring er det anbefalt å bruke en støvsuger eller liknende. Filteret skal ikke vaskes eller skylles i vann.


  Støynivået er oppgitt til alt fra 22dB til 26dB, avhengig av hvor på internett man kikker. Panasonic Norge oppgir faktisk ingenting, og det er derfor vanskelig å vite hva som er korrekt. Når projektoren er bordmontert, er støynivået relativt lavt. Ved takmontering øker viftehastigheten litt, slik at støynivået er noe høyere. Forøvrig er støynivået det samme uavhengig av lampemodus. Sammenligner vi med JVCs HD1, bråker nok PT-AE1000E en tanke mer når begge er takmontert.

  Panasonic bruker et egenutviklet objektiv i PT-AE1000E. Objektivet er bygget opp av 16 elementer fordelt på 12 grupper, inkludert to ”ED” (Extra low Dispersion) linser. I tillegg brukes også et såkalt ”Clear prism”, et prisme som skiller primærfargene og kontrollerer strølys. Resultatet skal være god bildeskarphet og minimalt med kromatisk abberasjon.

  Objektivet har et zoom-område på hele 2.0X, noe som gjør PT-AE1000E til en av de beste i klassen. For å lage et bilde på 100” kan projektoren plasseres fra 2.95m til 5.98m fra lerretet. Brennvidden på objektivet er F=1.9-3.2.

  Som en av ganske få hjemmekinoprojektorer, har PT-AE1000E både motorisert fokus og motorisert zoom justering. Presisjonen er rimelig bra, men enda finere ”justeringshakk” på fokusjusteringen hadde vært ønskelig. Da kunne man i mange tilfeller oppnådd bedre fokus.


  Linseforskyvning (lens-shift) er noe Panasonic har hatt siden PT-A700, og er også brukt i PT-AE1000E.
  Vertikalt kan man flytte bildet en hel bildehøyde (100%), mens bildet kan flyttes 40% horisontalt.
  Linseforskyvningen gjøres ved hjelp av to nedfelte hjul på oversiden av projektoren. Sammenlignet med JVCs HD1, kan bildet flyttes vesentlig mer presist uten justering frem og tilbake. Justeringshjulene har også en markert midtposisjon, noe som er utrolig praktisk siden man da slipper å gjette når objektivet står i ”null posisjon”. Dette kan mange andre produsenter lære av.


  Panasonic har ikke spart på videoinngangene, og PT-AE1000E er svært godt utstyrt. Projektoren har 2xHDMI innganger med HDCP støtte, 1xVGA (HD15) inngang, 1xKomponentvideo inngang (3RCA), 1xScart inngang, 1xS-video (mini DIN4 pin) inngang, 1xKomposittvideo inngang og en RS232 inngang (seriell port) for funksjons-styring og softwareoppdatering. En liten ting å notere seg her, er at den amerikanske utgaven, PT-AE1000EU, har en ekstra Komponentvideo inngang i stedet for Scart inngangen på den europeiske utgaven.

  Projektoren er ikke utstyrt med 12V triggerutgang, og elektriske lerret og lignende må derfor styres på andre måter.


  Manøvreringstastene på projektoren, er som tidligere nevnt, plassert under et deksel på ene siden. Her finner vi en Av/På (On/Off) bryter, en meny tast (Menu), 4 piltaster med Enter i midten, en tast for å velge inngang (Input), en tast for å ”gå tilbake” (Return) og taster for fokus og zoom.
  PT-AE1000E har tre statusdioder som indikerer henholdsvis, Standby/On, Lamp monitor og Temperature Monitor. Førstnevnte statusdiode lyser rødt i standbymode og grønt når projektoren er slått på. De to andre statusdiodene lyser kun når lampen må byttes, er ødelagt, eller når temperaturen internt i projektoren er for høy.
  Fjernkontrollen er av typen multifjernkontroll, og den kan programmeres til å styre flere enheter i tillegg til projektoren. Multifjernkontroller blir vanligvis ikke levert med projektorer, så i dette tilfellet er det et pluss. Jeg testet forøvrig ikke programmeringsmulighetene.

  Øverste del av fjernkontrollen har fellestaster som kan brukes mot alle typer enheter (TV, DVD-spiller, projektor etc), mens nederste del er dedikert projektorfunksjoner. Dessverre har fjernkontrollen for få direktetaster, slik at man må bla unødvendig mye i menyen for å finne frem til ønskede funksjoner. Ikke engang Brightness eller Contrast har egne taster, noe de burde hatt. Når det er sagt- fjernkontrollen har tre funksjonstaster, som med fordel kan programmeres slik at man får tre direktetaster til.

  Fjernkontrollen er enkel og grei å bruke, og har gode, bakgrunnsbelyste taster (oransje lys). Rekkevidden og retnings-sensitiviteten er normalt bra, men ikke like bra som på de beste fjernkontrollene.
  [BREAK=Teknikk]

  Teknikk


  Først, en kort forklaring på hvordan en LCD projektor virker (øverste bilde):
  Hvitt lys fra lampen blir splittet til rødt, grønt og blått lys ved hjelp av to ”splitterpaneler”, dichroic mirrors (midterste bilde). De er laget slik at de kun slipper gjennom lys med en gitt bølgelengde. Videre går rødt, grønt og blått lys gjennom dedikerte LCD paneler, for så å bli samlet i et prisme, klart til å bli projisert. Det er verdt å nevne at lyset fra lampen polariseres ved hjelp av det Epson kaller ”Polarization changer element” (nederste bilde). Polariseringen som består i å gjøre om tverre lysbølger til langsgående, kan øke lysutbyttet med opp til 50%.
  PT-AE1000E er en av flere 1080p projektorer som bygger på de nye 0.7” D6 Crystal Clear Fine (C2 Fine) LCD panelene fra Epson. Dette er de første 1080p LCD panelene brukt i frontprojektorer. Det ble laget 1080p D5 paneler også, men de ble ikke, meg bekjent, brukt i noen kommersielt tilgjengelig projektor.

  De største forskjellene fra D5 til D6 generasjon LCD paneler, er at sistnevnte benytter en hybrid driver-teknologi, samt bruker uorganisk silisium istedenfor organisk, som tidligere. Epson kaller denne teknologien for HTPS (High Temperature Poly-Silicon). Fordelene skal være at panelene er fysisk mindre, har høyere oppløsning og kontrast, og kan integrere drivere (mikrobrikker) direkte på panelene. LCD paneler med HTPS teknologien er kun beregnet for projektorer. Bildene viser fra øverst til nederst: fram- og bakside av D6 panel, D6 oppbyggning, og sammenligning mellom D5 og D6.  Fyllingsgraden (fillrate/aperture size) på LCD panelene er ikke høyere enn 43%, noe som er svært lavt sammenlignet med andre teknologier. For å hjelpe på dette har Epson integrert MLA (mico lens array) på LCD panelene. MLA er en teknologi som er med på å øke lysstyrken, samt redusere gapet mellom pixlene. Ulempen kan være noe lavere kontrast. Som navnet tilsier, er MLA mikrolinser som er plassert i overflaten av panelene. Mikrolinsene er buet, og fokuserer lyset som treffer panelene slik at mindre lys går tapt.


  PT-AE1000E er i likhet med sine forgjengere utstyrt med en dynamisk iris. Formålet med denne er helt enkelt å optimalisere kontrastnivået. Dette gjøres ved at den åpner og stenger alt etter hvor mye lys det er i bildet. I lyse scener vil irisen åpne for å opprettholde lysutbyttet, mens den i mørke scener vil stenge for å optimalisere sortnivået. I tillegg til selve irisen, benytter PT-AE1000E også lampemodulering (justering av lampe-spenningen for å regulere lysutbyttet) og sanntids gammajustering. Gammajusteringen er en absolutt nødvendighet, spesielt i mørke scener, hvor det er viktig at detaljene ikke forsvinner (blackcrushing). Gammajusteringen har også en funksjon i lyse scener, hvor den gjør at kontrasten kan presses høyere uten at man mister detaljer (whitecrushing).


  Kontrastnivået er spesifisert til 11000:1, noe som er svært høyt. Mange andre LCD projektor-produsenter opererer også med like høye tall, og det er ikke uvanlig at projektorene faktisk kan oppnå spesifisert kontrastnivå. Dessverre er det en stor hake ved det hele. Tallene som oppgis, er sjelden eller aldri målt når projektoren er kalibrert til video (D65). Man bruker heller en modus hvor fargetemperaturen er skyhøy, og som er helt ubrukelig i hjemmekinosammenheng. Hvor edruelige Panasonic har vært med disse spesifikasjonene, gjenstår å se.

  PT-AE1000E er med 1100 lumens mer enn lyssterk nok for de fleste hjemmekinoer, og kan i mange tilfeller også gjøre nytten i en stuekino. Drivkraften er en UHM™ pære på 165W, som har en antatt levetid på 2000 timer i normal mode, og 3000 timer i Eco-mode.

  Panasonic benytter en egenutviklet videoprosessor de kaller for ”Cinema Works Pro”. I følge Panasonic selv, skal denne videoprosessoren få ut det beste av både SD og HD materiale.

  14-Bit Digital Processing Circuit: PT-AE1000E kan håndtere opp til 14-bit digital bildeprosessering. Med 16,384 graderinger skal denne kretsen kunne reprodusere selv små farge- og lysvariasjoner, og gjøre det mulig å se alle detaljene i et bilde. PT-AE1000E er spesielt god til å gjengi mørke scener på en realistisk måte, noe som er påkrevd av den profesjonelle filmindustrien.

  New Scaling LSI: PT-AE1000E skalerer pixler i henhold til innholdet i bildet, samt nærliggende pixler. Dette øker ikke bare bildeskarphet og reduserer støy, men hjelper også til slik at SD kilder blir vist med god bildekvalitet.

  MPEG Noise Reduction: Dette systemet detekterer hvor mye inngangs-signalet forandrer seg fra en scene til den neste, og kalkulerer hvor mye støy som skal fjernes. Resultatet er mindre ”block noise” og ”mosquito noise”.

  Progressive Cinema Scan (3/2 Pulldown) and HD IP: PT-AE1000E detekterer film-materiale automatisk, og låser prosessoren I riktig modus. HD IP gjør at PT-AE1000E kan konvertere signaler med høyere kvalitet enn det som var mulig med tidligere modeller.

  Dynamic Sharpness Control: Konvensjonelle projektorer framhever skarphet uten å ta hensyn til lys-variasjoner. Dette kan medføre haloer rundt objekt-kanter, og redusere 3D-effekten. Dynamic Sharpness Control legger kun til skarphet til pixlene i områder hvor det er små lysvariasjoner. Denne teknikken skal i stor grad redusere støyforsterkning (noise amplification), og levere klare, naturlige bilder.
  [BREAK=Menysystem og funksjonalitet]

  Menysystem og funksjonalitet


  Menysystemet på PT-AE1000E er svært omfattende, og inneholder et vell av funksjoner.
  Menyen er delt opp i følgende hovedgrupper: Picture, Position, Lens Control og Option.

  Picture
  Picture Mode inneholder 7 valg: Normal, Dynamic, Cinema 1, Cinema 2, Cinema 3, Colour 1 og Colour 2. De beskrives på følgende måte:

  Normal: En generell innstilling som passer med de fleste kilder.

  Dynamic: Spesiellt laget for bruk i lyse rom, eksempelvis stue.

  Cinema 1 (PCF): Et mykt, behagelig bilde, ideelt for film. Innstillingen ble laget under oppsyn av David Bernstein, en ledende Hollywood farge-ekspert.

  Cinema 2 (PCF): Fremhever dypere, mer mettede farger. Spesielt godt egnet for eldre film-klassikere.

  Cinema 3: Spesielt laget for reproduksjon av dynamiske scener. Godt egnet til actionfilmer, tegnefilmer og animeringsfilmer.

  Colour 1 (PCF): En setting som støtter 6500K fargetemperaturen, anbefalt i HDTV standarden (ITU-R BT.709)

  Colour 2 (PCF): En bildemodus som støtter 6300K fargetemperaturen, anbefalt i Digital Cinema Distribution Master (DCDM) standarden.

  (PCF): Med Pure Colour Filter Pro.


  Contrast har skalering fra -64 til +64, og brukes til å sette kontrasten i bildet. For lav kontrast vil gi et mørkt og blasst bilde, mens for høy kontrast vil kunne vaske ut detaljer og ødelegge fargebalanse og gamma.

  Brightness kan settes mellom -32 og +32, og anvendes for å optimalisere sortnivået. For høy verdi vil gi for høyt sortnivå. For lav verdi vil resultere i tap av detaljer i mørke scener.

  Colour har også skalering fra -32 til +32. Lavere verdi gir lysere farger, mens høyere verdi resulterer i mørkere farger. Ved bruk av PC, er denne funksjonen kun tilgjengelig ved bruk av 1080i/p signaler.

  Tint brukes for å endre balansen mellom rødt og grønt, og kan settes fra -32 til +32. Med PC tilkoplet, er funksjonen kun tilgjengelig ved bruk av 1080i/p signaler.

  Sharpness har forskjellig skalering i forhold til signaltype. Lavere verdi betyr et mindre skarpt bilde, mens høyere verdi betyr et skarpere bilde.

  Colour Temperature kan brukes til å forandre fargetemperatur. Målinger viste at ”ett steg” tilsvarte ca 200 kelvin fargetemperatur. Skaleringen er fra -6 til +6. Lavere verdi vil gi et varmere bilde (mer rødt) mens høyere verdi vil gi et kaldere bilde (mer blått).

  Dynamic Iris kan settes til enten On eller Off. Fra fabrikken er den satt til On i alle bildemodus.

  Waveform Monitor er en litt spesiell funksjon, hvor man kan se om luminansen i inngangssignalet samsvarer med innstillingene på projektoren. For å gjøre dette kan man benytte en av PT-AE1000Es flere sanntids grafer. Valgene er: Off, Full Scan(Y), Full Scan(R), Full Scan(G), Full Scan(B), Single Line Scan(Y), Single Line Scan(R), Single Line Scan(G) og Single Line Scan(B). I denne menyen kan man også velge hvor på skjermen Waveform Monitoren skal vises.


  Hvor nøyaktig denne funksjonen er, kan nok diskuteres, men den kan i mange tilfeller være nyttig.
  Et godt eksempel på dette kan være at man ønsker å tilpasse brightness og kontrast til et TV-signal.
  Fremgangsmåten kan være å benytte "freeze" funksjonen til projektoren for å fryse et bilde man antar inneholder 100% luminanse. I eksemplet nedenfor ser man at luminansen i caps'en treffer ganske nøyaktig på 100% linjen. Om man da antar at dette er maksimal luminans i TV-signalet, betyr det at kontrasten er satt rimelig korrekt. I samme bilde går grafen under 0% der hvor bildet er sort, noe som indikerer at brightness må økes inntil nederste del av grafen treffer 0% linjen for at man ikke skal miste detaljer.
  Dersom denne metoden anvendes, bør en kontrollere instillingene ved å fryse flere forskjellige bilder.
  Man kan også bruke denne funksjonen for å få en indikasjon på om hvittpunktet (D65) er noenlunde korrekt.
  Ved å benytte 100% testbilder av rødt, grønt og blått (finnes på blant annet DVE og Getgray kalibrerings DVDene), vil man kunne se om alle fargene har samme luminans nivå. Har de det, har man et hvittpunkt på D65. Teoretisk sett kunne man på denne måten kalibrert hele gråskalaen, men det ville krevd 0-100% (10% steg) testbilder for alle de tre grunnfargene, samt mye bedre skalering på waveform-monitoren. Nå er det kun 0%, 50% og 100% linjene som er vist.

  (Det ene bildet nedenfor, som viser 100% rødt, har dessverre blitt oransje på bildet. Dette er ene og alene kameraets skyld)


  Advanced Menu har fem undermenyer. Gamma, Contrast, Brightness, Colour Management og NR (Noise Reduction).

  Under Gamma kan man justere henholdsvis Gamma Low, Gamma Mid og Gamma High, hvor alle har en skalering fra -8 til +8. Disse kan som navnene tilsier, brukes til å justere nedre, midtre og øvre del av gammakurven.

  Contrast har en undermeny bestående av, Contrast R, Contrast G og Contrast B. Disse brukes i sammenheng med gråskalakalibrering, og justerer rødt, grønt og blått i øvre del av gråskalaen. Skaleringen er fra -32 til +32.

  Brightness har i likhet med Contrast, en undermeny. Denne inneholder Brightness R, Brightness G og Brightness B, som også benyttes ved gråskalakalibrering, og justerer rødt, grønt og blått i nedre del av gråskalaen. Skaleringen er fra -16 til +16.

  Colour Management benyttes dersom man ønsker å endre/manipulere fargene. Når man har laget en ny bruker-profil (user 1, user 2, user 3 og standard), får man tilgang til Colour, Tint og Brightness, som brukes for å endre fargene. Videre har man mulighet til å lagre opp til åtte forskjellige ”fargepunkter” under hver bruker-profil. Alle de lagrede profilene kan benyttes i alle bildemodusene.


  NR (Noise Reduction) har som formål å redusere bildestøy, og kan settes til enten On eller Off.

  MPEG NR kan også settes til enten On eller Off. Ved å aktivere denne funksjonen reduserer man mosquito noise (”bevegelige prikker”) og block noise ( ”firkant støy”) for å eliminere hakkete kanter og gi et behageligere bilde.

  Cinema Reality er en funksjon som detekterer og de-interlacer 24Hz bilder, eksempelvis film-materiale. Funksjonen kan kun aktiveres ved interlaced signal inn, og kan settes til enten On eller Off.


  Under TV-System har man følgende valg: Auto, Secam, PAL-N, PAL-M, PAL, NTSC 4.43 og NTSC. Auto er anbefalt, men dersom TV-signalet ikke detekteres korrekt, kan TV-systemet settes manuelt.

  Memory Save og Memory Load brukes til å lagre og hente fram opp til 5 brukerminner. Man har i utgangspunktet 5 brukerminner som gjelder for alle inngangene, men dersom man benytter VGA60 eller andre PC oppløsninger (foruten 1080i/p) via HDMI inngangene, gjelder 5 egne brukerminner.

  Signal Mode viser hvilket signal projektoren mottar.


  Position
  H-Position og V-Position brukes for å flytte bildet henholdsvis horisontalt og vertikalt.

  Dot Clock kan brukes dersom en har forstyrrelser i bildet, enten i form av støy eller moirê. Endring av klokkefrekvensen kan i noen tilfeller hjelpe på dette.

  Clock Phase er I likhet med Dot Clock en justering for å fjerne forstyrrelser i bildet. Forskjellen er at Phase Clock er en finjustering, som kan benyttes dersom en ikke oppnår ønsket resultat med Dot Clock.

  Under Aspect setter man ønsket aspektratio på bildet. Valgene er som følger: 4:3, 16:9, Just, Zoom, Zoom2, 14:9, H-Fit og V-Fit.
  -Velges 4:3, vil man få sorte kanter på hver side av bildet. Dette formatet er kun egnet til sendinger med 4:3 aspektratio.
  -Satt til 16:9, vil projektoren strekke alle bildene ut til kantene. For alle signaler, med unntak av 4:3, er dette det naturlige valget.
  -Just strekker bildet ulinjært (fra midten og ut) i horisontal retning,. Formålet med dette formatet er å kunne tilpasse for eksempel et 4:3 bilde til 16:9 formatet. Resultatet vil da være at bildet vil se tilsynelatende normalt ut i midten, og strukket på sidene.
  -Zoom formatet tilpasser alle bilder til 16:9, samtidig som originalt aspektratio opprettholdes.
  -Zoom2 er tilpasset Cinescope (2.35:1), og strekker bildet vertikalt samtidig som aspektratioet opprettholdes. Dessverre kuttes bildet i sidene, slik at bruk av anamorfisk linse og 2.35:1 lerret ikke er ideelt.
  -14:9 formatet har ingen fornuftige bruksområder (som jeg kjenner til), og tilpasser alle bildene til 14:9.

  WSS, som er en forkortelse for ”Wide Screen Signalling”, kan detektere dersom et PAL (576i/p) signal har en "aspektratio ID", og automatisk bytte til korrekt aspektratio. WSS kan settes til On eller Off.

  Over Scan brukes dersom man ønsker å kutte/fjerne deler av bildekanten for å eliminere uroligheter eller støy. Denne funksjonen er kun relevant ved tv signaler, og kan settes i nivåer fra 0 til +10.

  Keystone er en elektronisk geometri-justering, som kan brukes dersom det er geometrifeil i bildet. Eksempelvis dersom projektoren ikke står vinkelrett mot lerretet. Dersom en absolutt ikke må bruke denne funksjonen, bør en la være. Resultatet er at man mister detaljer og oppløsning i bildet (spesielt med 1080i/p materiale). Keystone kan justeres fra -32 til +32.

  Ved bruk av Auto Setup, kan V-Position, H-Position, Dot Clock og Clock Phase justeres automatisk når en PC er tilkoplet. Ved å trykke ”Enter”, vil alle disse bli justert samtidig.


  Language
  Her velger man ønsket menyspråk.


  Lens Control
  Zoom/Focus menyen inneholder to testbilder som kan benyttes når man justerer zoom og fokus.
  Option
  Input Guide kan settes til Off, Simple eller Detailed, avhengig av hvor mye informasjon man ønsker. Velger man Simple, får man bare opp en tekst ved inngangsbytte, mens Detailed i tillegg viser bilde av inngangene.

  OSD Design gir en valget mellom tre forskjellige menybakgrunner: Semi transparent black, Semi transparent blue og Solid blue.

  Med OSD Position kan man forandre hvor på skjermen menyene skal være. Her er det seks forskjellige valg: Upper left, Upper centre, Upper right, Lower left, Lower centre, Lower right og Centre.

  Back Colour kan settes til enten Blue eller Black, avhengig av hvilken farge man ønsker på skjermen når projektoren er i standby modus.

  Under Startup Logo settes oppstarts-logoen (Panasonic logo) til enten On eller Off.

  Auto Search er en funksjon som søker etter signal på de forskjellige inngangene. Dersom et signal detekteres, blir den aktuelle inngangen valgt. Funksjonen kan settes til On eller Off.

  HDMI Signal Level kan settes til enten Normal eller Expand, avhengig av hvilken type signal projektoren mottar. Vanlig video har et signal i området mellom 16-235bit, og da skal Normal brukes. Dersom man brukes PC signal, kan signalet ha et signal i området mellom 0-255bit, og da skal Expand brukes.
  Settes projektoren til Expand ved vanlig video, vil sortnivået være for høyt, og bildet kan bli blasst. Har man derimot et PC signal, og projektoren settes til Normal, vil man miste detaljer i bildet.

  I Installation menyen har man fire valg for projektor plassering, som da naturligvis må stemme overens med projektorens faktiske plassering. Valgene er: Front desk, Front ceiling, Rear desk og Rear ceiling.

  Sleep funksjonen kan brukes dersom man ønsker at projektoren skal slå seg automatisk av etter en gitt tid. I tillegg til Off, kan man sette tiden fra 60min til 240min i seks steg.

  Dersom projektoren skal brukes i høyder over 1400 moh, må man sette Altitude til High. Fabrikkinnstillingen er Low.

  I Lamp Power menyen kan man velge mellom Eco-Mode og Normal mode, hvor sistnevnte skal gi noe høyere lysutbytte. Levetiden på lampen er like lang uavhengig av modus.

  Lamp Runtime viser hvor mange timer lampen har blitt brukt.

  Function Button menyen benyttes for å programmere de tre funksjonstastene på fjernkontrollen. Dessverre er utvalget av funksjoner man kan dedikere til disse tastene, i bestefall begrenset. Disse er: HDMI1 IN, HDMI2 IN, PC IN, SCART IN, S-VIDEO IN, VIDEO IN, COMPONENT IN, Auto setup og Shutter.
  [BREAK=Kalibrering og måleresultat]

  Kalibrering og måleresultat


  Kalibreringsutstyret jeg bruker, er Gretag Macbeth Eye-One Pro og Gretag Macbeth Eye-One Display 2 måleprober, sammen med Calman v2.1 software. Eye-One Pro er et spectrophotometer, og er ansett for å være svært nøyaktig. Eye-One Display 2 er et colorimeter, og er nok ikke like nøyaktig som Eye-One pro, men har til gjengjeld vesentlig høyere lysfølsomhet. Det er en fordel når en skal gjøre målinger med lav lysintensitet.
  For å måle kontrast og lysstyrke anvendes et AEMC CA813 luxmeter. Dette er nøyaktig ned til 0.01 lux, og er derfor svært godt egnet til formålet.

  Først, en enkel forklaring av hva de forskjellige målingene er:

  RGB Level Tracking er en relativ måling, og viser RGB fargebalanse. Dersom alle fargene er på 100%, har man vanligvis en fargetemperatur på 6500 Kelvin, og et hvittpunkt på D65.

  Delta E (dE) er en verdi som indikerer hvor mye avvik man har i gråskalaen (Delta L*) kombinert med fargefeil (Delta C*). Mennesket er sagt å ikke kunne registrere feil på mindre enn dE 2 på stillbilder, og dE 4 på video.

  Gamma brukes til å kode linjære RGB luminansverdier inn i videosignaler. Gammakurven definerer lysintensieteten i fargene ved forskjellige signalnivå (fra 0-100%). En gammakurve på 1.0 vil se ut som en rett strek i diagrammet, mens en gammakurve på 2.5 vil ha en dyp bue.


  PT-AE1000E har syv forskjellige bildemodus. Disse skal dekke forskjellige bruksområder, og som målingene nedenfor viser, er de også ganske forskjellige. Alle målingene er OTB, ”Out of the box” målinger.
  Det er også verdt å notere seg at Cinema 1, Cinema 2, Colour 1 og Colour 2 modusene benytter seg av ekstra fargefilter (PCF, Pure Colour Filter Pro). Alle OTB målingene er gjort uten dynamisk iris aktivert. Alle referansekurvene (den stiplede linjen) i gammakurve-grafene, er på 2.5.


  Cinema 1 gir en bra gråskala og lav dE, og her er det kun fintuning som skal til. En gammaverdi på 2.36 gjør denne modusen godt egnet til video.


  Med en fargetemperatur på ca 7500K, gir Cinema 2 et noe kaldere bilde enn det som er optimalt for video. Gammaverdien er på 2.42.


  Cinema 3 skal i følge Panasonic være egnet for actionfilmer og lignende, men i denne modusen er bildet så blått at de fleste vil foretrekke en annen modus. Også gammakurven gjør at Cinema 3 er uegnet til det meste. Selv om en verdi på 2.54 i utgangspunktet er brukendes, vil man kunne miste detaljer i lyse scener på grunn av at rødt har en kraftig dupp over 60%.


  Colour 1 skal være tilpassset HD film/video standarden Rec. 709, samt en fargetemperatur på 6500K. Målingene viser at fargetemperaturen er litt for høy, men ikke mer enn at det er enkelt å korrigere. I likhet med Cinema 1, er dE også i denne modusen, lav. Med en gammaverdi på 2.54, er denne bildemodusen svært godt eget til video.


  Colour 2 er den modusen som gir aller best "ut av boksen" gråskala. Colour 2 skal være tilpasset en 6300K fargetemperatur, og "bommer" ikke med mye. Dog, en gammaverdi på 2.99 gjør likevel at denne bildemodusen i praksis ikke fungerer så godt til video.


  Gråskalaen i Normal modus måler i snitt over 10000K, og er ikke egnet for video. Bruker man derimot projektoren til sports-sendinger i en lys stue eller lignende, kan denne bildemodusen være aktuell. Gammaverdien på 2.59 er litt høy til "stuebruk", men kan til en viss grad manipuleres.


  Dynamic er i likhet med Normal, ikke egnet for video. Også denne modusen måler over 10000K, og gir i tillegg en svært dårlig gammakurve med en verdi på 1.99, hvor rødt har en stygg dupp over 70%.


  For videre kalibrering valgte jeg henholdsvis Cinema 1 og Colour 1. Begge disse har fine gammakurver, lav dE, og måler bra ut av esken. Den største forskjellen mellom de to modusene er fargerommet. Colour 1 er nesten "spot on" rec.709, som er den anbefalte HDTV standarden. Cinema 1 har et vesentlig større fargerom, men fungerer likevel bra til film.

  Både Cinema 1 (øverst) og Colour 1 (nederst) gråskala kalibreres relativ enkelt. Det gjør at gammakurven blir strøken, og man får lav dE i begge de to modusene.
  Den dynamiske irisen var deaktivert under mesteparten av kalibreringen, men det betyr likevel ikke at projektoren ikke kan kalibreres når den er aktivert. Det er uproblematisk, og det er faktisk anbefalt å gjøre dette framfor å kalibrere med irisen deaktivert. Da naturligvis kun om man ønsker å benytte den. Det største "problemet" med å benytte den dynamiske irisen er at man får en vesentlig dypere, mer ujevn gammakurve (se 30% og 60%). Gammaverdien er på 2.71.


  Aktiveres irisen i Colour 1 modus etter at projektoren er kalibrert uten iris, ser man ut fra gråskalaen og gammakurven at blått økes. Dette er ikke veldig synlig, men det er likevel anbefalt å kalibrere med irises aktivert fremfor å aktivere den etterpå. Gammakurven viser de samme avvikene ved 30% og 60% som ved "DI kalibreringen". Gammaverdien øker fra 2.51 til 2.67.


  Cinema 1 har et fargerom som er vesentlig større enn noen av videostandardene. Dette gjør at man får mer mettede farger, og at bildet i utgangspunktet kan oppleves som litt kunstig. Likevel er det mange som liker dette, og spesielt på eldre filmer med lav fargemetning, kan Cinema 1 brukes.


  Dersom man ønsker så korrekt bilde som mulig, noe man vanligvis gjør, velger man Colour 1. Denne modusen samsvarer nesten perfekt med Rec. 709 fargerommet, og har presis fargedekoding (samsvar mellom primær- og sekundærfarger).


  PT-AE1000E har flere avanserte bildeinnstillinger, som i teorien kan brukes til å fininstille bildet. De som er verdt å nevne spesielt, er gammajustering og fargekorrigering.

  Fungerende fargekorrigerings-system er sjelden vare på projektorer. PT-AE1000E har et "Colour Management" system, hvor man kan lagre opp til åtte forskjellige fargepunkter. Dessverre fungerer ikke dette systemet som ønsket, og det er nok heller et "farge-erstatningssystem" enn et fargekorrigerings-system. Panasonic skriver selv: "You can adjust one colour without affecting the neighbouring colours", noe som bekrefter dette. Dersom man ønsker å flytte det røde målepunktet i CIE diagrammet for å endre fargerommet, er det mulig. Og som bildene viser, er det mulig å få til et tilsynelatende perfekt fargerom. Bildene viser ukorrigert (øverst) og korrigert (nederst) fargerom i Cinema 1 bildemodus.
  Det som ikke vises på målingene, er at det kun er fargene med den lysintensiteten som er i testbildene som blir endret. Bruker man testbilder med 75%, vil fargen bli endret når den har en lysintensitet på 75%. Resultatet er at bildet forblir mer eller mindre uendret, og man vil bare se forskjell der hvor bildet har en farge med samme lysintensitet som i de korrigerte fargepunktene.
  Et velfungerende fargekorrigeringssystem vil korrigere fargene ved alle lysintensiteter. (Sammme som "Value" på fargetre)


  PT-AE1000E tilbyr gammajustering i tre nivåer: Low, Mid og High, som endrer henholdsvis, nedre, midtre og øvre del av gammakurven. Nedenfor kan man se hvordan den forandres ved å endre gammainnstillingene maksimalt (+/- 8 ) på de forskjellige nivåene. (Fra toppen: Low, Middle, High).


  Panasonic skriver at PT-AE1000E skal kunne oppnå et On/Off kontrastnivå på hele 11000:1. Det er svært høyt, spesielt med tanke på at dette er en LCD projektor. Når det er sagt, er det bare en modus som overgår spesifikasjonene. Som tabellen viser, måles kontrasten i Dynamic, med lampen i normalmodus, til over 16000:1. Det er imponerende høyt, og mye høyere enn i noen av de andre bildemodusene. Årsaken til dette er at den dynamiske irisen lukker ekstra mye. Dette skjer ikke momentant, men over tid. Uten å ha tatt tiden, vil jeg anslå at irisen gikk fra helt åpen til helt lukket på 10 til 15 sekunder. I alle de andre bildemodusene åpner og stenger irisen mer eller mindre momentant.

  Dessverre er ikke Dynamic modusen brukendes til film- og videomateriale, og er derfor mer eller mindre uinteressant. Mer interessante er Cinema 1 og Colour 1 bildemodusene, og selv om kontrast-tallene ikke er like imponerende, er de absolutt gode likevel. D65 kalibrert, måler de begge ca 1500:1 med den dynamiske irisen deaktivert. Med dynamisk iris aktivert, er resultatet ca 4000:1.

  Ansikontrasten måles ved å bruke 4x4 sjakkbrettmønster. Jeg benytter alltid Greg Rogers modifiserte ansikontrastmåling, som sier at kontrasten skal måles mellom sort/hvitt i alle de fire kvadratene i midten av bildet. Man legger så sammen tallene og deler på fire. Dette vil gi et mer korrekt sluttresultat. PT-AE1000E oppnådde respektable 238:1, som er litt høyere enn det JVCs HD1 målte (202,5:1). Det må også nevnes at testrommet ikke er 100% sortmaskert og at målingen derfor ville vært noe høyere om så var tilfelle.

  Lysstyrken, som måles til maksimalt til 895 lumens, stemmer godt overens med spesifikasjonene som sier 1100 lumens. Målingene ble gjort med litt over 100 timer på lampen, slik at et tap på ca 200 lumens vil være normalt. En ser tydelig at de fire modusene med fargefilter gir vesentlig mindre lys enn de uten. I mange tilfeller en halvering, eller mer.
  PT-AE1000E er definitivt ikke av de mest lyssterke hjemmekinoprojektorene, spesielt i de bildemodusene som er best egnet til video.

  Vanligvis vil det være en markant forskjell i lysutbyttet når man bytter mellom forskjellige lampemodus. På PT-AE1000E var dette ikke tilfelle, og i Cinema 3 og Normal modus økte lysutbyttet med 7%, mens Dynamic modus økte med 8%. Det er viktig å tillegge at økningen i lysutbyttet KUN gjelder når man har den dynamiske irisen aktivert.


  Contrast, Brightness, Colour og Tint settes manuelt ved hjelp av testbilder. Jeg brukte Getgray kalibrerings DVDen til dette, men DVE og AVIA kan også brukes.
  Når det gjelder colour, er det stort sett ikke nødvendig med justering, spesielt om en bruker digital bildeoverføring (HDMI/DVI). Tint skal i utgangspunktet bare brukes om man har NTSC TV-signaler, og står vanligvis korrekt i nullposisjon (Tint kontrollen ble laget på grunnlag av NTSCs varierende fargebalanse).

  [BREAK=Generell ytelse]

  Generell ytelse


  PT-AE1000E har ingen strølys eller halo-ramme rundt bildet, og har svært lite lyslekkasje ut fra selve projektoren.

  LCD og LcOS baserte projektorer har alle et lite snev av ujevn fargeuniformitet/shading. Dette har flere årsaker, men kommer ofte av at silisiumlaget på panelene ikke er 100% like tykt over hele flaten.
  PT-AE1000E er et hyggelig bekjentskap i så måte, og er lite plaget med shading, selv om den er synlig på testbilder. I vanlig bruk er shadingen mer eller mindre usynlig.


  Panasonic har benyttet dynamiske iriser i flere av sine hjemmekinoprojektorer, så også i PT-AE1000E. Men virkemåten er nok endel mer avansert nå, enn den var på de første modellene. Og siden den dynamiske irisen nå har hjelp av både lampemodulering og dynamisk gamma, burde nok den "samlede funksjonen" kanskje ha hatt et annet navn (Dynamic Contrast Enhancement?).

  Det er liten tvil om at man øker bildedynamikken ved å aktivere den dynamiske irisen. Som målingene viser, øker kontrastnivået med ca 2.5 ganger. Dessverre kan man til tider tydelig se at irisen jobber. Den "pumper" ikke, men henger litt etter. Spesielt tydelig er dette i scener som inneholder mange mørke og lyse objekter samtidig. Et godt eksempel på dette er TV-serien 24, når flere videovinduer vises samtidig. Da oppleves den som direkte plagsom.

  Lampemoduleringen ser man egentlig ingenting til, mens den dynamiske gammajusteringen gjør seg spesielt gjeldende når irisen skal lukke ned i mørke scener. Alle detaljene blir da tydeligere på grunn av at gammaverdien økes mer enn normalt. I lyse scener fungerer det på samme måten, og for å unngå at man skal miste detaljer (whitecrushing), endres gammaverdien også her. En dynamisk iris uten dynamisk gamma ville i de alle fleste tilfeller resultert i detaljtap i både mørke og lyse scener (blackcrushing og whitecrushing).

  Objektivet i PT-AE1000E kunne nok med fordel vært litt bedre, og det er umulig å få hele bildet skarpt samtidig.
  Justerer man venstre side skarp, risikerer man at høyre side er direkte uskarp. Det beste kompromisset er derfor å justere slik at bildet er skarpt i midten. Samtidig må man ta hensyn til konvergensen, som blir påvirket av fokusjusteringene. Bildene nedenfor er begge tatt av samme skjermbilde, hvor annenhver linje er 1 pixel bred. Det øverste bildet er fra venstre side, mens det nederste bilder er fra høyre side av skjermen.
  Kromatisk abberasjon (fargebrytning i optikken) er heldigvis ikke noe stort problem, men kan til tider sees, spesielt i "høykontrast scener". Linseforskyvningen påvirker dette fenomenet kun i mindre grad, noe som er bra, spesielt om man er nødt til å plassere projektoren utenfor senter av lerretet.

  Konvergensen på testenheten var meget bra, og var innenfor en halv pixel over hele bildeflaten etter at fokus var justert. Bildet viser konvergensen i nedre høyre hjørne.


  Ved takmontering av projektoren, øker viftehastigeheten en god del sammenlignet med bordmontering. Det er i og for seg greit nok, og ikke veldig uvanlig. Det som er mindre bra, er temperatur-reguleringen, som til tider kan oppleves som litt hyperaktiv. Dersom romtemperaturen varierer, kan man risikere at viftehastigheten endrer seg mange ganger under en filmseanse. Har man mulighet til å holde en stabil romtemperatur, unngår man dette.

  PT-AE1000E har "gledelig nok", 0% overscan på alle standardoppløsninger, noe som betyr at man ikke mister oppløsning i bildet. Skulle man likevel ønske å maskere bort deler av bildet, eksempelvis ved TV-sendinger, kan man gjøre dette i projektorens overscan meny.

  Flimring er noe som typisk kan komme av at lampen er i slutten av sin levetid. Bildet fra projektoren jeg testet, flimret litt hele tiden, til tross for at lampen var nesten ny. Flimringen var bare synlig i de lyseste scenene. Om dette skyldes selve lampen, lampemoduleringen, eller at projektoren er en pre-produksjons modell, skal være usagt. Jeg opplevde ikke dette som plagsomt under filmseanser, men på en PC-desktop var problemet mer synlig, og tidvis irriterende.

  [BREAK=Videoprosessering]

  Videoprosessering


  Ved testing av skalering og de-interlacing, kan en bruke testmønster med ”Burst signaler”. Disse testmønstrene består av vertikale og/eller horisontale linjer hvor avstand og tykkelse bestemmes av oppløsningen.

  Med oppløsningen satt til 576p (PAL), fremviser projektoren bra skarphet ved bruk av HDMI bildeoverføring. Ved bruk av komponentvideo derimot, er saken en helt annen. Som bildet viser, tilføres alt for mye kunstig skarphet, og man får haloer rundt objekter. For å fjerne disse, må skarpheten settes så langt ned at bildet blir direkte uskarpt. Ikke å anbefale med andre ord. Forskjellige komponentvideokabler ble testet for å verifisere at problemet ikke skyldtes kablingen. Øverste bilde er med komponentvideo bildeoverføring, mens nederste bilde er med HDMI bildeoverføring.
  Vil man dra nytte av projektorens fulle oppløsning på 1920x1080 (FULL HD), er det viktig at 1080i/p signaler vises på korrekt måte. Det vil si at projektoren må vise signalet med 1:1 pixelmapping. Da vil en pixel i kildesignalet tilsvare en pixel på projektorens LCD paneler.

  Med HDMI bildeoverføring blir 1080i eksemplarisk gjengitt, uten støy og haloer. 1080p fungerer også utmerket, men da er det ikke videoprosessoren i projektoren som gjør jobben. Bildene viser 1080i vertikal og horisontal oppløsning.
  1080i/p med komponentvideo, er dessverre ikke like morsomt. Selv om den vertikale oppløsningen opprettholdes, avslører testbildene at den horisontale oppløsningen blir litt "lammet". Som bildet viser, inneholder øverste del av testbildet en god del støy. Dette gjør sitt til at man mister bildedetaljer. Projektorens støyreduksjon fjerner en gode del av støyen, men ikke alt. Man bør derfor, så sant man har mulighet til det, benytte HDMI bildeoverføring.


  PT-AE1000E støtter 1080p24 på både komponentvideo-inngangen og HDMI inngangene. Om projektoren viser dette signalet med en oppfriskningshastighet på 48Hz, 72Hz eller 96Hz, sier Panasonic ingenting om. Og da jeg ikke hadde kilder med 1080p24 utgang tilgjengelig, ble ikke dette testet. Det er forøvrig naturlig å anta at projektoren gjør en telecine prosess (samme som 3:2 pulldown), slik at bildet blir vist med en oppfriskningshastighet på 60Hz.

  Bildeprosessoren gjør stort sett en bra jobb med både SD og HD materiale, men kommer litt til kort mot Silicon Optix Reon prosessoren i Toshiba HD-XE1. Testvideoer viser at Cinema Works Pro prosessoren i PT-AE1000E sliter litt mer med det aller mest krevende materialet. Det kan resultere i litt etterslep og de-interlacing artefakter,
  men i praksis er det vanskelig å se forskjell.

  Prosessoren er svært rask til å detektere og låse seg til korrekt dekodingsmatrise, enten det er film eller video. Her er den faktisk minst like rask som Silicon Optix processoren i HD-XE1.

  PT-AE1000E har to typer støyreduksjon: "Vanlig" støyreduksjon, og MPEG støyreduksjon. Førstnevnte skal fjerne "forskjellig" type støy i bildet, mens MPEG støyreduksjonen spesifikt skal fjerne "block noise" og "mosquito noise". Begge støyreduksjonstypene fungerer, men de gjør betraktelig mindre enn forventet. Det vil si at effekten er nesten umulig å se på noe materiale, mens den på annet materiale kan være tydelig. Den største ulempen med disse funksjonene er at de gjør bildet uskarpt.
  Typiske bruksområder for støyreduksjon, er TV-sendinger, som ofte kan ha endel bakgrunnsstøy. Etter testing på programmer av varierende kvalitet, blir det klart at en stort sett kommer best ut av det uten å bruke disse funksjonene.

  [BREAK=Bildekvalitet]

  Bildekvalitet


  De fleste som kjøper HD projektor idag, vil hovedsaklig bruke projektoren til å vise vanlige DVD plater og TV-sendinger. Av den grunn er det derfor ekstremt viktig at bildekvaliteten er god, ikke bare på HD materiale, men også SD materiale. Bilde-evalueringen ble gjort både i Cinema 1 bildemodus og Colour 1 bildemodus. Siden Colour 1 er den "korrekte", skrives evalueringen med den bildemodusen som utgangspunkt.

  576i/p film
  Leloo, fra The fifth element, er som alltid med når vurderingen av bildekvalitet gjøres. Håret og hudfargen hennes er gode indikasjoner på om farger og hudtoner gjengis på en naturlig måte. På PT-AE1000E, har både hår og hud litt mindre farger enn det jeg er vant med fra JVC HD1. Når man bytter mellom Cinema 1 og Colour 1, er det liten tvil om at Colour 1 er den mest korekte. For mange kan denne modusen kanskje virke litt blass, men problemet ligger nok heller i at stort sett alle projektorer og TV-apparater har overmettede farger (så også HD1).

  Hellboy er en film med fantastisk bilde-dynamikk, og skiller virkelig klinten fra hveten. Projektorer med lav kontrast vil falle helt i gjennom, og spesiellt LCD projektorer har tidligere slitt med den høye bildedynamikken i Hellboy. Med PT-AE1000E derimot, er det lite som minner meg om at dette er en LCD projektor, selv uten den dynamiske irisen aktivert. Både lyn og lys er så kraftige at man senker øyelokkene litt, samtidig som sortnivået er helt greit med iris deaktivert, og "bra" med iris aktivert. Dog ikke i samme klasse som som eksempelvis JVC HD1 og Sharp XV-Z21000.
  Detaljnivået når heller ikke opp til de alle beste, men er imponerede bra til en LCD projektor å være. Både utenfor og inne i borgen ser jeg mye mer detaljer enn jeg er vant med fra denne teknologien. Et stort steg i riktig retning. Bildeskarpheten er bra, og på lavoppløst materiale som dette, gjør ikke smoothscreen teknologien noe spesielt, hverken fra eller til.

  Mange liker overmettede farger når de skal se på animasjonsfilmer. Eksempelvis filmen, The Incredibles (De Utrolige). Det fine med PT-AE1000E er at man i stor grad selv kan velge hvordan man ønsker fargene skal vises. I Cinema 1 bildemodus blir de overmettede, mens Colour 1 bildemodusen tilbyr mer korrekte farger.
  Uavhengig av bildemodus, presenterer PT-AE1000E animasjonsfilmer på en bra måte, og uten sjenerende artefakter som fargeblødning og chromabug. Begge disse fenomenene er ekstra synlige på animasjonsfilmer.

  576i video
  Videomateriale er som de fleste vet, mye mer krevende enn film-materiale. Her kreves mer avanserte de-interlacing metoder for å få et feilfritt resultat. Hvilken metode PT-AE1000E bruker for å de-interlace video, sier dessverre Panasonic ingenting om.
  Vanlige TV-sendinger, eksempelvis nyhets-sendinger, er ikke projektorens største force. Her sliter den litt med de-interlacingen, og i bevegelige bilder kan man ofte se sagtenner.
  Fotballsendinger er ofte av dårlig kvalitet, noe som er vanskelig å rette opp. PT-AE1000E gjør en spesiellt god jobb med gresset, som ikke blir til en smørje når kameraene panorerer. Komprimeringsartefakter i form av uroligheter rundt spillere og uskarpe bilder, klarer PT-AE1000E ikke å gjøre så mye med. En ekstern videoprosessor kan være en løsning, men de koster ofte mer enn de smaker. Bildeskarpheten varierer veldig med kildematerialet, men er for det meste tilfredsstillende.

  1080i/p film
  Det er først når filmene har 720p, eller enda bedre, 1080p oppløsning, at "Full HD" projektoren fra Panasonic virkelig imponerer.
  HD-DVD versjonen av MI III har flere gode testscener. Trappene opp til Vatikanet, og murveggen der hvor Tom Cruises bil tilsynelatende får motorstopp, blir de-interlacet på en utmerket måte. Trappen har antydninger til moirè, men ikke mer enn om HD-XE1 eller JVC HD1 gjør jobben. Murveggen er helt moirè-fri, og fremstår som "perfekt".

  MI III har også en veldig bildedynamikk i store deler av filmen. PT-AE1000E takler den høye dynamikken på en bra måte, og bildet framstår aldri som blasst. Detaljeringen i bildet er, ikke uventet, meget bra. Noe annet ville vært overraskende den høye oppløsningen tatt i betraktning. Bildeskarpheten er brukbar, men uten smoothscreen-funksjonen, ville nok bildet likevel vært betydelig skarpere.

  1080i video
  Høyoppløst videomateriale som konserter, moteshow, natursendinger mm, krever mye av en videoprosessor. På materiale som dette, med varierende kvalitet, skiller ikke PT-AE1000E seg ut på noen spesiell måte. I scener med lange, raske panoreringer, kan man tidvis se litt sagtenner. Dette gjelder primært for natursendinger. Sendinger som inneholder mindre bevegelse, eksempelvis konserter, blir presentert uten disse artefaktene. I Colour 1 bildemodus ser alt fra konsert til natursendinger, veldig naturlig ut. Cinema 1 bildemodus er på grunn av de overmettede fargene, ikke å anbefale til videomateriale.
  Som på 1080i/p film-materiale, kunne jeg også på 1080i videomateriale ønsket et litt skarpere bilde.

  [BREAK=Oppsummering]

  Oppsummering


  Plasseringsvennlighet har garantert vært høyt på prioriteringslisten til Panasonic da de laget PT-AE1000E. Med 2X zoom og svært fleksibel linseforskyvning, er projektoren enkel å plassere, nesten hvor som helst.

  Brukervennligheten er på det jevne, men kunne vært bedre. Menysystemet er litt tungvint, og fjernkontrollen har for få hurtigtaster. Likevel trekker motorisert zoom og fokus litt opp igjen. Både luftfilter og lampe er enkelt å ta ut/bytte.

  PT-AE1000E plasserer seg omtrent midt på treet når det gjelder støynivå, og kan sammenlignes med JVCs HD1. Dette vil for de fleste være akseptabelt, men det betinger at man holder en "normal" temperatur i rommet, og slipper at viftene øker hastigheten.

  All testingen avslørte tidlig at PT-AE1000E trives best med HDMI bildesignal. Analog komponentvideo-bildeoverføring har flere småproblemer, og en bør derfor så langt det er mulig, benytte digital HDMI bildeoverføring.

  PT-AE1000E kan levere meget gode bilder, spesielt dersom kildematerialet er av bra kvalitet. Skal man få det beste ut av projektoren, anbefaler jeg å bruke Colour 1 og Cinema 1, som er de to mest korrekte bildemodusene. Trenger en mer lysstyrke, er Normal det beste alternativet. Dynamic bør unngås.

  Jeg er ingen tilhenger av smoothscreen-teknologien, og selv om den har sin misjon på 720p oppløste projektorer, burde den ikke vært implementert på PT-AE1000E. Oppløsningen på 1920x1080 er så høy at hønsenetting (screendoor) uansett ikke er noe problem, selv med LCD teknologiens lave fyllingsgrad (fillrate). Resultatet er lavere bildeskarphet.

  På grunn av nevnte smoothscreen, er ikke PT-AE1000E veldig godt egnet til PC-bruk, da med unntak av film/video fra HTPC. Små bokstaver har lett for å bli litt uskarpe, slik at lesing av tekst, eksempelvis på en nettside, fort kan bli vanskelig.

  Projektoren ser ut til holde generelt høy kvalitet, og jeg har ikke hatt noen funksjonsmessige problemer i testperioden. Unntaket er optikken, som på testeksemplaret hadde ujevn fokus.

  [BREAK=Konklusjon]

  Konklusjon


  Konkurransen om kundene blir stadig større, også innenfor projektorsegmentet. Dette gjør at noen produsenter velger å legge inn årene, mens de resterende må lage enda bedre og billigere produkter. Panasonic har vært med lenge, og har i løpet av årene levert flere konkurransedyktige projektorer. PT-AE1000E er den første projektoren fra denne produsenten som er laget for å konkurrere i mellomklasse/high-end. Foregående projektorer har primært konkurrert i budsjett/mellomklassen.

  PT-AE1000E er en projektor som har mange kvaliteter, men også flere svakheter. Hvorvidt de veier hverandre opp, må bli opp til den enkelte å vurdere selv. Personlig liker jeg projektoren godt, dette til tross for at "synlig iris" kanskje er den verste bildeartefakten jeg vet om. Korrekte farger, bra grunnkontrast uten dynamisk iris, og uendelig med tweakingmuligheter er det som appellerer mest.

  I dag er veiledende pris satt til ca 40.000 kroner, noe som er litt i overkant sammenlignet med konkurrerende produkter. Med en konkurransedyktig pris, samt utbedring av projektorens små feil og mangler, er det ingen grunn til at PT-AE1000E ikke skal kunne hevde seg på en bra måte.

  Jeg vil forøvrig rette en stor takk til Panasonic Norge for lånet av projektoren.


  Edit 24/7-2007
  Veiledende pris er nå justert til 31000 kroner, noe som gjør PT-AE1000 vesentlig mer konkurransedyktig.
  Viktig !

  Projektoren i testen er en pre-produksjonsmodell. Det betyr at mange av "feilene" jeg har påpekt i denne testen, kan være utbedret i den endelige produksjonsmodellen. Dersom jeg får tilgang på en produksjonsmodell, vil dette sjekkes.
  Karakter: High-End


  Modell: Panasonic PT-AE1000E
  Veil. pris: kr 40.000,-
  Importør: Panasonic Norge AS  Utstyr brukt i testen

  * Toshiba HD-XE1
  * DreamScreen V2 DynaGrey WideFrame 106»
  * Kreatel digital kabeltv dekoder
  * Kreatel digital HDTV kabeltv dekoder (1080i)
  * JS-Technology RGB-til-komponent-transcoder

  Materiale

  * DVE
  * Getgray
  * The Fifth Element Superbit DVD
  * LOTR FOTR Extended ed. DVD
  * Hellboy DVD
  * The Incredibles DVD

  * W6RZ Test Pattern Disc HD-DVD
  * Mission Impossible III HD-DVD
  * AeonFlux HD-DVD
  * Doom HD-DVD

 2. #2
  Intermediate hamtor sin avatar
  Medlem siden
  Mar 2003
  Poster
  621
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nok en konge test fra deg, takk skal du ha og måtte det komme mange flere.

 3. #3
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Ja, knallbra test Ak, dette gir mersmak!

 4. #4
  Administrator Gorm sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Sted
  Jessheim
  Poster
  14,150
  Takk & like
  Nevnt
  34 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Et veldig godt stykke arbeid Anbjørn! Gjennomført som vanlig.
  Mvh Gorm

  ISF / THX kalibratør
  projektor, TV, grading-monitorer, display

 5. #5
  Active Nitro sin avatar
  Medlem siden
  Apr 2005
  Poster
  494
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Veldig bra og detaljert test , imponerende stykke arbeid.

 6. #6
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Mange takk for hyggelige tilbakemeldinger. Det gjør det enklere å lage flere tester. Jeg har for øvrig rettet opp noen småfeil, tydelig at det ble litt sent.

 7. #7
  Intermediate magnuswb sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  1,695
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Dette må være den mest gjennomførte og detaljerte testen på avforum. Dette burde være en MAL for andre tester, tilogmed diverse blader. Ser du bruker Area-dvd sin oppskrift og det er bra, for de kan tester og det kan du og. Knallbra! :-D

 8. #8
  Expert Anfield sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2004
  Poster
  8,888
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Edit: Lettere å gå så grundig til verks når en har ubegrenset med spalteplass tilgjengelig.... ;-)

 9. #9
  Intermediate magnuswb sin avatar
  Medlem siden
  Jan 2006
  Poster
  1,695
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  godt poeng....

 10. #10
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  ...helt klart; dybdetester er best egnet for nettet og over snittet interesserte lesere... Her på AVforum er jo denne type dybdetester helt glimrende selvsagt.

 11. #11
  Intermediate OleM sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,162
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det står i headingen at JVC er eid av Matsushita. Stemmer dette? Matsushita hadde tidligere merkenavnet Technics for sine audio-produkter og Panasonic for sine video-produkter. Nå har de vel puttet alt under Panasonic-paraplyen. Men at de også eier JVC var nytt for meg.

 12. #12
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  ...stemmer at JVC er eid av Matsushita ja....

 13. #13
  Intermediate OleM sin avatar
  Medlem siden
  Jul 2003
  Poster
  4,162
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ja, jeg ser at Matsushita har hatt aksjemajoriteten i JVC siden 1953...:shock: Ikke akkurat noen nyhet med andre ord...ops:
  Da lærte jeg noe nytt i dag også...

 14. #14
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Nei, Matushita har som du sier, kontrollert JVC ganske lenge

  Når det er sagt, så er det ting på gang rundt det eierskapet. Kenwood har blitt nevnt som en aktuell oppkjøper av JVC. Hva som skjer, vil vise seg.

 15. #15
  Intermediate bigtor sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Sted
  Laksevåg
  Poster
  1,230
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det jeg kan si er at dette som du sier om at bildet er uklart og at du ikke liker at den har smoothscreen innebygget er nok på grunn av at den som du har testet er en pre produksjonsmodell,for jeg var meget imponert over hvor klart bildet var på den som jeg hadde og jeg kunne heller ikke se noe til smoothscreen på den.Jeg tror nok det AK at du kommer til å bli imponert over hvor klart bildet den kan levere:-)
  Mvh bigtor

 16. #16
  Administrator Gorm sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Sted
  Jessheim
  Poster
  14,150
  Takk & like
  Nevnt
  34 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg tror neppe det er gjort hardware oppgraderinger i forhold til enheten AK har testet, for en så tidlig "pre-utgave" hadde han aldri fått tilgang til. Softwaremessig kan det være det er gjort mindre justeringer.
  Mvh Gorm

  ISF / THX kalibratør
  projektor, TV, grading-monitorer, display

 17. #17
  Intermediate bigtor sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Sted
  Laksevåg
  Poster
  1,230
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg har også lest andre tester og hvor de har sagt omtrent det samme som AK sier om bildet men når de har fått se en produksjonsmodell av den så har de fått en helt annen oppfatning av bildet på den.
  Mvh bigtor

 18. #18
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg er tilbøyelig til å tro at styringen av autoirisen kan være forbedret. Flere rapporter fra andre tyder på det. Men jeg kan garantere at AE1000 ikke vil nå opp til de beste når det gjelder skarphet. Det sørger smoothscreenen for.

 19. #19
  Intermediate bigtor sin avatar
  Medlem siden
  Sep 2003
  Sted
  Laksevåg
  Poster
  1,230
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Vel det eksemplaret jeg eide hadde i allefall like skarpt og klart bildet som feks Mitsubishi hc5000.
  Mvh bigtor

 20. #20
  Administrator Gorm sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Sted
  Jessheim
  Poster
  14,150
  Takk & like
  Nevnt
  34 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Sitat Opprinnelig postet av Ak
  Jeg er tilbøyelig til å tro at styringen av autoirisen kan være forbedret.
  Og styringen til irisen er selvsagt bare en software-justering.
  Mvh Gorm

  ISF / THX kalibratør
  projektor, TV, grading-monitorer, display

Side 1 av 2 1 2 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •