Dybdetest: JVC DLA-HD1

Sponsorer:
Takk Takk:  0
Like Like:  0
Side 1 av 2 1 2 SisteSiste
Viser resultater 1 til 20 av 25
 1. #1
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)

  Dybdetest: JVC DLA-HD1

  Introduksjon


  Når en har ventet lenge på et produkt der levering hele tiden har blitt utsatt, blir en til slutt litt frustrert. Det var ganske beskrivende for sinnstilstanden til undertegnede. Når en i tillegg solgte en svært habil projektor litt for tidlig i påvente av en ny, ble det store abstinenser. Heldigvis, en måned eller to forsinket, kom endelig den nye projektoren til oljebyen.

  Projektoren jeg snakker om, og som er under lupen denne gang, plasserer seg pent i high-end segmentet. For med en veiledende pris på rundt 60k er ikke akkurat JVC-HD1 en billig fornøyelse, tvert imot. Dette gjør at projektoren dessverre er forbeholdt entusiaster med kredittkort, og de som har mer penger enn de trenger.

  For en tid tilbake kikket vi på HD10K, en projektor fra samme produsent, som primært er rettet mot proffmarkedet. De av dere som har lest testen så at den gjorde en svært god figur til tross for svært høy pris. Dersom JVC har videreført mange av kvalitetene fra HD10K, samt gjort andre forbedringer i tillegg, er det ingen grunn til å ikke å forvente mye av nykommeren, HD1.

  Med projektoren montert i taket og forventningene på topp, er jeg klar til å starte evalueringen av JVCs etterlengtede nye projektor. Kan den innfri de høye forventningene?


  [BREAK=Spesifikasjoner]

  Spesifikasjoner  [BREAK=Førsteinntrykk]

  Førsteinntrykk


  Projektoren leveres pakket i ”standard emballasje”. Dette betyr en gråbrun eske med mye isopor innvendig. I tillegg til projektoren medfølger det linsedeksel, fjernkontroll inkludert batterier, strømkabel og brukermanualer. Ganske sparsommelig, med andre ord. Noen produsenter velger å legge ved utvalgte videokabler, men dette har JVC droppet. Kanskje like greit med tanke på at de aller fleste vil bruke egne kabler.

  Når en løfter projektoren ut av esken, merker man fort at det ikke er en lettvekter man har med å gjøre. Vekten er på hele 11.6kg, noe som er langt over snittet for hjemmekinoprojektorer. Den gjør også sitt til at HD1 gir et, bokstavelig talt ”solid” førsteinntrykk. Det nytter med andre ord ikke med et puslete tak eller veggfeste.

  Designet av HD1 kommer utvilsomt fra proffmodellen HD10K . Det betyr et stilrent chassis med lekker sort pianolakk-finish, som ikke står tilbake for noen andre projektorer i prisklassen.
  Dog, i motsetning til HD10K, som har et kostbart aluminiumschassis, har HD1har et vesentlig rimeligere chassis laget av plast. Dette er naturligvis helt nødvendig for å holde kostnadene nede. HD10K koster tross alt mange ganger mer.

  Fra og med August måned er også projektoren å få i hvit perlemor finish. (Standard i Japan i dag).

  [BREAK=Konstruksjon]

  Konstruksjon


  Som tidligere nevnt, har HD1 mange likhetstrekk med storebror, HD10K. Designmessig er de nesten helt like, og den største forskjellen er de fysiske målene. HD1 er med målene 455 x 172,5 x 418,5 (B x H x D) vesentlig mindre enn storebror, men likevel større enn de fleste andre hjemmekinoprojektorer.
  Materialvalget er ikke like eksklusivt som på ”storebror”. Fronten er laget i aluminium, mens resten av chassiset er laget av hardplast. På tross av dette får man definitivt ikke noen ”plastic fantastic” følelse.
  De manuelle manøvreringstastene og status-lysdiodene er meget elegant plassert i en stripe aluminium på oversiden av projektoren. Lampedekselet er plassert i bak-kant på venstre side og løsnes ved å skru ut en skrue. Videre er selve lampen festet med to skruer.
  Det ene luftinntaket, samt utblåsningen, er plassert på hver sin side av objektivet i fronten. Beskyttelsesgitrene ligner litt på hønsenetting og er kanskje ikke de peneste jeg har sett, men de passer likevel greit inn i designet.
  Det andre luftinntaket er på undersiden av projektoren og er dedikert til den ”optiske motoren” (Paneler, speil etc). Her er det naturligvis spesielt viktig å unngå støvpartikler. Rensing av filteret bør gjøres jevnlig, litt avhengig av hvor projektoren er plassert. Til å rense filteret kan man benytte rent vann fra springen.

  Ventilasjonen er svært gunstig plassert med tanke på plasseringsvennligheten, og gjør at man kan plasssere projektoren helt inntil bakvegg. Støynivået er oppgitt til 25dB i normal modus, noe som nok stemmer veldig bra. Vifteduren er lavfrekvent og svært lite sjenerende. Undertegnede ble faktisk svært positivt overrasket over dette. I high modus er derimot støynivået betraktelig høyere og mer sjenerende. Og så sant en ikke virkelig trenger den ekstra lysstyrken (ca 20%) denne modusen gir, anbefaler jeg å bruke normalmodusen.

  Projektoren har fire høydejusterbare ben som kan benyttes ved bordplassering. Ved takmontering skrus de samme benene helt ut for å frigjøre (5mm) monteringshull for takfestet.
  NB! Vekten på 11.6kg er mer enn de aller fleste standard takoppheng tåler. Dette bør man derfor sjekke FØR man henger opp projektoren.

  HD1 benytter objektiv fra Fujinon, et merke som har høy anseelse innen i ”optikkbransjen”. Objektivet er bygget opp av 16 adskilte glasselementer i 13 grupper. Dette skal sikre minimalt med kromatisk abberasjon, samt perfekt fokus over hele bildeflaten.

  Zoom-området på 2X er intet mindre enn imponerende og gjør at man kan lage et bilde på 100” fra 3.01m til 6.08m. I forkant av lanseringen gikk det rykter om at objektivet hadde fast brennvidde, men det ble dessverre senere avkreftet (F=3.2-4.3). Fast brennvidde ville gitt likt lysutbytte gjennom hele zoom-området. Nå er lysutbyttet høyere ved maksimal zoom enn ved minimal zoom.

  Zoom og fokusjusteringene er manuelle, og justeres ved å vri på en ring rundt objektivet (zoom) og på objektivet selv. I denne prisklassen hadde jeg gjerne sett motorisert zoom/fokus, men det er ikke noe krav. Heller en presis manuell justering enn en upresis motorisert.
  I motsetning til de fleste andre nye projektorer har ikke HD1 en dynamisk iris, men en fast iris i objektivet. Jeg skulle gjerne sett at den var justerbar i steg, men det er den ikke.
  Linseforskyvning (lens-shift) har nesten blitt standard på alle nye mellomklasse- og high-end projektorer, så også på HD1. Funksjonen gjør at man kan flytte bildet vertikalt og horisontalt uten å påvirke geometrien i bildet. Null (0) offset og 80% vertikal og 34% horisontal bildeforskyvning gjør at HD1 er svært plasseringsvennlig. Dessverre er ikke alt like bra. Mekanikken for linseforskyvningen har dårlig presisjon. Justerer man bildet opp eller ned, risikerer man at bildet samtidig også forskyver seg litt til venstre eller høyre. Likedan, justerer man bildet til venstre eller høyre, risikerer man at bildet høydeforskyves litt. Heldigvis er dette en funksjon man ikke bruker ofte.  HD1 har de viktigste videoinngangene på plass, kanskje med unntak av en analog VGA/HD15 inngang for PC bruk. Skal man kople PC til projektoren, må man da enten benytte de aller nyeste skjermkortene med HDMI utgang, eller skjermkort med DVI og overgang til HDMI.
  Projektoren har 2xHDMI innganger med HDCP støtte, 1xkomponentvideo inngang (3RCA) med støtte for RGB, 1xS-video (mini DIN4 pin) inngang, 1xkomposittvideo inngang og en RS232 inngang (seriell port) for funksjons-styring og softwareoppdatering . Dessverre mangler projektoren en 12V triggerutgang, slik at elektriske lerret må styres på andre måter.  HD1 kontrolleres enkelt med de manuelle manøvreringstastene på projektoren, hvor man får tilgang til alle de viktigste funksjonene. I tillegg til en 4-veis tast for menynavigering finner vi taster for Av/På (On/Off), inngangsvelger (Input), skjule (Hide), meny (Menu) og avslutt (Exit). Statuslysdioder for advarsel (Warning), lampe (Lamp) og ”på vent”/på (Standby/On) gir brukeren tilbakemelding om eventuelle feil og advarsler.

  Fjernkontrollen er langt bedre enn den JVC valgte å levere med til HD10K, som var fysisk litt liten og hadde et billig preg. Nå er riktig nok HD1s fjernkontroll også laget av plast, men den er kompakt, gir en god følelse og ligger godt i hånden. Alle de viktigste funksjonene har fått hurtigtaster, og jeg savner faktisk ingen. Til og med gamma har fått en direktetast.

  En fjernkontroll som ikke kan brukes i kinomørket er bortimot ubrukelig i en hjemmekino. Likevel velger noen produsenter å hoppe over implementeringen av baklys, noe som for meg er uforståelig. Dette har heldigvis ikke JVC gjort, og fjernkontrollen har en egen selvlysende light tast som aktiverer det oransje baklyset.
  Både rekkevidde og retnings-sensitivitet er meget bra, slik at fjernkontrollen fortsatt virker selv om man ikke peker direkte mot projektoren.

  [BREAK=Teknikk]

  Teknikk


  HD1 bygger på JVC's patenterte LcOS (Liquid Crystals On Silicone) teknologi, D-ILA® (Digital Direct Drive Image Light Amplifier). DiLA er i likhet med DLP (Digital Light Processing) en refleksjonsteknologi, men virkemåten er ganske forskjellig. Både DLP og DiLA er reflektive teknologier, men istedenfor speil (DLP), bruker DiLA flytende krystaller. Krystallene blir plasserte direkte på en høyreflektiv aluminiumsbelagt silisium-mikrobrikke. Når krystallene åpner, blir lyset reflektert, når de stenger, blir lyset blokkert.
  Den fysiske størrelsen til panelene er 0.7”, noe som er vesentlig mindre enn på tidligere modeller. Dette resulterer i litt lavere fyllingsgrad (Aperture size/Fillrate) på 88% vs 92% på de eldre panelene, men det betyr lite i praksis. Vesentlig viktigere er det at responstiden til panelene har blitt halvert fra 8ms til 4ms. Dette er entydig positivt og gjør at etterslep i bildet er en saga blott, selv ved spilling.
  Nytt for siste generasjon ”DiLA optikkmotor”, er Wire-grid polarisatorpaneler. Disse erstatter de konvensjonelle blokkeringsprismene (PSB - Polarizing Beam Splitters) som sitter etter panelene, og er hovedgrunnen til det enorme kontrastnivået. Kort fortalt er disse bygget opp av en reflektiv polariseringsplate laget av glass-substrate med 20-30 nanometer aluminiumsribber på overflaten. Fordelen med disse kontra blokkeringsprismene er evnen til ikke å reflektere strølys.  Kontrastnivået på 15.000:1 (20.000:1 før objektivet, som ”stjeler” litt kontrastnivå) setter en ny standard for digitale projektorer. Riktignok kan Sony VW100 vise til like gode tall, men den benytter en dynamisk iris (DI) for å oppnå dette. Bruk av en dynamisk iris har både fordeler og ulemper. Den største fordelen er at man kan oppnå et enormt On/Off kontrastnivå, og gitt at den er korrekt implementert kan resultatet blir meget bra. Den største ulempen er såkallt "pumping", som betyr at irisen beveger seg i synlig steg.
  Sammenligner man med en projektor som har samme kontrastnivået uten bruk av dynamisk iris (HD1), er likevel forskjellene store. Projektoren uten DI vil til enhver tid ha et mye høyere kontrastnivå tilgjengelig, noe som øker bildedynamikken radikalt.  En 200W UHP (Ultra high pressure mercury lamp) skal sørge for en lysstyrke på 700 lumens. Dette er relativt lavt sammenlignet med hva andre projektorer kan skilte med, men mer enn nok for ganske store lerret i mørke kinorom. Levetiden er oppgitt til 2000 timer og er uavhengig av lampemodus.

  JVC har utstyrt HD1 med en av markedets desidert beste videoprosessorer, Gennum VXP (GF9351).
  Dette er en av de mest avanserte prosessorene Gennum har laget, og er blant det råeste som har sittet i en projektor. VXP teknologien kan deles opp i fire:
  • FineEdge™
   Kant-korreksjons teknologi som fjerner sagtannmønster på diagonale linjer.
  • FidelityEngine™
   Bildebehandling som forbedrer detaljnivå og reduserer bildestøy . Denne teknologien sikrer et klart og detaljert bilde selv når en benytter kilder med lav oppløsning.
  • TruMotionHD™
   De-interlacing teknologi som støtter HD signaler (1080i), og konverterer dem til høykvalitets 1080p signaler for avspilling.
  • RealityExpansion™
   10-bit bildeprosesseringsteknologi. Denne teknologien kan oppkonvertere 4:2:2 (Y:Cb:Cr) videosignaler til 4:4:4 formatet; og levere bildeprosessering på et nivå som er sammenlignbart med råmaterialet til kringkastingen.


  [BREAK=Menysystem og funksjonalitet]

  Menysystem og funksjonalitet


  Menysystemet er svært likt tidligere modeller fra JVC. Dette betyr et ryddig, enkelt og logisk menysystem. Menyen er delt opp i følgende hovedgrupper: Image, Setup, Video, Install, Func og Info.

  Image
  Image Adjust består av undermenyer inneholdende de aller vanligste bildejusterings-parametrene. Contrast, Brightness, Color, Tint, Sharpness har alle en skalering fra -30 til 30. DNR, som står for ”Digital Noise Reduction” har en skalering fra 0 til 30.

  Color Temp. kan settes til low, middle eller high, som er standardverdier fra fabrikken. I tillegg kan man velge user1 eller user2, som gir mulighet til å justere fargene rød, grønn og blå individuelt. Dessverre har JVC begrenset kalibreringsmulighetene her, og istedenfor å gi tilgang til både cuts (lysstyrke i fargene) og gains (kontrast i fargene) har de heller valgt å lage en felles justering som justerer begge proporsjonalt.

  Gamma kan settes til 4 preset, Normal, A, B og C. Se under kapitlet ”Kalibrering og måleresultat” for målinger på de forskjellige modusene.

  Med Offset justerer man cuts/gains for rød, grønn og blå. Forskjellen på denne justeringen og fargetemperatur- justeringen, foruten skaleringen av tallene, er tilsynelatende minimal eller ikke-eksisterende. Offset kan settes individuelt for hver bruker og fabrikkprofil.

  JVC , har som en av ytterst få produsenter, implementert justering av konvergens. Med Pixel Adjust kan man elektronisk flytte rødt, grønt og blått panel både vertikalt og horisontalt i 1 pixel steg. Gitt at en eventuell konvergensfeil er uniform over hele bildet kan man da sikre en konvergensfeil på maksimalt en halv pixel.
  Setup
  Profile Memory brukes til å lagre og hente fram brukerprofiler og fabrikkprofiler, samt resette alle profilene tilbake til fabrikkstandard. Man kan velge mellom 6 profiler, cinema, natural, dynamic og user1 - 3. Alle kan endres, men man vil typisk bruke user1 - 3 for egne innstillinger.

  I Picture position menyen kan man flytte bildet vertikalt eller horisontalt.

  Avhengig av hvilken HDMI kilde man har, kan man under HDMI input level velge mellom standard og enhanced. Standard brukes nesten alltid når man har vanlig videosignal (video-level, 16-235 bit). Dette gjelder for DVD spillere, HD-DVD etc. Enhanced brukes dersom man bruker en PC som signalkilde, hvor signalverdiene er innenfor 0-255 bit (Pc-level).

  TV signaler har ofte informasjon lagt i bildekanten (f.eks tekst-tv). Dette kan oppleves som flimring/blafring i kanten av bildet og kan være ganske forstyrrende. Mask menyen har 3 valg hvor man kan sette henholdsvis off, 2.5% og 5%, hvor verdiene forteller om hvor mye av bildekanten som maskeres. Denne funksjonen er kun tilgjengelig ved bruk av SD signaler, og er ”grået” ut når projektoren detekterer 720p eller 1080i/p.
  Video
  I Video menyen kan man definere signalkoding for henholdsvis komponentvideo og HDMI inngangene. For komponentvideo-inngangen velger man da om det skal overføres komponentvideo (YCbCr), RGB eller Scart RGB. For HDMI inngangen kan man også velge RGB, i tillegg til auto, YCbCr(4:4:4) og YCbCr(4:2:2) som er to varianter av komponentvideo-signaler. Det første tallet står for luminans, det andre og tredje for henholdsvis rød krominans og blå krominans. 4:4:4 er da i teorien bedre enn 4:2:2, hvor rød og blå krominans har halve samplinghastigheten. Hvilken som velges, bestemmes av kilde og kildemateriale (i de aller fleste tilfeller kan auto velges på projektoren).

  I Format kan bildeformatet settes til enten 4:3, 16:9 eller Zoom. Velges 4:3, vil bildet trykkes inn mot midten, og man vil få sorte kanter på sidene. Dette formatet kan brukes på TVsendinger som er laget i 4:3, for å slippe at folk blir bredere enn normalt. 16:9 er dog det naturlige valget, og er det samme som projektorens native format. Zoom formatet beskjærer litt av bildet oppe og nede og kan brukes dersom man vil nytte hele bredden i et 4:3 bildesignal. Det vil si at projektoren strekker bildet horisontalt og kutter bildet vertikalt. Dette gir tilsynelatende riktig format på 4:3 sendinger.

  Film mode (gjelder kun for interlaced signaler) kan settes til enten auto eller off. Det er anbefalt å bruk auto, men om nødvendig kan de-interlaceren tvinges i video mode (off).

  Under Color System kan man individuelt bytte mellom de forskjellige fargesystemene, NTSC, NTSC4.43, PAL, PAL-M, PAL-N og Secam. I tillegg har man en auto funksjon som velger fargesystem automatisk. Denne menyen er kun fungerende ved bruk av video eller S-video signaler.

  I Blacklevel menyen velger man om sortnivået skal være 0 IRE eller 7.5 IRE. Dette er KUN relevant dersom kildesignalet er NTSC via video eller S-video inngangene. Forklaringen er at USA tradisjonelt sett har operert med et sortnivå på 7.5 IRE istedenfor 0 IRE som er vanlig andre steder. Dersom man da har en NTSC DVD spiller tilkoplet via video eller S-video, må sortnivået settes til 7.5 IRE for å ikke miste detaljer i det sorte.
  Install
  Med Menu position kan man flytte projektormenyen rundt på bildet i hele 9 forskjellige posisjoner. Dette kan være praktisk dersom man har andre menyer oppe samtidig (For eksempel DVD spiller menyen).

  Tiden menyen skal vise etter at den er tatt opp, velges i Menu display. Man kan enten velge at den skal vise i 15 sek, eller at den viser helt til man selv går går ut av den.

  Under Line display kan man velge om valgt inngang skal vise i 5sek etter inngangsbytte, eller være synlig hele tiden.

  Med Flip H og Flip V kan man speilvende bildet både vertikalt og horisontalt. Begge disse funksjonene brukes ved invertert takmontering av projektoren.

  High altitude mode kan aktiveres dersom man bruker projektoren 900 meter over havet, eller høyere. Viftehastigheten vil da øke for å kompensere for tynnere luft.
  Func
  Med Back color velger man om bakgrunnsfargen skal være blå eller sort når projektoren ikke har et inngangssignal.

  Sleep timer kan brukes dersom man ønsker at projektoren automatisk skal gå i standby modus etter at inngangssignalet er borte. Man kan velge intervall på 15min, 30min, 60min, eller off.

  Ønsker man ikke å bli påminnet om at projektoren baserer seg på D-iLA teknologi, kan man velge at D-iLA logoen ikke skal vise under oppstart. I utgangspunktet vises den i 5 sekunder.

  Lamp power er en mye mer nyttig funksjon. Her har man valget mellom normal(170W) og high (200W) modus på lampen. Forskjellen er lysutbytte og støynivå, hvor high modus skal gi ca 20% mer lys enn normal modus. Ikke uventet øker støynivået noe. Dessverre kan ikke valgt lampemodus ”mappes” til de forskjellige brukerprofilene, så i praksis må normal/high settes manuelt for hver gang.
  Ps. man må vente i 90 sekunder mellom hvert bytte av lampemodus.

  Test pattern menyen tilbyr 6 ulike testbilder som kan benyttes når projektoren skal settes opp. Spesielt nyttig er rutenettene for justering av fokus og konvergens, samt 4x4 sjakkbrettmønsteret for måling av ansi kontrast.

  Language menyen er selvforklarende.  Info
  Menyen viser valgt inngang, kildesignal og lampens brenntid.


  [BREAK=Kalibrering og måleresultat]


  Kalibrering og måleresultat

  Som nevnt tidligere har HD1 litt begrenset funksjonalitet når det kommer til kalibrering. Det vanlige er å ha individuelle justeringer for cuts og gains for bruk i forbindelse med gråskala-kalibrering. Disse kontrollene brukes for å justere henholdsvis den nedre (cuts) og øvre (gains) delen av gråskalaen.
  JVC har gjort det litt annerledes, og laget en fellesjustering som virker på hele gråskalaen samtidig. I utgangspunktet vil dette gjøre en kalibrering svært vanskelig, men siden alle primærfargene er ganske linjære gjennom hele gråskalaen, er HD1 relativt grei å ha med og gjøre.

  For å gråskalakalibrere HD1 kan man enten bruke offset justeringene eller user1/user2 i color temp menyen.
  Hva man velger, avhenger litt av hvor mye tid man vil bruke på kalibreringen. Bruker man offset justeringene, vil med all sansynlighet kalibreringen gå litt raskere da man kan ta utgangspunkt i medium fargetemperatur, som er en meget bra start.
  Velger man user1 eller user2, blir utgangspunktet litt annerledes siden begge disse har high som utgangspunkt. ”Veien mot D65” (6500 kelvin) blir da litt lenger.

  Kalibreringsutstyret jeg bruker er en Gretag Macbeth Eye-One Pro måleprobe sammen med Calman v2.1 software. Eye-One Pro er en mye brukt måleprobe, og ansett for å være svært nøyaktig.
  PS. Grunnet HD1s høye kontrast måtte jeg gå litt utenfor spesifikasjonene på måleproben, men testing har vist at det ikke påvirker resultatet nevneverdig . For øvrig vil kalibreringen sjekkes med en annen måleprobe etter hvert. Skulle det vise seg å være foskjeller vil testen bli oppdatert.
  For å måle kontrast og lysstyrke anvendes et AEMC CA813 luxmeter. Dette er nøyaktig ned til 0.01 lux, og er derfor svært godt egnet til formålet.

  Først, en kjapp forklaring av hva de forskjellige målingene er:

  RGB Level Tracking er en relativ måling, og viser RGB fargebalanse. Dersom alle fargene er på 100% , har man en fargetemperatur på 6500 Kelvin.

  Delta E (dE) er en verdi som indikerer hvor mye avvik man har i gråskalaen (Delta L*) kombinert med fargefeil (Delta C*). Mennesket er sagt å ikke kunne registrere feil på mindre enn dE 4 på bevegelige bilder, og dE 1 på statiske bilder.

  Gamma brukes til å kode linjære RGB luminansverdier inn i videosignaler. Gammakurven definerer lysintensiteten i fargene ved forskjellige signalnivå (fra 0-100%). En gammakurve på 1.0 vil se ut som en rett strek i diagrammet, mens en gammakurve på 2.5 vil ha en dyp bue.

  HD1 har tre forskjellige fargetemperatur-preset. Low, middle og high. Nedenfor vises ”ut av boksen” målinger for de tre.

  Ikke uventet gir low den laveste fargetemperaturen. Målinger avslører en fargetemperatur på 6100 Kelvin, noe som gjør at bildet har et veldig svakt rødstikk.


  Middle treffer også meget bra, og gir et måleresultat på 6700 Kelvin, men har noe mer ujevn fargetemperatur enn low.


  High måles til hele 8900 Kelvin. Dette betyr et kaldt bilde med tydelig blåskjær, som for øvrig er godt egnet til blant annet dataspill.

  Som et utgangspunkt for videre kalibrering velger jeg Low fargetemperatur da den i utgangspunktet gir den jevneste gråskalaen. Middle er totaltsett nermere 6500 kelvin (D65), men er noe mere ujevn. Sluttresultatet vil dog skille lite uansett hviken av de to fargetemperaturene man tar utgangspunkt i.

  Etter litt jobbing med projektoren blir gråskalaen meget bra, og dE er lav helt fra 10-100 IRE.
  Mange nyere digitale projektorer har overmettede farger, og HD1 er intet unntak. Alle primærfargene ligger utenfor Rec.709, som er den mest brukte fargerom-standarden for HD-materiale. Som CIE diagrammet viser, er rødt og blått minimalt overmettet mens grønt ligger langt utenfor standarden. Det betyr i praksis at fargene, og spesielt grønt, vil være mer mettede enn det kildematerialet tilsier. De fleste vil ikke bry seg så mye om dette, men de mest videofile vil nok reagere. Dessverre har ikke HD1 et fargekorrigerings-system, og det er derfor lite man kan gjøre for å lage fargerommet mindre.  On/Off kontrastnivået på HD1 er intet mindre enn utrolig bra. Spesifikasjonene sier 15000:1, noe som stemmer meget godt. Målinger indikerer et kontrastnivå som varierer fra ca 11900:1 ved maksimal zoom til 14700:1 ved minimum zoom. Det vil med andre ord si at JVC har vært ærlige i spesifikasjonene. Se tabell under for mer informasjon. Det er også interessant å se at bruk av linseforskyvning ikke påvirker kontrastnivået nevneverdig.

  Ansi kontrast er en måleenhet som brukes for å vise hvor mye kontrast som er tilgjengelig i ett og samme bilde. Til dette benyttes et 4x4 sjakkbrettmønster, hvor en måler kontrasten mellom hvite og sorte felt. Det er viktig å påpeke at denne målingen er svært rom-avhengig. Det vil si at mindre ideelle rom med mye refleksjoner vil kunne påvirke målingene negativt.
  Ansi kontrastnivået på HD1 måles til 202,5:1. Sammenlignet med dyrere DLP projektorer, som tradisjonelt-sett er vesentlig bedre på dette området, er det ganske lavt. Det er derfor viktig å ha i bakhodet at denne typen måling absolutt ikke forteller hele sannheten om bildedynamikken, og derfor må sees på i sammenheng med blant annet On/Off kontrast. I tillegg må det nevnes at testrommet ikke er 100% sortmaskert og at målingen derfor ville vært noe høyere om så var tilfelle.

  Lysstyrken målte 273/333 lumens (normal/high) ved minimum zoom og 397/483 lumens (normal/high) ved maksimal zoom. Dette betyr at HD1 ikke er veldig lyssterk, men den har likevel nok lys til rimelig store lerret i lyskontrollerte rom. I tillegg er nok lampen i test-projektoren noe svakere enn snittet (basert på målinger gjort av andre). Målingene ble gjort med ca 100 timer på lampen, og det vil være rimelig å anta ca 20%-30% høyere lysstyrke når lampen er ny. Målinger gjort i ettertid, med 160-170 timer på lampen, viser at lysstyrken har holdt seg stabil.  HD1 har fire forskjellige gamma-innstillinger tilgjengelig. Hvilken man bør velge avhenger av flere ting, deriblant egne preferanser og hvor godt egnet rommet man bruker, er. I et typisk mørkt kinorom vil en høy gamma på 2.4 til 2.6 være ideelt. Dette for å optimalisere bildedynamikk og sortnivå samtidig med at ønsket detaljnivå i bildet opprettholdes. I et rom med dårligere lyskontroll kan det være fornuftig å velge en gamma-innstilling som gir en lavere gamma. Gjerne 2.1 til 2.2. Da slipper man at refleksjoner fra rommet vasker ut alle detaljene i bildet.

  Gamma Normal måler 2.35, som er høyest av de tilgjenglige gamma-innstillingene. Har man et egnet kinorom, vil dette i mange tilfeller være det beste valget. Litt avhengig av kildemateriale naturligvis. Gamma A, B og C måler henholdsvis 2.34, 2.34 og 2.17. Som tallene viser, er forskjellene små. Gamma C vil potensielt kunne gjengi mest detaljer, men da på bekostning av sortnivå og bildedynamikk. En annen ulempe kan også være mer bildestøy, spesielt i mørkere scener.

  I mitt tilfelle valgte jeg gammma B da målinger viste at den resulterte i en litt jevnere gråskala i området 10-30 IRE.

  Bildene viser gamma Normal (over) og gamma C (under). Den stiplede referansekurven representerer en gamma på 2.5.


  Kontrast, brightness, color og tint settes manuelt ved hjelp av testbilder. Jeg brukte Getgray kalibrerings DVDen til dette, men DVE og AVIA kan også brukes.
  Når det gjelder color, er det stort sett ikke nødvendig med justering, spesielt om en bruker digital bildeoverføring (HDMI/DVI). Tint skal i utgangspunktet kun brukes om man har NTSC TV signaler, og er kun tilgjengelig ved bruk av video eller s-video inngangene. (Tint kontrollen ble laget på grunnlag av NTSCs varierende fargebalanse).


  [BREAK=Generell ytelse]

  Generell ytelse


  Alle digitale projektorer har strølys, så også HD1. Strølyset blir plassert i breie felt over og under bildet og har samme lysintensiteten som projektorens maksimale sortnivå. Ideelt sett bør man maskere over og under bildet slik at disse feltene ikke blir synlige. HD1 er i seg selv rimelig lystett, og den eneste synlige lyslekkasjen fra selve projektoren kommer fra ventilasjonsgitrene i front.

  De fleste 3-chip LCD og LcOS baserte projektorer har mer eller mindre problemer med fargeuniformitet/shading. På testeksemplaret er fargeuniformitets-problemet mest synlig i området 20IRE-40IRE, hvor man har et lilla fargestikk på venstre side og grønt fargestikk på høyre side. Under filmvisning legger man stort sett ikke merke til det, men i noen tilfeller kan man likevel legge merke til det lilla fargestikket.
  Lyse hjørner” er et av de største problemene med HD1, og kan i enkelte tilfeller være ganske forstyrrende. I lange mørke scener, når øynene har justert seg , er de lyse hjørnene spesielt godt synlige. Jeg kjenner ikke til den direkte årsaken til problemet, men Sony VW-50 sliter med det samme, noe som tyder på at det sannsynligvis skyldes LcOS teknologien (som både DiLA og SXRD bygger på).
  Ett litt spesielt fenomen som jeg aldri har sett før, og som er synlig på HD1, er en gulaktig banding i form av to horisontale breie striper. Disse sees best på en lys bakgrunn. Hva årsaken til dette er, er ikke godt å si, men mange mener det skyldes overgangen fra de analoge paneldriverkortene som ble brukt i HD10K, til de digitale paneldriverkortene som benyttes i HD1. Dette er dog ikke bekreftet av JVC selv.

  Bildet nedenfor viser såvidt de gule stripene. Ser en godt etter kan en se en stripe i samme høyde som den øverste 80% teksten, og en stripe rett overfor den nederste 80% stripen.
  Den gode Fujinon optikken sørger for eksemplarisk skarphet over hele bildeflaten, selv ved bruk av moderat linseforskyvning. Dette er spesielt gode nyheter dersom man bruker projektoren sammen med en PC, hvor behovet for et skarpt bilde er stort ( f.eks tekstprogram). HD1 har ikke ”DLP skarphet”, men sammenlignet med de fleste SXRD og LCD projektorene på markedet står den seg bra.

  Kromatisk abberasjon og andre optikkfeil er så å si ikke-eksisterende. I noen tilfeller kan man se antydning til fargeringninger, da spesielt om man bruker mye linseforskyvning, men dette er ikke et reelt problem.

  Som nevnt tidligere har HD1 arvet mye fra HD10K. En av de nyttigste tingene er muligheten for å justere konvergensen. På test-enheten var konvergensen akseptabel, og var etter justering godt innenfor 1 pixel feil over hele bildeflaten. Bildet nedenfor viser øvre høyre hjørne, hvor avviket var størst.
  Overscan er en funksjon som har blitt mye brukt på eldre TV-apparater. Meningen er å fjerne flimrende/røffe kanter i bildet, som TV selskapene bruker til å lagre blant annet text-TV informasjon. Det har vært vanlig å bruke alt fra ca 3% til over 10%. Prosentsatsen forteller da hvor mye av bildekanten som blir fjernet.

  576i resulterer ikke bare i veldig mye overscan, men den er også ujevnt fordelt. På høyre side er overscanet ca 3.5% mens den på venstre side er ca 4%. Over og under er den også ca 4%. Så mye overscan kan til nøds fungere på TV sendinger, men er lite egnet for DVDer hvor man naturligvis ønsker å se hele bildet. Man bør derfor unngå å sende bildet fra DVD spilleren som 576i.
  Med 576p viser testbildene et overscan på ca 2.5%, som er vesentlig bedre/mindre enn for 576i. For DVD avspilling ønsker man som nevnt å se hele bildet, og bør også unngå 575P. Man kommer derfor best ut dersom man har en DVD spiller som kan oppskalere til enten 720P eller 1080i/p slik at man unngår overscan..
  720p har ikke noe overscan, og det er heller ikke synlig overscan på verken 1080i eller 1080p. Det er også en nødvendighet for å få 1:1 pixelmapping.

  For å konkludere litt, stiller jeg meg litt undrende til hvorfor JVC har valgt å bruke så mye overscan på SD materiale som de tydeligvis har gjort. Et mye bedre valg ville vært å bruke 0% og heller legge til flere valg under Mask menyen. Dette er det flere andre produsenter som har fått til, også i rimelige projektorer.

  [BREAK=Videoprosessering]

  Videoprosessering

  Med Gennum VXP videoprosessering innebygget stilles det store krav til HD1s skalering og de-interlacing både på film og videobasert materiale. Dette er den samme videoprosessoren som står i andre high-end projektorer som blant annet Marantz VP11-S1.

  For å teste HD1s skalering kan en bruke testmønster med ”Burst signaler”. Disse testmønstrene består av vertikale linjer hvor avstand og tykkelse bestemmes av oppløsningen.

  DVD formatet vil leve videre i mange år enda, og det er derfor svært viktig at projektoren håndterer 576 linjer (PAL) på en god måte. HD1 har naturligvis ingen problem med oppløsningen, men bildet har litt antydning til haloer (edge enhancement). For å fjerne disse helt, må skarpheten til projektoren settes såpass langt ned at bildet kan oppleves som litt uskarpt.
  Den vertikale oppløsningen på 1080 linjer gjengis i sin helhet med eksemplarisk skarphet, noe som var ventet tatt i betraktning at projektoren er av type ”Full HD”.
  Alle de 1920 horisontale linjene gjengis også problemfritt, med svært god skarphet.
  HD1 kan ikke utføre inverse telecine (også kallt reverse pulldown) på 1080i/60 materiale og vise det som 48Hz, som er tilfellet med 1080P/24Hz signal inn. Dette er litt skuffende med tanke på at den innebyggde Gennum prosessoren kan dette. Heldigvis utfører JVCen bortimot feilfri de-interlacing likevel, og man har ikke noe synlig tap av oppløsning eller detaljer.

  Projektoren støtter 1080P/24Hz direkte (kun HDMI), noe som er svært gunstig med tanke på at man da slipper den ujevne hakkingen 3:2 sekvensen kan forårsake. 1080P/24Hz blir doblet til 1080P/48Hz, men dessverre fikk jeg ikke testet dette selv da Toshibas XE1 som ble brukt i testen foreløpig ikke støtter dette formatet. (Det ryktes at en software-oppgradering med støtte for 1080P/24Hz til XE1 er på vei).

  SD og HD videomateriale blir de-interlaced ved hjelp av det Gennum kaller ”intelligent pixel-by-pixel noise adaptive motion detection” og ”dynamic directional interpolation”. Motion adaptive pixel by pixel de-interlacing fungerer ved å detektere bevegelse på pixelnivå, og de-interlace deretter. Statiske områder i bildet forblir urørt og vises med full oppløsning.

  JVCs ”Dynamic Noise Reduction” (DNR) kan brukes dersom bildesignalet inneholder mye støy. Selv om jeg ikke trengte å bruke denne funksjonen fungerte den utmerket, spesielt på DVD plater med middelmådig bitrate. Dessverre kommer ingenting gratis, og prisen man betaler er er litt lavere bildeskarphet. Den velkjente scenen på DVE platen, hvor en dame og en mann sitter og skal spise, er mye brukt for å teste støyreduksjon. De fleste støyreduksjonskretser gjør at rougen i ansiktet hennes skilles fra ansiktet under bevegelse. Med støyreduksjonen på HD1 aktivert, selv på max, er det ikke mulig å se noe til dette fenomenet. Imponerende !

  Chromabug er en feil som kan oppstå når videoprosessorer skal konvertere 4:2:0 og 4:2:2 fargeinformasjonen som ligger i kildesignalet til 4:4:2 og 4:4:4 (som videoenkoderne trenger). Som nevnt tidligere, står tallene for henholdsvis luminanse, rød krominanse og blå krominanse. Størrelsen på tallet forteller samplingshastigheten.

  HD1 har dessverre denne feilen, som er tydelig ved bruk av 576i via komponentvideo og 576i og 576P via HDMI. Desto mer saturerete fargene er, jo lettere er det å se. Feilen arter seg som streking/sagtenner i kantene på fargede objekter, og/eller i helfargede objekter. Feilen er også tilstede på 576i videomateriale, eksempelvis vanlige TV-sendinger.

  Det er heldigvis flere måter man kan slippe dette problemet på. Har man en DVD/HD spiller hvor man manuelt kan sette enten YcPbCr 4:4:4 eller RGB, vil problemet være løst. Alternativt kan DVD/HD spilleren, gitt at den ikke sliter med samme problemet, settes til å oppskalere bildet.
  Å eliminere feilen på TV sendinger er straks vanskeligere, og en ekstern videoprosessor vil nok være eneste løsningen .

  Chromabug feilen ble først ”oppdaget” for mange år siden, slik at det er alt annet enn imponerende at HD1 er rammet. JVC har (av andre) blitt gjort oppmerksomme på dette, og skal etter sigende være i gang med en oppdatert firmware. Når den nye firmwaren er testet vil testen bli oppdatert.

  Bildene nedenfor viser henholdsvis 576P og 1080P via HDMI ut fra Toshiba’s HD-XE1, og her blir feilen tydelig illustrert. Når HD-XE1 gjør oppskaleringen slipper man unna feilen. Legg merke til strekingen i kanten på skulderen til Mr. Incredible på det nederste bildet. (Bildene er fra The Incredibles).


  [BREAK=Bildekvalitet]

  Bildekvalitet

  Selv om man kjøper en Full HD (1080p) projektor er det viktig at SD materiale, i form av TV-sendinger og DVD, ser bra ut. Og for mange er det per idag vel så viktig som HD materiale.

  576i/p film

  Som alltid er Leloo fra The fifth element med i bilde-evalueringen. Når hun blir laget, samt når hun står på kanten av bygningen før hun hopper, er glimrende scener for å sjekke gjengivelsen av hudtoner. Også håret hennes er en indikasjon på hvordan rødt/oransje blir gjengitt. Til info: Håret til Leloo skal være oransje, ikke rødt.

  Som ventet stemmer både hudtonene og hårfargen veldig bra, men de er på kanten til å være litt oversaturerte. Det vil si at hudtonen hennes er litt vel frisk og håret har litt for mye rødt i seg.

  Grønt er HD1s største problem. Med det mener jeg ikke at den har problemer med å gjengi grønt, men heller at grønt er overmettet. Et godt eksempel på dette er fargen på fotballbaner. Ser man mye fotball på TV, ser man fort at HD1 gjengir grønnfargen på banene langt grønnere enn enn det som er naturlig. Resultatet er at det hele ser unaturlig ut. Et annet eksempel er fra starten på filmen LOTR FOTR, hvor gresset er for grønt. Her er det likevel mindre kritisk siden fargene ikke er ment å være en gjenspeiling av virkeligheten.

  Det enorme kontrastnivået til HD1 gjør at den kan vise til en bildedynamikk ingen andre digitale projektorer kan matche. Et godt eksempel på dette er fra filmen Hellboy, som er en generelt mørk film. Den har også enkelte scener med enorm dynamikk, spesielt i starten. Når lynene blinker blir man nesten blendet, og lyset fra alle lyskasterne gjør at man automatisk lukker øyelokkene litt..

  Skyggedetaljer/detaljer i det sorte er også utrolig viktig, og på dette området briljerer projektoren fra JVC. Igjen brukes filmen Hellboy som referansemateriel da den skiller klinten fra hveten hva skyggedetaljer angår.
  Når professoren sitter utenfor muren i første kapittel, viser HD1 detaljer de fleste andre projektorer ikke er i stand til å vise. Akkurat det samme ser vi inne i murhuset litt senere, hvor veggene er mer detaljerte enn jeg kan huske å ha sett før.

  Animasjonsfilmer er egentlig ikke noe en bør bruke for å evaluere bildekvalitet, men de gir likevel en pekepinn på hvordan farger blir gjengitt. På HD1, som har overmettede farger i utgangspunktet, får animasjonsfilmer en ekstra ”punch”. Hvorvidt det er positivt eller negativt kan sikkert diskuteres, men min personlige mening er at det fungerer bra.

  576i video

  Ettersom prisnivået på projektorer har sunket kraftig de siste årene, har det blitt mer og mer vanlig å bruke dem til å vise vanlige TV sendinger i tillegg til PC og film. Kildematerialet er da ofte av middelmådig kvalitet, noe som også resulterer i et middelmådig bilde. HD1 viser et bilde med lite støy og falske konturer, men det er i overkant uskarpt og lider litt av oversaturerte farger. Etter litt prøving og feiling endte jeg opp med å flytte farge-slideren ned til mellom -15 og -20.

  720p & 1080i/p film

  HD1 gjør en meget god jobb med SD materiale, men det er først med HD kilder den virkelig briljerer.
  HD-DVD versjonen av MI III har ikke den beste transferen, men den utmerker seg med et svært dynamisk bilde. Midt inne i filmen går Tom Cruise ned en lang trapp. Denne trappen er det mange videoprosessorer som ikke klarer å gjengi korrekt uten artefakter (dårlig cadence deteksjon), men dette er ingen problem for Gennum videoprosessoren i HD1. Ikke helt perfekt, men nesten. Skarphet og detaljering er også bra og HD-DVD formatet gjør at dårlige sminkejobber er veldig enkle å se.

  Filmer med mange mørke scener kan ofte ha litt bakgrunnsstøy. Grunnet den høye båndbredden på HD materialet er dette heldigvis ikke et stort problem, men videoprosessorene må likevel jobbe litt..
  Jeg testet HD1 med mange forskjellige HD-DVDer, men registrerte aldri plagsom bakgrunnstøy.

  1080i video

  1080i videomateriale er i utgangspunktet mer krevende enn filmbasert materiale. Gennum prosessoren i HD1 bruker avanserte algoritmer for å de-interlace videobasert 1080i materiale, og det viser. Sagtenner og annen bildestøy er en sjeldenhet, og bildet fremstår som skarpt og detaljert. Hvor bra resultatet blir kommer jo selvsagt an på kvaliteten på kildematerialet, men så lenge kildematerialet er bra, trenger man ikke bekymre seg. 1080i fra min LYSE HDTV dekoder ble gjengitt på en overbevisende måte.


  [BREAK=Oppsummering]

  Oppsummering


  HD1 er svært fleksibel og passer inn i de fleste rom. Stort zoom område i tillegg til horisontal og vertikal lens-skift gjør at projektoren er lett å plassere. Det eneste man må tenke på, er at man har et oppheng som tåler vekten på over 11kg. (For takmontering kan Vogel PPC 200 være et godt og rimelig valg).

  En god fjernkontroll og enkle menyer er viktige kriterier for å lage en brukervennlig projektor. HD1 har begge deler, og er svært enkel i bruk. Fjernkontrollen har meget god rekkevidde og er svært lite retningsavhengig, noe som i praksis betyr at man ikke må peke direkte mot projektoren.

  Støynivået er som tidligere nevnt behagelig lavt. Mange projektorer på markedet støyer likevel mindre, så det er stadig rom for forbedringer. HD1 har ventilasjonen i front, så dersom projektoren plasseres foran sitteposisjonen, vil hørbar støy reduseres betraktelig.

  Bildekvaliteten holder referansenivå, og den totale bildeopplevelsen er så bra at jeg rangerer HD1 høyest av de kommersielt tilgjengelige digitale projektorene. Med tanke på alle konkurrentene, forteller det ikke rent lite.

  Kvaliteten virker upåklagelig, og jeg har til dags dato ikke hatt noen funksjonelle problemer med projektoren.

  [BREAK=Konklusjon]

  Konklusjon


  HD1 har en veiledende pris på ca 60.000kr. Det er utrolig mye penger, men man får også utrolig mye projektor for pengene. Naturligvis er ikke ytelsen per krone i nærheten av å være like høy som for gode projektorer i 10-20.000kr klassen, ei heller Sony VW-50 til ca 43.000kr (veiledende), men det er egentlig ikke forventet heller.

  I HD1s prisklasse har vi flere svært gode projektorer, deriblant Sharp XV-Z21000 og BenQ W10000, så den får definitivt ikke ha markedet for seg selv.

  Innfrir så HD1? Svaret er definitivt ja ! Selvsagt er ikke projektoren feilfri, men de positive sidene overskygger de negative sidene med god margin. Det er klart at man kunne ønsket flere finesser og funksjoner, lavere støynivå, høyere lysstyrke mm, men sannheten er at projektoren er svært bra som den er.

  Alle som har 60.000kr å bruke på projektor, bør få en demonstrasjon av HD1, for selv om det finnes flere andre meget gode projektorer i prisklassen, er faren stor for at nettopp HD1 blir valgt. Denne gangen har JVC virkelig overgått seg selv og laget en projektor jeg trygt kan anbefale.  Karakter: High-End  Modell: JVC DLA-HD1
  Veil. pris: kr 59.995,-
  Importør: JVC Norge AS  Utstyr brukt i testen

  * HTPC m/PowerDVD 7.0
  * Toshiba HD-XE1
  * DreamScreen V2 DynaGrey WideFrame 106»
  * Kreatel digital kabeltv dekoder
  * Kreatel digital HDTV kabeltv dekoder (1080i)
  * JS-Technology RGB-til-komponent-transcoder

  Materiale

  * DVE
  * Getgray
  * The Fifth Element Superbit DVD
  * LOTR FOTR Extended ed. DVD
  * Hellboy DVD
  * The Incredibles DVD

  * W6RZ Test Pattern Disc HD-DVD
  * Mission Impossible III HD-DVD
  * AeonFlux HD-DVD
  * Doom HD-DVD
  '

 2. #2
  Expert kenti sin avatar
  Medlem siden
  Feb 2004
  Poster
  5,427
  Takk & like
  Blogginnlegg
  1
  Nevnt
  8 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Skal si du har gått grundig til verks denne gangen, AK. Fint detaljert skrevet test, som forøvrig var lettlest (selv om det var litt teknisk bildeinfo som kan forvirre en lydmann innimellom). Det var denne projektoren jeg forelsket meg i under Projektor 2007, så misunner deg denne for å si det slik!

  Det var nettopp dynamikken i bildet, og det svært gode kontrastnivået som imponerte meg. Selv Bengen min blir slått her

  PS! Fint at du også forklarte litt om hva de forskjellige målekurvene betyr, da jeg ikke har giddet å sette meg inn i dette tidligere. Ble litt mer interessant å bruke de for noe da.

  Veldig bra!

 3. #3
  Intermediate g-h sin avatar
  Medlem siden
  Jun 2005
  Poster
  1,047
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Godt jobba!

  MEEEGET dyptgående, men samtidig forsto jeg hva du snakket om

 4. #4
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Snart er den slik den skal være også.... Jeg er ikke akkurat en kløpper med html.. Roter det stortsett til hver gang jeg prøver å editere noe...

  Satser på at alle bildene og teksten er slik den skal være snarlig.

  Takk for fine ord

 5. #5
  Intermediate
  Medlem siden
  Nov 2004
  Poster
  2,793
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Særdeles grundig og dyptgående test Ak, heiste! Som de andre også sier; lettlest og meget interessant stoff, og kjekt at du også påpeker svakheter på selv en så dyr projektor som stort sett har fått gode ord!

  Har ikke satt meg så inn i alt dere videofile bruker for å måle og for å få det optimale resultatet, lærte veldig mye her!!

  Kjempebra test! :-D

 6. #6
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Da skal alt være oppdatert... (etter mye om og men)

 7. #7
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Ja, det må en si Ak, dette var et stykke grundig arbeide... Det faktum at den IKKE støtter inverce telecine høres jo ut som en feil eller noe da, er du sikker på at det stemmer?

 8. #8
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Ja, det må en si Ak, dette var et stykke grundig arbeide... Det faktum at den IKKE støtter inverce telecine høres jo ut som en feil eller noe da, er du sikker på at det stemmer?
  Det gjelder selvfølgelig bare på 1080i film materiale.
  Cine4home og Mr. Norton (Ultimate AVmag) nevnte også dette.

  Jeg venter forøvrig på svar fra JVC som forhåpentligvis forklarer litt.

 9. #9
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Joa, forstår at det gjelder filmmateriale, men det du sier da er at den faktisk ikke makter å gjenoppbygge progressive filmbilder fra interlacede kilder. Det vil jeg si at er en definitiv svakhet jeg ikke var klar over, spesielt ettersom en jo har en såpass kapabel prosessor en gjerne vil benytte fremfor de aller fleste BluRay/HD-DVD spillere... Samtidig er den jo glimrende på støyreduksjon, også av progressive bilder, så det er jo et spørsmål hvor mye en får bruk for deinterlacing av HD-bilder nå som kildene etterhvert blir bedre og bedre. Uansett er det etter mitt syn svært merkelig at en ikke har støtte for dette på en såpass avansert videochip som en jo vet støtter dette i produkter som Crystalio II.

 10. #10
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Jeg er helt enig med deg, og den samme processoren støtter 3:2 på 1080i i Marantz S11 projektor. Men som det står i testen blir det likevel supre bilder. Venter som sagt på en avklaring fra JVC.

 11. #11
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Joa, supre bilder kjøper jeg, men de er da fra 1080i-kilder altså nedkonvertert til 540P. 540P ser jo bra ut på en såpass god projektor ellers, men det er klart; betaler en 55.000 for noe ønsker en jo at slike ting skal være 110% optimalisert!

 12. #12
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Mater en projektoren med 1080p/24 er jo problemet borte, og projektoren viser bildet med en oppdateringsfrekvens på 96Hz.

  Med 1080i/60 inn, kan ikke projektoren gjøre 3:2 pulldown for å rekonstruere de originale 24 bildene, og vise de med 48Hz,72Hz eller 96hz. Istedenfor blir det gjort en annen type de-interlacing, og frekvensen forblir 60Hz, eventuelt 120hz.

 13. #13
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Hmm, da er det vel mulig den gjør inverce telecine men konverterer til 60Hz i etterkant alla VantageHD? Har du kjørt HQV el.l. og sett at den ikke takler det (sorry, har ikke fått finlest testen din enda... )?

 14. #14
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det er vel forsåvidt mulig at den gjør inverce telecine, men da konverterer den i så tilfelle tilbake igjen til 60Hz... Dersom du sier Vantage gjør dette, er det mulig HD1 gjør det også. Men i og med at den ikke kan vise bildet som 48Hz, 72Hz eller 96Hz har det lite for seg, foruten å gjøre støyreduksjon ol. Forøvrig håper jeg på et narlig svar fra JVC på hvilken teknikk som bli benyttet.

  HQV HD er ikke releaset enda, så den har jeg ikke. Jeg har brukt andre testbilder/sekvenser for å teste.

 15. #15
  Grunnlegger lygren sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  15,023
  Takk & like
  Blogginnlegg
  27
  Nevnt
  19 post(er)
  AVtorget feedback
  1
  (100.00% positive tilbakemeldinger)
  Inverce telecine har jo noe for seg selv om signalet konverteres til 60Hz da... Poenget er jo at en ivaretar oppløsningen fremfor å nedkonvertere til 540P. Du skal jo kunne se om oppløsningen er ivaretatt ved bruk av diverse testbilder da.

 16. #16
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Inverce telecine har jo noe for seg selv om signalet konverteres til 60Hz da... Poenget er jo at en ivaretar oppløsningen fremfor å nedkonvertere til 540P. Du skal jo kunne se om oppløsningen er ivaretatt ved bruk av diverse testbilder da.
  Inverce telecine har svært lite for seg dersom signalet allerede er 1080i/60 når projektoren mottar det, og SÅ LENGE projektoren viser signalet som 60Hz eller 120Hz. Hadde projektoren derimot vist signalet som 96Hz hadde det hatt noe for seg.

 17. #17
  Intermediate tklev sin avatar
  Medlem siden
  Oct 2003
  Poster
  1,842
  Takk & like
  Nevnt
  0 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Er du helt sikker på dette? Det vil jo si at det ikke er noen vits med film-dekoding på min Vantage HD, kan like gjerne la den få stå på video-dekoding hele tiden da..

  Edit2: Hmm, må nesten testes.. Okey.. har testet litt.. og jeg ser faktisk ingen forskjell på video og film-modus.. merkelig.. må finne meg noe mer egnet test-materiale..

 18. #18
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Det vil jo si at det ikke er noen vits med film-dekoding på min Vantage HD, kan like gjerne la den få stå på video-dekoding hele tiden da..
  Nei. Film-dekodingen brukes jo også til å detektere 3:2 prosessen slik at prosessoren låser seg i riktig modus.

 19. #19
  Administrator Gorm sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Sted
  Jessheim
  Poster
  14,145
  Takk & like
  Nevnt
  34 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott test!
  Prøvde du flere kilder i forhold til Croma-bugg AK? Med DV139 som kilde var det ingen problemer.
  Mvh Gorm

  ISF / THX kalibratør
  projektor, TV, grading-monitorer, display

 20. #20
  Administrator Ak sin avatar
  Medlem siden
  Dec 2002
  Poster
  13,142
  Takk & like
  Nevnt
  1 post(er)
  AVtorget feedback
  0
  (0% positive tilbakemeldinger)
  Flott test!
  Takk for det.
  Prøvde du flere kilder i forhold til Croma-bugg AK? Med DV139 som kilde var det ingen problemer.
  Jeg hadde dessverre ikke flere HDMI kilder tilgjengelig.
  Din DV139 gir nok ut YcPbCr med 4:4:4 koding, og da har ikke HD1 problemer. Man løser også problemet dersom men kan sette avspilleren til å gi ut RGB via HDMI.

  JVC har kommet med en oppdatert firmware som skal løse dette, så forhåpentligvis er problemet borte på nye projektorer, og på de som blir oppdatert. Ulempen er at projektoren må sendes til Tønsberg.

Side 1 av 2 1 2 SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere meldingene dine
 •